Okolje
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki je spomnil, da je v Sloveniji le še nekaj kmetov, ki imajo dovolj zemlje, da lahko od nje tudi živijo. Foto: BoBo

Dodaj v

"Nesprejemljivo je, da bo tuji lastnik ožemal slovensko zemljo"

Kmetje pozivajo k boljši zaščiti kmetijskih zemljišč
27. avgust 2018 ob 17:19,
zadnji poseg: 27. avgust 2018 ob 17:49
Gornja Radgona - MMC RTV SLO, STA

"V Sloveniji je iz dneva v dan manj rodovitne zemlje in ključno je, da jo varujemo," so na sejmu Agra poudarili sodelujoči na okrogli mizi Kdo naj slovensko zemljo obdeluje v bodoče? in prihodnjo vlado pozvali k boljši zaščiti slovenskih kmetijskih zemljišč.

Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Zadružna zveza Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so pozvali k posodobitvi zakona o kmetijskih zemljiščih. Med drugim si želijo, da bi imeli v primeru prodaje kmetijskih zemljišč slovenski kmetje prednostno pravico do nakupa. "Ali pa država kupi to zemljo, samo da ostane v slovenski lasti," je povedal predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič.

To je po njegovih besedah ključno za preživetje slovenskih kmetov, ki nujno potrebujejo dodatna zemljišča. "Če želimo biti konkurenčni, potrebujemo več zemlje," je dejal. Razumen kompromis je potreben tudi pri dodeljevanju državnih kmetijskih zemljišč v uporabo gospodarskim družbam, še posebej, če so te v tuji lasti. "Nesprejemljivo je, da bo tuji lastnik ožemal slovensko zemljo," je prepričan Zupančič.

Več podpore družinskim kmetijam
"Država bo samostojna le, če bomo imeli zemljo v svoji lasti," je dodal predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Podobno kot Zupančič in Vrisk meni tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki je spomnil, da je v Sloveniji le še nekaj kmetov, ki imajo dovolj zemlje, da lahko od nje tudi živijo.

V sindikatu kmetov si želijo tudi večjo podporo družinskim kmetijam. Izračuni sindikata kažejo, da bi povprečna družinska kmetija morala za zagotovitev plače trem družinskim članom obdelovati vsaj 50 hektarjev kmetijskih zemljišč.

V predlogu nove zemljiške politike v Sloveniji, ki so ga v KGZS-ju izdelali pred dvema letoma, med drugim navajajo, da je treba na novo določiti merila za zakup državnih zemljišč. "Po našem mnenju je smiselno čim prej zaščititi in kontrolirati promet najboljših kmetijskih zemljišč, da ta ne bi prešla v preveliki meri v tujo lastnino," je poudaril Andrej Rebernišek s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
MarcoQ
# 27.08.2018 ob 18:29
"V Sloveniji je iz dneva v dan manj rodovitne zemlje in ključno je, da jo varujemo"

Ravno nasprotno!
V Sloveniji je problem zaraščanje kmetijskih zemljišč. Ne manjka nam zemlje ampak ljudi, ki bi jo želeli obdelovati.
Mimobeznik
# 27.08.2018 ob 18:31
WTF, če bi bila slovenska zemlja tako dragocena in negovana, ne bi bilo toliko površin v zaraščanju.
janroz
# 27.08.2018 ob 18:40
Živim poleg kmetije, ki je bila nekoč dom in je dajala kruh veliki družini. Danes je zapuščena. Lastnica je v prestolnici, živi udobno življenje travnike pa prerašča grmovje in gozd. Nihče se ne zmeni, nikogar nič ne briga, ne skrbi samo, da je v slovenskih rokah? Veste gospodje biti lastnik je velika odgovornost in nima nič skupnega ali je lastnik "domorodec", pomembno je, da je odgovoren, da mu je mar za zemljo, da jo neguje in obdeluje. Propadanje kmetij je v Sloveniji očitno nekaj normalnega? Kdo nam reže kruh? Že danes pojemo skoraj polovico tujega kruha, gospe in gospodje, sicer bi bili lačni! Navadne floskule, realnost je nekaj čisto drugega, zahteva drugačno politiko. Seveda bom zelo vesel, če bomo uspeli pridelati kot potrebujemo,vendar se bojim, da je ta vlak že zdavnaj odpeljal. Smo sposobni sprejeti predpis, ki bo zavezoval lastnike kmetij, da zemljo obdelujejo? Verjetno to ni mogoče, lahko pa neobdelane kmetijske površine krepko obdavčimo, potem pa naj lastnik razmišlja. Delijo se subvencije zato, da so travniki negovani, nimamo pa pa kazni, če niso? Enkrat se bomo morali odločiti ali bomo še vedno ploskali floskulam ali bomo začeli probleme reševati!
Bivši uporabnik
# 27.08.2018 ob 18:36
Heineken že ožema slovensko vodo na severu, z zemljo bo tudi tako ali tako enako..žal..korporacije uničujejo lokalno, pristno in zdravo..
jerkos
# 27.08.2018 ob 18:26
Kmetijstvo in oskrba s hrano na domačih tleh je eden od pokazateljev suverenosti. Nikoli ne bomo suvereni in svobodni, če nam bojo drugi "rezali kruh".
Geres*
# 27.08.2018 ob 18:20
Izračuni sindikata kažejo, da bi povprečna družinska kmetija morala za zagotovitev plače trem družinskim članom obdelovati vsaj 50 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Ne bo držalo! Odvisno je, kako inovativne izdelke si sposoben proizven in kako jih tržiš. Lep primer je Kmetija Vizjak, ki se je usmerila v proizvode iz čilija.

"Mi imamo samo 2,2 hektarja obdelovalnih površin, pa od tega živiva jaz in oče. Ni pomembna kvantiteta, ampak kvaliteta (smeh)."

http://www.rtvslo.si/okolje/kmetijstvo/c
asi-ko-je-bilo-pomembno-da-imas-v-hlevu-vsaj-50-glav-zivine-ali-30-hektarjev-so-davno-mimo/435848
Polymath
# 27.08.2018 ob 19:00
V glavnem, da se mesta večajo, pridelovalne zemlje pa manjša. Ko bodo mestjanarji umirali od lakote, bodo pa kmetje zlata vredni.
taprauslovenc
# 27.08.2018 ob 19:02
Po dolgem času en pameten članek,a kaj ko Slovenci ne razumejo/te pomembnosti tega da je Slovenska zemlja v Slovenskih rokah. To je osnova obstoja države in naroda,tega se zavedajte. Mesta in podjetja so že itak v večini skoraj v tujih rokah,če še tole prepustimo,lahko kar gremo,...Država se sploh ne zaveda kakšno škodo dela narodu,ko dopušča lumparije in da podjetja umirajo. Svoj čas so bila podjetja po vsej državi in ljudje so imeli delo in tudi majhni kmetje in so pridelovali in obdelovali,pa čeprav se od tega niso mogli preživeti, a nekaj je bilo in ljudje so ljubili svojo zemljo. Sedaj pa ni služb in kmetije propadajo in se opušča in to ni prav. Še posebej gorske kmetije kjer ni nič umetnega in je vse pridelano po naravni poti,po novem ekološko in to je najboljše kar lahko dobiš za svoje življenje. Ni osnova preživetja naroda in države samo zelo in izredno izobraženi ljudje,morajo biti tudi navadni ljudje ki pa znajo cenit druge stvari in predvsem svojo zemljo.
windmaster
# 27.08.2018 ob 19:22
Zemljo tistemu ki jo umno obdeluje, pa naj bo magari marsovec!
Židan je kot glavni grobar kmetijstva, dobil novo prestižno funkcijo. Tukaj se kaže socializem v vsej sboji razsežnosti. Važno da je naš, pa če vse crkne.
opranaglava
# 27.08.2018 ob 19:08
Pri nas se je veliko sranje naredilo z itegriranim kmetijstvom, ki ni nič drugega kot krinka za navadno intenzivno kmetijstvo. Koliko sredstev je namenjeno takim kmetom in koliko tistim, ki so se odločili za okolju in človeku prijazno kmetovanje? Prvi bi radi velike, ravne kmetijske površine, da lahko obrnejo dvonadstropne traktorje, ki so jih kupili z nepovratnimi sredstvi in ti so tisti, ki so glasni. Jaz sem zelo vesel, da lahko doma marsikaj pridelamo sami za samooskrbo, vesel pa sem tudi za ljudi, ki so se povezali v zeleni krog. Upam da zdržijo in da bo to smer kamor bo šlo naše kmetijstvo.
luckyss
# 27.08.2018 ob 19:26
Država bi morala vzpodbujati samooskrbo, to pa so od nekdaj zagotavljale manjše kmetije, ki so predvsem v hribovitem svetu.
Samooskrbe sigurno ne zagotavlja 50 hektarjev silažne koruze ali hmelja , ampak pol hektarja pokritih površin in še par hektarjev zasajenih z različno zelenjavo namenjeno prehrani ljudem...
Pri nas pa je itak 80% kmetijskih površin namenjeno"pridelavi mesa in mleka"....Potratno in nepotrebno...
Afnogunc-de lux
# 27.08.2018 ob 19:00
Najbolj so glasni "zemljiški interesenti", ki so po vojni prišli s količki, da so si zakoličili zemljo, ki jim jo je odkazala partija in je bila prej v lasti veleposestnikov.
ajvard1
# 27.08.2018 ob 20:24
pred tremi meseci sva za moj pojem noro dobro prodala stanovanje v ljubljani.

porabila sva polovico kupnine (po poplačilu kredita), da sva kupila hišo na podeželju, skupaj s 3500 m2 kmetijskega v sklopu hiše.

nama se "meša" od sreče!
yyyeb
# 27.08.2018 ob 20:12
kmet nam daje hrano. nagradit ga 100x bolj kot odvetnike in druge preplačance. brez kmeta umremo
firtoh
# 27.08.2018 ob 22:12
pepar
Jaz imam 1,6 ha zemlje,46 km ( v eno smer) od doma.Doma imam pa imam 300 m2 vrta in sadovnjaka.Sem samooskrben s sadjem,zelenjavo,vinom,sokovi,marmelado.
..In to izkljucno ljubiteljsko.Ne jem banan,ananasa...ampak sezonsko sadje,pozimi pa jabolka in hruške ter kompote,ki jih pridelam sam.
Zadnji dve sezoni sta bile,kar se sadja tiče,bolj slabe, v glavnem za sproti in za predelavo.
Tako,da se da, če se hoče delati.Je pa potrebno dosti brati strokovne literature,eksperimentirati in posnemati najboljše prakse in lahko na majhni kvadraturi ustvariš presežek kultur.
Radoveden
# 27.08.2018 ob 19:05
Prvič: slovenski kmet ne zna prodajat. Je neinovativen. Živi od subvencij. Ni pomembna dodana vrednost ampak da le izgleda da se nekaj dela, da kapne subvencija. Tisti ki resno jemljejo ta biznis, tudi resno delajo, večina ostalih pa se šlepa. brez vizije in z jamranjem da se ne da.

Že nekaj časa nazaj je nekdo po TV lepo razložil, da bi bio treba subvencije dajati tja kjer se ustvarja dodana vrednost, kjer se to nameni za učinkovitost, ne pa samo zato ker imaš hektare zemlje ali toliko in tolio glav. To je premalo in preenostavno za iskoriščat. Ampak bazen subvencij in lagodno cuzanje le teh je trd oreh ki bi ga bilo potrebno stret in ta denar preusmerit tja kjer se multiplicira efekt subvencije, ne pa podpira lenoba in cuzanje.

Slovenci imamo tudi največ konjev pod traktorsko havbo v primerjavi z ostalimi. Če se prav spomnim smo v samem svetovnem vrhu če ne celo prvi na svetu. Torej denarja je za preserancijo z mehanizacijo, ni pa v glavah poravnano, da bi potem na drugi strani tudi kaj ven prišlo in to ne v kmečkih glavah kot tudi ne v glavah na ministrstvu.

Po drugi strani imamo pa zelo mali delež zadrug, ki bi lahko marsikaterega pognala v tek, pa ta zaradi neznanja in nezmožnosti nastopanja na trgu tega sam ne zmore. V tujini je zadružništvo precej precej bolj razvito kot pri nas in laufa na polno. Bil sem naravnost šokiran ko sem slišal številke. Ne spomnim se povsem natančno ampak mislim da je svetovno povprečje 20x višje od našega.

Potem pa pridejo tile veleumi zgoraj in govorijo da je najbolj pomemno to da zemlja ne pride v roke tujcu. Ker bognedaj, ta bi nam pa pokazal kako se dela. Važno da je z zakoni zaščitimo nekaj kar ne znamo prodat in... rešeni! To lepo vkup gliha z "tujega nočemo, svojega nimamo". Se strinjam, da brez svoje zemlje ne moremo furat samooskrbe. Ampak ni to problem. Problem je kot so že omenili zgoraj. Zemlje je čez glavo, manjka soli. V glavi. Kreativnosti. Zadrug. In manjka zaprtje pipice za pijavke. Če to urediš, je zemlje dovolj, pa še jo ostane tudi za kakega tujca, da vam pokaže kako se lahko učinkovito kmetuje.

Butalci!
pepar
# 27.08.2018 ob 21:53
Kaj pa vem,trenutno gre naše kmetijstvo v smeri,ko se bo dalo preživet s kmetovanjem na ene dvesto tristo kmetija v državi.
Mislim preživet brez tega,da vsaj eden na kmetiji hodi tudi v službo.
Ostalih par deset tisoč "kmetov"bo počasi spoznalo,da se je bolje odpovedat sleherni subvenciji in obvezi do družbe,poskrbeti le zase ,imeti le toliko živine oziroma pridelkov,da si doma pridelaš zase in to je to.
Enostavno se več ne izide,vloženega dela in časa je preveč za bedni zaslužek.
To se zna zagotovo zgodit,družba,potrošniki in politiki,pa naj si izračunajo kakšna bo samooskrba,ko bo tisoče kmetij začelo skrbeti le zase(ali še to ne) !
Kje pa piše,da se mora nekdo matrat,za dobrobit drugih od tega pa nič imeti ??
Vprašanje je če bodo velike kmetije in satelitsko vodeni traktorji lahko skrbeli da slovenci ne bomo lačni domače hrane ?
atlet400
# 27.08.2018 ob 19:22
Težko bodo kmetijska zemljišča ostala v lasti Slovencev, če vlada razlastuje in prodaja polja in gozdove multinacionalkam za gradnjo lakirnic. Sploh pa veliko slovenskih podjetij s tradicijo so politiki prodali Američanom, Hrvatom, Rusom, Čehom, Kitajcem in drugim.

Poteze politikov so le odraz ljudstva, ki v današnjih časih ne čuti nikakršne nacionalne zavednosti.
Anonimni12
# 27.08.2018 ob 18:50
Tale predlog pa ne bi bil ravno skladen z EU zakonodajo. Ta ne ločuje me državljani članic. Morajo vsi biti isto tretirani
cocker
# 27.08.2018 ob 23:25
Jah kaj naj rečemo. Iz pomurske regije, ki je bila kmetijska pokrajina z raznovrstnimi kmetijskimi kulturami, sedaj pridelujejo sam silos za bio elektrarne, ker se dobijo dobre subvencije od države subvencije za to sranje. Tako stanje je vzpostavila politika, ki jo vodi že en čas g. Židan, ki je seveda s Pomurja. In ogromne subvencije dobi Panvita, ker je bil prej gospod zaposlen pri istem lastniku. Ebe se njim za male kmetije in zdravo prehrano in za vse ostale zadeve povezane s kmetijstvom. Sam, da njim kosa reže in tko je na vseh področjih v naši državi. Žal.
mikitr
# 27.08.2018 ob 19:27
Radoveden-žal,ampak ti si tak nevednež,govoriš o rečeh ,ki jih ne poznaš in žal,cepec vseh cepcev.KO bi ti vedel ,koliko si večino kmetov želi subvencij,kako veseli bi bili neumešavanja birokracije v kmetijstvo in to take ,ki ni strokovna.Politika in birokracija,je uničila proizvodnjo sladkorne pese,prodala najboljše predelovalne obrate,podlegla velikim verigam.in ja ozri s v Avstrijo ali severneje,boste videli ,kaj se pravi biti ponosen na svojega kmeta,in prodajte vse tujcu,boste pozabili na poceni hrano.Skratka,kmetje delamo,da veliko ljudi prasjka svoje lene riti,zgolj ker so na plačilni lestvici.
Nicr
# 27.08.2018 ob 18:39
Birokracija itd...pa dogovorite se že enkrat, pa začnite obdelovati po pameti.
Naj ponovim kar velja za večino kmetij pri nas: vsi bi sadili vse po malem. Zakaj se ne specializiraš za eno ali dve kulturi, se združite in prodajajte skupaj trgu.
Mi je zelo žal, ampak če je tujec bolj sposoben (enako v gospodarstvu), potem ali spremenimo komplet politiko (kar vidimo da ne rata), ali pa prodajmo tujcu in se ukvarjamo s čim drugim.
Upam, da nisem koga užalil, če pa sem, pa na hitro predstavi svojo situacijo in morebiten predlog za izboljšanje.
aaa
# 28.08.2018 ob 07:33

Radoveden

Berem tole in berem in... radi bi višje odkupne cene... kaj pa če vam rečemo da Spar in Mercator nista edina prodajna mesta kjer bi marsikdo kupoval vaše pridelke?


V MB v Europarku je 1 x tedensko popoldne bio tržnica z lokalno pridelano hrano. Čisto poleg Spara. Če greš na oddelek sadja in zelejave v Spar je vsak 10x toliko ljudi kot na štantih bio tržnice. Kar se mene tiče je hrana res neprimerno boljša kot tista iz Spara in tudi cene se mi ne zdijio pretirane. Sicer se pa po Europarku ravno ne valjajo reveži, ki si tega ne bi mogli privoščit. Toliko o tem, koliko je pri nas sploh interesa za nakup kvalitetne hrane.
Neikius
# 27.08.2018 ob 23:46
Mogoče bi morali prenehati s prekvalifikacijami kmetijskih površin v stavbene? Mogoče bi morali raje obnavljati obstoječe stavbe in bolj racionalno izkoriščati prostor? Poglejte si kdaj nizozemsko - oni res znajo cenit zemljo, ker so morali vložiti ogromno energije, da so jo iztrgali morju! Nam je pa vse podarjeno in razsipamo, hiše so po najbolj rodovitnih (in poplavnih!) delih dolin.... noro.
Radoveden
# 27.08.2018 ob 23:44
Berem tole in berem in... radi bi višje odkupne cene... kaj pa če vam rečemo da Spar in Mercator nista edina prodajna mesta kjer bi marsikdo kupoval vaše pridelke?

Namreč govora je o majhnih kmetih in propadanju le teh. Nekdo je omenil Nizozemce. Nekdo je omenil "naj nekdo z denarjem odpre trgovino". Nekdo? Vedno je "nekdo, nekaj, nekdo drugi". Veste kdo bi jo moral odpret? Kmetje sami. Kako? Z zadrugo.

S konkurenco trgovskim verigam. Jaz bi v prvi vrsti hodil v vaše trgovine. Ekstra posebej. Po mleko, po kruh, po krompir, čebulo, česen, solato, korenje, skuto, med, jogurte, čaje, jajca, sir, jabolka, hruške, slive... ni da ni. Ker tisto kar se valja po policah Mercatorja je vse prevečkrat dobro samo za na kompost. Da ne omenim da bi točno vedel da kupujem lokalno, naše IN pa lahko bi sami dosegai precej višje "odkupne" cene, ker bi odkupovali kar mi, direktno. Pa še lastniki trgovine bi bili. Nobenega posrednika. Od kmeta diretno do potrošnika. TAKO bi male kmetije preživele. Pri nas se pa čaka na nekoga da odpre trgovino in začne od kmetov odkupovat, potem se pa jamra o odkupnih cenah.

Mleko se od nekdaj vozi v zadruge in te potem tega prodajajo naprej večjim predelovalcem ali pa same izdelujejo sir in se ta potem naprej prodaja. Koliko bi bilo potrebno da enako storiš za vso rastlinje IN/ALI tudi celo falango drugih izdelkov ki jih lahko proizvajaš preko tega kar je zraslo na lastni zemlji?

In kar naenkrat imate svojo lastno "odkupno ceno" in edini ki vam jo odobrava je kupec sam osebno. Brez posrednikov. Tako mali preživjo. Ne potrebujejo države. Potrebujejo povezovanje in podjetniški duh. Če podjetniškega duha nimaš je kmetovanje strel v koleno, ker kmet ni nič drugega kot podjetnik. Bolj si podjeten boljši kmet si lahko. Lahko pa furaš ubogo gmajno in tlako od prvega dne in jamraš kako bi moral nekdo poskrbet za tvojo odkupno ceno.
firtoh
# 27.08.2018 ob 21:36
Če bi se kmetje preusmerili v pridelavo zelenjave v rastlinjakih,ne pa v hektarje koruze,ki jo dobi suša,bi tudi 5 hektarjev bilo dovolj.
Na Nizozemskem so se ravno zaradi pomanjkanja zemlje,specializirali in zalagajo vso Evropo.Pri nas ni pomanjkanja zemlje,pomanjkanje je ravne zemlje,kjer ne rabiš stopiti s traktorja.Po drugi strani pa je čedalje več zaraščanja travnikov, neizkoriščena obstoječa zemljišča.Za pridobitev subvencije je pomembno,da nekaj raste na zemlji,ni pa pomembno kaj.Posnetki so zračni,kmetijski inšpektor ne hodi, od kmetije do kmetije
x1ijn
# 27.08.2018 ob 20:52
Predvsem je treba zagotovit, da bo kmet od svojega dela lahko dobro živel. Ostalo pride potem samo od sebe.
discoversci
# 27.08.2018 ob 20:44
Mi trenutno, po mojih informacijah, niti slučajno nismo sposobni sami sebe preživet. Tako da če ni zunanjih zalog, lahko teoretično vsi guznemo. Denar je sveta vladar, prodal smo se za male pare. Jabolko smo ugriznili z odcepitvijo dalje. Od takrat gre samo navzdol... Kapiral kapital kapital kapital... Vse ostalo ni nič vredno. Smo namreč pravi prvaki v barabijah, mahinacijah. Zahod nas pa fura ko mlade mačke. Prej smo nekaj bili, sedaj smo pa nule. Podn.
luckyss
# 27.08.2018 ob 19:48
@Murko

Samo par kmetov ima dovolj zemlje, da lahko od nje živi. Seveda, ko pa že vsak kmet z eno kravo črpa evropske subvencije. Lepo je biti kmet!


Očitno je tvoj domet "kmetijstva" paradižnik na balkonu...
Če bi država namesto veleposestnikom delila subvencije malim kmetom, da bi si lahko npr. postavil rastlinjak na svoji "mali zemlji" in z njim zalagal okoliško prebivalstvo, bi bilo precej bolje kot razne "zelene trgatve" in subvencije, če nič ne pridelaš...
Poznam "kmete" ki nikoli niso videli krave od blizu in ne znajo niti motike prijeti na pravem koncu....So pa najeli velika zemljišča od katerih dobivajo subvencije, kosijo jim pa drugi in še to proti plačilu..
johann
# 27.08.2018 ob 21:41
Ravno nasprotno!
V Sloveniji je problem zaraščanje kmetijskih zemljišč. Ne manjka nam zemlje ampak ljudi, ki bi jo želeli obdelovati.


Točno tako. Ampak eni morajo samo jamrati...

Pripomnil bi še, da bi bilo treba neobdelana kmetijska zemljišča odvzeti lastnikom (za simbolno odškodnino) in jih dati tistim, ki so pripravljeni delati.
taprauslovenc
# 27.08.2018 ob 21:07
Zakaj ne dvignemo odkupnih cen domačim pridelkom,prodajne za tuje blago pa dvignemo? Zakaj tisti ki ima denar ne odpre trgovine z SAMO SLOVENSKO ZDRAVO PREHRANO? Domače pridelovalce lahko kontroliraš vsak dan,tujih pa ne moreš pa se lahko na glavo postaviš. Vsi tisti ki ne pridelujete svoje hrane ali ne kupujete le te pri slovenskih kmetih,ki pridelujejo na ekološki način,ne veste kaj je zdrava hrana.Pika.
Nekinej
# 27.08.2018 ob 21:04
Ne vem kaj je s to famo o samooskrbi, še severna koreja ni samooskrbna. Merkantilizem se je pokopal v 18. stoletju za kriščevo voljo. Države proizvajajo predvsem to v čemer imajo komparativno prednost. Mi imamo "samooskrbo" v mleku pa mesu, tem kar izvažamo, drugje smo pa med 50 pa 80 posto. Še manj bi morali če ne bi EU s svojo kmetijsko politiko držala afriških kmetov pod vodo.

Ključno pri teh klicih se zdi "država kupi". Pa daj meni v najem za drobiž. Pol pa nedaj bože eno sadiko hmelja pipnit ven za kako cesto.
x1ijn
# 27.08.2018 ob 20:56
@Radoveden
Začnemo lahko s pošteno odkupno ceno za pridelke. Že če samo to kot družba uredimo smo več kot polovico problemov rešili.
našejenaše
# 27.08.2018 ob 20:29
Uspešnost ministrovanja Židana je na dlani... Prekmurski gujdek!
Insider No. 1
# 27.08.2018 ob 20:28
Nemčija, Italija, Južna Koreja, Švica, Avstrija in Japonska tudi niso samooskrbne s hrano.

Poceni populizem.

Agricultural Self-sufficiency Low in Austria

Mapa sveta

Seznam držav po odstotkih samooskrbe
zala10
# 27.08.2018 ob 20:24
V Sloveniji niso na pohodu samo neokomunisti. Svoj piskrček so pristavili tudi agrokomunisti. :)))
brehme
# 27.08.2018 ob 19:52
@murko, lepo je biti kmet, zato se brž primoži na kmetijo, ali pa to svetuj svojim otrokom.
grenadir
# 27.08.2018 ob 19:40
Vsaki vsaj malo suvereni državi je kmetijstvo, strateška panoga.... Ker pa seveda Slovenija ni niti malo suverena, bo tudi kmetijstvo, počasi prešlo pod neoliberalni klobuk, plitvoglave zaletavosti.... No ja..... Če nič drugega bomo vsaj vsi Radovedni....hahaha....
Hardworker
# 27.08.2018 ob 19:05
Dajte kmetom boljše pogoje in bodo zemljišča obdelana. Če meni obdelovanje prinaša izgubo in ne morem robe plasirati na tržišče, potem je bolje, da vse pustim pri miru in naj na zemlji raste plevel.
Če nič drugega, zemlja počiva in se naravno gnoji.
Kaj koga briga za mojo zemljo. Naj se briga zase.
kingeston
# 28.08.2018 ob 09:46
tujega nočemo, svojega ne damo...

zmečemo denarja v kmetijstvo ohoho, samooskrba pa sramotno nizka...

kdo je zdaj tu nor????
tanja-bor
# 27.08.2018 ob 23:22
Haha, tujci bodo ožemali slovensko zemljo. Tujci, ki bi želeli delati, so že davno šli. Odhajajo tudi Slovenci.
x1ijn
# 27.08.2018 ob 23:19
@johann
Veliko ljudi je pripravljeno delati, ampak jih mine, ko spoznajo, da od tega ne morejo živeti. Stavim, da tudi od 50 ha ne moreš živeti, razen če ti je zemljo nekdo podaril in imaš vso infrastrukturo in orodja. Začetne investicije v kmetijstvu se štejejo v 100 tisoč evrih.
bori
# 27.08.2018 ob 22:24
firtoh, # 27.08.2018 ob 22:12

Povsem preprosto je. Če le kdo hoče malo za lopato in vile prijeti.. Naši predniki so celo brez traktorjev preživeli..
bori
# 27.08.2018 ob 21:40
zala10, # 27.08.2018 ob 20:24
V Sloveniji niso na pohodu samo neokomunisti. Svoj piskrček so pristavili tudi agrokomunisti. :)))

A veš, deklica zala, da solato le poseješ, zaliješ, sama zraste? Da jablano enkrat vsadiš, potem lahko samo jabolka nabiraš? Kako to deluje na tem tvojem planetu montesanto?
prizemljen
# 27.08.2018 ob 21:39
Verjetno najbolj subvencionirani kmetje na vsej Evroaziski socelini so v Švici. Zakaj? Ker Švicarji vedo, da se jim subvencije kmetov splačajo, če zaradi nič drugega, pa zaradi turizma in prodaje razgleda na lepo urejeno krajino. Kar se tiče njihove samooskrbe, pa ta šepa predvsem pri kulturah, ki so za pridelavo v Švici manj primerna ali neprimerna. švicarji recimo nekoč niso jedli južnega sadja, pa kljub temu preživeli in bili torej bolj samooskrbni kot danes, danes je način življenja pač drugačen in manjša samooskrba ali uvoz hrane ne pomeni nujno, da brez uvožene ne bi preživeli. So pa več kot samooskrbni pri proizvodnji mleka in mlečnih izdelkov. Tudi na tem področju bi bilo najbrž drugače, če možnost prodaje (izvoza) ne bi bila tako velika.

Kar se tiče subvencijo za pokošenega pol hektarja jo podpiram, kot plačilo stroška. Veliko bolj všeč bi mi bilo, da bi se s tistim pol ali enim hektarjem gospodarilo, vendar je trenutno to pogosto nerentabilno.

Vsi, ki veste, kako in kaj na kmetiji, pa tam nikoli niste živeli ali celo motike, grabelj ali kose od blizu niste videli, raje molčite. Mnogi kmetije opuščajo, ker je življenje brez nje vendarle bolj lagodno, pa še poslušat jim ni treba, kako fino se jim godi, ker imajo vse zastonj, ampak lahko sedaj isto zlobno floskulo tudi sami servirajo preostalim kmetom in polkmetom.
tocco
# 27.08.2018 ob 20:56
Tudi samooskrba v Švici je visoka glede na dane pogoje.

https://www.sbv-usp.ch/fileadmin/sbvuspch/05_Publikation
en/Situationsberichte/SB2012_de.pdf
tocco
# 27.08.2018 ob 20:55
Samooskrba Nemčije. 85% durchschnitt (kar precej za 85 miljonski narod pa še državne rezerve treba upoštevat)
https://de.statista.com/statistik/daten/
studie/659012/umfrage/selbstversorgungsg
rad-mit-nahrungsmitteln-in-deutschland/

Nova kmetijska politika po letu 2020 bo to v Nemčiji dodatno povečala.
taprauslovenc
# 27.08.2018 ob 20:19
Država bi morala vzpodbujati samooskrbo, to pa so od nekdaj zagotavljale manjše kmetije, ki so predvsem v hribovitem svetu.
Samooskrbe sigurno ne zagotavlja 50 hektarjev silažne koruze ali hmelja , ampak pol hektarja pokritih površin in še par hektarjev zasajenih z različno zelenjavo namenjeno prehrani ljudem...
Pri nas pa je itak 80% kmetijskih površin namenjeno"pridelavi mesa in mleka"....Potratno in nepotrebno...


Pravilno povedano
Ramus
# 27.08.2018 ob 18:59
Tujega nočemo, svojega ne damo?
kapljač
# 29.08.2018 ob 14:50
A domače fabrike pa tujci lahko ožemajo? Kdo pa slovensko zemljo prodaja tujcem? Je slovenski kmetje! In cerkev na slovenskem. In kaj kmetje še hočete povedat? In da vam je kriv kdo že?
Kazalo