Okolje
(9)
Sibirska mačka
Sibirska mačka je "ruski naravni zaklad". Foto: MMC RTV SLO
Sibirska mačka
Ruske mačke dlako v celoti zamenjajo dvakrat letno, poleti imajo nekoliko krajšo. Foto: MMC RTV SLO

Sibirska mačka - mačka s pasjim značajem

Večina alergikov z njimi nima težav
10. marec 2015 ob 07:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Naravna pasma mačk, ki je zelo zdrava in pri nas vse bolj priljubljena. To je sibirska mačka, ki je ime dobila predvsem zato, ker ji fizične lastnosti omogočajo preživetje v ekstremnih vremenskih razmerah.

Po imenu je mogoče sklepati, da gre za mačke iz Sibirije, a ni tako, saj izhajajo iz ruskih mest. "To poimenovanje izhaja iz njihovega videza. Tako so jih poljudno poimenovali že pred kakšnimi 200 leti, ko se je pasma pojavila v Rusiji," je pojasnila vzrediteljica sibirskih mačk Taja Moro.

O sibirskih mačkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Sibirske mačke so naravna pasma, kar prinaša številne prednosti, predvsem njihovo zdravje. So zelo inteligentne mačke, pogosto se jih da naučiti različne trike, nekateri pravijo, da so kot psi, saj se med drugim zelo navežejo na skrbnika - seveda pa je to odvisno od vsake mačke posebej.

Nega sibirskih mačk ni zahtevna
"Gre za srednje dolgodlako pasmo. To so zelo velike mačke, po velikosti naj bi bile takoj za 'maine cooni' (ameriška gozdna mačka, op. a.), so mogočne, mišične postave, kar je popolnoma v nasprotju z njihovim milim značajem," je dejala Morova in poudarila, da je nega sibirske mačke preprosta. "Čeprav bi mislili, da zaradi dolžine dlake potrebujejo veliko nege, ni tako. Zadostuje česanje enkrat na teden, češemo in krtačimo pa jih pravzaprav bolj zaradi nas samih kot zaradi njih, saj jim dlaka precej odpada." Dlako mačke v celoti zamenjajo dvakrat letno, poleti imajo nekoliko krajšo. Sestavljena je iz treh plasti, vrhnja plast je vodoodbojna, zaradi česar so mačke lahko preživele izjemno nizke temperature v snegu.

Večina alergikov z njimi nima težav
Mačke se pojavljajo v zelo različnih barvnih različicah, ne najdemo jih le v rumeno-rjavi različici, v čokoladni, lila barvi in v barvi cimeta. Priljubljenost te vrste je v zadnjem času povečala tudi tako imenovana hipoalergenost. "Hipoalergenost ne pomeni, da so to nealergene mačke, raziskave - in izkušnje vzrediteljev - so pokazale, da 50 odstotkov 'sibirk' proizvaja manj Fel D1, to je snov, ki jo imajo mačke v slini in na katero so ljudje alergični. Po mojih izkušnjah, izkušnjah prijateljev in vzrediteljev je tako, da večina alergikov z njimi nima težav," je še eno zanimivost navedla Morova.

VIDEO
Sibirska mačka - ruski naravni zaklad
M. L., <a href="https://twitter.com/lisjakm">@lisjakm</a>
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 10.03.2015 ob 08:32
Mjaw! Lepotice...
stewie
# 10.03.2015 ob 08:50
Tole o pasjem karakterju Sibirskih mačk bo verjetno že držalo, ena od teh (vsaj sklepam tako po fotografiji iz linka) je dva meseca nazaj v Moskvi uspela rešiti življenje dojenčku:
http://www.slovenskenovice.si/bizarno/macka-dojencku-resila-zivljenje

Se pa strinjam z predhodnikom: mačke so zakon! :)
bobbek
# 10.03.2015 ob 09:42
macke kot domaci ljubljencki so zakon,pridni,ubogajo,ni veliko dela,cisti so,pa fajn jih je crklat
ayka
# 10.03.2015 ob 09:21
Imamo. Krasna živalca, trdnega zdravja, dojemljiva in čeprav je večinoma notri, je zelo znajdljiva tudi v naravi. Skratka, Muca z veliko :-)
Alex Yoe James
# 10.03.2015 ob 19:31
Sibirske mačke so lahko tudi moteče,saj imajo sposobnost braniti svoj teritorij in lastnika,zgodi se da nepričakovano skočijo tudi v lase ljudem ki vztopijo v hišo in jih po vonju ne poznajo.V Moskvi so bili že primeri,ko so te mačke napadle policaje in celo vlomilce.To je pasji značaj teh mačk.
čik
# 10.03.2015 ob 09:59
podobna je ko sosedova mačka.skoz živi zunej,stara je pa več kot 15 let.
fuckwad
# 10.03.2015 ob 09:19
Ta na zgornji sliki je podoben mojemu sivcu. Že tuhtam, kakšni čudoviti mladiči (še mešančki, ergo bolj zdravi od pasemskih) bi bili s sibirko, a kaj, ko je mačkon abjajcan.
Cini Minis
# 11.03.2015 ob 10:32
Hudo mačji čuvaj torej! Nisem vedel.
enadvatri
# 10.03.2015 ob 09:11
˝Sibirske mačke so naravna pasma, kar prinaša številne prednosti, predvsem njihovo zdravje. So zelo inteligentne mačke, pogosto se jih da naučiti različne trike, nekateri pravijo, da so kot psi, saj se med drugim zelo navežejo na skrbnika - seveda pa je to odvisno od vsake mačke posebej. ˝

Neverjetno! Čisto tako kot običajne mešanke....
Kazalo