Okolje
Ameriški državni sekretar John Kerry je sporazum podpisal s svojo dveletno vnukinjo Isabelle Dobbs-Higginson. Foto: Reuters
false
Posamezniki in organizacije po vsem svetu opozarjajo politike, da ni druge možnosti, kot da radikalno zmanjšamo onesnaževanje. "Ni planeta B," piše na transparentu. Foto: EPA
VIDEO
Ob dnevu Zemlje podpis po...

Dodaj v

Svetovni voditelji v New Yorku podpisali zgodovinski podnebni dogovor

Premier Cerar podpisal pariški podnebni sporazum
22. april 2016 ob 08:34,
zadnji poseg: 22. april 2016 ob 22:05
New York - MMC RTV SLO, STA

"Tukaj sem, da bo Slovenija ohranila svoje vode in gozdove," je dejal po podpisu podnebnega sporazuma premier Miro Cerar, ki je na svetovni dan Zemlje skupaj s 176 voditelji držav Slovenijo zavezal k omejitvi dviga temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je zbranim svetovnim voditeljem v New Yorku sporočil, da tako množičen podpis naenkrat pošilja jasno sporočilo solidarnosti in odločnosti: "Vodstvo z vrha je ključno, vendar pa ima vsak posameznik svojo vlogo. Sami odločamo o energetski učinkovitosti, zapravljanju hrane, zmanjšanju ogljikovih izpustov, povečanju trajnostnih vlaganj. Majhna dejanja, pomnožena z milijardami, bodo prinesla dramatične spremembe."

Podpis sporazuma je podrl rekord iz leta 1982, ko je 119 držav isti dan podpisalo Konvencijo ZN-a o pravu morja. Pariški sporazum bo začel veljati 30 dni po tem, ko ga bo ratificiralo ali k njemu pristopilo najmanj 55 držav. Že danes je okoli 13 manjših držav hkrati s podpisom predalo tudi listine o ratifikaciji, Slovenija bo to predvidoma storila naslednje leto.

Zaveza Slovenije
"Tukaj sem zato, da bo Slovenija lahko ohranila svoje vode in gozdove, svoja naravna bogastva, kajti s podpisom skupne zaveze po pariškem sporazumu se skupaj s preostalimi državami sveta zavezujemo, da bomo varovali svet pred negativnimi podnebnimi spremembami. Mislim, da je to za Slovenijo izjemnega pomena. Tako za naše naravne lepote kot za naše življenje v prihodnje in za svet," je dejal slovenski premier Miro Cerar in poudaril, da Slovenija zagovarja celovit in povezan pristop do trajnostnega razvoja, kar se vidi v odnosu do dveh pomembnih naravnih virov - vode in gozdov.

"Velik poudarek dajemo na zaščito obeh tako na nacionalni kot globalni ravni," je še povedal slovenski premier in dodal, da Slovenija v zvezi s tem uveljavlja tako dolgoročno nacionalno transportno strategijo, pripravlja dolgoročni nacionalni energetski koncept kot tudi nacionalno razvojno strategijo, v katero bodo vpete podnebne dejavnosti.

Pred podpisovanjem je na sedežu ZN-a potekala slovesnost, na kateri so prisotne nagovorili vodilni uradniki ZN-a, ameriški državni sekretar John Kerry, pa tudi filmski igralec Leonardo DiCaprio. Voditelji so si po podpisu vzeli čas za nacionalne izjave o tem, kako bodo uresničevali določila pariškega sporazuma, popoldne pa je potekal še visoki dogodek, prav tako posvečen implementaciji.

Še ambicioznejši cilj
Podnebni sporazum je 12. decembra sprejelo 195 držav, gre pa za prvi podnebni sporazum, ki bo v boju proti podnebnim spremembam združil tako bogate kot revne države oziroma tako razvite kot tiste v razvoju. Glede na sporazum naj bi si države prizadevale, da bi dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja omejile na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo. Prizadevanja naj bi šla proti še ambicioznejšemu cilju 1,5 stopinje Celzija, s čimer naj bi se svet po ocenah strokovnjakov izognil najbolj katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Države morajo podati svoje cilje, ki niso pravno zavezujoči, od sporazuma pa je mogoče tudi odstopiti, vendar ne v prvih treh letih od začetka veljave in ne pred iztekom leta dni odpovednega roka.

Dan Zemlje
Letošnji dan Zemlje bo potekal pod sloganom Drevesa za Zemljo. Do leta 2020 želi tako civilna družba posaditi 7,8 milijarde dreves. Danes se bodo po vsem svetu odvili številni dogodki, posvečeni planetu. V Sloveniji bo tako društvo Planet Zemlja pripravilo Eko konferenco in šolarjem podelilo priznanja zeleno pero, podelili bodo nagrade za Zemlji prijazne šole in vrtce, v Ljubljani in Mariboru bodo sadili drevesa, v Rušah pa bodo zasadili cepič Stare trte z mariborskega Lenta.

B. V., K. Št.
Bolivijski predsednik Evo Morales.
Brazilska predsednica Dilma Rousseff.
Ameriški igralec Leonardo DiCaprio.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 22.04.2016 ob 08:48
Tisti, ki sicer podpirajo globalicazijo in neoliberalni sistem (profit pred vsem ostalim), bodo podpisali nekaj, s čimer so si v svojem lastnem nasprotju tako v ideologiji kot dejanjih.

Pa kdo še verjame te cerarjem, kdo? Komu še vedno ni jasno, za kaj gre?
dobersex
# 22.04.2016 ob 09:15
Zato lahko onesnažuješ s požrešnimi SUV, 12 valjnimi super športnimi vozili, lahko se voziš v privatnem letalu po svetu, ampak le, če boš plačal davek na izpuste.

Nas zelo skrbi okolje. :)

Imamo sistem, ki mora generirat vedno več odpadkov, da se lahko vedno več proizvaja in prodaja.Načrtovano zastarelost (planned obsolesence) je termin znan samo inžinirjem.
Binder Dandet
# 22.04.2016 ob 09:52
Tole geslo "Ni planeta B" mi je pa zelo všeč. Preprosto in zadane tarčo.
dobersex
# 22.04.2016 ob 09:08
V našem ekonomskem sistemu nas zelo skrbi za okolje samo v toliki meri, da lahko raji računamo dodatne davke.

dobersex
# 22.04.2016 ob 11:20


To je edini način, da rešimo planet Zemlja. :)

kovček
# 22.04.2016 ob 11:35
... Uresničevati naj bi ga začeli leta 2020, a je nadaljnji razvoj dogodkov močno odvisen od rezultata letošnjih volitev v ZDA.

Da so pa volitve bolj pomembne od podnebja pa vse pove o tem, kolk je "še en sporazum več" vreden. Cerar, ne rabiš zarad tega hodit u NY pa zapravljat časa in denarja za hotele pa avion pa taksije...
M 48
# 22.04.2016 ob 09:37
Prispevek vseh teh udeležencev podpisa sporazuma bi bil vreden edino v elektronski obliki,tako pa bo samo zarradi tega letelo cca.150 letal v New York in dodatno onesneževalo planet zaradi fotografiranja za osebne albume,da ne omenjam vsega ostalega,kar je del takih dogotkov.
Zam
# 22.04.2016 ob 08:59
Množična živinoreja ima izjemno velik delež v izpustih toplogrednih plinov, ki uničujejo podnebje.
O tem kolikšen je delež živinoreje v omenjeni bilanci, so različni podatki: od 18% po mnenju OZN (FAO 2006) do več kot 51% po mnenju dveh okoljevarstvenih znanstvenikov iz Svetovne banke (2009).

Ne glede ali predstavlja množična živinoreja polovico izpustov toplogrednih plinov ali ne, je izjemno škodljiva za podnebje. V vsakem primeru je njen delež v podnebni bilanci bistveno večji kot je delež svetovnega prometa.
pd
# 22.04.2016 ob 09:23
Vi kar podpisujte ... verjame vam itak nihče ne.
PONOS
# 22.04.2016 ob 20:28
Glavni onesnaževalec planeta niso fosilna goriva amapk sekanjegozda in govedoreja.
mataj-finance
# 22.04.2016 ob 10:24
Izgovor za nabijanje novih davkov.
apatija
# 22.04.2016 ob 21:07
Nehajte jest meso, manj nakupujte, več meditirajte, naredite si svoj vrtiček, pa bo, mir z vami moji sodržavljani<3
kovček
# 22.04.2016 ob 11:31
Letošnji svetovni dan Zemlje bo zaznamoval slovesni podpis novega globalnega podnebnega dogovora v New Yorku.

Ma kakšn sporazum spet? Kjotski sporazum naj Kitajska pa ZDA podpišeta, odpravijo naj tiste točke, ki dopuščajo prekomerno onesnaževanje, pa naj nehajo komplicirat.
gremyus
# 23.04.2016 ob 00:11
Bla, bla, bla blaaaaaaa, bla, bla... Fabrke še naprej štancajo plastiko, še vedno se proizvajajo kemikalije, trošenje nafte je na vrhuncu... Prosm lepo, no. Ne delajte norca iz sebe. Sami seb lažete. Pa še nam povrhu.
svobodnjakar
# 22.04.2016 ob 16:32
in to podpisujejo ljudje ki po podpisu na pogostiji porabijo toliko pribora kot cela družina in za enega človeka tam se vrže toliko hrane stran kot bi jo za celi dan potrebovala prav ta ista družina. samo en primer da gre za manipulacijo in laž.
Partizan Miha
# 22.04.2016 ob 22:10
Škoda drevesa, ki so ga posekali, da so naredili papir na katerem so podpisali ta sporazum. Vsi vemo, da ne bo nič iz tega....
por
# 22.04.2016 ob 21:47
Haha, a oni mislijo, da lahko z zakonom omejijo dvig temperature? :D
pistacijA
# 22.04.2016 ob 11:34
samo dokler vsi nebomo šli v prazno vesolje pa pogledali zemljo od daleč se nebomo popolnoma zavedali da je to naš edini dom, ki ga je pametno čuvat. Za druge.
RecyclixSl0
# 22.04.2016 ob 11:32
Več podpisov in več ratifikacij, več zaslužim, ker recikliram - super.

https://recyclix.com/?id
=092800798a2eb6i
dobersex
# 22.04.2016 ob 09:18
Dokler ne menjamo ekonomskega sistema se je brezpredmetno pogovarjati o "skrbi za okolje".

Potrebujemo stalno eksponentno rast gospodarstva z omejenimi resursi na omejenem planetu in "prodajamo ogljične davke" raji, ker nas tako skrbi za okolje.

Zam
# 22.04.2016 ob 09:06
Glede zamolčanega vpliva zivinoreje na onasnazevanje priporocam ogled dokumentarca Cowspiracy:

https://www.youtube.com/watch?v=Yi5Xxe7m
Ivw&feature=youtube_gdata_player
Partizan Miha
# 22.04.2016 ob 22:28
Tako lagati, svoji dveletni vnukinji, je zelo grdo !
dobersex
# 22.04.2016 ob 12:14
Naš ekonomski sistem plačuje inžinirje, ki vgradijo v stroje šibke dele, da se pokvarijo po preteku garancijskega roka.

Ali ne bi bilo smiselno, da bi spremenili sistem. Hočemo stalno eksponentno rast, ki nujno prinese vsako leto več odpadka, hočemo vedno več proizvajati, vendar vedno manj kvalitetno, da bo sistem deloval. Golfa 2 ne bomo nikoli več proizvajali, ker se ne splača. Dela 20 let in premalo se kvari. Potrebujemo 100 novih sistemov, ki se bodo povzročili ekonomsko smrt avta po 10 letih. :)Skrbimo za okolje, ampak nikoli se ne vprašajmo zakaj smo tu, zakaj imamo te probleme.

"To je dobro, da ljudje ne razumejo našega bančnega in monetarnega sistema, kajti če bi ga, verjamem, da bi bila revolucija še pred nočjo." - Henry Ford
steiermark
# 23.04.2016 ob 06:15
Joj, kakšne klati ta Cerar: negativne klimatske spremembe??! Negativnih klimatskih sprememb NI! Se pa klima spreminja ampak za to ni odgovoren človek ampak sončni cikli. CO" je v ozračju od vseh plinov v manj kot 1% in kako naj bi vplival na segrevanje ozračja. Razen tega višina co2 sledi temperaturnim spremembam in ne obratno. Človeška odgovornost za klimatske spremembe je samo vzrok da nas postrižejo (sežejo v naš žep). In večina ljudi naseda ker se ne pozanima in ne misli z glavo (vsaj ne svojo). V naslednjih desetletjih se nam bo še kolcalo po relativno toplem podnebju katerega imamo sedaj.
Državljan št.1
# 22.04.2016 ob 23:08
me zanima ka je cerar dejansko podpisal? kakšne ukrepe bomo morali uvest?
gizmolinux
# 22.04.2016 ob 22:21
Srhljiva fotografija otroka v rokah človeka izkrivljenega uma, kaj vse bodo storili, da nas le prepričajo, da delajo za naše dobro. Brrrr, ubogi naši zanamci.
Ori
# 23.04.2016 ob 06:33
Največji učinek tople grede povzroča navadna vlaga, okoli 70%. Ostalim plinom pripade ušivih 30%. In kje je problem? V velikem povečanju cirusov v zgornji plasti atmosfere, kar je posledica trdovratnega samo kondenza, ki nastaja za letali. To preprečuje ohlajanje in blaži temperaturne ekstreme Vendar pomembno je le, da se ukvarjamo z nekimi imaginarnim problemi, npr CO2, ,ki je gnojilo za rastline, ki pa ga ne morejo optimalno izkoristiti, zaradi pomakanja tipov svetlobe, ki so blokirani zaradi ti "samo kondenza",
luckyss
# 22.04.2016 ob 23:46
Lahko bi hkrati podpisali še sporazum o potresih..
Do konca stoletja naj se potresi omejijo na max. 6,3 stopnje po Richterju.
Ali sporazum o poneumljanju - ovcam dnevno servirati le omejeno količino bedastoč..
Kekec99
# 22.04.2016 ob 13:50
There is no planet B

Vendar se nekateri tega ne zavedajo, mislijo da si da se z denarjem da kupiti vse.
Na srečo se nimajo prav.
dobersex
# 22.04.2016 ob 11:23
Manipuliramo s podatki in jih propagiramo kot znanost. Propagiramo vam davek in marsikateri bodo veseli novega davka, upajoč, da delajo nekaj dobrega za planet Zemlja.

oziris.va
# 23.04.2016 ob 09:37
Papir vse premore. To zelo dobro vemo v Sloveniji. Skratka, efekta spet ne bo nobenega, samo v Evropi in morda še kje bodo še višji davki (ajde, dajatve).
martyo
# 23.04.2016 ob 09:22
Abiciozno ja.. bolj mlačno ne bi moglo bit.
Črnibog
# 22.04.2016 ob 23:48
Žalostno je brati te članke, ki vodijo k mokrim sanjam elite, svetovni vladi, dodatnemu obdavčenju (podnebni davek), podpisan "sporazum" se je zgodil na "dan Zemlje", na ta dan se je slučajno rodil eden od največjih morilcev, Lenin.
asteroid78
# 22.04.2016 ob 22:52
Človek reče Soncu: ''Ej, mi bomo z zakonom omejili dvig povprečne globalne temperature za največ 2 stopinji celzija.'' In reče Sonce: ,,Ni problema. Jz imam pa v planu za Zemljo padec povprečne globalne temperature za največ 3 stopinje, ker bi rabil mal počitka.''
pašeresje
# 22.04.2016 ob 20:56
s figo v žepu...
kovček
# 22.04.2016 ob 11:28
"There is no planet B"

Kako, da ne? Kaj pa Kepler 186f?
DamnDyD
# 23.04.2016 ob 02:19
A se sploh zavedajo, kaj pomeni dvig temperature za 2 stopinji celzija?! Katastrofa!!!
mali_piscek
# 23.04.2016 ob 08:18
Planet zemlja bo nekoliko olajšala vojna ali nova kuga, ko se bo razredčilo prebivalstvo. Žalostna resnica.
mali_piscek
# 23.04.2016 ob 08:15
In spremenilo se ne bo nič.
citizen
# 23.04.2016 ob 02:31
Čakite mal, ljudje še vedno verjamejo, da lahko človek vpliva na podnebne spremembe, na segrevanje ali ohlajanje celega planeta. Torej kakšen odstotek vpliva ima človek? Stoodstotni? Kakšen odstotek pri vsem tem pa imajo sonce, vulkani, gozni požari, oceani?
Ljudje to je nateg stoletja, za uvajanje novih davkov. Zakaj so v srednjem veku in antiki gojili grozdje za vino v Britaniji in olive ob Renu? Zato ker je bilo podnebje bolj toplo kot danes in za katerega vsekakor ni bil kriv človek.
DamnDyD
# 23.04.2016 ob 02:20
Nič niso naredili. Prav nič!
ZeK
# 22.04.2016 ob 23:13
Državljan št.1

podpisal je dokument, ki ga bo imel za podlago/argumentacijo novih davkov.
delež teh bo šel tudi okoljevarstvenim nevladnim organizacija, tako me ne čudi, da so zadovoljne.

no, vnaprej seveda tarnajo, da so "zaveze" premile. zato je nujno potrebno, da dobijo denar za ekskurzije/plače/mnenja/projekte....

potem pa na zaslužen dopust z letalom v "neokrnjeno eksotiko".
ZeK
# 22.04.2016 ob 22:54
ko človek bere te hipster/vege/"naravovarstvene komentatorje, se vpraša.

sedaj, če se odpovemo govedini, naredimo nekaj, za prihodnost planeta zemlja?
kakšna domišljavost!

meni se tej okoljevarstveni verniki zdijo podobni klasičnim vernikom.
skratka, verujejo.

v kontekstu zemlje, osončja, vesolja...je povsem vseeeno, če si jutri privoščite dober zrezek.
v kontekstu človeka, ki ta hip živi na zemlji je pa neumno, da bi se mu odrekel, če vam paše.
pullach
# 22.04.2016 ob 21:37
Hahaha, kot da clovek odloca o vesolju..
mataj-finance
# 23.04.2016 ob 16:45
Namen dogovora je narediti vsa svetovna gospodarstva enako zanič, zato da bi lahko potem odprli meje.
hepimen
# 23.04.2016 ob 10:59
RecyclixSl0, Nightstalker
recyclix=ponzi
MarijaS
# 22.04.2016 ob 23:06
Hecna slika Bolgarke Ruseve - zadaj za frizuro ma grb OZN, zgleda ko olimpijska zmagovalka ...
Nightstalker
# 22.04.2016 ob 11:49
@RecyclixSI0

Haha super, jaz tudi, malo sicer ampak za dvakrat na mesec v trgovino pa je.

RECYCLIX
dobersex
# 22.04.2016 ob 11:37
Mogoče se IPCC moti, mogoče nekdo išče profit v svojem delovnju. Mogoče smo prišli do "Climategate" afere samo zato, ker je nekdo hotel poneverjati podatke v iskanju končnega profita.Mogoče je profit potreben, saj se" brez finančnih spodbud problem ne bo rešil sam od sebe." :)

Mogoče, vendar ne bodimo naivni. :)
ubran
# 22.04.2016 ob 08:45
Živinoreja povzroči največ toplogrednih plinov (51%). Več kot ves transport. Tako da, kdor se ima za okoljevarstvenika in ni vegan ali vsaj vegeterjanec, zame ni okoljevarstvenik.
Kazalo