Okolje
(9)

Poudarki

  • Sanacija "poteka po načrtu"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Požar Zalog
Požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen
Zalog
Na zemljini ni okoljske škode, je ocenil Arso. Prizor prvi dan požara. Foto: BoBo

Dodaj v

Požar pri Novem mestu "ni povzročil okoljske škode na zemljini"

Arsova analiza
12. september 2017 ob 17:22
Ljubljana,Novo mesto,Zalog - MMC RTV SLO, STA

Po Arsovem poročilu o onesnaženju zemljine ob julijskem večjem požaru v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri tem ni nastala okoljska škoda. Občina in pobudniki bodo kljub temu zahtevali podrobnejšo obrazložitev.

Straški župan Dušan Krštinc je povedal, da bodo kljub poročilu, ki navaja, da požarna voda zemljišča, na katero se je iztekala, ni bistveno onesnažila, od ministrstva za okolje in prostor ter Arsa pisno zahtevali, naj jim sporočijo, na podlagi česa so prišli do omenjene ugotovitve.

Kot je pojasnil, so jih omenjene ugotovitve, glede na to, da je bila podtalnica očitno onesnažena, presenetile. Pristojno ministrstvo bodo hkrati vnovič pozvali, naj za nadzor sanacije požarišča in njegove okolice ustanovi posebno komisijo in vanjo imenuje tudi predstavnike lokalne skupnosti.

Tokrat so se še dogovorili, da bodo predstavniki straške občine in civilne pobude pristojne vnovič opozorili, da naj glede na to, da so bile naprave in stavbe v zaloški podružnici podjetja Ekosistemi v požaru uničene, izdajo sklep in odločbo o prenehanju okoljevarstvenih dovoljenj zanje.


Sanacija "poteka po načrtu"

Sanacija območja omenjene podružnice po dopisu, ki ga je podjetje poslalo pristojnemu ministrstvu, po županovih besedah poteka po načrtu, ki so ga Ekosistemi poslali ministrstvu za okolje in prostor. Do zdaj naj bi tamkajšnje odpadke premestili na utrjene površine in jih pokrili, iščejo pa tudi mesto, kamor naj bi jih odpeljali.

Del teh naj bi odložili na deponijo, del pa glede na izdano soglasje izvozili na Slovaško, je še povedal Krštinc.

Julijski požar
Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija. Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci novomeške kotline in Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Požarišče so obiskali tudi kriminalistična ogledna skupina in forenziki. Preiskava še poteka, so na Policijski upravi Novo mesto potrdili za Slovensko tiskovno agencijo.

Peticija za ukinitev dejavnosti družbe
Nasprotniki pogorelega obrata podjetja Ekosistemi so dober teden po požaru pripravili protestno zborovanje, na katerem so zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Začeli so tudi zbiranje podpisov pod peticijo s svojimi zahtevami. To je do zdaj podpisalo 4.500 posameznikov.

Straški svetniki so na izredni seji na začetku avgusta sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Podprli so tudi pobudo za začetek postopka spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog, ki bo zagotovila, da se dejavnost omenjenega podjetja umakne od tam.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
opranaglava
# 12.09.2017 ob 20:33
Jaz, bedak, si pa razbijam glavo kaj naj z usedlinami iz cisterne za kurilca!
opranaglava
# 12.09.2017 ob 20:23
Na tehničnem pregledu mi mehankar rine sondo v auspuh, dimnikar ima več poblastil kot kakšen kriminalist in bi ga moral spustiti v hišo, da mi pregleda raufnk... vse z argumentom varovanja okolja in zdravja ljudi. Zaključek?!
valcek2010
# 13.09.2017 ob 11:48
pa kdo verjame ARSO,
vse je bio, natural, celo ARSO
mandan
# 14.09.2017 ob 07:47
dejstvo je, da so imeli odpadke na 1.kakovostnem kmetijskem zemljišču

za katerega so dobili subvencijo od kmetijskega ministrtsva
odpadke so imeli lepo zapakirane v folije za bale sena in na teh kmetijskih zemljiščih

850.000e

en srednji kmet jo dobi pa mogoče 1.000e na leto

do danes še ni bilo članka od raziskovalnih novinarjev, kako je mogoče da taka firma dobi tolikšno subvencijo od kmet. resorja, se ve kdo je na čelu le tega

a se kdo vpraša da ni bilo onesnaženja, seveda je ob izpiranju teh odpadkov prišlo do onesnaženja podtalnice, kar je čist logično

kar čutijo lokalni prebivalci, tam v LJ se glih ne sekirajo
Homer.
# 14.09.2017 ob 07:27
In ker v zemlji niso našli "zelene marsovce" gre seveda za za zaroto, a ne?
Homer.
# 14.09.2017 ob 09:08
Hmm, zgleda da je v Sloveniji že les "nevaren odpadek".......

http://ekosistemi.si/ >
Binder Dandet
# 14.09.2017 ob 08:24
Nisem si domišljal, da bi požar nevarnih snovi lahko kakšno okoljsko škodo povzročil. Ne v Sloveniji. Očitno je to naša priložnost, da kurimo nevarne snovi brez okoljske škode.
Homer.
# 14.09.2017 ob 13:40
In trikrat ugibaj kdo uporablja pesticide........
opranaglava
# 14.09.2017 ob 13:26
Les ne, so pa pesticidi, zdravila, švelerji, plastika....

http://moja-dolenjska.si/oznaka/ekosistemi/
Kazalo