Okolje
Fotografija iz Gržeče vasi blizu Krškega. Foto: Slavica Zagrajšek
Toča alarm
Okoli 20. ure so neurja po večini Slovenije mimo, težave pa imajo še v Prekmurju. Foto: Arso
Toča alarm
Tako je bilo ob 18. uri. Foto: Arso
Toča
V Zagorici nad Kamnikom je okoli 17. ure padala takšna toča. "K sreči drobna kot koruza," nam je sporočil bralec. Foto: Alojz Hančič
Prizor iz Velikega Mraševa blizu Podbočja. Foto: Andreja B. Grozdina

Dodaj v

Foto in video: Neurja so se tokrat znesla nad Zasavjem in Dolenjsko

Neurja povzročajo škodo po državi
12. junij 2018 ob 16:58,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 20:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po državi se pojavljajo številne nevihte. Nekatere izmed njih so že vključevale točo, druge pa po Arsovih podatkih prinašajo veliko verjetnost zanjo. Največ težav imajo v Kisovcu, o poplavljenih kleteh poročajo iz Trbovelj, toča je prizadela tudi okolico Krškega in vasi v bližini Podbočja.

V prihodnjih urah bo vreme delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pri čemer se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, v vremenski napovedi piše agencija za okolje (Arso).

O največ težavah poročajo iz Zasavja. Padal je močan dež, voda je zalila trgovski center in parkirišče v Kisovcu, zalilo je tudi nekaj kleti in kletnih stanovanj. Nekaj težav zaradi poplavljenih kleti je bilo tudi v Trbovljah, je poročala Televizija Slovenija.

Po podatkih samodejne meteorološke mreže v kraju Jeronim zahodno od Vranskega so med 17. uro in 17.30 ob nevihti zaznali močan naliv, in sicer je v pol ure padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se pomika proti severovzhodu. V večernih urah bodo močnejše nevihte mogoče predvsem v severovzhodni Sloveniji.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje meteorna voda zaliva kletne prostore stanovanjskih objektov v Slovenski Bistrici, Mozirju in Slovenj Gradcu, v Sevnici pa potok ogroža stanovanjsko hišo.

"Nevihte, ki so krajevne, pa se od tam, kjer nastanejo, pomikajo proti severovzhodu," je dejal vremenoslovec na agenciji Janez Markošek. "Stopnja opozorila je rumena, ne pa oranžna ali celo rdeča," je dodal.

Vremenske nevšečnosti pri vas? Vabljeni, da fotografije in posnetke delite z nami – ter javnostjo na mmc-notranja@rtvslo.si


Toča je v prejšnjih dneh povzročila precej škode, še največ v občini Črnomelj, kjer je jè za, kot kažejo zadnji podatki, več kot 18 milijonov evrov. Na izredni seji občinskega sveta Občine Črnomelj so spregovorili o posledicah.

Letalska obramba pred točo 22. junija
Severovzhodna Slovenija bo imela od 22. junija letalsko obrambo pred točo, če ne bo zapletov pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca. Zaradi dolgotrajnosti priprav so razočarani tako na severovzhodu države, kjer je toča letos že klestila, kot v Letalskem centru Maribor, ki je edini izvajalec te obrambe.

Na avstrijskem Štajerskem usodno padlo drevo
V neurju, ki je danes prizadelo avstrijsko Štajersko, je umrl en človek, v Gradcu je moškega v parku pod seboj pokopalo drevo, ki ga je podrl veter. Zaradi neurja je na Štajerskem brez elektrike ostalo 14.000 gospodinjstev, v Gradcu pa je bil prekinjen tudi tramvajski promet, saj je več dreves padlo na tramvajske vode.

Vreme v prihodnjih dneh
Po napovedi agencije bodo zvečer in v prvi polovici noči še krajevne plohe in nevihte, zjutraj pa se bodo pojavljale večinoma le v zahodni polovici države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija.

V sredo bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj Celzija.

V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno, pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo. V petek bo suho vreme, na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Petek bo prvi dan v letošnjem juniju, ko nikjer po Sloveniji ne bo dežja ali neviht, je agencija objavila na družbenem omrežju Twitter.

Videoposnetek bralca Alojza Hančiča iz Zagorice:

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
JBT
# 12.06.2018 ob 18:27
Torej bomo morali potrpeti še 10 dni in obrmba pred točo bo začela delovati.
Bravo birokrati.
Firebal.no.1
# 12.06.2018 ob 21:36
Stajerska-podravje...spet katstrofa. V 2.tednih 4x toca. Doma nimamo vec nicesar. Velik vrt-brez vsega, polno sadnega drevja in grmicevja-nimamo vec nicesar. Clovek se trudi, je priden, da bi si sam kaj pridelal, potem pa ti je vse vzeto. Na sreco je streha skoraj nova in ostale stvari porihtane, tako da takoj vse ne razbije :/
council
# 12.06.2018 ob 19:11
Peljem se skozi posavje-katastrofalno.
blef
# 12.06.2018 ob 18:27
Kaj, za točo je potrebno javno naročilo?
Kombo
# 12.06.2018 ob 20:54
Je kakš3n meteorolog tu, da malo razloži, zakaj je v zadnjem času tako sranje, in kako pride do tega, da je toča tako debela. Jaz menim, da to postaja vse prevec pogosto, in mislim da je bilo vcasih tega precej manj.. in še to priznam, filing mi pravi, da je za to krivo bolj segreto ozračje in polno sranja, raznih delcev, ki so v zraku.. vcasih je bila vidljivost precej boljša, zdaj je en dan dez, ki spere vse te delce iz zraka, ampak drugi dan je pa spet vse zabasano. No, pa saj bo kmalu prišlo sušno obdobje...
čezplotnik
# 12.06.2018 ob 22:55
Je kakš3n meteorolog tu, da malo razloži, zakaj je v zadnjem času tako sranje, in kako pride do tega, da je toča tako debela.
...filing mi pravi, da je za to krivo bolj segreto ozračje in polno sranja, raznih delcev, ki so v zraku..


Fizikalna razlaga je sledeča.

Najprej osnove. Velja, da je termodinamično ravnovesje med tekočo vodo in zrakom nad njo pri višji temperaturi takšno, da je v zraku več vodne pare. To je posledica tega, da je prehajanje molekul vode iz gladine v zrak pri višji temperaturi pogostejše. Poenostavljeno si lahko predstavljamo, da "zrak pri višji temperaturi sprejme več vodne pare" oz. da postane pri višji temperaturi zrak nasičen pri precej višji količini vodne pare kot pri nižji temperaturi.

Kakšno povezavo ima zgornje z dogajanjem v nevihtnem oblaku?
V preprostem nevihtnem oblaku so močna vertikalna gibanja. Močnejši kot je vertikalni veter, večja toča lahko teoretično nastane. Sila upora vetra mora namreč nasprotovati sili težnosti, ki deluje na zrno toče, če želimo da zrno toče vertikalno ne pospešuje. Moč vzgornika v nevihtnem oblaku je (zaradi nekaterih nujnih ravnovesij v zraku) direktno povezana s hitrostjo sproščanja toplote pri kondenzaciji vodne pare (pri faznem prehodu vodne pare iz plinastega v tekoče stanje). Pri višji temperaturi je seveda v atmosferskem stolpcu več vodne pare, posledično se je lahko tudi več kondenzira, sprosti se več latentne toplote in vzgorniki so močnejši. Tako, zelo poenostavljena razlaga.

Zadnje študije res kažejo, da je intenzivnost nevihtnih oblakov povezana s količino aerosolov v zraku. Aerosoli imajo vlogo kondenzacijskih jeder. Več aerosolov podaljšuje življenjsko dobo nevihtnih oblakov, torej lahko postanejo procesi v njih intenzivnejši. Ne vem pa, kakšna je statistika koncentracije aerosolov v atmosferi nad našimi kraji. Za spodnjo troposfero jih je nedvomno manj kot nekoč, saj imamo čistejšo oz. manj težke industrije. Posledično je tudi manj meglenih dni v dolinah in kotlinah kot nekoč.
Muzikant88
# 12.06.2018 ob 19:21
Nad Trbovljami je po radarski sliki sodeč več kot uro bilo kar zastrašujoče... upam vsaj, da ni bilo tako hudo kot zadnjič v Črnomlju in da so vsaj strehe cele, če že pridelka ni več...
los-t
# 13.06.2018 ob 06:00
Še dva mesca...pa bo jesen in mir...kdo ima še rad poletje, razen blond spikerk na lokalnih radijih, ki blažene vzdihujejo ko lahko napovejo vroč in sončen dan?
Rikee
# 12.06.2018 ob 20:17
V Zasavju je padala toča cca. 2 uri. Debelina oreha in kasneje debelina češnje.
Olorin
# 12.06.2018 ob 23:36
Ce bi brali Valvasorja bi vedeli, da je to cisto normalno vreme za te kraje in da je vcasih bilo se huje, padale so namrec ospicene prekle in junijski sneg.
21.12.2012
# 12.06.2018 ob 21:24
že tri tedne je vreme non stop sranje, tega se ne spomnim, maj-junij???
cycoII
# 12.06.2018 ob 18:44
ARSO je dobro zadel napoved. V mojem primeru krajevno in časovno.
Orionstar
# 13.06.2018 ob 08:50
...kdo ima še rad poletje, razen blond spikerk na lokalnih radijih, ki blažene vzdihujejo ko lahko napovejo vroč in sončen dan?

Hahahaha...žebljico na glavico!
prider
# 12.06.2018 ob 17:10
Danes toča že v Idriji in v Šmartnem pri Litiji ter v Kisovcu in Vranskem.
lordslayer
# 13.06.2018 ob 08:07
MAriborski letalski center si že več let prizadeva, da bi razširili obrambo pred točo na celo Slovenijo, ne samo štajerski konec ... res žalostno, da mora najprej priti do uničenja, da se ti klinci v parlamentu zganejo in požegnajo še malček denarja, za zaščito prebivalstva pred naravnimi ujmami. Za primer, mi imamo 1 letalo, ki posipa oblake, Avstrijci imajo floto ...
Polymath
# 12.06.2018 ob 21:47
Blef … protiletalske obrambe pred točo država ne financira, zato morejo občine same financirati protiletalsko obrambo … če je katera občina ne financira, tja ne letijo in je zato večja verjetnost pojava toče.

Več info najdeš tu.
tedy123
# 12.06.2018 ob 21:39
...mi pa keš za neke patrie, neproduktivne vojaške vežbe in druge nebuloze, za npr. obrambo države pred točo pa ni... kajne dragi politiki... !!???
FolkloraS
# 12.06.2018 ob 21:29
http://ciklon.si/stran/?p=28642
democenzus
# 13.06.2018 ob 01:44
vse presprican
agenda21
# 12.06.2018 ob 23:23
Eno leto žled, eno leto suša, potem zmrzal, sedaj toča,...
Če bi vsako leto isto vreme delal, bi bilo že sumljivo.
Bobr
# 12.06.2018 ob 22:53
O učinkovitosti protitočne obrambe se lahko prepričate v Avstrije, kjer imajo ob vsem špricanju vsakoletno par primerov katastrofalne toče...po domače povedano, v določenih primerih deluje, ob hujših nevihtah poredko, stanje pa lahko celo poslabša. Toča pa tolče na polno ker ima morje par stopinj preveč, tako da čim več kemikalij v luft da bo še bolj vroče, morje še topleje in toča še debelejša.
Drncl
# 12.06.2018 ob 23:27
Nas je zalilo https://p24.si/ljutomer-pod-vodo
cooler12
# 12.06.2018 ob 21:51
jutri bo nov dan
zapravico
# 13.06.2018 ob 07:38
Vladi to odgovarja
ajvard
# 12.06.2018 ob 23:20
sem doniral denar.
ne glede na to, se mi zdi lahkomisleno, kako malo ljudi ima zavarovana premoženje. skoraj kot da ga zavarujejo v pregovorni slovenski solidarnosti, bo kar bo.

res ne razumem. raje bi doniaral v akciji zbiranja za premije za zavarovanje.
noprou
# 12.06.2018 ob 22:12
kako deluje "obramba pred točo"? Upam, da ne gre za sprejanje kakšnih človeku strupenih snovi ...
anibidar
# 12.06.2018 ob 22:19
HAARP
gisky
# 12.06.2018 ob 22:10
Pa ne da bo kje država res financirala letalsko obrambo pred točo, ki večinoma sploh ne deluje, včasih pa lahko celo še poslabša stvari?

Čestitke županom tistih občin, ki zdržijo pritiske in te bedarije ne podpirajo.
Kazalo