Onesnaževanje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 12 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Analize za zdaj kažejo, da do hujšega onsenaženja ni prišlo. Foto: BoBo
VIDEO
Nove meritve atrazina v T...

Dodaj v

V Kemisu na stotine ton nevarnih snovi, koliko jih je zgorelo, ni znano

V podjetju podrobnejših podatkov niso dali
25. maj 2017 ob 16:17,
zadnji poseg: 25. maj 2017 ob 19:39
Vrhnika - MMC RTV SLO

Kemis je na svoji spletni strani objavil podrobno tabelo, v kateri je nanizal snovi, ki so jih skladiščili v času požara. Vendar iz nje ni razvidno, kaj je dejansko zgorelo in kaj so zublji zgolj oplazili.

V podjetju namreč takoj opozorijo, da "podatki ne pomenijo, da so odpadki, zajeti v tabeli, tudi zgoreli. Nekatere od teh je ogenj le oplazil." Sodeč po tabeli je podjetje hranilo 456,1 tone nevarnih odpadkov in 414 ton nenevarnih odpadkov.

Ker je svojo analizo potoka Tojnice že podala agencija za okolje (Arso), je zagotovo jasno, da je zagorelo 963 kg pesticidov. Na seznamu je tudi več kot 12 ton barv, tiskarskih barv, lepil in smol, ki vsebujejo nevarne snovi, skoraj 12 ton nevarnih anorganskih odpadkov, 11,7 tone tekočin za izpiranje na vodni osnovi, ki vsebujejo nevarne snovi, na desetine ton snovi, ki vsebujejo barve in lake, skoraj pol tone prahu in delcev železa, več kot osem ton organskih odpadkov z nevarnimi snovmi …

Požar najbolj prizadel potok Tojnico
Spomnimo: 15. maja je v vrhniškem podjetju Kemis, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, izbruhnil obsežen požar, zaradi česar so morali nekaj okoliških hiš tudi preventivno evakuirati. Prve meritve so najprej pokazale povečanje delcev PM10 ter živega srebra v zraku, v sosednjem potoku Tojnica pa je po besedah vrhniške ribiške družine pomrlo vse, čeprav so pristojni dejali, da so našli le nekaj mrtvih rib.

Meritve zraka so že nekaj dni po požaru pokazale, da nevarnosti za prebivalce ni, tudi pitna voda ni bila onesnažena. So pa meritve Arsa v Tojnici pokazale presežne vrednosti najmanj osmih pesticidov, vrednosti pa so bile presežene tudi na merilnem mestu Ljubljanica okoli 200 metrov dolvodno od izliva potoka. Zaradi nesreče so Vrhničani izvedli tudi miren protest, s katerim so zahtevali umik nevarnih dejavnosti iz občine.

V sredo pa so z nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočili, da so tla, razen v okolici Kemisa, primerna za pridelavo hrane. Tudi otroci se lahko igrajo zunaj, hodijo po travi in zemlji, da pa je, dokler ne bodo znane dodatne analize o prisotnosti dioksinov in furanov, ki so tudi najbolj ključne, treba preprečiti, da "bi otroci rili s prsti po zemlji, nato pa to nesli v usta".

Andrej Čebokli, Foto: PGD Vrhnika
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Kemis, požar
Prijavi napako
Komentarji
Damoklej
# 25.05.2017 ob 16:28
Potrebno bi bilo napraviti analizo hasilskih oblačil tako bi izvedeli kaj je napravilo takšno škodo na njih in s tem bi dobili veliko podatkov.
1. Vse gasilce je potrebno takoj na zdravniške preglede, ker se ne ve kaj so vdihovali.
2. Z letošnjimi vrtninami je tako da so najbrž neuporabne zato jih je treba odstrnim, tudi zemljo na vrtu v globini 10 cm odstranit. Še posebej tam kjer je blizu tovarne.
Travnike takoj pokosit in zavreč travo. Tudi tam kjer je blizu tovarna najbrž tudi nekaj ventimetrov zemlje, potem jo na novo navozit in ponobno sejat.
4- Vprašanje je tudi pri poktitih vrtninah, tam kjer je blizu tovarna je vprašanje kako je z izdelki in zemljo.
4. Tudi tam kjer se ihrajo otroci ponovno navozit novi pesek.
Gerold III
# 25.05.2017 ob 17:06
Nikjer ni informacijo kakšno je stanje po posamezni oddaljenosti od požara. Lahko bi npr. povedali, da je na oddaljenosti 2 km od požara vse o.k. in potem vedno bližje in bolj natančno. Tako pa delajo enako paniko stanovalci, ki so oddaljeni 100 metrov ali 2 kilometra.

Osebno mislim, da je bila intervencija za v učbenike in potrebno priznati, da gašenje takega požara ni mačji kašelj saj so ne glede na predhodne vaje, ki so jih imeli gasilci šli na glava v precejšnjo nevarnost. Res kapo dol vsem, ki so bili na intervenciji in upam, da bodo vsi zdravi.

Težava se je pojavila pri samem obveščanju javnosti. Še isti dan bi morali ustanoviti krizno skupino (eden ali dva strokovnjaka za kemijo ali podobno in enega za PR), ki bi koordinirala delo vseh vpletenih in dnevno obveščala javnost tako preko tiskovnih konferenc kot preko socialnih medijev. Če bi javnost imela dovolj informacij ne bi bilo toliko strahu in panike.
sik
# 25.05.2017 ob 17:12
V Celju imajo ze 60 let vso zemljo zastrupljeno od Cinkarne pa so jo pred kratkim na 1% obmocja na kup zmetali in to je to kar zadeva pristojnih institucij in okoljevarstvenikov.
politik kritik
# 25.05.2017 ob 17:24
Skratka upam, da je jasno kaj je počel IUV. IUV je v letih delovanja popolnoma uničil Ljubljanico. V trenutni nesreči govorimo samo o umrtju življa v potoku Tojnica, IUV pa je izstrebi kompletnol Ljubljanico. Potem imamo tu Fenolit. Izjemno nevarna firma, ki še danes posluje pri Borovnici in ima objekte na območju vodnega zajetja za pitno vodo. V tej firmi je bilo v bližnji in in nekoliko manj bližnji preteklosti že več smrtnih žrtev ob delovnih nesrečah, ki so bila povezana izključno z vdihavanjem ali zaužitjem izjemno strupenih snovi (torej ne gre za fizične poškodbe, padce, ali kaj podobnega...). Iz lokalnih virov sem tudi že sam osebno slišal, da je med gradbenim posegom, gradbinec s hidravlično roko bagerja segel v varnostni bazen s kemikalijami (to se pravi tisti bazen, ki naj bi predstavljal zadnjo obrambo preden se snovi zlijejo v naravo). Prazno žlico bagerja je nato ponesreči "opral" v loklanem potoku. Posledica je bila da so pocrkale vse ribe od Borovnice do Ljubljane (spet je bila na udaru Ljubljanica)

Skratka občina Vrhnika se promovira kot izjemno ekološka občina, v bistvu pa ščiti pred popolno ekološko katastrofo iz lokalne deponije le plast gline. Naj padajo okostnjaki iz omar, naj se ve kako zasvinjana je tam zemlja zaradi preteklih grehov.
Mitcho_Buchannon
# 25.05.2017 ob 21:22
Moram priznati, da me je po ogledu Tarče postalo še bolj strah, še posebej ob komentarjih državnih uradnikov ... Katastrofa!
@twwwter
# 25.05.2017 ob 21:34
V pomanjkanju informacij je še najbolj zgovorno to, da se vsi kraja nesreče izogibajo kot hudič križa. Tisti, ki več ve, bolj stran od objekta se drži. Premier si tudi ni upal ne od blizu ne od daleč pogledati zadeve.
Je pa premier morda končno vprašal šefa Magne, ki je bil ravno na lobističnem obisku v Ljubljani, naj Magna končno obelodani, koliko ton letno bo planirana megalakirnica Magna proizvedla nevarnih odpadkov in ali naj bi tudi te odpadke lifrali na Vrhniko? Močno dvomim, da bi si upal postaviti tako vprašanje.
Ali je vsaj Počivalšek postavil tako vprašanje, kadarkoli v procesu dogovarjanja o nacionalizaciji do 100 Ha orne zemlje in dodeljevanje subvencije 20 milijonov za pridobitev med drugim teh odpadkov kot strateške naložbe? Kot vedno ponavlja Počivalšek, kani vlada izpeljati ta projekt za vsako ceno. Ali pa vsaj, če bodo viške lakov in drugih odpadnih nevarnih snovi vračali v države, v katerih so bili proizvedeni? Itd., itd.
Mat'r, sem naiven.
Me pa vseeno zanima, kakšno ceno ima v mislih minister, ko izjavi " Magna za vsako ceno", in kdo vse naj bi jo plačal?
rangerno1
# 25.05.2017 ob 21:06
Odškodnine vsem, ki so tako ali drugače oškodovani v tem primeru. Visoko finančno kazen Kemisu in plačilo vseh stroškov za odstranjevanje te svinjarije, seveda do mere, kolikor je sploh mogoče.

Tale ministrica za okolje in prostor pa se mi zdi, da samo jeca in išče izgovore, prav vidi se ji, da ji ni nič jasno, da nič ne dela in da dela več škode, kot koristi. Tudi to bomo imeli v mislih, ko bomo volili proti SMCju na naslednjih volitvah in še enkrat več se je pokazalo, kako počasna in okorna je ta naša vlada, prav nič jim ne bo uspelo v času, kot so si zadali. Počasna in nesposobna vlada.

Ko pa je treba birokratsko blokirati in moriti državljane in tuja podjetja, pa seveda zmorejo zavlačevati in oteževati postopke tudi do 10-15 let. Na bruhanje mi gre in upam, da nekdo zaradi tega odstopi in odgovarja, ampak žal se to ne bo zgodilo.

Komplet garnituro SMCja bi vrgel v tisto onesnaženo mlakužo oz. nekdaj potok v Vrhniki, mogoče bi se potem kaj zgodilo. Sram me je kakšno vlado imamo, pa da se razumemo, nisem ne za SD, SDS, ZL,... tako počasne in nesposobne vlade še nismo imeli!
itak
# 25.05.2017 ob 19:13
Tole je pa ena hujših salabajziad
BACK
# 25.05.2017 ob 18:18
Lej, lahko rečemo, da folk panicira. Ampak, ker ne vejo, kja so sploh imeli tam na zalogi, kaj od tega je zogrelo, in ko se un direktor na javni televiziji pokaže v delovni obliki,v pajacu, je jasno, da te podakte skrivajo, tako kemis, arso in vsi pri koritu. Kemis je velik biznis, ker so mastno zaračunaval firmam, da so prevzeli svinjarjijo. Kaj porečete na to, da se je kemis na črno širil, gradil neke hangarje na črno..ima kapaciteto za 1500 ton, glede na črne gradnej to aboslutno presega. Kaj komu ni jasno.
politik kritik
# 25.05.2017 ob 16:55
Firma Gorenje, ki je tudi lastnica Kemisa je letos povečala dobiček. V povečanje dobička je vključeno tudi šparanje pri varovanju in manj kvalitetni izdelavi objekta , kjer se pridelujejo odpadki, kot je bila stavba Kemisa.

Pozivam vse državljane naj bojkotirajo izdelke Gorenja. Dovolj je šparanja na račun našega zdravja. Naj jih zaboli pod pasom. Naj se ve, da ne morejo početi z nami karkoli se jim zazdi, brez posledic. Naj odgovarja šlager, tajkunček Franjo Bobinac pred delničarj, če že država proti tem lopovom, ki se okoriščajo z našim zdravjem tako ali tako nebo storila ničesar.
mineral
# 25.05.2017 ob 22:45
Večina vnetljivih razredčil je čakala na nadaljno predelavo
(filtriranje, destilacijo, ...), kar bi omogočilo ponovno uporabo
ob dodelavi. Nečistoče pa ponavadi romajo v kontrolirano
sežigalnico (ena je pri dunaju), kjer je strupenega in
neuporabnega odpadka praktično nič! V kemisu je pa
vse nekontrolirano gorelo, in je zaradi tega precej nevarnih
za zdravje stvari ušlo v zrak.
Res, da so bili gasilci pogumni, vendar niso bili zadostno
opremljeni z opremo in znanjem za konkretno gašenje.
Če vse meni znane dejavnike seštejem, dobim ravno to
kar se je zgodilo z vsemi posledicami vred.
Upam, da je bila to dobra šola za vse (od države do nas
firbcov) da se bodo spremenila pravila za ravnanje,
skladiščenje in ravnanje ob nesreči, pa čeprav bo to
podražilo odpadke, tako, da še preden se kdo odloči
za kako tehnologijo, da bo krepko razmislil o odpadkih.
balrog
# 25.05.2017 ob 18:40
A se je računalnik čudežno popravil :) ... Tona pesticidov, olja, strupeni "mulj", 10 ton različnih nevarnih odpadkov ter prav toliko absorbentov ter 1,6 tone laboratorijskih kemikalij, ki sestojijo iz nevarnih snovi ali jih vsebujejo..... Kaj so to "različni nevarni odpadki" in "laboratorijske kemikalije" ?? Ti podatki ne pomenijo nič, saj niso navedeni STRUPI. Pomenijo samo toliko, da se lahko ugotovi neverjeten in gromozanski obseg največje ekološke nesreče v zgodovini Slovenije. Še nikoli poprej ni v okolje izteklo toliko nevarnih, zelo strupenih snovi, ki so super rakotvorne in super smrtno nevarne. To je zdaj vse zunaj. Noro. In direktor Kemisa je še vedno na položaju in ni v priporu. Očitno je bilo teh odpadkov toliko, da jim je pravzaprav požar prišel kot naročen, saj je nekaj zgorelo, nekaj strupov pa je šlo v Tojnico in skladišče je znova prazno ter na razpolago za nove pošiljke strupov za skladiščenje. Hkrati pa bodo dobili še zavarovalnino. Kako priročen se zdi ta požar. Seveda bodo inšpekcije ugotovile manjša odstopanja in pozvale Kemis, da jih odpravi, obrata pa ne bodo zaprli
politik kritik
# 25.05.2017 ob 17:16
Naslednja zadeva. Pred dnevi so v medije prišle informacije, da so bile tla okoli Kemisa onesnažena že pred nesrečo.

Treba je nujno povedati, da je to res in da to nikakor ni propaganda Kemisa in da je ta opozorila treba jemati resno.

Kopija enega izmed komentarjev:

Občina Vrhnika je leta 1960 sprejela odlok o obveznem odlaganju in odvažanju smeti iz gospodinjstev, kjer je kot lokacijo odlagališča določila Jelovškov bajer. Šlo je za ilovnat bajer, ki je nastal kot posledica izkopa gline. Deponija je obratovala vse do konca leta 2001, ko je komunala na njej prenehala z odlaganjem odpadkov. V tem obdobju štiridesetih let se je razširila čez celoten bajer – na površino približno sedmih hektarjev. »Na njej je bilo odloženih 511 700 ton odpadkov, od tega 191 500 ton komunalnih odpadkov, 320 200 ton pa komposta iz IUV,« je pojasnil direktor komunale Stojan Jakin. Po njenem zaprtju so nanjo navozili kompost, ki deluje kot biofilter, obenem pa je komunala začela z meritvami izcednih voda in plinov.
Kot je pojasnil Jakin, je sreča v nesreči ta, da se deponija nahaja v ilovnatem bazenu, ki ne prepušča izcednih voda. Sicer bi bila podtalnica močno ogrožena, kajti odpadki IUV še zdaleč niso nedolžni organski odpadki. Njihova glavna slaba plat je ta, da so prepojeni s kromom, ki so ga v usnjarni uporabljali za obdelovanje kož. Poleg IUV so v deponijo vozili odpadke tudi Liko, Fenolit ter vojska, in le bog ve danes, kaj vse je zakopano pod zemljo.
svyatoslav
# 25.05.2017 ob 20:39
Nihče kriv, nihče priprt.
Kvazi elita drug drugemu krije hrbet, tako je v vseh cehih, od zdravniškega, pravnega, gospodarskega, do političnega.

V rezultate analize ttal bom verjel, če bo prisoten Pretnar ali vsaj Komat.
Dvomim, da jima bo dovoljena preiskava.
Verjetno bo rezultat pod vodstvom primernih kadrov še dodatno prirejena, da bo na koncu vse v mejah normale in z minimalnim odstopanjem.
Čez nekaj let pa Vrhnika postane kraj z največ obolelimi za rakom, defekti novorojenčkov, otroki z raznimi sindromi in dementno populacijo v zrelih letih.
Slovenistan.
QUENDI
# 25.05.2017 ob 20:15
....zelo primeren trenutek za odstop ministrice za okolje.....oz za njeno odstavitev kot tudi drugih vodilnih v odgovornih agencijah......
politik kritik
# 25.05.2017 ob 17:27
Skratka upam, da je jasno kaj je počel IUV. IUV je v letih delovanja popolnoma uničil Ljubljanico. V trenutni nesreči govorimo samo o umrtju življa v potoku Tojnica, IUV pa je izstrebi kompletno Ljubljanico. Potem imamo tu Fenolit. Izjemno nevarna firma, ki še danes posluje pri Borovnici in ima objekte na območju vodnega zajetja za pitno vodo. V tej firmi je bilo v bližnji in in nekoliko manj bližnji preteklosti že več smrtnih žrtev ob delovnih nesrečah, ki so bila povezana izključno z vdihavanjem ali zaužitjem izjemno strupenih snovi (torej ne gre za fizične poškodbe, padce, ali kaj podobnega...). Iz lokalnih virov sem tudi že sam osebno slišal, da je med gradbenim posegom, gradbinec s hidravlično roko bagerja segel v varnostni bazen s kemikalijami (to se pravi tisti bazen, ki naj bi predstavljal zadnjo obrambo preden se snovi zlijejo v naravo). Prazno žlico bagerja je nato ponesreči "opral" v loklanem potoku. Posledica je bila da so pocrkale vse ribe od Borovnice do Ljubljane (spet je bila na udaru Ljubljanica)

Skratka občina Vrhnika se promovira kot izjemno ekološka občina, v bistvu pa ščiti pred popolno ekološko katastrofo iz lokalne deponije le plast gline. Naj padajo okostnjaki iz omar, naj se ve kako zasvinjana je tam zemlja zaradi preteklih grehov.
HOR
# 25.05.2017 ob 22:01
Očitno je vpletenih preveč nevarno strokovno podhranjenih in tretjerazredno sposobnih kadrov med katerimi se gibljejo razni mešetarji...
sik
# 25.05.2017 ob 17:07
Morda so se pa zeleli zalog malo znebiti : "Kika raeumt, alles muss raus"
gnusfraba
# 25.05.2017 ob 23:27
Ribarič: 'so samo nevarni in nenevarni odpadki. Če so nevarni, niso bolj ali manj nevarni'.

Kaj je s to, oprostite izrazu, babnico? V avtu imam ene 50 l dizla (ki je nevarna snov), ne morem, nočem, ne smem ... pa imeti liter iperita, par kil azbesta in seveda, niti miligrama plutonija.
vipmit
# 25.05.2017 ob 21:36
Že nekaj let se dokazuje, da država sploh nima načrta kako ravnati v primeru industrijskih nesreč takih razsežnosti. Še bolj grozljivo je, da v bistvu na papirju obstajajo neki predpisi, ki pa na terenu ne pijejo vode. Glede usklajenosti inšpekcij in ostalin uradnikov na ministrstvu za okolje, delo in požarno varnost pa sploh ne bi. Vsak zase le po svojem vrtičku...
mikitr
# 25.05.2017 ob 17:55
Najbolje ,da najamejo Kemis za analizo škode okoli Kemisa.
gremyus
# 25.05.2017 ob 17:36
Pol pa tko drug članek na MMC: "Dolgotrajna oskrba starostnikov - bodo ljudje z demenco tavali po mestnih ulicah?" Alzheimerja dokazano povzročajo težke kovine. Poleg ostalih nevro-bolezni, seveda. ALS, multipla, ipd... Kaj naj rečem ? Na kliničnem naj že sedaj rezervirajo dodatne postelje. Samo v tem smo še specialci. Rihtat postle pa služit s tem (oz. krast). Kemis pa še naprej svinja okolje.
Lobkoom
# 25.05.2017 ob 22:18
Slabo mi postane, ko slišim, da se moramo iz te nesreče kaj naučiti! Vso znanje smo že imeli! Kam se je izgubilo? Edini logičen odgovor je ta, da se je znanje ter sposobnost izgubilo v političnih ter koruptivnih ŽEPIH!!! Izgubilo se je v interesu posameznikov!
Lobkoom
# 25.05.2017 ob 22:14
Ali je resnično tako težko za naše "vrle strokovnjake" ustanoviti krizno skupino, ki bi sodelovali med seboj in javnost pravilno ter verodostojno obveščali? Ali je resnično tako težko objaviti zemljevid z označenim epicentrom nesreče, označeno potjo potovanja dima in strupov, ter označenim področjem onesnaženosti? Lepo prosim! Mislim, da je čas, da se naše javne inštitucije malo prevetrijo in se zaposli sposobne ljudi in ne le politično pripadne ljudi, ki čakajo samo na svoje pokojnine in plače!!!
bernr
# 25.05.2017 ob 20:35
Poznam podjetja ki se ukvarjajo z okoljsko obremenjujočo proizvodnjo. Vem da se zavedajo nevarnosti in se zelo trudijo da delujejo v skladu z zakonodajo in pazijo na svojo varnost in varnost drugih. Dejstvo je da je za vsako nesrečo nek vzrok. Žal pa so nevarni odpadki naša vsakdanjost.
mineral
# 25.05.2017 ob 22:12
Kemis je bil od države pooblaščen za zbiranje in odvoz
na predelavo določenih vrst odpadkov industrije, kmetijstva
in gospodinjstev. Kakor mi je videno, se mi dozdeva, da
so bila skladišča bolj napolnjena od projektiranih kapacitet.
Ker če bi bila manj napolnjena, se požar nebi širil iz enega
na drugi prekat in bi bilo gašenje obvadljivo.
1970b
# 25.05.2017 ob 20:44
Ena od udeleženk (Cvetka Ribarič Lasnik?) okrogle mize v bistvu lobira za posel.
Naduto in arogantno.
Lešnik
# 26.05.2017 ob 05:35
Temu direktorju je vrh Gorenja izrazil podporo, no jaz mu tudi ovac ne bi zaupal.
KajtiMar
# 26.05.2017 ob 05:17
BIoodline@ da bi se vsaj tebi tako skadilo
KajtiMar
# 26.05.2017 ob 05:15
politik kritik @ nima smisla bojkotirat Gorenja ker vsaj polovica Slovencev nima denarja, da bi to kupovala ...žal
KajtiMar
# 26.05.2017 ob 05:11
samo tako mimogrede - tukaj se omenja prisotnost PCB-ja, ki ga baje že 38 let ni v Sloveniji ... če de kdo drug pa bi se na moral spoznat dr. Dušan Plut. Krupa je še dandanes zelo čista, bistra reka ...
Mitcho_Buchannon
# 25.05.2017 ob 18:11
Halo, pristojni, oblak dima je šel blizu vodnega zajetja za Logatec, kakšna je voda??
Srečni Luka
# 25.05.2017 ob 17:34
Kmalu v Hočah
Mitcho_Buchannon
# 25.05.2017 ob 17:17
Problematični Rematom se iz Dobrunj v Ljubljani seli v Logatec:

https://www.dnevnik.si/1042772262/lokaln
o/ljubljana/okolje-rematom-se-ni-odstranil-odpadkov
jarožir
# 25.05.2017 ob 17:15
Kaj pa sežigalnica v Pinusu?
HOR
# 25.05.2017 ob 17:00
Kemis in Slo država ...!? LINK ali copy-paste v iskalnik
https://thelicenseplatesite.com/1images/
4ed06809ca67b1126201151609.jpg
@twwwter
# 26.05.2017 ob 22:18
friks: "Jaz pa nekaj ne razumem. Na eni strani hočemo podjetja, ki zbirajo nevarne odpadke in na tak način preprečujejo njihovo nekontrolirano širjenje v naravno okolje.
Po drugi strani pa nočemo podjetij, kjer so nevarni odpadki.
Folk, dejmo mal razmislit in se odločit, kaj sploh hočemo. Ker na zgoraj omenjen način izpademo precej debilno."

1. Kemis očitno ne sodi med taka podjetja, ki bi preprečevali nekontrolirano širjenje v okolje. Na primer, ni imelo uvedeno niti varovanje 24h/7d, kar je minimalni standard za vsako podjetje, ki da kaj nase, kaj šele tako z visokimi okoljskim tveganji.
2. Seveda nočemo podjetij, ki proizvajajo nevarne odpadke, vsaj novih ne. Da ni napredka brez žrtev za okolje, je čisto navadna floskula lobistov. Naša vlada pa si je zadala za cilj, da "za vsako ceno" spravi Magna lakirnico na Dravsko polje, ki bo proizvajala bog-si-ga-vedi koliko ton odpadnih lakov in drugih nevarnih snovi. Počivalšku se še sanja ne, kako ga bodo kleli bodoči ministri za okolje in prostor.
3. "Dejmo razmislit, kaj hočemo...da ne izpademo debili..." seveda, navadni državljani zelo dobro vemo, kaj hočemo in kaj nočemo, Slovenija se je začela lepo profilirati kot zanimiva turistična destinacija, celo premoremo neverjetno veliko uspešnih malih in srednjih "High Tech" podjetij, naša vlada pa še kar sanja o nekakšni mega post industrializaciji, o delovnih mestih z visokim zdravstvenim rizikom in tveganji za okolje, itd.
Ko bodo potem delavce vozili iz Madžarske v Hoče, pa se bo vlada (verjetno že bivša) branila, češ, saj smo EU, prost pretok ljudi itd., od Magne pa nam bodo ostali samo mega odpadki. Vsaka nesreča, vsak izpust v okolje bo imel napisano ime - "Pocivalsek is still here".
delfino_
# 26.05.2017 ob 16:37
To je grozljivka in čisti okoljski kriminal.
Nekdo bo mogel nujno odgovarjat za to šlamparijo. Ministrica pa mrtvohladna-čaka na analize, zgorelo pa več kot tona rakotvornih pesticidov poleg ton vseh ostalih strupov, enih celo že dolga leta prepovedanih. Ljudje z Vrhnike organizirajte se in zahtevajte svoje!
Homer.
# 26.05.2017 ob 07:48
KajtiMar
# 26.05.2017 ob 05:11
samo tako mimogrede - tukaj se omenja prisotnost PCB-ja, ki ga baje že 38 let ni v Sloveniji
-----------------------
No to ni res!
PCB je še kako prisoten v skoraj vseh starejših izdelkih, ki danes končujejo na odpadu, ali pa se preprosto skurijo.
To je tako, kot bi rekel da azbesta danes ni več.....
KLIPAN
# 26.05.2017 ob 07:17
Ko bo se naslednjič postavljala kaka ekološko sporna tovarna in ji bodo okoljevarstveniki nasprotovali, pa se bodo spet oglasili Domoljubi in tovarno seveda podprli.
Ker Domoljubi tako ljubijo Slovenijo, pa četudi onesnaženo in zastrupljeno.
friks
# 25.05.2017 ob 22:18
Jaz pa nekaj ne razumem. Na eni strani hočemo podjetja, ki zbirajo nevarne odpadke in na tak način preprečujejo njihovo nekontrolirano širjenje v naravno okolje. Po drugi strani pa nočemo podjetij, kjer so nevarni odpadki.

Folk, dejmo mal razmislit in se odločit, kaj sploh hočemo. Ker na zgoraj omenjen način izpademo precej debilno.
burruchaga1986
# 25.05.2017 ob 18:58
Odlagališče Mala Mežakla. Brez j.
eos
# 26.05.2017 ob 09:12
Zrelo za evropske komisije. Nazadnje bojo take tožbe, da bo Slovenija obubožala. Slovenija raj sredi Evrope. Ja, za najbolj nevarne industrije in njihove smeti. Bravo mi!
Homer.
# 25.05.2017 ob 23:25
Spet 101 teorija zarot.....

Če preskočimo možnost namernega požiga, je pač to le eden od požarov, ki se je zgodil v zadnjem letu,
Za ugotavljanje kaj je šlo narobe je potreben čas, vsi bi pa radi odgovore takoj. To enostavno ne gre!
Tudi rezultati analiz ne morejo biti čez noč.To ni tako kot je v nanizankah CSI .......
Mitcho_Buchannon
# 25.05.2017 ob 18:37
Dim je naredil ovinek in iz zraka skozi luknje od krtov pronical v vodo, z namenom, da vas vse zastrupi.

Aja saj res, vse ostane v zraku in se ne poseda na tla in dez tega ne sprere v zemljo..
Aeda
# 25.05.2017 ob 16:41
Karkoli bo objavljeno o rezultatih analiz ali o podatkih, vse bo pospremljeno z dvomi in predvsem s paniko...
nikoli
# 26.05.2017 ob 07:27
Očitno so vsi komentatorji nezaposleni ali delajo v javnem sektorju. Posebne razlike tako ni, razen pri količini izplačanega denarja na mesec.
KLIPAN
# 25.05.2017 ob 19:17
Vse zastrupljeno za nekaj let.
Naslednjič pa spet popljuvajte naravovarsvenike, ko bodo nasprotovali ekološkim bombam.
1970b
# 25.05.2017 ob 20:52
svyatoslav

Komat, seveda, vsevedni makladač.

Vsi ostali pa samo lažejo in krijejo hrbet hudobnemu kapitalu.
1970b
# 25.05.2017 ob 20:50
Zelo slaba oddaja

Nenehno vprašanje, kdo je kriv?
Ne vemo, dokler ni do konca opravljena raziskava.
Kazalo