Slovenija
V Belo krajino so prihiteli gasilci z vse Slovenije in Hrvaške. Foto: BoBo
Na 1919 lahko pošljete ključno besedo UJMA ali UJMA5 in donirate en evro ali pet evrov. Foto: BoBo
VIDEO
V Belo krajino na pomoč p...
VIDEO
Črnomaljski vrtec bo do n...

Dodaj v

V Belo krajino prišlo pomagat tisoč gasilcev iz vse Slovenije

Rdeči križ zbira sredstva
10. junij 2018 ob 13:21,
zadnji poseg: 10. junij 2018 ob 19:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Belo krajino so se danes vile kolone gasilcev, ki so na pomoč prihiteli iz osrednje Slovenije, okolice Karlovca, Gorenjske, Savinjske doline, Posavja in Dolenjske.

Danes se je v prizadete kraje pripeljalo še tisoč gasilcev, ki z roko v roki z domačini, ki so jim na pomoč priskočili tudi prijatelji in sorodniki, odpravljajo posledice ujme in prekrivajo razbite strehe. Čez dan je zaokrožila informacija, da bodo kmalu pošle zaloge strešnikov, a so proizvajalci sporočili, da je razlog za skrb odveč in da strešnikov ne primanjkuje.

Rdeči križ zbira pomoč
Rdeči križ pa opozarja, da je petkovo neurje s točo marsikoga pahnilo v veliko stisko, ki je brez pomoči ne bo zmogel razrešiti, zato je že začel zbirati prostovoljne finančne prispevke za prizadete družine in posameznike.

Fizične in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2018" nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije pri SKB banki št. SI56 0310 0111 1122 296 s sklicem 00 96875 in kodo namena CHAR.

Pomagati je mogoče tudi s poslanim kratkim sporočilom SMS na številko 1919 v omrežjih operaterjev Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2. Ključna beseda UJMA pomeni donacijo en evro, ključna beseda UJMA5 pa donacijo pet evrov, so sporočili z Rdečega križa Slovenije.

Prostovoljci in sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije skupaj s komisijami za ocenjevanje škode na prizadetih območjih ugotavljajo, kdo vse zaradi posledic neurja potrebuje pomoč, hkrati pa v sodelovanju z občinskimi in regijskimi štabi civilne zaščite tudi pomagajo pri odpravljanju posledic.

RK: "Številni posamezniki so se znašli v stiski"
Z Rdečega križa so za MMC sporočili, da oškodovanci v petkovem neurju najbolj potrebujejo finančno pomoč, oblek in odej pa je v njihovih skladiščih trenutno dovolj. Rdeči križ bo z zbranimi sredstvi poskrbel predvsem za tiste, ki finančno že tako živijo iz dneva v dan in nimajo plačanih različnih zavarovanj, "potem pa jim nesreča vzame še streho nad glavo". Dodali so še, da so nekateri npr. odvisni od uničenih avtomobilov, s katerimi se vozijo na delo. Ker bodo prisiljeni kriti to škodo, bodo ostali brez sredstev za redne mesečne stroške. Številni so se zaradi uničene zasebne lastnine, streh, avtomobilov znašli v stiski, zato so se v RK-ju odločili za zbiranje finančnih sredstev: "Dajemo možnost za lajšanje stisk prizadetih v neurju."

Pomoč obljublja tudi država
Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj, kjer je poškodovala več kot 500 objektov, skoraj vsa zunaj parkirana vozila in pridelek. Na severovzhodu države je veter odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte, uničene so poljščine. Pomoč je v soboto v Črnomlju obljubil tudi premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, prioriteti sta šola in vrtec.

Vrtec Čardak bo do preklica zaprt
V neurju je bila namreč zelo poškodovana stavba vrtca Čardak, ki je del vrtca Otona Župančiča v Črnomlju. Enota Čardak bo do prenove zaprta, kdaj jo bodo znova odprli, bo znano, ko bo ocenjena škoda in bodo že določeni sanacijski ukrepi, poroča Televizija Slovenija. Ravnateljica vrtca starše otrok prosi za razumevanje: "Vse starše prosimo, da tisti otroci, ki imajo varstvo, ki imajo stare starše ali kogar koli doma, ostanejo doma in jih ne pripeljejo v vrtec. Za vse druge bomo poskrbeli, da bo urejeno varstvo v novem delu vrtca. Tja smo že preselili igralnice, kotičke, igrače, igralnice so urejene v telovadnici, zbornici," je za Televizijo Slovenija dejala ravnateljica vrtca Otona Župančiča Črnomelj Irena Veselič Kos.


Vreme bo oškodovancem
naklonjeno do srede
V Beli krajini se bojijo dežja, saj so številne strehe, ki jih je prerešetala toča, za zdaj pokrite le s folijo. Dež bi lahko povzročil zamakanje v objektih in s tem še več škode. K sreči bo jutri večinoma sončno, posamezne nevihte bodo nastajale predvsem v hribovitih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30 °C. Tudi v torek bo večinoma sončno, verjetnost za nevihte pa se bo povečala zlasti na zahodu. V sredo kaže na spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
KruhTeUbije
# 10.06.2018 ob 13:04
Ravnokar sem nakazal denar na račun. Upam, da nesrečnim lastnikom hiš uspe čim prej sanirati škodo na strehah.
Gepard007
# 10.06.2018 ob 14:03
Sem ta teden doniral že za otroke, da bojo lahko šli na dopust z Radio 1 pa se je sedaj zgodilo še tole. Sem si rekel kamor je šel bik naj gre pa še štrik in doniral še za naše Črnomaljce, čeprav sem brezposeln. Jaz imam streho nad glavo ti reveži pa še to ne... :(
Mr.Mr.
# 10.06.2018 ob 13:08
Sem si rekel pa enkrat ne bom šel na pico. Glede na nick prvega komentatorja, sem naredil dvojno korist, zase in Dolenjce. :)
Rozmarin
# 10.06.2018 ob 14:01
@Clown
Kdor se bo zanašal na državo bo lačen.
madmax6
# 10.06.2018 ob 16:35
Me kar srce boli, ko berem nekatere komentarje, kako so hladni do sodržavljanov, ki se jim pripeti nesreča, na katero nimajo vpliva.
Država smo prebivalci Slovenije, moj sosed, vaš sosed, moji prijatelji, vaši prijatelji. Ne vem, če bi tako komentirali, če bi se podobno pripetilo vam. Meni se k sreči še ni, pa nikoli ne vem, kdaj bo kaj udarjalo po meni. Če bi se mi, bi me vsekakor najbolj razveselilo to, da ljudje sočustvujejo z mano in ne namenjajo kakršnih koli nepotrebnih opazk oz. komentarjev.
Pa ne se zanašati le na državo-nekaj bo gotovo primaknila tudi ona, mene pa ne bo hudič vzel, če primaknem kak evro. Pač zaradi tega ne bom šel dvakrat na pivo, bo pa vseeno denar bolje investiran, pa čeprav zbran preko RK ali pa Karitasa.
Najbolj v državi pa spoštujem prostovoljne gasilce, ker nesebično pomagajo in tvegajo življenja da bi pomagali ljudem v stiski, kakršnja je ta. Res kapo dol njim, ker vem, da mi bodo oni zagotovo pomagali, če se mi kdaj zgodi podobno. Do sedaj še nisem slišal, da bi koga pustili na cedilu. Še enkrat-globok priklon njim.
RJSlo
# 10.06.2018 ob 17:43
No ja. Ne vem, če ste to omenili v video prispevku, toda lahko bi dopisali, da je v soboto na pomoč priskočilo 39 in danes še 49 hrvaških gasilcev. Iz Karlovca in okolice.
oliva
# 10.06.2018 ob 14:13
Kar se pa tiče 'naj država pomaga in da', se strinjam, ampak 'država' smo vsi, hkrati smo pa še posamezniki, ljudje.
Men so to izgovori za ne dat.
Saj jaz imam tudi pomisleke (rk je imel neke škandale itd.), samo pač dam v dobri veri, da bo na pravi naslov prišlo. Kar se mene tiče, je to to. Če ne dam, potem sploh ne bo prišlo. :)
Mimobeznik
# 10.06.2018 ob 19:18
Tudi sam sem prispeval 5 eur, upam, da bo kake stare salonitke zamenjala nova streha.
Robiland
# 10.06.2018 ob 14:38
treba je pomagati, nakazati kaksnih 20 evrov. Bodimo ljudje.
cycoII
# 10.06.2018 ob 14:40
Pred leti se je vodja oddelka dogovoril z vodstvom firme.Vsi pod njim smo v okviru službe sanirali stolčeno streho sodelavcu. Po stari navadi smo zraven pili. Na srečo ni noben zletel s strehe.
djurif
# 10.06.2018 ob 17:52
Sploh ni res!! Na fejsbuku folk podarja stresnike na polno. Vidu ze najmanj 20 objav z vecjim stevilom stresnikov. Ljudje si pomagajo, kolikor je mozno.
janezi
# 10.06.2018 ob 14:26
vojska je že poslala 5 vojakov z vso potrebno opremo na teren iz kasarn.Hvala jim so zelo hitri.
meho1a
# 10.06.2018 ob 20:29
Naj donirajo mogotci iz doba po 1milijon v zameno za eno leto krajso kazen.
oliva
# 10.06.2018 ob 13:29
Lepo.
Sicer bi raje nakazala bolj neposredno :), ampak kar lahko storim jaz in tu, pač storim.
Tako da sem tudi sama že prispevala, zdaj pa bodo še kateri moji bližnji, ko imam ta info oz. naslov.
Celt
# 10.06.2018 ob 20:17
Slovenska vojska pa spančka v vojašnicah... pa so spet zamudili lepo priložnost za pridobitev pozitivnih točk med ljudmi.
commodore
# 10.06.2018 ob 19:37
kolko pa je odškodnine če imas 20 let staro streho? Verjetno ravno za malco delavcem...
daco1
# 10.06.2018 ob 19:59
Sam sem bil v takem primeru in moram še enkrat pohvalit gasilce,ki so takoj prišli na pomoč.Od dobrodelnih organizacij pa je bil Karitas že naslednji dan pri meni in sovaščanih in nam nakazali denar takoj.Od takrat vedno dam tudi sam in tako bo tudi sedaj.
Hladilnik
# 10.06.2018 ob 18:52
Nakazano...
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 22:47
Zivjo,
Ob nekaterih neprimernih komentarjih sem se odlocil da vam malo razjasnim stvari kako je pri nas.
Nam je razsipalo vec kot 60% cigla na strehi. V petk, smo takoj leteli po folijo in sami prekrivali hiso, da ni bilo vecje škode v notranjosti. V soboto se zbrala ekipa 5 moskih zmetali slab cigl dol, dobrega na novo polozili. Kar je ostalo prekrili z folijo in fiksirali. Cigla ni na voljo pride v sredo. Danes vse pospravili okrog hise. Taksen je bil celotedn vikend 3/4 nase vase. Nekateri so pa v petk opazovali kako jim zaliva, v soboto gledali in cakali na gasilce da so jim prisli prekrit streho z folijo, ceprav bi lahko sami to naredili, saj imajo po 10 otrok in pri 40 pravnuke, kako nebi. No so pa govorili da bodo ze jutri na socialno sli. Pa tudi nekateri beli, ceu vikend sedeli v senci in cakali gasilce, da jim pridejo pokrit streho. No danes so gasilci najvec posla imeli pri takih. Kar se mi zdi sramotno. Kar se pa teh donacij tice, za socialno ogrožene druzine, mislim da vemo kam bo sel denar, no kakor so slisali po radiu da se zbira, bodo vle jutr tekli na socialno.
Povzetek: kdor je resnicno si hotel pomagati, si je levji del ze v petk in soboto, danes samo taki ki imajo dve levi, in so sramota, ker so samo trosili gasilski cas, saj bi verjetno imeli pametnejši posel.
alex961
# 10.06.2018 ob 17:08
V tem primeru je nujno pomagati. Tudi sam se pridružujem večini tukaj prisotnih in grem nakazat denar.

Vendar, zakaj moramo v tem in podobnih primerih, ljudje stopiti skupaj in zbirati zamaške, denar, obleke ipd. Za tujce, ki prihajajo na nezamonite načine k nam, pa ima država fond, da jih financira in podpira. Nekaj ne gre tukaj skupaj.
TellingTheTruth
# 10.06.2018 ob 13:08
Bo cerar kaj primaknil v piskrck al bo samo modro razmislil?
agenda21
# 10.06.2018 ob 20:12
Seveda, pa svaka čast gasilcem.
Greg
# 10.06.2018 ob 15:12
Tudi Slovenska Karitas zbira pomoč za Črnomelj; http://www.karitas.si/slovenska-karitas-zbira-sredstva-za-pomoc-prizadetim-v-neurju-v-crnomlju/
veza
# 10.06.2018 ob 15:18
Dobro, bom nekaj daroval, rdečemu križu nič, ker se samo kregajo, verjetno Karitasu, je pa spet tako, ko je nesreča, ko so zgube, ko je minus, dajmo vsi prispevat, ko so dobički, takrat pa pozabijo na nas ta male.
oliva
# 10.06.2018 ob 14:19
@samburin, potem pa nakaži prostovoljnim gasilcem.

Nekdo je napisal, da bi morali akcijo zagnati, 'pljuniti v roke', vendar ne vem, če je to sploh zaželeno, v bistvu.
Kaj nej zdaj ful avtomobilov tja uleti in dren dela kup ljudi?
Men se zdi, da keš najbolj prav pride in seveda pač material itd.

Zato bi se mi zdelo kul, da bi nekako sami ogroženi povedali, kaj točno najbolj potrebujejo in želijo.
gospod iskreni
# 11.06.2018 ob 06:32
Raavi to je seveda res. Ampak eni preprosto niso za na streho. Sam sem bil v ekipi pri Svibniku in Kanižarici. Vsi smo bili navezani z dvojnim varovalom, domacini so pomagali koliko so lahko. Ampak ce mas streho ki jo z lestvijo tezko dosezes kaj bos potem. Na koncu smo imeli občutek kot da so pol skrinje spraznili vsak v vasi. Neverjetno kako so to iskreni in dobri ljudje. Dela je se veliko, ampak za prvo silo misl da bo. So bile pa hrvaške ekipe šokirane nad usposobljenostjo in opremljenostjo naši prostovoljcev. To je delovalo kot naoljen stroj, bilo je najmanj deset vozil s tistimi ogromnimi dvigali. Sploh vedel nisem, da je toliko tega pri nas. Ko bo zacelo pokat vem kdo bo prvi priletel in to ne bo vojska. Gasilci so usposobljeni tako kot bi morala biti vojska in lahko smo ponosni na njih. Kljub temu, da kdaj kaksno neumnost naredijo. Ljudje so samo govorili da so od boga poslani, razen seveda tocno dolocenih...
agenda21
# 10.06.2018 ob 20:10
A je bil Pahor tud dol?
DrKult
# 10.06.2018 ob 20:37
To so ljudje!
kimi12345
# 10.06.2018 ob 19:44
In drugič, države proti katerim smo v neki ne tako daljni preteklosti imeli kot vzor in se primerjali kot vzhodnoevropska Švica, tam je zavedanje glede naravnih nesreč na precej višjem nivoju. Imaš že na nivoju kantonov vzpostavljene posebne sklade kjer se v zbira in namensko nalaga denar, da se potem v času ko pride do katastrofe iz tega denarja obnovi infrastrukturo in ostalo kar ni možno zavarovati. Poudarjam, samo za rizike ki jih ni mogoče zavarovati, oziroma je delež zavarovanja manjši kot nova vrednost!

Kje smo v Sloveniji, pri nas pa v primeru nesreč (ki vedno pridejo, saj je Slovenija ena od najbolj ogroženih držav s strani naravnih nesreč v Evropi) potem občine jamrajo pri vladi za posebne zakone itd. Edina svetla stvar v zadnjih letih je, da se je začelo sistematično popisovati rizike v državi in so na občinah obvezani izdelalati načrte v primeru naravnih nesreč. Samo kaj ko se je vse ustalio pri izdalavi načrtov, medtem ko ni nobenih finančnih bufferjev. Ja pač obvladovanje tveganj ni nekaj kjer se slikaš pri rezanju trakov in se nasmihaš v cajtngih in v zadnjem obdobju tudi na držabnih omrežjih.
Rocknrolla
# 10.06.2018 ob 19:13
Če je šlo 1000 gasilcev pomagat bom pa še jaz daroval teh 5 ojrov... UJMA5 poslano na 1919! Upam, da kkšn ojro pride do teh, ki se jim je zgodila ta nesreča...
kimi12345
# 10.06.2018 ob 20:52
Sem ti povedal kdo zaprosi za pomoč vojske, Civilna zaščita! Ukazi so potem samo formalnost. Če pač gasilcev ki so želeli pomagati ne bi bilo, bi pač morala civilna zaščita najti druge človeške vire. Še nisem slišal da bi kdo silil prostovoljne gasilce da morajo priti.
cycoII
# 10.06.2018 ob 14:35
Zato bi se mi zdelo kul, da bi nekako sami ogroženi povedali, kaj točno najbolj potrebujejo in želijo.

Problem je, nekdo ali nekaj bi moral zbrati podatke in obveščati, pa ne mislim 2x po dnevniku. Organizirat zbiranje, transport, razkladanje je velik projekt. Ne vem točno, kako je bilo v Železnikih, tam so rabili krampe, lopate in močne roke, tokrat pa pospravljanje razbitega in montaža strehe. Stvari vedno organizirajo društva, civilne organizacije, RK, Karitas...
SamoRes
# 10.06.2018 ob 13:23
Tudi jaz, gremo vsi
škratolin
# 10.06.2018 ob 17:47
Pravkar kar konkretna ploha v Črnomlju. Eh, ti ljudje res nimajo sreče. :(
runcajz
# 10.06.2018 ob 16:50
@bobek

Škoda, da imamo takšne bobke , ali njemu podobne sodržavljane, ki se ne zavedajo, da kdor hitro da, pa čeprav le 5 €,dvakrat da ! Sem daroval, ne glede na to, da nas sak dan nateguje država in predvsem politiki !
Bilo bi pa lepo, če bi tudi škofi iz lastnega žepa kaj prispevali Karitasu, ne pa samo trkali na zavest vernikov. Še nisem prebral, da je Rode ali Zore , daroval kakšnega desetaka ! Ja, BMW precej stane ! Bog vse vidi, bog vse ve !
oliva
# 10.06.2018 ob 15:26
Saj vse to je res, @vzdev.
Pač naj pomaga, kdor in kakor in prek kogarkoli želi.

Pač RK se je prvi aktiviral, hvalabogu da se je nekdo.
Zdaj vidim še Karitas.
Fino. Čim več.

Upam tudi jaz, da bo prišlo - in čimprej - do ljudi.

Pa še nekaj: kdor hitro da, dvakrat da.
oliva
# 10.06.2018 ob 14:46
Pa lohk bi tudi katere gradbene firme kaj donirale, v bistvu.
samburin
# 10.06.2018 ob 14:15
To škodo bi morala pokriti vlada, seveda normalna ne slovenska. Rdečemu križu pa ne dam niti centa, ker ne vem kam bo šel denar. Zaupanje v to državo je izginilo že zdavnaj.
veza
# 10.06.2018 ob 16:48
Težave v vodstvu Rdečega križa so zasenčile praznovanje 150-letnice te humanitarne organizacije in požrtvovalnost prostovoljcev, brez katerih bi Slovenija begunsko krizo težko obvladovala.

V lase sta si skočili vplivni ženski številnih funkcij - zdajšnja predsednica Nataša Pirc Musar in generalna sekretarka Renata Brunskole.

Pirc Musarjeva je ožjemu vodstvu Rdečega križa predlagala razrešitev Brunskoletove z argumentom, da njena nedejavnost ogroža pravočasno izvajanje finančnega načrta.

Na drugi strani očitki predsednici. Prva: Pirc Musarjeva je Rdečemu križu izstavila račun za pravno svetovanje - 778 evrov. Pozneje je denar vrnila. Druga: na Rdeči križ naj bi prišel svetovat kar njen mož. In tretja: preoblikovanje letovišča Debeli rtič v gospodarsko družbo. V internem dokumentu, ki ga hranijo v uredništvu Televizije Slovenija, je zapisala: "Saj bo verjetno na prvi pogled držalo, da bo javni zavod boljša oblika, a d. o. o. ima tudi svoje finančne in davčne prednosti."

In koliko sredstev Rdeči križ porabi za lastno delovanje? Na primer: od 10 evrov, ki jih ljudje donirajo Rdečemu križu, ta za lastno delovanje porabi 1,5 evra. Primerljiva humanitarna organizacija, Karitas, pa za lastno delovanje porabi pol manj - 70 centov.


torej, zato bom dal Karitasu
no72
# 10.06.2018 ob 16:40
luckyss@

Jaz Karitas in RK ne bi ravno metal v isti koš.....
kimi12345
# 10.06.2018 ob 21:08
Gre se za finance ki jih dobi tudi CZ. In ta sredstva niso mala. Kot drugo pač aktiviranje vojske je skrajno sredstvo, in za takšen majhen obseg kot je tule, nima nobenega smisla. Gre se za samo 400 objektov. Če to ne zmorejo lokalci in regija potem je vprašanje kako učinkovita sploh je CZ v primerih nesreč večjega obsega. Na konec koncev pa tudi za ego vsakega poveljnika, pač s tem da pokličeš vojsko predaš poveljevanje.
kimi12345
# 10.06.2018 ob 20:35
"Slovenska vojska pa spančka v vojašnicah... pa so spet zamudili lepo priložnost za pridobitev pozitivnih točk med ljudmi."

Take lahko kvasijo samo nevedneži ali pa manipulanti. Prvo se za knjige vsed, pol pa se usajej s svojimi primitivnostmi.

Sistem v Sloveniji in v večini normalnih držav je jasen. Civilna zaščita se ukvarja s posledicami naravnih nesreč. Gasilci so del podpore civilne zaščite. V kolikor je obseg nesreče večji in ga civilna zaščina ne more obvladovati se aktivira vojska. Vojsko se aktivira na poziv civilne zaščite. Tako to deluje v večini normalnih držav. In prav je tako da vojska ostaja tam kjer ji je mesto v kasarnah. Nismo mi na nivoju Srbije in ostalega Balkana kjer takega sistema --civilna zaščita (prospovoljno gasilstvo,...) zgodovinsko ni bilo in mora zato vedno vojska okrog skakat kot da je vojna.
oliva
# 10.06.2018 ob 14:44
Saj to, @cycoll - logistika. Organizacija, informiranje...

Pa poglej fotko @zzivanova - te kolone gasilcev, da še vsi iz povsod uletijo, še gasilci in drugi, bolj potrebni in koristni, ne bodo mogli zraven.
Al pa se kdo rine zraven, pa se še kaj poškoduje itd.
Tako da se mi zdi kul to finančno podpreti - pač te organizacije.

Saj se pa itak vedno tudi folk - prostovoljci - sami organizirajo in organiziramo tudi v kakšne take mreže... Kdo ima sorodnike, prijatelje tam, pa organizira skozi svojo mrežico...
oliva
# 10.06.2018 ob 14:23
Naj "da država" + jaz, ti, on... itd. :)
unitrode
# 11.06.2018 ob 04:10
Kritike na neodzivnost vojske so upravičene in izgovori "civilna zaščita jih mora poklicati" so prav smešni celo žalostni. Pa poglejte sosedno Avstrijo: pri naravnih nesrečah se med prvimi (vzporedno z gasilci) aktivira vojska, pri nas pa "čakajo na poziv". Ko sem služil vojsko v bivši JNA, nas je kapetan brez komande "od zgoraj" nagnal da smo kmetu pomagali pospravljati seno pred nevihto, kar smo tudi z veseljem naredili. Ko je bil žled na primorskem so kolegom gasilcem v petek povedali, da bodo ostali v soboto in nedeljo sami, ker vojske ne bo več ker bi jim morali plačati nadure in dnevnice!? Torej bi v primeru napada na našo državo vojska čakala, da bi jim odobrili dnevnice in nadure? Miselnost naše vojske se kaže tudi po tem da zahtevajo vojaki na Trdinovem vrhu plačo za delo v tujini (> 3000 €). Ne trdim da so za to krivi vojaki, vendar je v sistemu nekaj narobe: ali jih plačujemo samo za NATO misije v tujini s katerimi pravzaprav ogrožamo našo varnost, doma pa so samo "stand by"? Koncept naše vojske bi morali postaviti povsem na novo (mogoče bi se lahko zgledovali po Avstrijcih) in jih umakniti (vojake) iz neavtorizinih (po OZN) akcij v tujini.
vranek
# 11.06.2018 ob 02:06
Veza, to je bilo 2015. In ti to zdaj ven vlaciš. Sram te bodi. Saj ti ni treba dat. Le tako cenen in pritlehen ni treba, da si.
inteligenca
# 10.06.2018 ob 21:35
To je to lepo res vsaka čast vsem, ki ste prostovoljno pomagali. Gremo zdej Še politika ne polena pod noge in stare zgodbe o tabelih in tardečih enotno za blagor domovine.
zamudnik
# 10.06.2018 ob 21:33
Čakam, da se kdo izmed nadpametnih spomni, da je tole delo na črno in da ga smejo opravljati samo za to kvalificirani izvajalci z licenco.
Celt
# 10.06.2018 ob 21:01
Hvala za poduk, ampak sistem mi je dobro poznan (recimo načelo postopnosti pri uporabi sil in sredstev). Vem pa tudi da poveljniki CZ do zadnjega vztrajajo da se vojske ne vključuje (kao naj gasilci prej popadajo od izčrpanosti potem jih bomo že aktivirali)... za mene osebno neumnost.
veza
# 10.06.2018 ob 17:29
A prebežniki bodo pomagali pri saniranju te nesreče, lahko bi podajali strešnike, sam vprašam?
Kazalo