Okolje
Prebivalci v bližini obrata so bili pozvani, naj do preklica ostanejo v zaprtih prostorih. Foto: Televizija Slovenija/Barbara Štor
VIDEO
Nevarnosti v steklarni Ro...

Dodaj v

Foto: V Steklarni Rogaška ni več nevarnosti izpusta jedkih nevarnih snovi

Evakuacija zaposlenih
4. december 2018 ob 13:06,
zadnji poseg: 4. december 2018 ob 18:52
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO, STA

V Steklarni Rogaška nevarnosti izpusta jedkih nevarnih snovi ni več, so sporočili s Policijske uprave Celje. Obstajala je nevarnost eksplozije enega od rezervoarjev z žveplovo kislino. Proizvodnjo so že ponovno zagnali.

V Steklarni Rogaška Slatina se je dopoldne napihnil tisočlitrski sod z nevarnimi snovmi, zato so obrat okoli 11. ure iz previdnosti evakuirali. Kot so za MMC pojasnili na Regijskem centru za obveščanje Celje, ni prišlo do izpusta nobenih nevarnih snovi v naravo. Gasilci so sprostili napetost v sodu in tako preprečili nevarnost eksplozije. Tisočlitrska cisterna se je začela iz neznanega razloga napihovati, zaposleni so se bali, da bi prišlo do eksplozije in bi se jedek oblak razširil. Za zdaj še ni znano, zakaj se je napihovala, je poročal radijski dopisnik Danijel Poslek.

Prvi so ukrepali gasilci domačega prostovoljnega društva, ki so opravili evakuacijo zaposlenih, nato pa so poklicni gasilci celjske poklicne enote skupaj z njimi in policijo zavarovali območje, bližnje prebivalce pa obvestili, naj zaradi možnosti strupenega oblaka zaprejo okna.

Evakuacija 350 zaposlenih
Po besedah vodje intervencije Borisa Žnidarka so evakuirali okoli 350 zaposlenih, ki so se kmalu po koncu nevarnosti počasi vrnili na delovna mesta, predvsem tista, kjer je to potrebno tudi zaradi zagotavljanja varnosti. Poškodovanih v dogodku ni bilo, za zdaj pa še ni povsem jasno, kaj točno je povzročilo reakcijo v rezervoarju. Intervencijo so končali s prečrpavanjem omenjenega tisočlitrskega rezervoarja.

Zaradi varnostnih razlogov so o dogodku obvestili tudi bližnje ustanove, med drugim šolo in vrtec, kjer so vsi ostali v zaprtih prostorih, tako da so bili evakuirani samo zaposleni v podjetju, je še pojasnil Žnidarko in dodal, da je v akciji sodelovalo več kot 50 gasilcev.

Zbiralnik odpadne žveplove kisline
Vodja službe za varnost in zdravje pri delu ter ekologijo v podjetju Ksenija Čuješ je povedala, da so morali ukrepati zaradi preprečitve okoljske nesreče z nevarnimi snovmi. Težave so se pojavile pri sicer ustaljenem postopku zbiranja odpadne žveplove (VI) kisline v zato namenjen zabojnik, kjer so zaposleni opazili, da se je tlak v posodi iz za zdaj neznanega razloga povečal.

"V zaprtem enokubičnem kontejnerju se je začel razvijati neznan plin. Pri pregledu situacije smo ocenili, da je prišlo do visokega varnostnega tveganja, zato smo takoj aktivirali regijski center za obveščanje. V najkrajšem času je stekla akcija za preprečitev nesreče, okoli 15. ure pa je bila nevarnost preklicana," je dejala in dodala, da bo proizvodnja v popoldanski izmeni kmalu nemoteno stekla.

Da v podjetju z okoli 800 zaposlenimi, ki je leta 2015 postalo del finske korporacije Fiskars, obstaja nevarnost izpusta jedkih nevarnih snovi, so dopoldne sporočili iz celjskega regijskega centra za obveščanje, ko so jih o tem obvestili iz podjetja. Prebivalcem so svetovali, da do preklica nevarnosti ostanejo v zaprtih prostorih, zaprejo okna in vrata ter izklopijo zračenje.

La. Da., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
GupeM
# 04.12.2018 ob 13:58
Večina firm bi bila tiho in zadevo pometla pod preprogo. Upali bi, da nihče ne bo nič ugotovil. Pohvalno, da so že pred nesrečo (povečana verjetnost za nesrečo), obvestili tako zaposlene kot javnost. Tako se stvarem streže. Če že ne moreš preprečiti nesreče, vsaj omili škodo, ki jo lahko povzroči.
džeko
# 04.12.2018 ob 13:48
Kakor koli tovarna jih je obvestila. Pohvalno!!
intelekt
# 04.12.2018 ob 14:12
"Tale novica gre fantastično skupaj z vsemi današnjimi okljsko ekopropagandimi. Lahko se še tako trudim(mo) za npr. zmanjšanje osebnega ogljičnega odtisa pa bo ena proizvodnja zasrala vse." - najbolje, da ukinimo proizvodnjo vsega po celem svetu. :)
frgo
# 04.12.2018 ob 13:43
No en 1000l sod z nevarnimi odpadki se je menda napihnil.
kinimod
# 04.12.2018 ob 15:37
Sod so napihnili novinarji.
dharma
# 04.12.2018 ob 13:29
Tale novica gre fantastično skupaj z vsemi današnjimi okljsko ekopropagandimi. Lahko se še tako trudim(mo) za npr. zmanjšanje osebnega ogljičnega odtisa pa bo ena proizvodnja zasrala vse.
luckyss
# 04.12.2018 ob 14:52
Lahko bi bili bolj natančni in povedali npr. da gre za HCL ali koncentrirano H2SO4 ali kaj podobnega...
Tako pa vse skupaj izpade prenapihnjeno in v stilu "podrobnosti vas ne brigajo, ker itak nimate pojma"..
MitjaM
# 04.12.2018 ob 13:42
Kaj natanko se je zgodilo, niso pojasnili, na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje RS pa je zaznamek o industrijski nesreči.

banana republika
Bloodline
# 04.12.2018 ob 14:43
Heh, kera drama zarad enga kubika.
robijezakon
# 04.12.2018 ob 15:28
Da ustrežem komentatorju. Gre za HCl.
jezevec
# 04.12.2018 ob 19:11
Jao, mili Bože. Kakšna drama zaradi enega nabuhlega soda.
di_maria
# 04.12.2018 ob 17:27
Policijski avtomobili pa so vedno bolj opazni, to se mi zdi Fair.
luckyss
# 04.12.2018 ob 15:32
@robijezakon
Hvala za podatek...torej je bilo vse skupaj pretirano..
dharma
# 04.12.2018 ob 15:17
Gelede na tvoj nick bi lahko vedel, da ni bilo tako mišljeno.
Kazalo