Zaradi sproščanja botulina pri razkroju mrtvih rib je umrlo tudi nekaj ptic. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi sproščanja botulina pri razkroju mrtvih rib je umrlo tudi nekaj ptic. Foto: MMC RTV SLO
Nova nezgoda na Perniškem jezeru

Okoli enih ponoči se je pokvarila elektronika na jezerski zapornici, zaradi česar je začela iz jezera iztekati voda. Okvaro so uspeli odpraviti šele po enajstih urah, medtem pa se je vodostaj znižal za skoraj en meter. Koliko rib je zaradi tega poginilo, bodo ocenili v nedeljo, poroča TV Slovenija.

"Ob izpustu vode je velika nevarnost, saj je jezero izjemno zamuljeno in ribe ostajajo v mulju, s tem pa tudi poginejo. Bila bi velika nevarnost, če ne bi zaustavili zapornic, kar pa ne pomeni, da tudi v prihodnosti ne bo težav, saj smo v zadnjih 14 dnevih doživljali izjemno velik pogin rib, zelo je smrdelo, predvsem zaradi tega, ker je bilo premalo vode, pa voda, ki je ostala, se je pregrela, zaradi česar je prišlo do pomanjkanja kisika," je za TV Slovenija povedal perniški župan Venčeslav Senekovič.

Zaradi sproščanja botulina pri razkroju rib so v Perniškem jezeru poginile nekatere ptice.

Kdo je odgovoren za upravljanja in vzdrževanje zapornic, ki so se najverjetneje samodejno dvignile zaradi okvare, je nejasno. Izvajalec del naj bi bilo Primorje, ki pa Darsu po neuradnih podatkih še ni uspelo predati objekta. Izvajalec avtomatike na zapornicah naj bi bil že nekaj časa v stečaju. Od serviserja, ki je skušal odpraviti napako in spustiti zapornice, pa ni nobenih podatkov, poroča Radio Slovenija v oddaji Dogodki in odmevi.

Nova nezgoda na Perniškem jezeru