Okolje
Gozd
Cilj projekta Trumpovega gozda je zasaditi deset milijard dreves, s čimer bi do leta 2025 izničili ameriško ogljično onesnaženje. Foto: Pixabay
Rafinerija v Wilmingtonu, Kalifornija
Znanstveniki predvidevajo, da naj bi se ogljično onesnaženje ZDA ob nadaljevanju Trumpove neekološke politike do leta 2025 povečalo za 650 milijonov ton. Foto: Reuters
Mangrove
S partnerskim projektom Eden lahko donatorji kupijo mangrove, ki jih krajevni prebivalci posadijo v Bangladešu. Mangrove so lesnate tropske rastline, ki rastejo na blatnih in vodnatih tleh ter imajo posebne oporne korenine. Foto: Reuters
Berlin
Protesti proti Trumpovi napovedi odstopa od pariškega podnebnega sporazuma so potekali tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Nemčiji. Foto: Reuters
Trumpova vodka
"Če želi predsednik prevzeti lastništvo nad Trumpovim gozdom, kot si že lasti Trumpovo vodko in Trumpovo stolpnico, je telefonska linija odprta," sporoča eden od pobudnikov projekta Dan Price. Foto: Reuters

Dodaj v

Deset milijard dreves za izničenje ameriškega ogljičnega onesnaženja

Do leta 2025 naj bi drevesa predelala 650 milijonov ton ogljika
3. september 2017 ob 07:34
Washington - MMC RTV SLO

Trije pobudniki in množica donatorjev z vsega sveta želijo s projektom zasajanja Trumpovega gozda do leta 2025 izničiti negativne posledice okoljske politike ameriškega predsednika.

Cilj projekta, poimenovanega Trumpov gozd, je zasaditi deset milijard dreves na površini dobrih 100.000 kvadratnih kilometrov, kar naj bi izkoreninilo učinke povečanega onesnaženja na račun odločitev Donalda Trumpa, da ne podpiše pariškega sporazuma, da opusti načrt za čisto energijo predhodnika Baracka Obame in obudi na premogu osnovano ameriško industrijo.

"Odkar Trump predseduje, lahko spremljamo, kako neustavljivo napada pobude, namenjene upočasnitvi podnebnih sprememb. S tem ko jih v kali zatre, onemogoča izboljšanje podnebja za življenje na Zemlji, zato se proti njemu borimo z vojsko dreves. Več dreves kot bodo ljudje posadili in hitreje kot to naredijo, prej bomo izničili Trumpovo ignoranco," pravi glaciolog Daniel Price, soustanovitelj projekta.

Gozd v velikost Kentuckyja
Gozd v velikosti zvezne države Kentucky, okoli 105.000 kvadratnih kilometrov, naj bi zadostoval za očiščenje 650 milijonov ton ogljika, za kolikor organizatorji predvidevajo, da naj bi se onesnaženje povečalo do leta 2025, če bo Trump uresničil vse svoje ideje glede okoljske in industrijske politike. 650 milijonov ton ogljika je enakovredno ogljičnemu odtisu 33 milijonov Američanov letno, poroča Guardian.

Organizatorji želijo gozd, katerega drevesa bodo sicer rasla na več različnih delih sveta, zasaditi do letošnjega božiča, ko naj bi 24. decembra zadnje drevo zasadili prav pred Belo hišo. "Če želi predsednik prevzeti lastništvo nad Trumpovim gozdom, kot si že lasti Trumpovo vodko in Trumpovo stolpnico, je telefonska linija odprta," za BBC pravi Price.

Drevesa med rastjo porabijo več CO2
Jeremy Woods
, namestnik direktorja okoljske politike na Imperial Collegeu v Londonu, pravi, da so izračuni projekta smiselni, četudi so precej optimistični. Pravi, da so drevesa - še posebej, kadar rastejo, saj takrat potrebujejo največ ogljikovega dioksida iz ozračja - ključna sestavina odstranjevanja CO2 iz zraka in pomembno orodje za trajnostno podnebno prihodnost, poroča Guardian.

"Pričakujem, da bo tako veliko dreves v osemletnem obdobju porabilo vsaj 300 milijonov ton CO2 iz zraka, zatorej predpostavka, da bi do leta 2025 drevesa lahko porabila 650 milijonov ton ogljikovega dioksida iz ozračja, ni pretirana, saj je rast dreves verjetno hitrejša od moje previdne predpostavke," dodaja Woods.

Pobude za obnovo gozdov so, kot pravi Woods, zapletene za izvajanje, saj je težko zagotoviti, da se trajnostno vključijo v krajevne skupnosti, za zasaditev dreves pa je potrebnega veliko časa in naložb, zato v naslednjih petih letih ne bodo posadili vseh načrtovanih dreves. Vendar poudarja, da četudi se včasih zdijo nepremišljeni in poenostavljeni, takšni projekti poudarjajo pomembnost takojšnjega ukrepanja.

Ključni donatorji z vsega sveta
Trumpov gozd se pod geslom Naredimo Zemljo spet veliko na več koncih sveta razrašča s pomočjo donatorjev. Sodelovati je mogoče na dva načina – posamezniki lahko z donacijo prek spleta organizaciji omogočijo nakup novih sadik ali pa pri krajevnem prodajalcu kupijo sadike v imenu Donalda Trumpa, drevesa sami posadijo in organiziciji Trumpov gozd pošljejo račun.

Donacije sprejema partnerski projekt ponovne pogozditve Eden, ki drevesa sadi na Haitiju, Madagaskarju, v Etiopiji in Nepalu, pri čemer želi v gozdarstvu spodbuditi zaposlovanje krajevnega prebivalstva. Za ceno enega dolarja (okoli 80 centov) lahko posameznik prispeva k nakupu osmih mangrov, lesnatih tropskih rastlin na Madagaskarju.

Trumpov gozd raste od marca letos
Pobudniki projekta so Trumpov gozd javnosti predstavili marca 2017. V prvem mesecu so zbrali donacije za 15 tisoč dreves. Britanski podnebni znanstvenik Dan Price, ameriški doktorski študent Jeff Willis in francosko-novozelandski ustanovitelj podjetja Offcut, ki na ekološki način izdeluje modna pokrivala, Adrien Taylor, so projekt začeli z začetnim prispevkom tisočih samoniklih novozelandskih dreves.

Organizatorji pravijo, da projekt zastopa svetovni občutek razočaranja ljudi nad predsednikovo politiko (ne)priznavanja podnebnih sprememb. Taylor pravi, da se je počutil nemočnega in da je moral storiti nekaj, kar bi uravnotežilo Trumpovo vedenje. "Spoznali smo več borcev proti podnebnim spremembam v Bangladešu, Mongoliji in drugih državah. Zdelo se nam je izjemno neprijetno, da je Trumpova brezbrižnost tako korenita," je povedal za BBC povedal Taylor.

Za zdaj pri 600 tisoč drevesih
Do četrtka je bilo posajenih oziroma darovanih dobrih 618 tisoč dreves, darovalcev, ki so vložili več kot 77 tisoč dolarjev (okoli 65 tisoč evrov), je bilo okoli 2.200. Organizatorji si medtem prizadevajo, da bi ukinili plačilo transakcije pri nakazilih, saj bi na ta način za en dolar lahko prispevali za deset in ne več osem dreves, poroča Guardian.

Donator tudi iz Slovenije
Interaktivni zemljevid na spletni strani Trumpovega gozda sproti označuje kraje donacij za projekt. V četrtek se je na zemljevid uvrstila tudi prva donacija iz Slovenije. Donator iz Ljubljane je za projekt Eden na Madagaskarju daroval 94 mangrov. Bolj aktivni so bili naši sosedje: osem donatorjev prihaja z Avstrije, trije z Madžarske, dva s Hrvaške in nekaj deset iz Italije.

Zdrava mera dvoma
Woods opozarja, da zasajanje dreves vzame veliko časa in nakazuje obsežnost projekta. "Le nekaj izmed desetih milijard dreves je mogoče zasaditi v naslednjih petih letih. In drevesa morajo ostati večno, če želimo ogljik zadržati zunaj ozračja," poudarja londonski znanstvenik.

"Bojim se, da bodo ljudje opazili projekt in rekli, da to pa že ni tako veliko območje ... Vse, kar moramo storiti, je, da drevesa posadimo na območje, ki bo tako veliko kot Kentucky, in bo problem rešen. Vendar še zdaleč ni tako, saj čarobna palica, ki bi rešila vse težave, žal ne obstaja," je za Guardian povedal Woods.

Ni mesta za brezhrbtenične dinozavre
Vendar pobudniki projekta ostajajo optimistični. "Jasno je, da gre za ogromen izziv, vendar so v Indiji nedavno podrli svetovni rekord z zasaditvijo 66 milijonov dreves v enem dnevu. Če se vsi združimo, je cilj popolnoma dosegljiv," besede Pricea povzema Guardian.

"Četudi je le majhen odstotek svetovnega prebivalstva izvolil Trumpa, ljudje po celem svetu plačujejo stroške za njegovo podnebno nevednost. Predsednik bi moral vstati in prevzeti vodstvo pri obravnavanju največjega kolektivnega izziva človeštva, toda tega ni storil,” Trumpovo okoljsko politiko okrca Taylor in doda, da so "ljudje, kot je Trump, brezhrbtenični dinozavri, ki v tem stoletju ne bi smeli imeti mesta v politiki".

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 03.09.2017 ob 08:30
Predlagam da vsa EU neha jesti Nutelo, ker zaradi nje poteka sečnja pragozda zavoljo posaditve Palmovih dreves;)
Prismuknjen
# 03.09.2017 ob 07:54
A za Kitajsko in Indijsko onesnaževanje pa nič?
democenzus
# 03.09.2017 ob 07:49
kdaj sem ze reku, vsak naj posadi kaksno jablano, po moznosti, pred kaksen supermarket, takrat ne bo noben jabolka lacen
JBT
# 03.09.2017 ob 07:48
Super. Kam naj nakažem?
itoh
# 03.09.2017 ob 08:10
https://trumpforest.com/grow

Zakaj nekateri pri vsaki stvari vedno iščete česa ni, ali kaj manjka? Kaj ko bi raje napisali, kaj ko bi raje komentirali pozitivna dejstva? Smo res tko polni negativizma?
zapravico
# 03.09.2017 ob 08:28
nekomu gre Trump pošteno v nos.Kaj je pa recimo dobrega za okolje naredil Obama-nič samo gofljo je vrtel
presenečen
# 03.09.2017 ob 08:27
kdaj sem ze reku, vsak naj posadi kaksno jablano

dobra:) Tudi Marija Terezija je dala komando, da mora imeti vsaka vaška skupnost ob poteh posajene hruške, za lačne mimoidoče.
sth.
# 03.09.2017 ob 08:55
@mize
In kaj bodo pametnjakoviči napravili z morjem, ki proizvede 80% vsega CO2?


Ne drži. Morje pridela 80 % vsega kisika (O2) na Zemlji (rastlinski fitoplankton), tudi s pomočjo razgradnje ogljikovih oksidov (ne samo CO2). Prispevek dreves je v tem smislu praktično zanemarljiv. Bolj problematično je onesnaževanje morja, ki predvsem z zakisanjem ta proces upočasnjuje.
ticla
# 03.09.2017 ob 08:49
Naj se ta ideja o zasaditvi razširi na celotni svet.
PlanetOfTheApes
# 03.09.2017 ob 09:13
Trump je predsednik ZDA nekaj mesecev, pa je že dežurni krivec za svetovno onesnaženje, medtem pa je Obama v svojem mandatu povečal črpanje nafte v ZDA za 74 %, pričel z raziskavami potencialnih novih plinskih in naftnih vrtin v 23 zveznih državah, izgradil nove naftovode in plinovode da bi lahko obkrožili planet in financiral 70 projektov z fosilnimi gorivi v tujini. Vsi ti projekti bodo dnevno izpustili v zrak 164 milijonov ton CO2, kar je skoraj 95% izpustov iz vseh termoelektrarn v Ohiu, Pennsilvaniji in Oklahomi. Da ne omenim škandal s Solyndro, sofinanciranje izgradnje dveh plinskih elektrarn na Velikem koralnem grebenu in sofinanciranje dveh največjih rudnikov premaga na svetu. Trump pove in naredi tisto kar misli, drugi pa se pretvarjajo, da so naravovarstveniki.
Rozmarin
# 03.09.2017 ob 08:24
@Gepard007
Od kje pa ta elektrika pride?
ajša55555
# 03.09.2017 ob 08:26
..............."prej bomo izravnali Trumpovo ignoranco"............
......Vse odkar Trump predseduje, lahko spremljamo, kako neustavljivo napada pobude, namenjene upočasnitvi podnebnih sprememb.........

Vsaj 30 let se že govori o podnebnih spremembah, in kje so bili ti strokovnjaki prej, predno je Trump postal predsednik ?????? In kolikor se spomnim so v teh 30 letih uničili največ tropskih gozdov v J Ameriki.
Pesem Michaela J. Earth song iz leta 1995 https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSd
TxU - ali ni s to pesmijo dovolj nazorno prikazano, kaj pohlepni človek počne - uničuje gozd, a zdej so bo pa par bučmanov našlo in bojo popravljali škodo, ki jo je človek naredil NARAVI in PLANETU???
Škoda je nepopravljiva !!! Kar človek počne z zasajanjem, je samo falsifikat Narave !!!
Aja, in kje je bil pred 30 leti Trump ? Ali je on dal direktivo, da se uniči tropski pragozd ?
Pa še za tiste, ki so premladi, da bi to doživeli.....ko se je začel uničevat tropski pragozd, so se začele dogajati enormne klimatske spremembe na našem planetu !!!
Majestic12
# 03.09.2017 ob 08:55
Po Sloveniji nateguni že prodajajo ogljikove kupone
PONOS
# 03.09.2017 ob 08:52
Končno o tem pišem že dekado če bi vsak prebivalec zemlje posadil 3 drevesi ne bi imeli več težav z neurji,plazovi in globalnem segrevanjem druga zadeva je da bi lahko oživeli puščave z posnemanjem narave selitev velikih čred ki so odgovorne za ozelenitev in rodovitnost prsti odvečno gnojnico iz govejoreje bi lahko uporabili v stroju ki bi posnemal selitev čred in tako ne bi imelu več puščav ter več dreves.....idejo bi bilo treba plasirat tja kjer so ušesa in denar.Zadeva deluje 100% preizkušeno.
Tempo
# 03.09.2017 ob 08:13
Kitajci so prevzeli vajeti v tehnologiji zelene energije in nas bodo kmalu prehiteli. To je država v razvoju, kjer potreba po elektriki še vedno strmo narašča.

Trump pa naj skrbi za svojih 75.000 rudarjev
Mare_4
# 03.09.2017 ob 13:41
Sicer tudi sam zelo podpiram pobudo sajenja dreves.

Gozdovi (drevesa) imajo izjemen pomen v ustvarjanju mikro in makro klime na planetu. Vsakdo ve, da je zlast v poletnem času v bližnjih gozdovih za nekaj stopinj hladneje kot v razbeljenem mestu.

Drevesa namreč za razliko od trav poženejo korenine globokov zemljo, tudi po 10 m in več (zlasti listavci) in tako črpajo vodo globin ter hladijo okolico še dolgo potem, ko vse ostale rastline že prizadela suša. Nudijo zatočišče za mnogo vrst živali in rastlin, ki bi drgače izumrle.

Če se pogleda GoogleEarth, se vidi, da je človek že posekal morda skoraj polovico gozdov, ki so nekoč bili. Posekajte vse gozdove v Sloveniji, pa boste imeli podnebje podobno puščavskemu.
Slovenija je že itak precej skromna s padavinami.

Gozdovi so namreč tisti, ki zadržijo največ vode, da ta prehitro ne odteče ali izgine v večinoma poroznem kraškem svetu.
Ples
# 03.09.2017 ob 11:46
Všeč mi je ta pobuda.
Pa všeč mi je, da je nekaj luštne in neškodljive 'žlehtnobe' v njej ;)

A Donald se je že kaj odzval?
sth.
# 03.09.2017 ob 10:14
@mize

Seveda da morje tudi prispeva k proizvodnji CO2, ampak ne v 80 %. Tu gre za kisik, kar smo se učili v OŠ.

http://earthsky.org/earth/how-much-do-oceans-add-to-worlds-oxygen

Tale s Sorošem je pa res bosa. Očitno plačuje vsem 100-tisočim znanstvenikov, da širijo laži, ali kaj? Je on, en sam človek, in proizvajalci sončnih celic, vetrnih turbin močnejši od celotne milijardne naftne industrije. Waw! Res, waw!
Teorije zarote, da je globalno segrevanje izmišljotina, koristijo izključno velikim korporacijam in naftni industriji.
+ glede na bogastvo imata pred Sorošem močno prednost brata Koch v ZDA, ki pa res dokazano financirata tiste politike, ki nasprotujejo teoriji globalnega segrevanja.
Jonson
# 03.09.2017 ob 12:52
@windmaster
Za rtv- jeve pisune je za vse zlo na tem svetu kriv, Trump!

Ne pretiravaj! Članek govori o britanskem znanstveniku in njegovih izjavah in dejavnostih, ne o RTV novinarjih!

Nihče ni rekel, da je Trump kriv za vse zlo na svetu! Res pa je, da opravlja funkcijo predsednika ene izmed najmočnejših držav na svetu in odločitve, ki jih sprejema vpliva na cel svet!
Ples
# 03.09.2017 ob 11:50
Četudi je le majhen odstotek svetovnega prebivalstva izvolil Trumpa, ljudje po celem svetu plačujejo stroške za njegovo podnebno nevednost.

No, to, dobro je povedal Taylor ...
Seveda pa moramo Trumpovi podnebni nevednosti dodati še številne druge nevednosti, žal.
oliva
# 03.09.2017 ob 11:16
To je ta logika kot pri drugem:
zdaj so kradli drugi, zdaj pa hočemo, da naš krade. :o)
(komunisti vs janšisti)
Ne da bi uleteli pa začeli reševat za temi prvimi, 'kradljivci', planejo krast.

Tle pa enako: so že vsi do zdaj svinjali, zato bomo mi zdaj še naprej in še bolj. :o)
oliva
# 03.09.2017 ob 11:08
Ja in kaj, zdej bo "desni sektor" še nadaljnjih 30 let raje cepetal in vpil in to spet - ZA NAZAJ!
Da dol padeš!

Kaj pa OD DANES? ...
QUENDI
# 03.09.2017 ob 10:48
Bloodline
...pa taki kot ti......
.....stroške gozda pa obesiti Trumpu.....kot jih on želi pri Velikem Zidu.......
Korošec
# 03.09.2017 ob 10:34
Kakšno zavajanje, med 500 z prašnimi delci najbolj onesnaženimi mesti na svetu ni niti enega iz ZDA tuki pa prikazujejo kot ne vem kakšnega osnaževalca. Kdaj se boste kaj dregnili nad Indijo in Kitajsko, ki pripomorete več k onesnaževanju kot ves ostali svet skupaj?
Kobalt
# 03.09.2017 ob 10:04
nekomu gre Trump pošteno v nos.Kaj je pa recimo dobrega za okolje naredil Obama-nič samo gofljo je vrtel


Samo dokaz, da leporečje ljudi pomirja.

Pa čeprav vsi vemo, da končna posledica onesnaževanja nikoli ne more biti pozitivna, se nihče ne zgane "sej bo Obama" (kot si ti namignil). Potem se pa najde en Donald, ki svojo "nevednostjo" zrevoltira ljudi. Pazi to - te ljudi, ki se že trideset let zavedajo posledic nekontroliranega smetenja. In čakajo na mesijo, da jih odreši okoljskih tegob.

Donaldu smo tako lahko hvaležni, morda pa je on Mesija?
mize
# 03.09.2017 ob 09:07
Moje ob segrevanju oddaja CO2, ob ohlajanju ga sprejema vase. To je naravni proces, ki traja že od nekdaj. Res je problem onesnaženja a to tega ne spremeni. Kar se tiče pa dreves - osnove fotosinteze smo se učili v prvih razredih osnovne šole a ogromno jih očitno izgublja spomin. Raziskave znanstvenikov ki niso na plačilni listi Sorosa jasno kažejo da je segrevanje in ohlajanje planeta naraven ciklus, ki se skozi zgodovino redno ponavlja in CO2 pri tem nima nikakršne vloge.
hexen
# 03.09.2017 ob 08:57
HŽV
# 03.09.2017 ob 13:16
Lepa pobuda je tole. Toda k dolgoročnemu zmanjšanju CO2 v ozračju ne more prispevati. Fora je v tem, da ogljik ki je na površju zemlje kroži. Recimo je v ozračju v obliki CO2, potem ga rastlina porabi za rast in je del nje v obliki celuloze, pa kravica poje rastlino in ''naredi'' mleko, pa je ogljik sestavni del laktoze, pa popijemo mleko in ''naredimo'' maščobo in so maščobne kisline iz ogljika in vodika, pa ko gremo laufat in pokurimo maščobo izdihamo spet CO2. Enaka količina ogljika je na površju zemlje. Ta drevesa delujejo dobro dokler rastejo in delujejo kot nekakšna shramba ogljika, ki je začasno odstranjen iz ozračja. To piše tudi v članku. Woods opozrja: drevesa morajo ostati večno, če želimo ogljik zadržati zunaj ozračja. Ko pa se drevo pokuri ali kako drugače razgradi pa gre spet ogljik v ozračje. Iz vidika globalnega segrevanja je dosti boljše ta drevesa skuriti ko zrastejo kot da gnijejo, saj se ob gnitju sprošča metan (CH4), ki ima precej bolj toplogreden učinek kot CO2 ki nastaja ob gorenju. A tudi iz tega metana sčasoma spet nastane CO2 ali kaka druga molekula. Ta cikel se dogaja forever in sam po sebi ni povzročal globalnega segrevanja.
Drugo pa je, ko spravijo na površje dodaten ogljik (je v molekulah nafte, plina, premoga). Da bi ogljik v ozračju ostal v ravnotežju, bi bilo potrebno letno toliko nove mase ogljika v obliki drevesne celuloze kot ga prenesemo letno iz globin zemlje. Okoli 8 pentagramov. Drugače povedano tale drevesa so kapljica v morje. Je pa vsaj kapljica v pravo smer in itak je poanta tega bolj psihološki učinek kot dejanski. Da ljudje vidijo koliko truda je potrebnega, da se čisto malo popravi škoda.

Še nekaj drugega: nekdo je napisal da Leonardo DiCaprio sicer ima veliko avtov, a se največ vozi s hibridom in da je to lepo od njega. Okoli 15% CO2, ki ga gre v ozračje skozi celotno življensko dobo avta, nastane pri proizvodnji avta (in materialov zanj). In če on ima avte, ki jih ne vozi, ni naredil nič dobrega za okolje. Hibridi pa tudi ne proizvedejo ful manj CO2, saj elektrika s katero ga nafilaš je pa tudi proizvedena v TEŠu recimo. O baterijah in onesnaževanju raje ne bom zdaj ker ni o tem tema. Je pa spet tu vidik psihološkega učinka (ker je slaven še posebej). Potem ljudje vidijo, da mu je mar za okolje in ga hočejo posnemat in postane mar za okolje tudi njim, kar je dobro.
Jonson
# 03.09.2017 ob 13:07
@janezi
Koliko dreves bodo posadili pa na konto Kitajske,ta najbolj onesnažuje zemljo in še ne misli prenehati !!!

Kitajcev je za 1 milijardo več kot Američanov!

Kitajska je država v razvoju, ZDA pa je že razvita država, zato je pričakovano, da se v državah v razvoju onesnaženje povečuje.

Za primerjavo: Kitajska spusti na osebo približno toliko CO2 kot Slovenija. Torej ne onesnažujejo kaj več kot mi.
janezi
# 03.09.2017 ob 12:47
Koliko dreves bodo posadili pa na konto Kitajske,ta najbolj onesnažuje zemljo in še ne misli prenehati !!!
democenzus
# 03.09.2017 ob 11:29
kolk so prispevale bombe, med vojnam, koliko samo v zadnjem casu in koliko na vajah?
oliva
# 03.09.2017 ob 11:17
ne j* žive sile, yes i can, kaj pa je obama in tako naprej...
Obama pa je že passé.
xes
# 03.09.2017 ob 09:49
Ta drevesa bi lahko že zdavnaj sadili ... sicer pa pohvalno, da so se zmigali sami brez čakanja na državo, kar je globalni trend zadnje čase.
politik kritik
# 03.09.2017 ob 08:56
Ta drevesa ne bodo nič pomagala tistim, ki umrejo zaradi onesnaženja trdih delcev. Sem bil zadnjič v eni stanovanjski garaži pod blokom. Celotna tla, kjer ravno ne gredo koloteki so bila prekrita s plastjo črnih saj od izpušnih plinov avtomobilov. Garaža je normalno prezračevana pa vendar se nabere ta svinjarija. Seveda se tudi v zraku garaže čuti onesnaženost, a to zgolj takrat ko je zunaj po dežju in je ozračje sprano. Sicer bistvene razlike ne opaziš, ker smrdijo izpušnih plinih zunaj in spodaj. Pucajo te saje na pol leta.

Skratka če bi vsak to videl, bi se začel drugače obnašati. Namreč tako plast imamo mi v pljučih. Saje nato dražijo in dražijo pljučne mešičke skozi leta, dokler se ne razvije rak. Največja težava so dizelski avtomobili. Enostavno so po domače povedano kljub nekim kvazi filtrom, svinjski. Sploh so pa svinjski po 10 letih, ko sledu o kakšnih katalizatorjih praktično ni več.
HOR
# 03.09.2017 ob 20:13
@Ples
# 03.09.2017 ob 11:50
"...Četudi je le majhen odstotek svetovnega prebivalstva izvolil Trumpa, ljudje po celem svetu plačujejo stroške za njegovo podnebno nevednost.
No, to, dobro je povedal Taylor ...
Seveda pa moramo Trumpovi podnebni nevednosti dodati še številne druge nevednosti, žal..."


Trumpova klimatska stališča gor ali dol!
Nihce na svetu ne plačuje za trumpovo klimatsko vednost ali nevednost.

Delež škode v % na globalnem premoženju/dobrinah zaradi kllimtskih katstrof je ca zadnjih 30 let upadel in je manjši za ca 50%. ( ta pokazatelj na bazi znanstvenih evidenc je sprejet tudi pri IPCC). Pridelva žitaric (hrane) pa samo narašča in to od ca 1980 na trendu manjšana površin ob večjem donosu...
Zemlja pa je zadnjih ca 30 let tudi precej ozelenela -gozda je zaradi več CO2, kar ugodno vpliva na rast rsatlin več za ca površino Avstralije.

Za katere klimatske stroške in škodo se torej gre...!?
Mare_4
# 03.09.2017 ob 14:49
@HŽV
Razumem tvoje razmišljanje glede celokupne mase ogljika, ki kroži od atmisferskega ogljika (CO2),, ki se pretvori v lesno maso in potem preko trohnenja nazaj v CO2, ki se sprosti nazaj v atmosfero.

Vendar je potrebno pri tem upoštevati še vsaj dva ključna dejavnika: hitrost oziroma enakomernost sproščanja preko fotosinteze akumulirane sončeve energije v drevesih (lesni masi) in hladilni učinek dreves, ko počrpana voda iz zemeljskih globin hlapi skozi liste dreves in zajete v osenčenem humusu izpod dreves.

Sedaj primerjava med gozdovi in površino, v katero je posegel človek (mesta, cesta, poseki, rudniki, kmetijske površine):

V sončnih, zlasti poletnih dnevih, se betonske, asfaltne površine hipoma segrejejo, ogromne količine sproščena toplote pa takoj prizadanejo lokalno klimo, ki je podobna puščavski.
Zato predstavljajo mesta in njihova okolica svojevrstne mini puščave tudi na področjih, kjer naj bi bilo zmerno klimatsko podnebje.

Poglejmo, kaj pa se s sončevo energijo dogaja v sosednjem gozdu:
Del sončeve energije se akumulira v obliki kesne mase preko fotosinteze! Ta, v sončnih, toplih mesecih akumulirana energija se počasi in enakomerno sprošča v hladnih zimskih mesecih, ko drevesa za svoj obstoj kurijo del zalog svojih lesnih mas!

Drugi zelo pomemben faktor poleg fotosinteze je hlajenje okolice z izparevanjem vode skozi liste in vlažnega talnega humusa!
Oboje zagotavlja bistveno drugačno klimo kot tam, kjer je posegela človek!

Gozdovi niso samo masa ogljika, ki se samo sprošča v atmosfero in in potem spet nazaj, temveč mnogo več!

Poleg puščavskih mest, bi omenil še kmetijske povšine. Te se zlasti v pomladanskkih in jesenskih mesecih tudi podobnw puščavam, ko se zorjejo in je gola zemlja (puščava) kakšen mesec izpostavljena soncu, predno jo zarastejo poljščine. Podobno v času žetve.

Na GoogleEarthu poglejte obseg teh površin na Zemlji! Obseg površin vam bo dal hudo misliti!
zeus.zeng
# 03.09.2017 ob 14:06
"Odkar Trump predseduje, lahko spremljamo, kako neustavljivo napada pobude, namenjene upočasnitvi podnebnih sprememb
----------------
Pa se je res v zadnjem pol leta vremenska sprememba občutno zaostrila . Kriv je nedvomno Trump in Rusi . Bomo že ugotovili na kakšen način ampak važno je da smo detektirali glavne krivce .... Tajne ameriške službe jih že iščejo v ruskih veleposlaništvih , novinarji pa brskajo po kantah za smeti na dvorišču trumpove vile ....
Ples
# 03.09.2017 ob 11:53
Verjetno bo nekaj takega, ja ;)

No, saj nas bo @WeeBay obvestil ...
garmond
# 03.09.2017 ob 11:46
Komur je edina prioriteta vedno znova in znova večja gospodarska rast in profit je za druge stvari pač gluh in slep. Trenutno je pač Trump najbolj izpostavljena oseba kar se tega tiče in to zaradi odstopa ZDA od pariškega podnebnega sporazuma. Ne vem, zakaj se potem nekateri tako mečete na glavo za tega oneta. Bog nam pomagaj, če dajemo usodo tega planeta v roke takšnim.
Miki Mause
# 03.09.2017 ob 11:31
Na tem področju se pač vidi popolno zaspano in nerazvito ameriko. Oni vse vlagajo samo v vojaško tehnologijo,.....

Da bi pa začeli vlagati v tehnologijo bolj čistih tovaren, požrešnih ameriških motorjev v avtomobilih, lokomotivah, tovornjakih, spremenili tehnologijo za pridobivanje elektrike iz plina, nafte,.....TO PA NE, ker bi kao zaviralo razvoj gospodarske rasti, kar je pa popolnoma zgrešeno in ozkogledno razmišljanje amerike. Razvoj čistejše tehnologije za sabo potegne več, razvoja, znanja, delovnih mest in novih produktov...ampak važno, da je vojska najboljša. Pa tudi ameriška vojaška letala imajo slabo izkoriščeno nafto v pogonskih motorjih- še vedno sledi črnega dima.
Bivši uporabnik
# 03.09.2017 ob 11:27
Neuka, da ne rečem zabita volilna baza Trumpa, rednecki, ki malikujejo moonshining in biblijo, ki so svoj podpis na volitvah dali s črko X... Taki verjamem, da ne verjamejo, da smo ljudje&industrija tisti, ki bodo ta planet v grob spravili.
KLIPAN
# 03.09.2017 ob 11:08
@RJSlo
"Noi ja. Rusija pa Indoneziji in Iranu za ok. 3,5 milijarde. Jaz nisem kriv, če so eni boljši trgovci, kot drugi. :)))))"

Noi ja.
Sicer nisem slišal, da bi pripadniki Indonezije in Irana podpirali Isis in da bi oni izvajali teroristične napade po EU ter klali civiliste v Jemnu.
Kolikor jaz vem, se Iran skupaj z Rusi bori proti Isisu.
Ampak, tebe pač ne moti podpora Trumpa Saudijcem in s tem Isis-u, mene pa.
Smo si pač različni.
Miham
# 03.09.2017 ob 09:21
Za zdaj pri 600 tisoč drevesih

To je 0.06%?

In ja, lahko bi napisali ali bi, če bi bil Obama še predsednik, lahko sledil Pariškemu sporazumu
(ker ne bi!!!!!!!!!!!!!!!!)
Binder Dandet
# 03.09.2017 ob 21:33
@PlanetOfTheApes:
Dober komentar ob 9:03. Pa zid namerava zgradit, ceprav ga je ze zgrajenega 2/3 al kok. Pa un naftovod je peljal cez indijansko zemljo, ceprav je pod obamo bilo zgrajenega 99%, razen nekaj milj. To sta se dva primera, ki se ju jaz spomnim. Tako je to na planetu opic.:)

Pa nd podpiram Trumpovih proti okoljskih stalisc in morebitnih ukrepov. Ampak primarno se pa moramo zacet posteno pogovarjat in upostevat dejstva, ne pa medijske konstrukte, ki izkrivljajo resnico.
HOR
# 03.09.2017 ob 19:56
@KLIPAN
# 03.09.2017 ob 10:26
"...Seveda.
Ker so predstavniki "klimatološke cerkve" (kar pač bi naj to pomenilo) zaslužili z umikom pariškega podnebnega sporazuma, Trumpovi elitistični miljarderji lastniki naftnih, premogovniških, kemičnih.....podjetij pa seveda nič.
Meni se sicer zdi, da je umik pariškega sporazuma pisan na kožo ravno slednjim nesramno bogatim Trumpovim prijateljem, ki veselo služijo na račun onesnaževanja, ampak desni nam bodo razložili, da to seveda ni tako in da služi "klimatološka cerkev"..."


"Klimatološka cerkev" je eden od izrazov za klima alarmiste, ki mimo znanstveni dokazov nabijajo klimatski alarm in sporne klimatske navedbe brez znanstvenih dokazov.

Pariški podneni sporazum nima nobenega vpliva n arast porabe premoga ali nafte oziroma fosilnih goriv v Aziji, kjer se dogaja glavna rast te porabe in višanje CO2 emisij (CO2 emisije na prebivalca na zahodu zaradi ekonomičnosti pri porabi energijo in uvedbe nukleark in plina za elektriko padaje že tam nekje od 1970...)
V fazi ekonomskega razvoja raste poraba energije in CO2, v razvitih družbah pa precej počasneje, ozirom CO2 emisije celo upadajo
Saudova Arabija je podpisnik klimatskega sporazuma, za katerege je lobiral tudi Exxon mobil ( če izpodrinejo na zahodu man močni premogovniski loby bodo naftasi vec zasluzili s prodajo plina, ki je napol eko saj ima manj CO2 in manj strupenih emisij...

Kdor misli , da je ali bi z ameriko Pariski sporazum zmanjasal porabo nafte je nerealni naivec.
Nafta se bo kurila v prometu dokler ne bo elektrika cenejsa in se bo s subvencijami izenacila z prestalo energijo, to pa bo se vsaj par desetletij celo na azhodu, kaj sele na vzhodu...

Nesramno bogati so tudi Trumpovi nasprotniki, kapitalu, ki stoji za vsem in ima vse v rokah pa je cisto vseeno ali bo odiral in vladal z nafto ali z vetrnicami in elektriko.
Se pa velik kapital bori za prevlado tudi med seboj -in zato je tudi nastal Trump...
HOR
# 03.09.2017 ob 19:17
@KLIPAN
# 03.09.2017 ob 10:19
"... Sicer pa, popolnoma pričakovani odzivi desnega spektra.
Nekdo, ki se trudi za planet in skuša nekaj narediti za dobrobit celega človeštva je deležen posmehovanj in bolanih komentarjev, Trump, ki pa je s svojim podpisom kriv za bolj onesnažen zrak ter rekordno prodajo orožja šeriatskim Saudijcem, pa je seveda car.
Sicer mi res ni jasno, kako ti dve potezi Trumpa vplivata na srečo, zadovoljstvo, zdravje, blagostanje......ljudi, ampak.........Trump ja baje ok..."


Če prodajaš kvasi eko jajca in fake news se ne čudi komentarjem...!

Trumpov podpis ali nepodpis Pariškega podnebnega sporazuma zaenkrat ni vplival na popolnoma nič več ali manj onesnaženja v ZDA, ker je za to preteklo še premalo časa.
In medtem , ko v ZDA že dve leti emisije CO2 upadajo se v super hiper "eko" prevarantski dizel Nemčiji večajo, trend večanja CO2 emisij pa je v Nemčiji že od 2009...!
V ZDA pač cenejši plin izpodriva premog zaradi ekonomskih zakonitosti, Nemčija pa zaradi istih kuri za elektriko 50% delež premoga, od tega največ najbolj umazanega domačega lignita, medtem, ko ZDA za elektriko uporabljajo le 40 % delež premoga in to manj umazanega črnega premoga, hkrati pa ZDA izvaža črni premog v EU in v -Nemčijo...!

Kar pa se tiče medijske race, okoli Trumpoveg rekorda prodaje orožja Saudijcem ponavljam, da drži ta rekord Obama tako v podpisanih pogodbah orožja in vojaške opreme, kot v realizirani prodaji orožja Saudijcem in se bo moral Trump še precej potruditi, da ga bo prehitel, če sploh.

Skratka med ideologiji in takšni ali drugačni veri všečnimi medijskimi racami in dejstvi se odpoveš dejstvom...

Iz česar pa sploh ne izhaja, da je Trump OK....
Miki Mause
# 03.09.2017 ob 16:20
Ma kakšne HE na Muri, bedarija! Bolje NEK 2. Ali je treba še tisto, kar je uničiti pa poplaviti in zajeziti.
KovacevaKobila
# 03.09.2017 ob 14:20
"Ljudje, kot je Trump, brezhrbtenični dinozavri, ki v tem stoletju ne bi smeli imeti mesta v politiki" ... Naredimo Zemljo spet veliko.

Bravo, fantje!

Množica se obnaša zrelo in odgovorno, oblast pa kratkovidno in huligansko. Narobe svet.
Haloo
# 03.09.2017 ob 14:19
Po Ljubljani se sadi nekakšne zelene metle, namesto dreves z veliko krošnjo (ne vedo kam z listjem in je pospravljanje strošek, namesto grabelj imajo pa bencinske puhalnike:)

Odlična in vsestransko koristna drevesa so Paulownie, katerih se krajinarji v SLO bojijo kot hudič Frančiška. Značilno zanje je hitra rast in vsrkavanje neželenih snovi iz tal in zraka. Hibridi niso invazivni!
Na novo so posadili (Lj) kar nekaj dreves, ki so sedaj suha, ker so nanje pozabili v tej suši. Škoda!
XFX
# 03.09.2017 ob 14:18
@tuintam
Bolj link sem želel napopati, ker mi je DiCaprio s svojim zavzemanjem za bolj čisto okolje všeč.

Leonardo DiCaprio je silovit borec za čisto okolje. Po okoljevarstveno nagrado se je peljal z zasebnim letalom: Cannes-New York-Cannes. Ob tem verjetno zgeneriral več CO2, kot običajen voznik osebnega avtomobila v celem življenju.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/
21/leonardo-dicaprio-criticised-for-taking-private-jet-from-cannes/

Ne mu zamerit. Vsebnost CO2 v atmosferi je 0,04 %. Po slovensko: zanemarljiva.
Kazalo