Okolje
(9)

Poudarki

  • Sodelovali bodo tudi vojaki
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Čiščenje divjega odlagališča
Poostren nadzor samo v prvih dveh mesecih letos je pokazal na večje število kršitev prepovedi odlaganja odpadkov v naravno okolje. Foto: BoBo
VIDEO
Nadzor nad odlaganjem smeti

Dodaj v

Inšpektorji še posebej dejavni v času akcije Očistimo Slovenijo

Prostovoljci nad nelegalna odlagališča odpadkov
12. marec 2012 ob 17:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pred in med akcijo Očistimo Slovenijo 2012, ki bo potekala 24. marca, bodo državne institucije poostrile nadzor nad pravilnim odlaganjem odpadkov.

Inšpektorji bodo še posebej pozorni na nedovoljeno gnojenje kmetijskih površin, odlaganje komunalnih in drugih odpadkov na kmetijska zemljišča in v gozdove. Prednostno bodo izvajali tudi nadzor nelegalnih odlagališč odpadkov. Inšpektorji bodo v tem času na terenu tudi v popoldanskih urah ter ob sobotah in nedeljah. Tudi prijave nezakonitega odlaganja odpadkov bodo obravnavali prednostno.

Očistimo Slovenijo in svet
24. marca bo že drugič potekala prostovoljska akcija Očistimo Slovenijo, tokrat v sklopu svetovne čistilne akcije Očistimo svet. Prostovoljci se lahko na sodelovanje v akciji prijavijo na spletni strani www.ocistimo.si, organizatorji Ekologi brez meja pa bodo tudi po občinah obesili plakate z zbirnimi mesti. Prijava sicer ni pogoj za sodelovanje v akciji, organizatorjem olajša nabavo potrebnih pripomočkov.

Policija lani prijavila 600 kršitev
Boj zoper ekološki kriminal je tudi ena izmed prednostnih nalog policije. Da bi preprečili dodatno nelegalno odlaganje odpadkov, pa od sobote poostreno nadziramo območja, kjer so znana divja odlagališča. Policija sicer nima neposredne zakonske podlage za ukrepanje zoper takšne kršitelje, je pa njena dolžnost, da o prekršku obvesti pristojni prekrškovni organ, največkrat Inšpektorat RS za okolje in prostor. Samo lani so policisti pristojnim prekrškovnim organom s področja varstva okolja podali skoraj 600 tovrstnih predlogov.

V primeru kršitve uredbe o odpadkih, ki prepoveduje odlaganje odpadkov v naravnem okolju, je predpisana globa od 10.000 do 30.000 evrov za pravno osebo, od 6.000 do 20.000 evrov za samostojnega podjetnika, od 2.000 do 4.100 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ter samostojnega podjetnika in od 2.000 do 5.000 evrov za fizično osebo.

Sodelovali bodo tudi vojaki
V času pred akcijo bodo cariniki na mejnih prehodih in mobilni oddelki poostrili nadzor nad pošiljkami čezmejnega prevoza odpadkov. V akciji bo sodelovalo tudi okrog 1.000 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo z več kot 80 vojaškimi tovornimi vozili sodelovali pri čiščenju na 63 lokacijah po Sloveniji.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
levak
# 12.03.2012 ob 18:25
Inšpektorji še posebej dejavni v času akcije Očistimo Slovenijo
---
Raje okrepite dejavnosti po akciji, da ne bodo potrebne nove. Tu bi lahko povečali kazni in za kršitve obvezno javna dela - čiščenje.
helsinki
# 12.03.2012 ob 18:52
akcije je potrebno delat?
medtem ko več tisoč vojakov in njihovi uradniki na ministrstvu za obrambo spijo, pa še plačujemo jih za to
borbo
# 12.03.2012 ob 22:04
24. marca bo že drugič potekala prostovoljska akcija Očistimo Slovenijo

Ja to pa spominja na zlate čase, ko smo imeli akcije za vsakim vogalom.
tenten
# 12.03.2012 ob 19:55
klic na inspekcijo? dzabe posao... naj jih raje na teren posljejo kot pa da z ritmi na toplem cakajo na klice, pol se pa jim tak neda premaknit ven, da si nebjo slucajno cevljev umazali.. . pa policija se tud kr mimo krsitev vozi( polivanje gnojevke v nepravih terminih-zastrupljanje sodrzavljanov, kar mislim da je kaznivo dejanje...) lovijo in maltretirajo pa zeliscarje ki si kakega pripali al pa kako rozco zasadi da ne podpira crnega trga...

drugace pa poznam kraj, kjer je lokalni vodja akcije sam eden izmed tistih ki z samokolnico vozijo s pokoseno travo pokrite smeti in gradbeni odpad kr do najblizje hoste... pa se zanimivost teden dni kasneje so imeli v istem kraju akcijo odvoza kosovnih odpadkov. Blo jih je presenetljivo malo nastavljenih odpadkov mislim...:P
*X*2*
# 13.03.2012 ob 15:24
Kr pucite, ovce!!
asmas
# 13.03.2012 ob 06:04
se bo spet Musarca oglasila pa bodo lahko njeni smetili pa naših gozdovih
galoper
# 14.03.2012 ob 14:48
Ko bi pristojni dobro delali, se odpadki ne bi vedno kopičili na istem mestu.
MZ
# 13.03.2012 ob 11:19
Kršilce bi streznilo edino, če bi jih ujeli in jih nato poslali na čistilno akcijo. Bi bile vse akcije tipa "očistimo Slovenijo" kaj hitro odveč.
čofotalček
# 13.03.2012 ob 07:29
Tudi inšpektorji na inšpektoratu za inšpekcijski nadzor nad inšpekcijskimi službabi so v zadnjih časih bolj aktivni kot ponavadi in sporočajo da brez njih pa res stvar ne more laufat, ker sicer se nabere premalo papirja za reciklažo.
Kazalo