Okolje
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Lafarge
Delavce skrbi za usodo družbe, je v njihovem imenu povedala predsednica Sveta delavcev Desa Petrič. Foto: BoBo

Dodaj v

Druga plat medalje: Delavce Lafargea Cementa skrbi za prihodnost

Po reorganizaciji zmanjšana proizvodnja
28. februar 2012 ob 14:54
Trbovlje - MMC RTV SLO

Delavci družbe Lafarge Cement so zaskrbljeni nad usodo svojih delovnih mest, saj je družba začela reorganizacijo, po kateri bo obseg proizvodnje zmanjšan.

Večina delavcev je najlepša leta pustila v cementarni, je v pismu za javnost zapisala predsednica sveta delavcev Lafargea Cementa Desa Petrič in dodala, da se delavci bojijo prihodnosti in se sprašujejo, ali bodo cementarno zaprli.

Zadnjih sedem mesecev se je situacija za delavce cementarne močno poslabšala, med drugim zaradi strahu pred odpuščanjem, je še zapisala Petričeva. Lefarge Cement je namreč lani ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, zaradi prepričanja, da njegovo delovanje onesnažuje okolje in je obremenilno za zdravje ljudi, pa je je bil tudi pod pritiskom okoljevarstvenih organizacij.

Odločitev o reorganizaciji je posledica negotovosti pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja in prepovedi uporabe alternativnih goriv. Vodstvo podjetja in sindikati se že pogajajo o za delavce čim ugodnejši reorganizaciji, saj si sindikati prizadevajo za ohranitev čim večjega števila delovnih mest. Vodstvo družbe tudi išče možnosti premestitve dela delavcev v hčerinska podjetja ali druge cementarne Lafargea.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
mrki1
# 29.02.2012 ob 16:07
Več o ''ekologih'' (leto stara izjava cementarne):

V nekaterih medijih je gospod Macerl pred kratkim izjavil: »Iz Lafargea so mi ponujali rento, samo da bi nehal. Povedal sem jim, da tega denarja nimajo – raje jem suhe žemlje, kot da bi se prodal.« Tudi ta izjava gospoda Macerla je, kot veliko drugih, neresnična in zavajajoča. Treba je vedeti, da je gospod Macerl stranka v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za cementarno, kjer uveljavlja svoje osebne interese, obenem pa se pojavlja v javnosti kot predsednik društva Ekokrog. Omenjeni gospod je namreč skupaj s sotožniki 28.4.1995 vložil odškodninsko tožbo proti Cementarni Trbovlje, Termoelektrarni Trbovlje, Steklarni Hrastnik in TKI Hrastnik zaradi škode na kmetijskih površinah. Družba Lafarge Cement Trbovlje se je kot pravna naslednica Cementarne Trbovlje z gospodom Urošem Macerlom in drugimi tožniki do danes edina od toženih podjetij izvensodno poravnala. Postopek je bil zaključen 22. 11. 2007 gospodu Urošu Macerlu pa je bilo določeno izplačilo v višini 56.777,11 €. Svoj delež je do danes poravnal le Lafarge Cement. Sodišče je na podlagi strokovnih mnenj tudi določilo, da je delež cementarne, glede na obseg obremenjevanja okolja nižji od 3% odstotkov od celotne odškodnine.

Gospod Uroš Macerl je torej v izvensodni poravnavi sprejel denar za odškodnino, ki jo je zahteval v tej tožbi. Dejstvo da je sodišče na podlagi strokovnih ekspertiz ugotovilo, da je bilo še pred vgraditvijo čistilnih naprav obremenjevanje okolja, ki ga je povzročala cementarna, bistveno manjše od nekaterih drugih podjetij v Zasavju, zelo jasno govori o povsem osebnih in ne okoljskih ciljih medijskih napadov na cementarno zadnjih nekaj let. Decembra leta 2007 je gospod Uroš Macerl vložil še eno odškodninsko tožbo, med drugimi ponovno tudi proti družbi Lafarge Cement Trbovlje. Gospod Uroš Macerl torej najbrž ne bo jedel suhih žemelj, saj že drugič toži in zahteva denar od cementarne in nekaterih drugih podjetij. Tudi v teh zasebnih tožbah pa gospoda Macerla zastopa odvetniška pisarna Čeferin. Nobeno izmed toženih podjetij pa, zanimivo, ne prihaja iz Občine Zagorje.
mrki1
# 29.02.2012 ob 16:03
jap, naj gredo kar k Marcelu iz EKO kroga , jim bo ta zrihtu dobro službico na sončni upravi pri Svetem Nikolet!
milbos
# 29.02.2012 ob 12:36
Ekokrog ima prav da se bori za zdravo okolje.
Problem je z našo državo. Obstajajo predpisi glede izpustov, ostajajo filtri, ki preprečijo izpuste, obstajajo inšpekcije, ki te zadeve preverjajo, obstaja represivni aparat, ki deluje v primeru neupoštevanja zakonov, predpisov, odločb,....
Samo državo porihtat, pa bo vse špilal. Pi.kin dim za nas, sploh ko je vlada že formirana in v polnem agonu.
sammys
# 28.02.2012 ob 15:57
no, to je sicer grozno ampak se mi zdi, da je obolevanje njihovih bližnjih za 1001 boleznijo dihal hujše...
Shenkey
# 01.03.2012 ob 20:19
Nej zdej odpuščeni zahtevajo denar od ekoterroristov
milbos
# 29.02.2012 ob 22:39
Ej britaf, vlada določa preko predpisov ali je potrebno imeti čistilno napravo ali ne. Fabrika je itak ne bo sama od sebe namestila, ker je to strošek.
Ko odpiraš firmo lahko veš ali se moraš držati predpisov ali pa ne, kar je pa spet odvisno od države oz. vlade. Izvajanje predpisov je spet odvisno od koga? Sosedovega Pepija ali vlade(države, inšpekcij, organov takšnih in drugačnih)?
Ali pač ni tako?
Britaf
# 29.02.2012 ob 15:22
@milbos
ti si pa tut pojava, kaj ima vlada pri Lafargu. To je podjetje, ki ali ustreza ekološkim standardom ali pa ne. In ne pričakuj da bodo miljone vlagal v čistilne naprave, bodo pač preselil proizvodnjo drugam. Delavci pa pač.
Torej ali ekologi mal pogledajo skozi prste, ali pa odpustijo delavce.
Država je problem, sama sebi je problem,sam v tem primeri je država še najmanjši problem
čik
# 29.02.2012 ob 09:17
ali bo ekokrog prevzel del odgovornosti za te nezaposlene??
*X*2*
# 29.02.2012 ob 09:16
sammys jst ti predlagam da si kupiš sterilizator pa greš živet v njega. edina rešitev zate. Ljudje bodo brez služb zarad okoljevarstvenih fašistov!!!!!!!! ampak tebi je vseeno za ljudi brez služb. tu se vidi vaša okoljevarstvena mentaliteta - ZATRET LJUDI!!!!!!!!
Kazalo