Katere ceste so trenutno zaprte, preverite TUKAJ.

Voda še vedno nekoliko ovira promet, zaradi narasle Save je zaprta cesta Sava-Mošenik. Zaprta je tudi lokalna cesta Postojna-Erazem pri Postojnski jami. Zaradi plazu pa je polovična zapora na lokalni cesti Vrhnika-Zaplana.

Poplavljeno parkirišče pri Postojnski jami. Foto: BoBo
Poplavljeno parkirišče pri Postojnski jami. Foto: BoBo

Posledice močnega deževja v Novokračinah v občini Ilirska Bistrica si je ob 11. uri ogledal minister za okolje in prostor Jure Leben. Obilno deževje je začelo poplavljati polje pod vasjo ob slovensko-hrvaški meji in ogrožalo nižje ležeče hiše. Prišlo je do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Z mojo celotno ekipo smo ves konec tedna spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj. V letošnjem proračunu smo že zagotovili 149 milijonov evrov za protipoplavne ukrepe in urejanje vodotokov, kjer mora država dejavno pristopiti k urejanju tega področja. Menim, da imamo vse kapacitete, da bomo to lahko naredili.

Minister za okolje in prostor Jure Leben ob obisku vasi Novokračine

Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je minister Leben dogovoril, da se bodo že v kratkem sešli predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo okoljsko ministrstvo zagotovilo, da se projekti tudi dejansko uresničijo.

Sicer pa je na območju Novokračin blizu mejnega prehoda Jelšane od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, bregove so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in drugi štirje potoki na tem območju.

Številni niso zatisnili očesa
Domačinom je že v soboto popoldne, predvsem pa ponoči priskočilo na pomoč približno 90 gasilcev iz vseh društev Gasilske zveze Ilirska Bistrica, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ilirski Bistrici Luka Špilar. V zadnjih petih letih, odkar so te kraje prizadele zadnje obsežne poplave, so sicer s pomočjo državnega denarja naredili veliko, sicer "bi bile posledice verjetno še veliko hujše", je dejal.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Novokračinah je zalilo nekaj kleti in garaž, gasilci pa so marsikaj preprečili s postavitvijo protipoplavnih vreč. Prebivalce je bilo strah in številni med njimi niso zatisnili očesa, čeprav njihove hiše niso bile ogrožene. So pa zato prostovoljno pomagali gasilcem pri reševanju lastnine najbolj ogroženih hiš.

Zemeljski plaz na cesti Pavlica‒Starod. Foto: Facebook /Ornela Šiško
Zemeljski plaz na cesti Pavlica‒Starod. Foto: Facebook /Ornela Šiško

Poleg omenjene vasi je najbolj poplavljalo v samem mestu Ilirska Bistrica, je povedal poveljnik ilirskobistriških prostovoljnih gasilcev Klemen Škrab. Zadeve pa so se dopoldne umirile.

Minister Leben je ob ogledu območja še opozoril, da naj bodo "prizori, kot je današnji, predvsem opomin, da moramo bolj preudarno ravnati z našim planetom in našimi naravnimi danostmi. Vse pogostejše vremenske ujme so nazoren prikaz neizprosnosti narave, zato moramo biti neizprosni tudi mi, predvsem v dejanjih in ne zgolj v teoriji." V imenu ministrstva za okolje in prostor in vlade se je Leben tudi zahvalil vsem, ki so na terenu pomagali ščititi tako življenja kot lastnino.

Razlitje reke Vipave v Dornberku in Prvačini. Foto: Aleš Alagič
Razlitje reke Vipave v Dornberku in Prvačini. Foto: Aleš Alagič

Zalilo podvoz na regionalni cesti Vipava‒Razdrto
Reka Vipava je poplavljala na več mestih, potok Močilnik pa je med drugim zalil podvoz hitre ceste na regionalni cesti Vipava‒Razdrto. Na Bistriškem in Vipavskem so gasilci reševali tudi voznike iz nekaj vozil, ki so obtičali na poplavljenih voziščih.

Težave z meteorno vodo in poplavami vodotokov so imeli tudi na Krasu ter v okolici Postojne in Pivke. V Cerknici so namestili protipoplavne vreče in preprečili vdore vode v objekte.

Poplavljalo tudi morje
Okoli polnoči je poplavljalo morje pri Piranu. V okolici Kopra je na več krajih zalilo kleti, pa tudi bivalne prostore. Od polnoči, ko se je začela huda ura, do štirih zjutraj so imeli 13 posredovanj, je dejal vodja intervencije iz koprske gasilske brigade Bojan Cepak. V Rižani je zaradi meteorne vode nastala udarna jama na prehodu čez reko Rižano. Zaradi tega je štirim družinam onemogočen dostop do njihovih domov.

Poplave v Tržiču. Foto: Gregor Rožič
Poplave v Tržiču. Foto: Gregor Rožič

Dež je težave povzročal tudi na Gorenjskem. V okolici Tržiča in Radovljice so poplavljali vodotoki, v Železnikih je voda zalila nekaj kleti. Težave so bile tudi v Žireh. Kleti je zalivalo tudi na Koroškem, in sicer v Slovenj Gradcu in Kotljah.

Kakšno je trenutno stanje rek?
Ponoči je naraščala tudi Sava, čez dan se je razlivala v srednjem toku, pretok se je povečeval tudi v spodnjem toku. Vipava v zgornjem in srednjem toku še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje. Reka Reka je v srednjem in spodnjem toku vrh dosegla v jutranjih urah in dopoldne začela upadati. Poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale. Ljubljanica in Krka sta se razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Naraščanje Krke v zgornjem toku se je že ustalilo. Preostale reke v južni in osrednji Sloveniji, ki so se razlivale ponoči in zjutraj, upadajo.

Kraška polja se bodo ojezerila
Vremenoslovci pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečevala vodnatost na notranjskem in dolenjskem Krasu, kraška polja se bodo ojezerila. Na Arsu pa še opozarjajo, da je v gorah velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja).

Zemeljski plazovi zaprli ceste, poplavljali Reka in Vipava
Leben obiskal poplavljena območja
Ilirska Bistrica in Vipava najbolj poplavljeni