Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 39 glasov Ocenite to novico!
Odstrel volkov, vadalizem, grafiti
Neznanci so popisali pročelja stavb v Sežani, Ljubljani in Mariboru. Foto: MMC/Televizija Slovenija
VIDEO
Vandalizem zaradi odstrel...

Dodaj v

Vandalizem zaradi napovedanega odstrela volkov in medvedov

Vandali na delu v Ljubljani, Mariboru in Sežani
20. februar 2017 ob 19:42
Sežana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Zaposleni na sežanski enoti Zavoda za gozdove so zjutraj ob prihodu na delo presenečeni obstali - pročelje je bilo popisano, po vratih in stopnicah pa je bila polita rdeča barva.

Neznanci, podpisali so se kot Iniciativa proti izkoriščanju živali in okolja, so se v pretekli noči na enak način znesli tudi nad stavbo v Mariboru in v Ljubljani.

Kot so zapisali na letaku, je dejanje odziv na odločitev ministrstva za okolje in prostor, da bodo letos zmanjšali populacijo medvedov za 113 in volkov za 10 osebkov.

Zavzemanje za ohranitev divjih zveri je večje v krajih, kjer jih ni, pravijo na ministrstvu za okolje, zato je potreben dialog. Z Zavoda za gozdove pa sporočijo, da bi Iniciativa proti izkoriščanju živali in okolja svoje stališče lahko sporočila na ministrstvo, pa tega ni naredila. Je pa s svojim dejanjem odškodovala davkoplačevalce.

Posledice vandalskega početja so si zjutraj že ogledali policisti, na zavodu so obvestili zavarovalnico, storilce pa bodo zaradi povzročene škode ovadili.

Odlok o odstrelu tudi na sodišče
Poročali smo, da je vlada pred mesecem dni sprejela odlok o letošnjem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave - v njem je predvidela odstrel desetih volkov in 113 medvedov.

Zoper prilogo odloka, ki določa odstrel volkov, sta Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij vložila tožbo na upravno sodišče. Kot sta organizaciji zapisali na svojih spletnih straneh, "država ni izkazala potrebnega pogoja, da ni druge zadovoljive možnosti glede problema, ki je razlog odstrela".

O skladnosti tako omenjenega odloka kot tudi uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah z ustavo bo sicer odločalo tudi ustavno sodišče.

T. H., Irena Cunja/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Tetameta
# 20.02.2017 ob 21:01
Miroljubni in strpni protestniki spet delajo štalo?
narancek
# 20.02.2017 ob 21:08
A tak vandalizem in nasilje smo zdaj iz Amerike začeli uvažat al kako? A ta princip "ne strinjam se s tabo, zato imam pravico do nasilja" je zdaj tudi trend tudi pri nas? Kdo so ti naši blokovski frajerji, ki uničujejo tujo lastnino zaradi lastne prepotentnosti? Obsojam tako nasilje in tako neumnost!
kamnosek
# 20.02.2017 ob 21:07
Moti jih barva na fasadi, ne moti jih kri na lastnih rokah!
bp74
# 20.02.2017 ob 20:17
LLuka, ti imaš tud pojma, volk in divji prašič skupaj vohljata, a sploh veš, kdo je naravni sovražnik divjega prašiča?
Ori
# 20.02.2017 ob 19:49
Vsi starši bi morali nadobudne "aktiviste" postaviti na cesto, da se bodo ukvarjali z drugimi stvarmi. V Nemčiji so ugotovili, da kar 95% anti-fa fašistov živi pri starših.
tocco
# 20.02.2017 ob 21:23
Za divjo svinjo je problem da ce imas na njivi bilo kaj ti zruvala neglede nato ce je radic ali tako osovrazena koruza ali pa strocnice
Hyperion
# 20.02.2017 ob 21:21
Morjo biti res eni nesamozavestni tipčki, ki so najdli malo več samozavesti skupaj v boju proti odstrelu. Če bi imeli kaj pameti.. zdrave.. bi ugotovili, da se tako dela že od nekdaj.. ampak s tako zrelo pametjo bi potem tega sploh ne počeli.. pa da o vsaj kančku vesti uničevanja tuje latnine sploh ne govorimo.. dovolj zgovoren podatek kdo so in ali so že kaj sami spravili skup..
eboran
# 20.02.2017 ob 21:18
Zaradi odstrela se velikokrat zgodi da se podre hiearhija kardela. To jim utezuje ulov in se spravijo na lazji plen l, kot je ograjena drobnica. Torej vec volkov kot odstrelijo vec skode kmetov. Na zalost pa pri nas prevlada zelja lovcev po njihovih trofejah. Iz vecine komentarjev pa lahko razberemo da se medved volk in divja svinja velikokrat pojavljata na nasih vsakodnevnih sprehodih, predvsem tistih s sredincem desne roke po kolescku miske... bravo!
alex961
# 20.02.2017 ob 23:21
Medvedov in volkov ni preveč, le naseljeni so preveč koncentrirano. Predlagam, da jih pravično razselimo po naših gozdovih. Ni prav, da na Rožniku in v Tivoliju ni nobenega. Pa racimo park za državnim zborom bi tudi lahko gostil kakšnega. Golovec bi lahko sprejel cel trop volkov. Pa Šmarna gora. Idealna za medveda.
sijoze
# 20.02.2017 ob 21:03
ORI od kje ste privlekli teh 95%, da se še jaz razsvetlim.
Drugače pa je to navaden vandalizem, podoben kmečkemu svinjanu gozdov s svojim odpadom.
Nedavno smo hodili po okolici Počka in Javornika in smo naleteli na kar nekaj plehovja in podobne krame. Škoda ker medvedi in volkovi ne morejo tega spravit nazaj na vaša kmečka dvorišča. Pa še nekaj, ne boste verjeli ni nas napadla ali pojedla nobena zver, pa jih je bojda precej na tem prostoru.
ITAK4
# 21.02.2017 ob 07:29
Spoštovani zagovorniki pravic volkov, medvedov, divjih prašičev, porušite svoje domove in pripravite naravno okolje za njihov naraščaj. Potrebno je uravnavati število prosto živečih vrst, ker je prostor za njihov obstoj omejen. Najbolj je omejen prav v naseljih, kjer nimajo več prostora za bivanje. Smešna pa se mi zdi izjava predhodnika na forumu, ki je omenil, da obstaja tudi drugačen način od odstrela - kontracepcija, sterilizacija. Nekdo, ki se zavzema za nevmešavanje v naravne procese pravzaprav sebe negira. O človeški vsevednosti in genskim inženiringom niti ne bi razpravljal, kakšne posledice že ima na rastlinah in ljudeh. Kako do ravnovesja postaja bolj politično, kot strokovno vprašanje. Žal je problem na svetu končnost prostora in neskončna človeška neumnost.
gozdar1
# 21.02.2017 ob 06:51
Koliko je še zares ogroženih živali, ki so za okolje bolj pomembne od volkov in medvedov, pa se nihče ne zgane, je pa res da ponavadi nimajo kožuha.
roCkY
# 21.02.2017 ob 06:14
Medveda in volka je nujno naselit v Ljubljano in na nekatera druga mestnaokolja. 1 medveda in 1volka na 10000 prebivalcev ob naselitvi. Na urbano okolje se bodo zaščiteni učinkovito adaptirali. Eko/bio huligani pa naj nato odločijo kolikšna je primerna populacija.
tocco
# 20.02.2017 ob 20:58
Yoda si res zelis privat gozdove kot v avstriji takrat nihce nebo nabiro gob po gozdu v avstriji imajo lastniki pred gozdno cesto v gozd zapornico ni vstopa. Za odstrel pa mislim da se placuje najemnina na parcelo oz hektar.
Kapitan Kljuka
# 20.02.2017 ob 20:38
Zaradi takih primerov ponovno služenje vojaškega roka ne bi škodilo...
Banban
# 21.02.2017 ob 07:24
Zalostno, da se trop osebkov, ki se imajo za razsvetljene, ocitno pa vedo malo ali nic, spusti na nivo nekih pijanih fucbal huliganov.

Razumem vegane, ne razumem radikalcev. 100% sem, da bi tudi vegani, starsi, razumeli odstrel, ce bi imeli iz hise s soloobveznimi otroki lep razgled na medvedko z mladici, ki pregleduje kante za smeti. Verjemte, te stisne.
Manos de Piedra
# 20.02.2017 ob 23:15
Pač to je ta infantilna liberalna mentaliteta na nivoju tistih, ki bi radi, da bi v Evropo prišel kar ves svet. To pač ni racionalno razmišljanje odraslega človeka. Te ljudje razmišljajo kot mali otroci in bi radi nek svet iz risank, kjer so levi in srne in medvedi vsi skupaj in se imajo radi.

Me zanima, kako si oni predstavljajo svet, kjer odstrela živali ne bi bilo. In zakaj te borci "proti izkoriščanju živali" protestirajo samo, ko gre za te velike živali kot volkovi in medvedi? Zakaj ne protestirajo proti temu, da ljudje pobijajo mravlje in muhe? Se pravi oni v bistvu diskriminirajo določene živali! Me zanima, če podpirajo to "sobivanje" tudi, če se jim v stanovanju zaredijo mravlje.
Skippy
# 20.02.2017 ob 20:11
Pa to so sfaliranci, ničesar dosegli, za nikoli zares plačali in se zato znašajo nad tujo lastnino. So pa jih polna usta pravičnosti, to pa vedno. Samo ne z njihovim denarjem...
maliP
# 21.02.2017 ob 08:15
Za prosto sobivanje zveri in ljudi imamo na žalost premajhen planet. Če nas bi bilo tam cca 0,7 miljarde bi še šlo, tudi intenzivnega kmetijstva ne bi potrebovali.
Ne vem pa če bi se tile "aktivisti" javili k dr. Radanu kot 9 od desetih , ki bi morali prostovolno zapustiti tale naš svet?, da bi bilo dovolj prostora za vse.
Drugače pa : narava,(ali Bog?) ali bilo kdo je zmeraj poskrbel da odstrani škodljivce, ki preveč obremenijo planet (dinozavri ipd) in tako bo tudi sedaj (najbrž kar kmalu). Če bo kakšen človek preživel bo zelo srečne sorte!
maliP
# 21.02.2017 ob 08:06
sijoze

Drugače pa je to navaden vandalizem, podoben kmečkemu svinjanu gozdov s svojim odpadom.
Nedavno smo hodili po okolici Počka in Javornika in smo naleteli na kar nekaj plehovja in podobne krame. Škoda ker medvedi in volkovi ne morejo tega spravit nazaj na vaša kmečka dvorišča. Pa še nekaj, ne boste verjeli ni nas napadla ali pojedla nobena zver, pa jih je bojda precej na tem prostoru.

Prijatelj, po gozdovih svinjajo mestni frajerji, ne pa lastniki teh gozdov!!
tone7
# 20.02.2017 ob 20:56
In kdaj bo odstrel lovcev? Glede na njihovo preštevilno populacijo , bo kar velik
zniranc
# 21.02.2017 ob 08:38
yoda, verjetno si mestjanar. Tudi današnja mesta so bila včasih habitat divjadi. Po tvoji logiki bi se morali sedaj vsi odseliti, da se lahko divjad naseli nazaj. Človek že od nekdaj posega v naravno okolje divjadi in ne samo od včeraj.
Funky_funky
# 21.02.2017 ob 08:29
Cena za ubitega medveda na kočevskem je 20.000 €.
Povpraševanje je noro in predvsem iz tujine.

Med lovci je ta tarifa dejstvo, ki ga vsi poznajo. Uradno pa safarija v Sloveniji ni, čeprav vsi lovci vemo da je
reorah
# 21.02.2017 ob 06:34
Kakšni mirovniki, heh! Borijo se za pravice živali, ni pa jim mar za pravico do tuje lastnine...
Bivši uporabnik
# 21.02.2017 ob 02:47
alex961
# 20.02.2017 ob 23:21
Prijavi neprimerno vsebino
Medvedov in volkov ni preveč, le naseljeni so preveč koncentrirano. Predlagam, da jih pravično razselimo po naših gozdovih. Ni prav, da na Rožniku in v Tivoliju ni nobenega. Pa racimo park za državnim zborom bi tudi lahko gostil kakšnega. Golovec bi lahko sprejel cel trop volkov. Pa Šmarna gora. Idealna za medveda.

Park za državnim zborom bi bil idealka! Omogočiti pa bi jim morali tudi prost vstop V sam državni zbor, kajti bitja, ki trenutno tam prebivajo, nikomur za nič ne odgovarjajo, ker nimajo naravnega sovražnika. Mogoče bi postali bolj produktivni, če bi dobili enega ali dva...
luckyss
# 20.02.2017 ob 23:46
Trenutno še ni navala bradatih otrok brez spremstva staršev, pa je nekaterim očitno dolgčas..
Sedaj pa dejstva...Odstrel volkov je sporen, ker njihova populacija res ni pretirana..
Z medvedi pa je drugačen problem....
Ne bomo spet razpredali o tem kakšne površine rabi medved za normalno življenje, povem naj le, da bi celotna Slovenija komaj zadostovala za vse naše medvede, seveda, če bi ne imeli naselij ;)
Ljubitelji živali bi se morali zavedati, da zaradi tega najbolj trpijo ravno medvedi...
Bistvo vsega je, da je treba to mafijo, ki se gre gojitveno - strelsko dejavnost na naših posestih..ustaviti..
Ker to kar počnejo lovci ni uravnavanje "populacije" živali, ampak gojenje in lovski turizem, ter nepotreben masaker..
Če lahko populacijo komarjev urejajo z neplodnimi samci, se da tudi pri medvedih najti boljša rešitev kot zgolj odstrel..
Nemčija, Francija in Belgija skupaj imajo medvedov točno 0..zero...Seveda, ko lahko njihovi lovci hodijo na safari v bananistan Slovenijo..
GORILA
# 23.02.2017 ob 08:45
@vegan
Glede na to, da v naši družbi 99% vseh ljudi izkorišča živali (vsi tisti, ki niso vegani), ni nobenega smisla izkoriščevalcem živali groziti z nasiljem. Dobili bi vojno stanje.

Bravo! Torej ti spadaš med ta 1% Slovencev, ki še nikoli v življenju ni ubil komarja! Kapo dol! Čestitam! Svet je rešen!
maliP
# 21.02.2017 ob 15:08
vegan
# Tudi za prehranjevanje z živalmi namreč ne moremo podati nobenega tehtnega razloga, saj jih nikomur ni treba jesti za svoje optimalno zdravje (to je znanstveni konsenz in uradno stališče vseh največjih prehranskih organizacij na svetu).

To je izmišljotina vegetariancev brez znanstvene podlage.
Otroci, mladina , športniki, nekateri bolniki in nosečnice so kategorije ljudi, ki nujno potrebujejo določene aminokisline in nekaj drugih esencialnih snovi, ki jih po naravni poti lahko dobijo samo iz naslova uživanja živalske prehrane.
Človek je po naravi omnivor (vsejed) od prazgodovine (poljedelec je šele zadnjih 10000 let, prej pa je bil lovec in nabiralec). Z uvedbo poljedelstva se mu je življenska doba zmanšala (raziskave genoma)
In ne mi govorit o kvazi dokazih, ker ker se s prehrano ljudi in živali ukvarjam že 35 let.
GORILA
# 21.02.2017 ob 09:03
@Yoda
3. Kdor živi v naravnem okolju medveda in volka se mora s tem spijazni. Če jim okolje ne ustreza, se lahko tudi odselijo.. Ne moremo pobijati volkov in medvedov zaradi kapric posameznikov.

No, no... ustavi konje. Jaz živim v naravnem okolju, kjer medveda nikoli ni bilo...lani pa je že tamanil buče pri sosedu! Da ne govorim, da so se kar naenkrat v našem ''naravnem'' okolju pojavili šakali!
maliP
# 21.02.2017 ob 08:04
Kapitan Kljuka
Zaradi takih primerov ponovno služenje vojaškega roka ne bi škodilo...


Taki vojaškega roka niso in ne bodo služili, zaradi ugovora vesti.
Njihove otroke bi dal zjutraj v Sodražico v megli na avtobus za šolo čakat.
Bi lastnoročno začeli strelat po gozdovih.
izo
# 22.02.2017 ob 10:16

Med lovci je ta tarifa dejstvo, ki ga vsi poznajo. Uradno pa safarija v Sloveniji ni, čeprav vsi lovci vemo da je


to vemo ne samo lovci. in kaj konkretno si recimo ti storil glede tega v vaši stanovski srenji? vsak evro pride prav, ne?
so imeli zadnjič na tv-je človek, ki spremlja medveda v sloveniji ipd. vse je bilo hitro kristalno jasno, kar se tiče teh pravljic o vzdrževanju populacije, odstrelih ipd. lovci ima gozd za svoj peskovnik, nič drugega. navadijo jih na krmišča ipd, samo da se potem šica po njih, efekta pa itak nobenega ni, prej obratno (in to dobro vedo, da je seveda problem še naprej prisoten in da se kvazi rabi storitve naše vrle lovske družine). od takšnih, ki jim je res kaj mar za živali, je med lovci mogoče ene desetina, pa še to sem verjetno prevel optimist. in ti prej ali slej zapustijo "familijo"..
tocco
# 21.02.2017 ob 09:18
Jaz sem gledal dokomunterni film kako je nsa vdrla v iransko jedrsko elektrarno in spremenila centrifuge. Sedaj imam obcutek da imam pojma o kibernetskem vojskovanju lol
GORILA
# 21.02.2017 ob 08:59
@Kovačevakobila
Prav imate. Živali so na svetu iz dveh razlogov: da jih gojimo v koncentracijskih taboriščih, šopamo z antibiotiki, steroidi in ostalimi strupi ter serijsko koljemo ... ali pa da jih postrelimo za zabavo ali denar. To je mentaliteta, ki je precej bolj racionalna in primerna intelektu odraslega človeka.

Mahatma Gandhi je nekoč rekel: O veličini naroda in o njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali.

Naš odnos do živali je sicer kilav ... smo pa zato izjemno sočustvujoči, ko trpijo fasade.


Motiš se!
Nas ravno tako skrbi za živali... na teh fasadah živi kar nekaj pajkov!!!
borchica
# 21.02.2017 ob 08:38
Če nas bi bilo tam cca 0,7 miljarde bi še šlo, tudi intenzivnega kmetijstva ne bi potrebovali.

Itak, samo to nekomu ni v interesu, ker bi že zdavnaj lahko osvestili in regulirali število prebvalstva.Tako pa je sedaj priplo do boja za obstanek, ki ga navidezno proti naravi in tam živečim prebivalcem dobiva človek, v resnici si pa sam koplje grob... Po anketi v osnovnih šolah v začetnih razredih, mislim, da več ko 30 % malčkov meni, da mleko nastane v tetrapaku.
maliP
# 21.02.2017 ob 08:19
borchica

Dober video - srž vsega
KovacevaKobila
# 21.02.2017 ob 01:14
Pač to je ta infantilna liberalna mentaliteta na nivoju tistih, ki bi radi, da bi v Evropo prišel kar ves svet. To pač ni racionalno razmišljanje odraslega človeka. Te ljudje razmišljajo kot mali otroci in bi radi nek svet iz risank, kjer so levi in srne in medvedi vsi skupaj in se imajo radi.

Prav imate. Živali so na svetu iz dveh razlogov: da jih gojimo v koncentracijskih taboriščih, šopamo z antibiotiki, steroidi in ostalimi strupi ter serijsko koljemo ... ali pa da jih postrelimo za zabavo ali denar. To je mentaliteta, ki je precej bolj racionalna in primerna intelektu odraslega človeka.

Mahatma Gandhi je nekoč rekel: O veličini naroda in o njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali.

Naš odnos do živali je sicer kilav ... smo pa zato izjemno sočustvujoči, ko trpijo fasade.
KovacevaKobila
# 21.02.2017 ob 00:15
Miroljubni in strpni protestniki spet delajo štalo?
...
Pa to so sfaliranci, ničesar dosegli, za nikoli zares plačali in se zato znašajo nad tujo lastnino.
...
A tak vandalizem in nasilje smo zdaj iz Amerike začeli uvažat al kako?


Načrtuje se poboj - se opravičujem, 'odvzem osebkov iz narave' - 113 medvedov in 10 volkov, dveh izjemno ranljivih vrst, ljudje pa so zgroženi nad 'nasiljem', ki ga je utrpel zid.

Pri pobijanju inteligentnih, čutečih in neprecenljivih bitij se zamahne z roko, sočustvuje pa se s fasado ...

Brez komentarja.
yoda
# 20.02.2017 ob 21:49
tocco
imaš prav k se mi je izmuznil 1000km2. hvala za opombo.
tocco
# 20.02.2017 ob 20:55
Kar nekaj
bjn
# 23.02.2017 ob 10:47
Vsak butelj bi rad bil Pablo Picasso
lipjan
# 21.02.2017 ob 22:59
Nekaj časa spremljam objave, povezane z ZA in PROTI lovu. Zanimivo; v Yellowstoneju so po 70. letih naselili volka, prej iztrebljenega. Rezultati v naravi so izjemni v prid odločitvi. Mnogo držav je upeljalo prepoved lova in spet- super rezultati! kar sem razbral; lovci niso varuhi narave in ravnotežja v njej, prej ga temeljito rušijo. Poškodovanje skupne lastnine (fasade) je upravičeno! Zakaj? Na skupno ploščo (fasado) so izpisali svoje mnenje! Kdo bi jih pa drugače slišal? Jasno; tudi jaz bom prek davkov plačal čiščenje; pa če mi je prav ali ne. Tudi subvencije klavnicam mi naložijo, pa Falcona sem kupil in se vozim z njim! Tudi fante v MOJEM imenu pošiljajo po svetovnih bojiščih, posiljujejo starše z obveznim in dokazano škodljivim cepljenjem otrok, dopuščajo chem traile in GSO; vse v mojem imenu in za moj dobrobit.. In ljudi mečjejo na cesto iz služb in stanovanj; v mojem bančnem interesu.
Meni osebno se zdi, da je brezpredmetno debatirati o "upravičenosti" pomorov v gozdovih in klavnicah. Imam njivo sredi gozda. Škodo mi delajo voluharji in ne srne, sadovnjak lomi veter in (umetni) žledolom; ne živali, uspavajo me glasovi živali, budijo me poki iz pušk. J... se lovcem za polja; on so trofejci, ki gledajo na svoj dobrobit.
In če je fasada naša; čigave pa so divje živali? Od... lovcev? Kaj pa, če smo "podrejenim" živalim nevoščljivi, ker se znajo preživeti same, brez hlapčevstva bankam in neživljenjskim zakonom? Mi, sužnji, v zasleplenosti zasužnjujemo še druge. Moramo se zavedati, da nam država že dolgo ne služi več. Da je demokracija slepilo. Da je na nas, da končno osvobodimo sebe in vse okoli nas.
Zagovarjam popolno prepoved lova. Narava ima vse mehanizme samouravnavanja populacije.
zniranc
# 21.02.2017 ob 08:42
Po anketi v osnovnih šolah v začetnih razredih, mislim, da več ko 30 % malčkov meni, da mleko nastane v tetrapaku.

Tisti, ki pa vedo, da pride iz krave, pa mislijo, da je le ta roza barve :-P
borchica
# 21.02.2017 ob 07:53
Živali so na svetu zato, da služijo človeku. Človek je smisel tega planeta.

To razmišljanje, kot jaz vidim, vodi prav v smeri, v kateri drvi svet sedaj. V propad človeštva. To je teza, katero je s svojo medijsko mašinerijo ustoličil neoliberalni kapitalizem v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Menim, da je sobivanje vseh bitij tega čudovitega modrega planeta smisel življenja na Zemlji.

Da boste lažje razumeli, kaj mislim, vas vabim, da si pogledate TALE KRATEK VIDEO (slabi dve minuti traja) z Julio Roberts kot pripovedovalko. Prevedel sem ga, tako da lahko podnapise vključite s klikom na na spodnji desni strani videa.
tocco
# 20.02.2017 ob 21:46
Sicer pa res imajo kardel velik samo 1000m2 to je en ar in desetina hektarja tok malo? A ni vec
tocco
# 20.02.2017 ob 21:39
Jaz sem ti samo dal prakso s avstrije tako da je tam privat in ni vec da bi bil parkiran avto pred gozdom pa hopla no to sem mislo sicer so pa avstrijci glede lova kar premisljeni
at111
# 27.02.2017 ob 15:20
@lipjan "Mnogo držav je upeljalo prepoved lova in spet- super rezultati! kar sem razbral; lovci niso varuhi narave in ravnotežja v njej, prej ga temeljito rušijo."

Bravo, v bistvu si vse povedal in bi lahko kar zaključili debato. To da se lovci smatrajo za "varuhe" narave je tako kot da bi se pedofili smatrali za zaščitnike otrok. Gre za izprijeno "ljubezen", ki bi jo lovci morali zdraviti z resno strokovno pomočjo.
cairns
# 23.02.2017 ob 20:19
Vandalizem zaradi napovedanega odstrela volkov in medvedov

K.S. za podobne ali celo veliko hujše oblike vandalizma, ki smo jim priča po Evropi, uporablja izraz PROTESTI.
lipjan
# 21.02.2017 ob 23:09
Koga pravzaprav zanimajo tile komentarji? Na referendumu smo potrdili, da bodo trgovine v nedeljah zaprte. So? Da je marihuana kar v redu zdravilo. Jo smemo uporabljati in v "demokraciji" sejati, kar želimo?
Debate o tem, kdo je pristojen za ubijanje, so mimo. NIHČE! Jaz sem državljan, ki podeljujemizključno pravice, ki jih imam. Ubijati ne smem; tako niti nihče v mojem imenu ne; pa 100x država.
sijoze
# 21.02.2017 ob 22:50
maliP
Prijatelj, po gozdovih svinjajo mestni frajerji, ne pa lastniki teh gozdov!!

Sami lastniki svinjate, mislite da mestni frajerji vozijo odpadno kritino - salonitke v gozd, odslužen avto itd. Sami vozite v sosedovega ne v svojega. Zapuščene kante od raznih olj, kante za gorivo motorkam in delovnim strojem so tudi prinesli mestni frajerji? Ne dolgo nazaj smo naleteli na klavniške odpadke v Rakovem škocjanu. Mogoče so to ostanki za medvedom ali volkom, ki je tam pohrustal vašo kravo?
alah
# 21.02.2017 ob 08:01
Meni je pa nedopustno, da se tako nizkotno spravljajo na urbani izgled okolja in uničujejo javno in zasebno lastnino. Svoj protest nameravam izraziti z anonimnim in aktivističnim krutim odvzemom nekaj divjadi iz javnih in zasebnih gozdov.

Če je to demokracija, je demokracija za vse...
Kazalo