Okolje
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
false
Odvzem okoljevarstvenega dovoljenja je bil predlagan, ker kršilec ni uskladil obratovanja z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja. Foto: BoBo

Dodaj v

Bo lendavska plinarna ostala brez okoljevarstvenega dovoljenja?

Inšpekcija pričakuje hiter odziv
6. oktober 2017 ob 15:15
Lendava - MMC RTV SLO, STA

Inšpekcija za okolje je 29. septembra na Agencijo RS za okolje (Arso) podala predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja za bioplinarno Lendava, ker kršilec ni uskladil obratovanja z zahtevanimi pogoji.

V Lendavi so zadovoljni, župan Anton Balažek pa je ob tem povedal: "Čestitam, to bi morali napraviti že prej, to smo pričakovali in to je tisto, za kar smo se zavzemali. Upam, da bodo tokrat to po pravni poti izpeljali do konca."

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje, je ministrica Irena Majcen na poslansko vprašanje Laszla Göncza o bioplinarni odgovorila, da družba Ecos center, ki upravlja bioplinarno, v roku ni uresničila pravnomočne odločbe, izdane 5. junija, saj je kljub ustni odločbi o prepovedi predelave odpadkov, prevzetih od podjetja Kemis Termoclean iz Zagreba, še naprej predelovala odpadke, ki so bili nedovoljeno pripeljani iz Hrvaške.

Inšpekcija je 13. septembra opravila še izredni kontrolni monitoring digestata, to je ostanka od predelave, in ugotovila, da so iz zadnjega zalogovnika brez dovoljenja na Madžarsko vozili tekoči digestat. Zato so podjetju izdali odločbo o prepovedi izvoza oziroma čezmejnega pošiljanja odpadkov. Ta odločba sicer še ni pravnomočna, digestata pa več ne vozijo na Madžarsko.

V odgovoru poslancu je še navedeno, da je proti Ecosu uvedenih več prekrškovnih postopkov, ki še potekajo, od 25. aprila letos pa so v bioplinarni opravili kar 20 inšpekcijskih pregledov.

Pod drobnogled tudi predelava gum
Župan Balažek ob tem dodaja, da se bodo zdaj na občini lotili še načrtovane predelave 80 ton odpadnih avtomobilskih gum dnevno znotraj industrijskega kompleksa Nafte, pri čemer je Arso vlagatelju sporočil, da presoja vplivov na okolje pri predelavi gum ni potrebna, posledično pa tudi ne okoljevarstveno soglasje.

V Lendavi so zaradi tega ogorčeni, občina je v svoj odlok o prostorskih načrtih sicer zapisala, da mora dati v takih primerih soglasje za obratovanje tudi občinski svet, vendar je država ta odlok razveljavila. Zato Balažek napoveduje, da bo prihodnji teden pozval poslance na pogovor, ki jim bodo dali pobudo za spremembo zakonodaje na tem področju.

"Eno je daljnovod ali avtocesta, ki sta državni interes, ne more pa biti državni interes predelava gum, ki jih bomo vozili iz Italije in ne vem od kod še, to bi zakonodaja morala ločevati," je še povedal.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
JBT
# 07.10.2017 ob 05:50
Končno.
Ko sem se peljal mimo Lendave po AC, nisem mogel verjeti, kako so ljudje sploh živeli v tem neznosnem smradu..
kingestone
# 09.10.2017 ob 14:20
dobro in slabo.
dobro ker so ustavili širjenje smradu, slabo ker so bioplinarne super fina zadeva, ki iz dreka potegne gorljive pline in ostane suh ter načeloma boljši gnoj.

ampak ker v sloveniji ne znamo nič delati tako kot velevajo industrijski standardi je stanje eno veliko sranje
ivod
# 08.10.2017 ob 15:37
kako pa so pričeli z investicijo in pozneje z obratovanjem ???
... so takrat izpolnjevali pogoje ??
ali zdaj spremenili pogoje in investitorja jebali ??

pripis : gume ??? ... to je šele eno velko sranje ...
HOR
# 07.10.2017 ob 11:07
Arso, kot faktor znizevanja ekoloskih standardov in omejevanja trajnostnega razvoja...!?

"...Župan Balažek ob tem dodaja, da se bodo zdaj na občini lotili še načrtovane predelave 80 ton odpadnih avtomobilskih gum dnevno znotraj industrijskega kompleksa Nafte, pri čemer je Arso vlagatelju sporočil, da presoja vplivov na okolje pri predelavi gum ni potrebna, posledično pa tudi ne okoljevarstveno soglasje..."
HOR
# 06.10.2017 ob 18:10
"bio", "eko", ... !?
SF0100
# 06.10.2017 ob 20:54
Bo klovn Šarec zrihtal z Zokijem skp u španoviji.
Kazalo