Okolje
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 2 glasov Ocenite to novico!
Kemis
Okoljski inšpektorji v obratih, ki morajo za obratovanje pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, izvajajo reden nadzor, in sicer enkrat letno ali periodično na dve ali tri leta, odvisno od količine skladiščene nevarne snovi. Foto: BoBo
Kriminalistična preiskava požara v podjetju Kemis še vedno poteka. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti, so danes sporočili s PU-ja Ljubljana. Podrobnosti niso razkrili, zaradi obsežnosti oz. zahtevnosti zadeve pa v tem trenutku še ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava končana.
Kemis
V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov. Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Foto: BoBo

Pogostost inšpekcijskih pregledov odvisna od ocene tveganja za okolje

Nadzor se izvaja na eno, dve ali tri leta
27. maj 2017 ob 13:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji je 210 obratov, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, in 62 obratov s tveganji za nastanek večjih nesreč.

Okoljski inšpektorji v obratih, ki morajo za delovanje pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, izvajajo reden nadzor, in sicer enkrat letno ali periodično na dve ali tri leta, odvisno od količine skladiščene nevarne snovi.

V registru obratov za pridobitev t. i. IED-dovoljenja (po direktivi EU-ja o industrijskih emisijah (IED-direktiva)) oz. tistih, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega, je torej 210 podjetij.

Ta so porazdeljena po vsej Sloveniji, med njimi pa so praktično vsa večja predelovalna in energetska podjetja v državi, pa tudi podjetja za upravljanje nevarnih in nenevarnih odpadkov, kot so vrhniški Kemis, kjer je prejšnji teden izbruhnil požar z obsežnimi okoljskimi posledicami, Saubermacher, celjski Simbio in ljubljanska Snaga.

Na seznamih številna podjetja
Na seznamu obratov, kjer obstajajo tveganja za nastanek večjih nesreč (t. i. naprave Seveso po direktivi EU-ja o preprečevanju velikih nesreč z nevarnimi snovmi), je medtem 62 podjetij, med katerimi se jih velik del prekriva z registrom podjetij, ki potrebujejo IED-dovoljenja.

Tudi na tem seznamu je kar nekaj velikih industrijskih in energetskih podjetij, kot so npr. Helios, Cinkarna Celje, Steklarna Rogaška, Steklarna Hrastnik, Krka, Lek, Talum, Acroni, Melamin, TAB Mežica, Petrol, Energetika Ljubljana, Plinarna Maribor, Butan Plin, Istrabenz plini, termoelektrarni Šoštanj in Brestanica pa tudi recimo Luka Koper, kjer se skladiščijo nevarne snovi.

Obstaja pa tudi evidenca naprav, v katerih se uporabljajo organska topila in jih ureja uredba o mejnih vrednostih emisije hlapnih organskih spojin v zrak. V evidenci je 97 podjetij, pri čemer nekatera potrebujejo potrdilo o vpisu v evidenco, katerega podlaga je izpolnjevanje mejnih vrednosti po omenjeni uredbi, druga potrdilo o vpisu v evidenco na podlagi izpolnjenega načrta zmanjševanja emisij, nekatera pa tudi okoljevarstvena dovoljenja različnih oblik.

Na seznamu so številna znana večja podjetja, kot npr. Adria Mobil, Alpina, Helios, Cinkarna Celje, Elan, Eta Cerkno, Eti Izlake, Frutarom Etol, Gorenje, Hella Saturnus, Iskra in Iskra Mehanizmi, Kolpa, Krka, Lek, MLM, Revoz, Savatech, Swaty Comet in Tam Europe.

(Nekaj)letni nadzor
Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, se v IED-obratih inšpekcijski nadzor izvaja na eno, dve ali tri leta. Pogostost pregledov je odvisna od ocene tveganja za okolje, ki se opravi ob koncu leta.

Redni nadzor obratov s tveganji za nastanek večjih nesreč pa se po pojasnilih ministrstva izvaja odvisno od količine skladiščenih nevarnih snovi. V obratih večjega tveganja poteka vsako leto, v obratih manjšega tveganja vsako tretje leto. Na podlagi prijav o izrednih dogodkih se izredni inšpekcijski pregled opravi, takoj ko je mogoče.

Inšpektorji po zagotovilih ministrstva redno nadzirajo tudi obrate, ki uporabljajo organska topila.

VIDEO
Jeza domačinov po požaru v Kemisu
T. H.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 27.05.2017 ob 14:08
No ja, vemo kako je bilo z Lafarge-om, kako je s Cinkarno, Kemisom, pa še bi se kaj našlo. Država (oz. ljudje, ki jo vodijo) pač rada zamiži na eno ali obe očesi, kadar ima od tega korist.
pikabu
# 27.05.2017 ob 14:45
Upam, da je pristojne službe Kemis naučil, da je treba ponovno pregledati in preveriti, ali so te oznake pravilne.

Po moji oceni je bil ravno tem največji problem požara: če bi imel Kemis pravilno oznako, bi gašenje, evakuacija in zaščita prebivalcev in okolja potekali na primeren način. Tako pa...
HOR
# 27.05.2017 ob 15:09
Ob vseh nepravilnostih, ki so se izkazali že pri La Farge in, ki se zdaj izkazujejo pri Kemisu in še kje (analize okolja glede Cinkarne Celje, itd.,...) je jasno, da je z nadzorom in ukrepanjem, tudi in predvsem inšpektorskim, nekaj narobe, strokovne službe pa so podvržene vplivom onesnaževalcev za onesnaževalcem prijazna in okolju neprijazna strokovno nekredibilna in nerealna poročila. Ali je to sistemsko in so potrebne spremembe predpisov ali pa zaradi nezadostnega, nedoslednega, površnosti oziroma kršenja predpisov (tudi sistemsko...?) in vpletanja stricev iz ozadja ter politike pa je potrebno še ugotoviti...

Takšni polikani članki, ki jasno ne odgovarjajo stanju v realnosti tako niso realno novinarsko obveščanje ampak bolj suhoparno obveščanje s strani države in ob primeru Kemis spadajo bolj pod trike in mašila v okviru odnosov z javnostjo in odvraćanjem od obravnavanja realnih problemov in prevelikih pomanjkljivosti glede katerih je primer Kemis prvo veliko sporočilo in svarilo...
vnk
# 27.05.2017 ob 14:39
Država (oz. ljudje, ki jo vodijo) pač rada zamiži na eno ali obe očesi, kadar ima od tega korist.

Ali pa namesto, da bi imeli več inšpektorjev, se naša vlada raje ubada s predstavnikom za enakost. Pač... prioritete.
KKorupcija
# 28.05.2017 ob 09:10
Haha slovenski inšpektorji so specialisti samo za korupcijo.

Par primerov iz lastne prakse:

- gradnja hidroelektrarne Krško. Umeščena je sredi naselja, 5 let pickhamerjev in škripajočih bagrov 24 ur na dan, delovno dovoljenje pa med sedmo zjutraj in peto popoldan. Namerno skrivanje rezultatov meritev oz neizvajanje slednjih čez obdobje nekaj let. Laži, natolcevanja in korupcija. Policija je prej prišla na gradbišče ob 3h zjutraj, kot pa inšpektor v treh letih.

- "obnova" ceste videm-brestanica. Čez obdobje 4 leta je bila redno zaprta evakuacijska pot v primeru jedrske nesreče. Pa ne da bi dejansko delali na njej, ker delali so vsega skupaj 14 dni na leto, le bagerje so postavili sredi ceste in od drzave in EU krški korumpiranci 3x pobrali denar za eno in isto zadevo (dejansko so 3x vkopavali komplet vse cevi, ki jih je predhodno že plačala unija.

- dimnikarji v Krškem, kjer so politična banda in par lokalnih korumpirancev dejansko v gostilni pred vsemi zmenijo kako si bodo delili milijone evrov. Posledično smo imeli primer, da so nam 3x pokvarili centralno peč - zaporedoma, ko sem jim prepovedal vstop, pa so nam ob mojih 8x računih poslali pisen odgovor, da pri nas niso mogli 3x pokvariti centralne, ker so bili pri nas samo dvakrat. Torej, bodisi očitno lažejo bodisi enostavno vržejo stran 3/4 računov in samo kasirajo v dnarju. Prijave na davčno, okoljski itd seveda niso zalegle. Sem pa dobil z njihove strani dve prijavi v roku 15 minut (dejansko so me dimnikarski papki v različnih zasedbah hodili maltretirat), na kar pa seveda sem dobil klic inšpektorata, ki mi je hotel izvorno dati plompo na centralno peč.

Slovenijo imajo v lasti stari nesposobni korumpirani bebci, očitno na vsakem vogalu, pravna država pa je navaden bullshit, ki ga lahko asociiramo samo s kakšnimi hierarhičnimi skupinami zaporniških tolp, kjer pravila veljajo za vse, razen seveda za tiste, ki si jih izmišljajo.
Kazalo