Okolje
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Danes je pod Triglavom le še boren ostanek nekdaj mogočnega ledenika.

Dodaj v

TRIGLAVSKI LEDENIK SE JE SKRČIL NA MANJ KOT HEKTAR

Levi, zgornji del ledenika, je skoraj izginil
30. avgust 2003 ob 15:18
Ljubljana

Triglavski ledenik, ki se nahaja na severovzhodni strani pobočja Triglava, se je po izsledkih strokovnjakov v letošnjem letu skrčil na manj kot hektar.

Redno letno merjenje Triglavskega ledenika, ki ga neprekinjeno že od leta 1946 izvaja Geografski inštitut Antona Melika, je pokazalo, da se je ledenik tudi v letošnjem letu skrčil tako po obsegu kot tudi po debelini. Še leta 2001 je njegova površina merila 1,3 hektarja, so sporočili z inštituta.

Merjenje in opazovanje ledenika, ki so ga raziskovalci opravili med 25. in 27. avgustom, je pokazalo, da so robni deli ledenika prekriti z gruščem, v srednjem delu ledenika pa je voda izdolbla tudi plitev rov. Levi zgornji del ledenika, ki je leta 1999 prvič izgubil stik z osrednjim pobočnim delom ledenika, je skorajda v celoti izginil.

Skopnela so tudi vsa snežišča v erozijskih jarkih in plitvih kotanjah vzdolž spodnjega dela ledenika, na dnu kotanj pa leži z gruščem pomešan plitev led, so še navedli na inštitutu. Triglavski ledenik, imenovan tudi Zeleni sneg, je ostanek nekdaj mogočnega ledenika, ki je pred 100 leti po površini meril okoli 46 hektarjev.

Leta 1946, ko je Geografski inštitut Antona Melika začel z meritvami, je ledenik obsegal slabih 15 hektarjev površine, v dobrega pol stoletja pa se je zaradi podnebnih sprememb skrčil na manj kot desetino te površine.

Poleg Triglavskega ledenika imamo v Sloveniji še Ledenik pod Skuto, oba pa izstopata s svojo skrajno jugovzhodno lego.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo