Okolje
Polarni medved je bil prva vrsta živali, ki je bila uvrščena na seznam ogroženih živali, zaradi podnebnih sprememb. Foto: Reuters
Zasedanje svetovnih voditeljev spremljajo protesti. Foto: Reuters
Pričakovati je, da bodo voditelji pozvali k pripravi celovitih in učinkovitih pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
VIDEO
Katovice gostijo podnebno...

Dodaj v

Svetovna banka namenja 200 milijard dolarjev za zajezitev podnebnih sprememb

Cilj konference potrditev knjige pravil o izvajanju pariškega dogovora
3. december 2018 ob 07:59,
zadnji poseg: 3. december 2018 ob 14:43
Katovice - MMC RTV SLO

Podnebni vrh v Katovicah na Poljskem mnogi vidijo kot rešilno bilko za iskanje rešitev, ki bi obvarovala Zemljo pred podnebnimi spremembami.

Ob pomanjkanju politične volje, da bi ohranili planet Zemljo in omejili dvig povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, bo Svetovna banka v sklad proti podnebnim spremembam med letoma 2021–2025 namenila 200 milijard dolarjev oziroma 170 milijard evrov.

Denarna sredstva bodo namenjena državam, da bodo lahko sprejele ukrepe za omejitev posledic ogrevanja in zmanjšanju toplogrednih plinov, poroča Guardian.

Omenjena vsota je podvojen znesek petletnega naložbenega načrta, sprejetega s Pariškim sporazumom leta 2015. Slednjemu se obetajo težki časi, tako kot njegovemu predhodniku Kjotskemu sporazumu, saj je ameriški predsednik Donald Trump takoj po izvolitvi pred dvema letoma sporočil, da ZDA, ki so med največjimi onesnaževalkami zraka, odstopajo od tega nezavezujočega sporazuma.

Tudi Slovenija pripravlja dolgoročno podnebno strategijo
50
voditeljev s skoraj 200 držav z vsega sveta, med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor, so se sestali na podnebnem vrhu Združenih narodov v Katovicah na Poljskem, ki bo trajal do 14. decembra. "Pariški sporazum ni samo pogodba. Je tudi obljuba, je vzajemno zaupanje. Predstavlja višje vrednote in višjo zvestobo planetu Zemlja, ki je nad zvestobo našim narodom in državam. Je zvestoba dolgotrajnim trajnostnim univerzalnim vrednotam," je dejal Pahor, ki meni, da je pariški sporazum eden od najpomembnejših dogovorov v zgodovini ZN-a in da je mnogo širši od "številk".

Ob tem je dejal, da bo slovenska vlada do konca leta 2019 pripravila dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050: "Nekateri menijo, da bi bil to lahko najpomembnejši dokument, odkar je Slovenija samostojna," je povedal in dodal, da se pripravljajo trije scenariji: zmanjšanje toplogrednih izpustov za 80 odstotkov glede na ravni iz leta 1990, zmanjšanje teh izpustov za 95 odstotkov in ogljična nevtralnost.

Nemčija bo vložila več denarja
"To je zgodovinski trenutek za zaščito podnebja," je dejala nemška ministrica za okolje Barbara Hendrics za Deutsch Welle. "Večina današnjih otrok bo živa ob koncu stoletja. Zato je še kako pomembno, da se povprečna letna temperatura ne dvigne za več kot dve stopinji Celzija."

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo nemška zvezna vlada zvišala sklad, s katerim se bodo nemške dežele spopadale z onesnaženostjo zraka zaradi izpušnih plinov, in sicer z zdajšnjih 500 milijonov evrov na 1,5 milijarde evrov.

Burni protesti v Franciji
Zadnje dni so potekali tudi množični protesti v Franciji, Belgiji in Nemčiji, sicer proti dvigu davka na gorivo, s katerim naj bi financirali boj proti podnebnim spremembam na konferenci na Poljskem in sprejeli ambicioznejše cilje.

Medtem ko so bila zadnja štiri leta najtoplejša, strokovnjaki napovedujejo, da bi se ob neukrepanju temperatura do leta 2100 lahko dvignila za dodatnih od tri do pet stopinj Celzija, izpusti ogljikovega dioksida naraščajo, predvsem zaradi uporabe premoga.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 03.12.2018 ob 08:59
Pričakovati je veliko retorike

A tako se sedaj po novem reče mlatenju prazne slame? To je največ kar lahko pričakujemo, če je naš el presidente zraven.
copcop
# 03.12.2018 ob 09:35
Tako to je. Vsi ljudje so za čisto okolje, lepo prihodnost, eko, bio...dokler jih ne udari po žepu. Takrat pa streznitev. Klinc pa okolje, hočemo poceni bencin!
Springbok
# 03.12.2018 ob 08:44
Ekologija je strošek.V obliki okoljskih taks. Ali pa dodatno delo. Kot na primer ločevanje odpadkov. In je poslovna priložnost za tiste, ki razvijajo okolju prijazne tehmologije. nekateri dobro služijo z varovanjem okolja. Večina pa plačuje.

Kot vidimo pri rumenih jopičih v Franciji in Belgiji in sočasni mobilizaciji okoljevarstvenikov gre za nasprotujoča si cilja oz. kontradiktorni zahtevi. Ljudje, ki živijo v mestih bi želeli čist zrak, npr, brez NOx delcev. Ljudje s primestij in podeželja, ki živijo v zelenem, pa želijo poceni dizel za prevoz na delo. Ljudje v mestih imajo pravilom razvit javni promet. Na podeželju pa se zaradi racionalizacije ukinjajo železniške proge.

To je druga velika politična prelomnica sodobne politike. Poleg tiste med neoliberalnimi globalisti in domoljubnimi populisti.

Klasična delitev med levico in desnico je le še v Sloveniji (partizani proti domobarcem). Predmoderno.
Aprila
# 03.12.2018 ob 11:32
Toliko je govora o izpustih in premogu, ki služi kot vir za elektriko, ki je dandanes osnova za preživetje, medtem pa se nepotrebnega luksuza ki svinja; kot so to križarske ladije, privat letala, ipd, sploh ne omenja. Ali pa tega da je modna industrija eden izmed največjih svetovnih osnaževalcev.
In kaj pa problem plastike? Najprej se je potrebno lotiti tega, vlagati denar v razgradnji in recikliranju plastike, ter jo čimbolj omejiti. In pametno bi bilo investirati v razvoj čimbolj učinkovitih, cenovno ugodnih čistilnih naprav, takih za zrak in vodo, ki bi bile cenovno in masovno dostopne tudi fizičnim osebam ter bile enostavne za monitrat.

Glede na to sa se zelo malo dala na tem na svetovni ali saj na državni ravni se mi zdijo vse te konference in razno blejanja o podnebnih spremembah navadno zavajanje, ki služi le temu da določeni dobro zaslužijo na ta račun.
džeko
# 03.12.2018 ob 09:27
hahaha.....dokler denar kaplja ni nobenemu v interesu. Drugače pa -moje mnenje (enega amaterja): tudi če danes prenehamo z vsem onesnaževanjem smo zamudili. Krog se je že sprožil in smo prepozni za vsaj 20 let. Plini (kot so freoni) se dvigujejo v zrak še 50 let po nastanku, kar pomeni, da če danes prenehamo bo špica čez dosti let...
Torej- bog naj pomaga našim zanamcem, ne čaka jih nič dobrega.
firtoh
# 03.12.2018 ob 08:57
Kako izgleda 50 voditeljev iz 200 držav. Borat je postal voditelj še štirih,za katere ne vem?
rtvrtv
# 03.12.2018 ob 15:43
Kaj se zgodi, če prideš v kurnik glasno kokodakati? Nategovanja s CO2 so tako absurdna, da ga "razume" in o njem kokodaka že vsaka cura bura, sploh ne rabi osnovne šole. Edini namen tega je, kako nam nabiti "zelene" davke, preko katerih nato subvencioniramo posameznike. Žal so v veliki meri to pripradniki centrov moči - centrov odločanja. 2 milijona plačnikov v SLO, 300 v EU.
luckyss
# 03.12.2018 ob 15:03
Teh 200 milijard bi morali vložiti v boj proti onesnaževanju Zemlje in ne v neke imaginarne ukrepe za "ohlajanje" planeta...
Imamo morja polna mikroplastike in ribe so polne težkih kovin in kot take neužitne..
Imamo kitajske vasi z nekaj sto tovarnami, ki vsaka bolj onesnažuje planet kot celotna Slovenija..
Imamo goloseke v Amazoniji kjer namesto stoletnih gozdov raste gensko spremenjena soja, ki je v vsaki krmni mešanici uporabljena tudi v Sloveniji pri pridelavi mleka in mesa..
Tako pa bodo ta ogromna sredstva vrgli v zrak....bodo s temi sredstvi morda preprečili Sončeve cikluse ali cikluse, ki jih ima naš planet in ki bistveno vplivajo na segrevanje (milankovićevi ciklusi
)
Trenutna gonja proti naravnemu plinu, ki stimulira rast rastlin in se dokazano pojavi PO zvišanju temperatur in ne pred, je sramota in podcenjevanje inteligence navadnih smrtnikov...
Seveda imajo tisti, ki se gredo ta ekofašizem pod nadzorom tudi večino medijev..naivnih ljudi pa je tudi vedno bilo na pretek...
zeus-zengg
# 03.12.2018 ob 09:25
Za podnebni dogovor ni politične volje, a nekaj bo treba ukreniti
...
kaj pa ? To me spominja na zgodbo o požeruhu , ki je za kosilo pojedel vse kar mu je prišlo pod mastne prste , ko so mu prinesli kavo pa jo je zavrnil in zahteval nesladkano . nihče namreč ne more vedeti ali nam dolgoročno sedanja situacija koristi alči škoduje , je pa recimo evidentno , da bi bilo takoj potrebno ukiniti večino plastike pa tega nihče počne . Tisti ki verjamejo v večni napredek , pa se bodo morali počasi spustiti na realna tla ....
Popo
# 03.12.2018 ob 13:04
Problem je ker podražitev bencina podraži vse. Tudi hrano ki pride v trgovino z tovornjakom. Za izboljšanje okolja bodo potrebne investicije v nove tehnologije. Sama obdavčitev ne bo rešila problema.
HOR
# 03.12.2018 ob 13:33
"...Protesti proti dvigu davka na goriva v Franciji, Belgiji in Nemčiji, s katerim naj bi financirali boj proti podnebnim spremembam, so svarilo udeležencem podnebne konference na Poljskem za sprejetje ambicioznejših ciljev...."

Pa saj ni res...!?
Cela Francija ostro nasprotuje povišanjem dajatev na gorivo s katerim naj bi "financirali boj proti podnebnim spremembam", ta klima alarmistični lobi pa bi jih rad še bolj privil. Vsi ti klima alarmisti se kakopak napajajo iz podobnih dajatev...
rtvrtv
# 03.12.2018 ob 15:48
Najboljša rešitev, ki nam jo prikrivajo, je bila že narejena okoli 1950 v ZDA. Jedrski reaktorji na torij. Ogrooomno prednosti pred uranovimi reaktorji. So samo-oplodni, kar pomeni, da jedrsko gorivo izkoristijo skoraj do konca, tudi tako imenovane današnje jedrske odpadke. Največja, a ogromna slabost - torij je neuporaben za izdelavo atomske bombe. Tako je bil ta program ustavljen. Druga slabost, naftni in premogovi baroni bi bili ob moč.

A se že nekaj dogaja. Le da se to sedaj imenujejo jedrski reaktorji 4.generacije. Z jedrskimi reaktorji 4. generacije so se že začeli ukvarjati v Indiji, Kitajskem, Nizozemskem in še kje. To poznajo tudi največji predsedniki sveta, ki pa nam jih v izbor postavijo baroni.

Kdor ima malce znanstvene žilice, naj pobrska za imenom Kirk Sorensen, pogleda na youtube »NASA – thorium remix 2016« ali preleti http://flibe-energy.com/introduction/
noprou
# 03.12.2018 ob 15:15
Vsak, ki trdi, da je trenutno rahlo ogravanje man made, špila Boga. Človek ima vpliv, da je vpliv večinski, pa ni dokazano.
Študije kažejo na občutljivost sistema 1.5 stopinje ali celo manj. CO2 se bo pri sedanjem tempu rasti podvojil (na 800ppm) čez krepko več kot 100 let. Nič hudega, če bo čez 100+ let stopinjo in pol topleje. Naslednjo podvojitev CO2 na 1600ppm bo sploh že težko doseči. V glavnem, preveč panike.
Bolj pomembno bi se bilo posvetiti čistejšemu okolju. Filtracija izpustov, omejitev plastike, ...
pacoman
# 03.12.2018 ob 14:59
"Podnebni vrh v Katovicah na Poljskem mnogi vidijo kot rešilno bilko za iskanje rešitev, ki bi obvarovala Zemljo pred podnebnimi spremembami."

------

Podnebne spremembe so se dogajale preden je človek sploh vedel kaj je ogenj, tako da je to le še en izgovor, da bodo elite pospravile v žepe ogromno denarja.
ni maitre
# 03.12.2018 ob 15:49
200 miljard? to je okol 30 dolarjev na zemljana...od kod jim?
Iz davkov, ki jih bodo odplačevali naši vnuki in njihovi vnuki. Tako to gre, ko iz nič ustvarjaš in si izmišljuješ denar, ki nima nobene realnega kritja.
discoversci
# 03.12.2018 ob 20:05
Najprej ti pod nos dajo cifro, potem pa še sliko medveda. Nimam besed, taka teleta so.
citizen
# 03.12.2018 ob 17:23
Vidim, da nekateri še kar verjamejo, da je 0,04% nekega plina v atmosferi glavni dejavnik kakršega koli dogajanja na zemlji. Žalostno.
vranek
# 03.12.2018 ob 16:46
Eni ste tolk pametni, ampak ko prinesem škatlo s steklenicami za Radensko, vsi zavijajo z ocmi.
Blagajnicarka benti ker mora skenirati skatlo,flase, pomnoziti, ... Ce dam vec vrst zelenjavevv isto vrecko,stehtam vsako posebej, isto. Kaj vrecke sparate ipd mi govori. V DM me posiljujejo, naj kupm vrecko, plasticno seveda, isto Muller. Torej kdo naj ukine plastiko. Najprej vsak sam.ne vzemite. Ne kupujte pakiranega mesa, saj je tako prestaro, kupite postrezno, zahtevajte le 1 vrecko, ne 3 itd. Tu, pri vsakem od nas se zacne, vsakemu od nas so namenjena vsa ta pakiranja.
luckyss
# 03.12.2018 ob 15:19
@exwannabe
Če bi se že včeraj vrnili ali pred dvesto leti vrnili v kameno dobo, bi bila situacija verjetno podobna...le davke bi plačevali s kamenjem..;(

Nihče ne upošteva npr. pozitivnega vpliva človeka pri zmanjševanju CO2, ...če se vam že ta zdi tako odločilen..
Sedaj razen nekaj izjem pogasimo večino gozdnih požarov v začetnem stadiju, pred par stoletji so takšni požari praviloma divjali dokler ni zmanjkalo "netiva"...Je kdo takrat računal in meril CO2 spuščen v ozračje ?1
velenjcan
# 03.12.2018 ob 14:48
Svetovna banka namenja 200 milijard dolarjev za zajezitev podnebnih sprememb
Zelo dobro, vsaj teh 200 mrd bo šlo v veter.

Medtem ko so bila zadnja štiri leta najtoplejša, strokovnjaki napovedujejo, da bi se ob neukrepanju temperatura do leta 2100 lahko dvignila za dodatnih od tri do pet stopinj Celzija, izpusti ogljikovega dioksida naraščajo, predvsem zaradi uporabe premoga.
Blabla o tem, da 0,04% CO2 v ozračju dviguje temperaturo na planetu. Kdor verjame, bo prišel v nebesa.
mihče
# 03.12.2018 ob 14:42
Od kje jim 200 mio evrov?
HOR
# 03.12.2018 ob 20:32
Podnebne spremembe so stalnica Zemlje.
Vprašanje je le ali so in bodo povprečno negativne in koliko ter kakšen in kolikšen vpliv imajo pri tem ljudje. Do sedaj ni dokazov, da je podnebno dogajanje zadnja desetletja za ljudi ali naravo globalno bolj negativno, kot prej, uresničile pa se niso niti dosedanje alarmistične hipoteze.
Je pa Zemlja zaradi več CO2 znatno bolj zelena zaradi povečanja zelenih delov rastlin za ca 15% bolj, kot pred 30 leti...
Klima alarm za prihodnost pa izvira iz jasno pomanjkljivih klimatskih modelov, ki imajo bolj experimentalno raziskovalno inrijentacijsko vrednost, kot opozarjanje na možnosi, kot pa, da bi bili fiksna dokončna in nespreminjjoča železna podlaga za nadalnje klimatske politike.
Iz primera evgenike pa ima družba slabe izkušnje z "znanstveno" konsenznim diktatom usmeritve družbe...
veza
# 03.12.2018 ob 20:06
Svetovna banka namenja 200 milijard dolarjev za zajezitev podnebnih sprememb

čigave so te milijarde, na koncu jih bomo plačali vsi mi, zaslužile bodo multinacionalke
noprou
# 03.12.2018 ob 19:45
@KovačevaKobila
Za božjim kompleksom trpijo tisti, ki mislijo, da je planet njihova last ... in da lahko z njim počnejo, kar jim paše.
kdo pravi, da se lahko s planetom počne, kar se hoče?

Povezanost povprečnih temperatur s količino CO2-ja v ozračju je dejstvo.
Se strinjam. Gre se pa za velikostni razred te sprege, za časovno sosledje, za upoštevanje večstoletnih ciklov, ... Če nekdo prodaja teorijo, da je sprega 100%, zraven pa vse njegove dosedanje napovedi totalno zgrešijo, mu pač ne bom slepo verjel in bom skeptičen. Kje je tistih 50 mio podnebnih beguncev? Kako Arabci in Indijci pri 10 stopinjah več sploh preživijo? Zakaj populacija polarnih medvedov narašča? Zakaj ta presneti led na Arktiki še kar vztraja, pa ga že precej let poleti sploh ne bi več smelo biti? Zakaj IPCC znižuje oceno klimatske občutljivosti? Kako razložiti ledeno dobo pri CO2 koncentraciji 4400ppm? Ja, verjeti je enostavno, biti skeptik je naporno.

In prav tako je dejstvo, da je za dobesedno izstrelitev nivoja CO2-ja iz grafa odgovoren človek.
Nisem tako prepričan v to. Na prvi pogled res izgleda tako, samo oceanov še ne poznamo dovolj.

Razumen človek bo na podlagi teh dveh podatkov spremenil svoje ravnanje, da zavaruje lastno prihodnost. Razumen človek se ne bo delal neumnega in še naprej namerno podiral ravnovesje, ki omogoča življenje vsem živim bitjem na planetu ... oz. se kockal s prihodnostjo svojih otrok.
No to pa je čisti alarmistični pogled na "problem". Jaz mislim, da je treba zadevo spremljati, preučevati. Kot sem že povedal, če bojo otroci imeli stopinjo ali dve več, ne bo nič hudega. Sploh pa ne obstaja neka idealna klima, ki bi jo zdaj morali "stabilizirati". Vedno se je spreminjalo in vedno se bo. Nikoli ni bilo za vse in povsod enako. Sploh pa nihče ne odreka življenja bitjem na planetu. Življenja bo celo še več, kot zdaj.

To počnejo samo idioti. Taki, ki grabijo gozdove.
Da je tisti idiot, je idiotski zaključek, ki sledi iz idiotske propagande idiotskega progresivizma. Je skeptik, ki noče plačevati neumnih davkov, je mu pa za zaščito okolja in za blaginjo njegovih sodržavljanov. Je pa res, da je malo smešno tole z grabljenjem gozdov. Čeprav bistvo izjave je, da bodo morali uporabiti tudi kakšno drugo uspešno prakso na področju čuvanja gozdov pred požari, kar je korektno. V detajle tega se pa pač ne spozna.
Boschce
# 03.12.2018 ob 17:31
Sploh ne razumem kako se mislino tega lotit.. kam bo su ta denar, kaksni naj bi bili to ukrepi?
strucko
# 03.12.2018 ob 17:19
Hahaha, v katowicah! Sama nasnaga
Binder Dandet
# 03.12.2018 ob 17:12
@mostnica:
Trump ne priznava sprememb podnebja kot posledice cloveske dejavnosti.

"Ameriški predsednik ve, da podnebne spremembe niso težava in jih ne povzročajo človeške dejavnost"
http://www.rtvslo.si/izjava-dneva/donald-trump/473178
Binder Dandet
# 03.12.2018 ob 17:08
Naj dajo za preprecevanje globalnega onesnazenja ne pa za igranje boga da bomo vedno spreminjajoco klimo stabilizirali.
Postulat
# 03.12.2018 ob 16:58
Vsi smo zelo Eco, ko je debata o varovanju okolja, naslednji dan pa kupimo ugodne letalske karte do Singapurja. Vsi ti podbebni dogovori so en tak bulshit da se cudim vam pa udelezencem da dejansko lazejo sami sebi. Resitev je drasticno znizanje nasega standarda, dejansko nazaj v predindusteijsko dobo. Poraba energije, hrane, rudnin itd. pa bo samo se narascala do popolnega zloma
HOR
# 03.12.2018 ob 16:51
"...Polarni medved je bil prva vrsta živali, ki je bila uvrščena na seznam ogroženih živali, zaradi podnebnih sprememb..."

In je tudi živ dokaz napačnih in pretirano klima alarmističnih napovedi glede posledic globalnega segrevanja saj se kljub diametralno nasprotnim (in napačnim) alarmantnim napovedim skupno število polarnih medvedov ne zmanjšuje oziroma narašča...
klik...
KovacevaKobila
# 03.12.2018 ob 16:46
Vsak, ki trdi, da je trenutno rahlo ogravanje man made, špila Boga. Človek ima vpliv, da je vpliv večinski, pa ni dokazano.

Za božjim kompleksom trpijo tisti, ki mislijo, da je planet njihova last ... in da lahko z njim počnejo, kar jim paše.

Povezanost povprečnih temperatur s količino CO2-ja v ozračju je dejstvo. In prav tako je dejstvo, da je za dobesedno izstrelitev nivoja CO2-ja iz grafa odgovoren človek.

Razumen človek bo na podlagi teh dveh podatkov spremenil svoje ravnanje, da zavaruje lastno prihodnost. Razumen človek se ne bo delal neumnega in še naprej namerno podiral ravnovesje, ki omogoča življenje vsem živim bitjem na planetu ... oz. se kockal s prihodnostjo svojih otrok.

To počnejo samo idioti. Taki, ki grabijo gozdove.
runcajz
# 03.12.2018 ob 16:27
Gotovo bo Trumpi bumbar izdal predsedniški dekret, da tako pa ne bodo razmetavali denarja!
On že ve, da podnebnih sprememb ni in basta!

A ja, saj je res že odstopil od vseh teh "neumnosti" in sporazumov o podnebju !
KovacevaKobila
# 03.12.2018 ob 16:14
Podnebne spremembe so se dogajale preden je človek sploh vedel kaj je ogenj, tako da je to le še en izgovor, da bodo elite pospravile v žepe ogromno denarja.

Elite, ki s pomočjo pajacev a la Trump sesuvajo okoljevarstvene pobude, pa z neoviranim flodranjem ozračja in okolja ne bodo v žepe pospravile ogromno denarja?

Ko gospodarske elite uničujejo planet za profit in s pomočjo kupljenih politikov sesuvajo okoljevarstvene zakone in pobude, nimate pripomb. Ko pa se poskuša zajeziti flodranje, vas nenadoma skrbi bogatenje škodljivih elit.

Ironično, mar ne?
exwannabe
# 03.12.2018 ob 15:11
Pa kakšnih 200 mrd.....a še kar ni jasno...

ČE bi že VČERAJ prenehali z izpusti oz. jih spravili na 0 koma 0 ....bi bilo prepozno in posledice bi nas še vedno močno teple kot nas bodo sedaj.... ker tukaj gre za zaposzneli efekt, ker če tudi danes prenehaš z osnaževanjem boš posledice še dolgo nosil..... pri segrevanju pa je tako, da smo šli že tako daleč, da poti nazaj praktično ni več nazaj, ker glavno šele prihaja.....zapomnite si...zapozneli efekt....
dharma
# 03.12.2018 ob 14:58
Toliko nekegega govoričenja a mi še vedno nimamo osnovne "Povratne naknade", a ne gospod Pahor.
HOR
# 04.12.2018 ob 01:37
"..."Pariški sporazum ni samo pogodba. Je tudi obljuba, je vzajemno zaupanje. Predstavlja višje vrednote in višjo zvestobo planetu Zemlja, ki je nad zvestobo našim narodom in državam. Je zvestoba dolgotrajnim trajnostnim univerzalnim vrednotam," je dejal Pahor, ki meni, da je pariški sporazum eden od najpomembnejših dogovorov v zgodovini ZN-a in da je mnogo širši od "številk"..."

"...Nekateri menijo, da bi bil to lahko najpomembnejši dokument, odkar je Slovenija samostojna," je povedal in dodal, da se pripravljajo trije scenariji: zmanjšanje toplogrednih izpustov za 80 odstotkov glede na ravni iz leta 1990, zmanjšanje teh izpustov za 95 odstotkov in ogljična nevtralnost..."

V vsakem primeru to pomeni jedrsko elektrarno reda velikosti 2x NEK izključno za Slovenijo ali pa energetsko revščino.
Ogljična nevtralnost do leta 2050 je podobno verjetna, kot komunizem do leta 2050, zmanjšanje teh izpustov za 95 odstotkov do leta 2050 pa, kot 95% komunizem do leta 2050.
Zmanjšanje toplogrednih izpustov za 80 odstotkov glede na ravni iz leta 1990 pa ni čista znanstvena fantastika, je pa lahko blizu...

Pahor pa je spet zamudil priložnost, da bi bil tiho, ne pa priložnosti, da potrdi svoje oportuno vazalstvo...
HOR
# 03.12.2018 ob 21:56
@KovacevaKobila
# 03.12.2018 ob 16:46
"...Povezanost povprečnih temperatur s količino CO2-ja v ozračju je dejstvo. In prav tako je dejstvo, da je za dobesedno izstrelitev nivoja CO2-ja iz grafa odgovoren človek..."

Iz zgodovine Zemlje je znano tudi dejstvo, da narava lahko povozi povezavo CO2 in temperatur ter da kvečjemu temperature ( in človek) poganjajo velike skoke CO in ne obratno.
klik...
In popolnoma jasno je da temperature sedaj ne sledijo adekvatno rasti CO2 saj bi morale biti temperature precej višje...
Da je za dobesedno izstrelitev nivoja CO2-ja iz grafa odgovoren človek je lepo vidno, kakor je tudi lepo vidno, da temperature adekvatno ne sledijo...
klik...
klik...
HOR
# 03.12.2018 ob 21:00
@KovacevaKobila

Daleč največji emiter vseh škodljivih emisij + CO2 je Azija in z razvojem postaja še večji.
Trump in zahodni fosilni lobiji pa so v centralnem komiteju kitajske komunistične partije (ki je globalni emiter škodljivih emisij + CO2 št. 1) zanemarljiv faktor...
In tako Kitajska, kot večina Azije bodo še nekaj časa samo povečevali emisije CO2 s čimer bodo izničili vse ostale zahodne redukcije CO2...
In ne gre se za to, da bodo zahodne elite dodatno bogatele s kLima alarmističnimi politikami ( a la Macron...) ampak, da bo to na naš račun in ta račun utegne biti večji, kot klimatski račun zaradi CO2 emisij in zato vprašljiv obenem pa sploh ni garancije, da bo deloval na klimo, če še odmislimo, da več,kot 150 let po industriski revoluciji ni globalnega povišanja klimatskih katastrof, kljub drugačnim preteklim napovedim, je pa še neviden napredek in blagostanje ter moč in odpornost človeške civilizacije kljub devijacijam...
Epafrodit
# 03.12.2018 ob 19:29
...200 milijard dolarjev za zajezitev podnebnih sprememb

Največ bo gotovo (iz svojega žepa) prispeval največji zaščitnik narave Tromp.
noprou
# 03.12.2018 ob 19:00
Boshche, jaz mislim, da gre takole. Države poberejo "zeleni" davek. Btw, tega mi že plačujemo pri registraciji avtomobila, pa plačujejo podjetja, ... Ta denar gre potem v nek sklad. Ta sklad denar nakazuje državam, ki se bodo odpovedale poceni razvoju na bazi uporabe fosilnih goriv, in bodo ta denar vlagale v vetrne elektrarne, solarne panele, ... Verjetno ta sklad nakazuje denar tudi hightech kompanjam, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju zelene energije. Skratka, denar pristane v zahodnih korporacijah, ki zadeve prodajo po petkratni ceni in kujejo ogromne dobičke. Sklepam, da gre samo za prefinjen in seveda progresiven način prerazporeditve zelenega denarja v žepe rdečeličnih zahodnih bogatašev. Lahko da se motim - prosim za poduk. Sicer je v taki situaciji brez veze jamrati, ampak se je bolje enostavno priključiti vlaku in narediti take firme. Ampak vseeno je nateg. Efekta pa itak ni vse skupaj nič. Prvi tak zeleni milijarder je Albert Arnold Gore jr.
HOR
# 03.12.2018 ob 19:00
"...Medtem ko so bila zadnja štiri leta najtoplejša..."

To sploh ne drži niti v zgodovini homo sapiensa, kaj šele v daljši zgodovini klime Zemlje pač pa le v kratki zgodovini meritev temperatur, pa še tukaj se vsaj po enem setu podatkov satelitskih meritev (UAH6) najtopljše leto 2016 ni statistično raziikovalo (ergo se ni razlikovalo...) od leta 1998 ( v teh obeh letih je bil izrazit pojav naravnega segrevanja El Nino)...
Letošnje leto pa je in bo ostalo hladnejše od leta 2016 in 2017 (in torej po UAH6 tudi hladnejše od 1998). Meritve temperatur se pač med seboj razlikujejo in niso čisto suho zlato..
Podnebje Zemlje se je od visoke globalne temperature v 2016 do neke mere pričakovano ohladila za ca znatnih 0,4 st C... Kako bo naprej pa bomo še videli, že opaženo naravno dogajanje pa lahko upočasni globalo segrevanje...
Sicer pa imamo eno najnižjih temperatur in stopenj CO2 v zadnji več 100 milijon letni zgodovini Zemlje
klik...
klik...
klik...
klik...
klik...
neprilagojen
# 03.12.2018 ob 18:22
Podnebni vrh v Katovicah na Poljskem mnogi vidijo kot rešilno bilko za iskanje rešitev, ki bi obvarovala Zemljo pred podnebnimi spremembami.

nekaj milijonov let je konstantno podnebje?!? LOL

sicer vedno se nekaj nameni za neke dobrodelne namene; lakota v afriki, resevanje posledic poplav ....
v vseh teh dobrodelnih donacijah se nisem zasledil konkretno kje je denar bil specificno porabljen
recimo sedaj teh 200 milijard, kam tocno; posajeno milijardo dreves, kupljeno toliko toliko el. avtomobilov, narejene vetrne elektrarne ....?
in koliko je vsaki stvari cena, potem bi mogoce se verjel, da je nekomu mar za planet, tako kot te denar je nekoc bil denar za Boga, porabljen pa ... (za boga)
enako kot takrat, ko Bog ni potreboval denarja, enako danes planet ne potrebuje denarja, lahko se pa nekomu izboljsa nacin zivljenja
hexen
# 03.12.2018 ob 17:20
zeus-zengg
# 03.12.2018 ob 09:25
nihče namreč ne more vedeti ali nam dolgoročno sedanja situacija koristi alči škoduje , je pa recimo evidentno , da bi bilo takoj potrebno ukiniti večino plastike pa tega nihče počne .


vsi se že dolgo zavedamo, da dolgoročno sedanja situacija škoduje. potem so se zgodile načrtne propagandne akcije fosilnih tajkunov, ki so iznašli efikasne trike in spodkopali to prepričanje javnosti in vrgli meglo. udarili so takrat, ko smo najmanj slutili, da lahko kdo v to sploh podvomi.
tudi glede plastike trenutno vsi dobro zavedamo, da je plastika problem. vendar se bodo prej ali slej zgodile propagandne akcije plasto-mafije, ki bodo iznašli efikasne propagandne tehnike in spodkopali to prepričanje javnosti. si misliti ne moreš, kaj bodo naumili.
commodore
# 03.12.2018 ob 16:55
dokler se prebivalstvo povečuje ni šans za izboljšanje ekologije
democenzus
# 03.12.2018 ob 16:47
kako hitro bi jaz resil vsaj en problem, enostavno bi ukinil plastenke, v nasi drzavi bi veljalo le recimo pet vrst steklenic, pa naj si bo to jogurt, mleko, voda, razredcilo, coca cola, whiskey......pac brez bruslja, naj se oni zgledujejo po nas
fah-q
# 03.12.2018 ob 15:13
200 miljard? to je okol 30 dolarjev na zemljana...od kod jim?
joestar
# 03.12.2018 ob 13:33
a nekaj bo treba ukreniti
Samo, če ne bo ta "nekaj" povzročil več škode kot podnebne spremembe.
fago
# 05.12.2018 ob 10:08
Zanimivo je, da se popolnoma nič ne govori o toplogrednih plinih, ki nastajajo zaradi vzreje živine. Na svetovni ravni jih je brez CO2 22%, z njim pa kar četrtina.

Del komentarja iz financ:
Znano je, da je živina, ki jo gojimo v prehrambne namene, pomemben vir »močnih« toplogrednih plinov. Metan pomeni 16 odstotkov, dušikov dioksid pa šest odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov (IPCC, 2014), pomemben del teh dveh plinov pa izhaja prav iz sprednje in zadnje telesne odprtine živine.
HOR
# 03.12.2018 ob 22:01
@janipapillon
# 03.12.2018 ob 21:06
"...he, he
in pod 200 miljard se upa nekdo podpisat
Forumski vedeži pa se skrivajo za avatarji..."


Le, da se strici, ki iz ozadja poganjajo ta klima alarmistični vrtiljak in še kakšnega ziher niso podpisali pod teh 200 miljard...
janipapillon
# 03.12.2018 ob 21:06
he, he
in pod 200 miljard se upa nekdo podpisat
Forumski vedeži pa se skrivajo za avatarji
Kazalo