Zaloge obnovljivih odpakov se bodo z leti manjšale, saj jih bomo čedalje več porabili, menijo avtorji analize. Foto: Pixabay
Zaloge obnovljivih odpakov se bodo z leti manjšale, saj jih bomo čedalje več porabili, menijo avtorji analize. Foto: Pixabay

Analiza, ki sta jo opravili nevladni organizaciji Birdlife Europe in Transport & Environment, je pokazala, da bodo evropski obnovljivi lesni odpadki, kmetijski ostanki in gnoj do leta 2030 pokrivali le 80 odstotkov predvidene evropske porabe bioenergije, navaja spletni portal Euractiv. Avtorji analize ob tem opozarjajo, da bi bil uvoz takšnih organskih odpadkov v nasprotju z evropskimi pravili in bi imel negativen vpliv na okolje.

Bioenergija je po navedbah študije obnovljiva energija iz živih organizmov. Evropa trenutno uporablja predvsem les za potrebe energetike in biogoriva za potrebe prometa. Leta 2014 je trajnostna bioenergija predstavljala 64,1 odstotka evropskih obnovljivih virov energije, avtorji študije pa napovedujejo, da se bo ta številka do leta 2030 zmanjšala na 30 odstotkov.

Boljši sistemi in večje povpraševanje bodo zmanjšali ponudbo
Zmanjšanje avtorji analize pripisujejo naprednejšim sistemom ravnanja z odpadki, uvajanju načel krožnega gospodarstva ter naraščanju povpraševanja po lesu v pohištveni, papirni in nekaterih drugih industrijah.

"EU potrebuje politiko na področju trajnostne bioenergetike, ki bo ločevala dobro od slabega in zagotovila, da ostanemo znotraj meja tega, kar je na voljo. Ta politika mora izločiti uporabo kmetijskih pridelkov in drevja za energetiko ter tako narediti prostor za bolj trajnostne oblike bioenergije," je poudaril Sini Erajaa iz organizacije Birdlife Europe.

Evropski voditelji so oktobra dosegli soglasje, da bodo uporabo obnovljivih virov do leta 2030 povečali za najmanj 27 odstotkov. Glavna podlaga za uporabo bioenergije v Evropi bo osvežena evropska direktiva o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov, katere predlog naj bi Evropska komisija predstavila 30. novembra.