Okolje

Poudarki

  • V nedeljo bo oblačno, dež pa bo zajel večji del Slovenije. Dnevne temperature bodo okoli 13 stopinj Celzija.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Sneg
Zaradi škode na drevju se obeta tudi slabo čebelarsko leto. Foto: BoBo
Snegolom
Gasilci in cestni delavci po državi še odstranjujejo posledice snegoloma. Foto: BoBo
VIDEO
Sneg opustošil sadovnjake
VIDEO
Največ škode v sadovnjaki...

Dodaj v

Vremenska ujma dodatno otežila preživetje kmetij in zadrug

Praznike bodo zaznamovale nizke temperature in padavine
29. april 2016 ob 09:10,
zadnji poseg: 29. april 2016 ob 16:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vremenska ujma je že tako slabo stanje v kmetijstvu še poslabšala, je stanje ocenil minister za kmetijstvo Dejan Židan in spomnil, da so slabe tudi splošne napovedi za kmetijski sektor na ravni EU-ja.

Židan je na srečanju ministrov za kmetijstvo Višegrajske skupine in Romunije, Bolgarije, Slovenije ter Avstrije v Pragi spomnil na zadnjo vremensko ujmo v Sloveniji, ki je uničila nekatere poljščine, sadovnjake in vinograde.

"Posamezne kmetije, zadruge, kmetijska podjetja je zadnja naravna katastrofa potisnila v zelo težko situacijo in otežila njihovo preživetje", je na slabo stanje v kmetijstvu opozoril minister, ki pričakuje, da se bodo čim prej dorekli konkretnejši ukrepi, s katerimi bi EU pomagala najbolj prizadetim sektorjem.

Zaradi nizkih temperatur možna zmrzal
Snega, ki je v sredo povzročil veliko škode, v prihodnjih dneh ne bo več, zaradi nizkih jutranjih temperatur pa je še mogoča zmrzal. Vremenoslovci opozarjajo, da je v gorah nevarnost snežnih plazov.

Prihodnje dni bodo zaznamovale nizke temperature. Danes bo po večini države delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 stopinj, na Primorskem pa do 17 stopinj. Jutri bo po večini države sončno. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0 stopinj, najvišje dnevne pa od 13 do 16 stopinj Celzija.

Slabši pa so vremenski obeti za praznike. V nedeljo bo tako oblačno, dež pa bo zajel večji del Slovenije. Dnevne temperature bodo okoli 13 stopinj Celzija. V ponedeljek vremenoslovci pričakujejo pretežno oblačno vreme, na jugu države pa bo občasno še deževalo.

Posledice snegoloma še odstranjujejo
Sneg, ki je v sredo zapadel po Sloveniji, je povzročil veliko škode na drevesih, ki so v toplem začetku aprila že pognala listje. Cestni delavci in gasilci so v občinah Ljubljana, Škofja Loka, Slovenj Gradec in Mirna še sinoči odpravljali posledice snegoloma.

Veliko škode pa bodo imeli tudi kmetje, ker bodo ponekod ostali brez večine pridelka. Natančna škoda bo znana v prihodnjih dneh. Svetovalci Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije bodo na terenu kmetom svetovali, kako ukrepati. V zbornici so državo že pozvali, naj čim prej vzpostavi občinske komisije za oceno škode.

Čebelarjem se obeta slaba letina
Slaba letina pa se zaradi snega obeta tudi čebelarjem. Akacija, ki v Sloveniji predstavlja tretjino letne pridelave medu, je skoraj povsem uničena, prizadete pa so tudi preostale paše, je povedal Jure Justinek s Čebelarske zveze Slovenije. Akacija je pozebla skoraj po celotni državi z izjemo Primorske. Justinek ocenjuje, da je 70 odstotkov akacije v Sloveniji uničene.

Zaradi pozne pozebe, ko je vse drevje že pognalo, pa je prizadeta tudi paša na lipi, kostanju ter v gozdu nasploh. Pomanjkanje hrane lahko čebelam škodi, četudi jih bodo čebelarji oskrbeli s sladkorno raztopino. Sladkor namreč ne more nadomestiti cvetnega prahu, ki je bistven za razvoj čebel.

Na območju Ljubljane se bo stanje po vremenski ujmi v stare tire vrnilo v približno mesecu dni, so zagotovili v javnem podjetju Snaga. Na terenu je trenutno približno 70 delavcev, ki so se najprej lotlili čiščenja okoli šol, vrtcev in zdravstvenih domov.

.

Lani je bila čebelarska letina, po nekaj slabših letih, razmeroma dobra, saj so čebelarji pridelali okoli 2.000 ton medu. Zaradi pozebe letos pričakujejo bistveno slabšo letino. Natančno škodo bodo na Čebelarski zvezi Slovenije ocenili v prihodnjih dneh, ko bodo preučili, kakšno je stanje po državi in kaj lahko čebelarji letos še pričakujejo.

Vreme že drugič načelo Napoleonov drevored
V Logatcu je snegolom poškodoval številne od 200 mladih lip, ki so jih posadili v Napoleonovem drevoredu. Mlade lipe so posadili po tem, ko je stare lipe predlani zdesetkal žledolom. Ni še znano, koliko jih je povsem uničenih, bo pa škoda precejšnja, saj je država za prenovo drevoreda, ki so se je lotili na začetku tega meseca, skupaj z evropskimi sredstvi namenila več kot 200 tisoč evrov.

V Mariboru parki zaradi nevarnosti padanja vejevja ostajajo zaprti najmanj do ponedeljka, poroča Radio Slovenija.

L. L., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
hrgotax
# 29.04.2016 ob 10:01
Modrijan6,
jaz ti nisem dal minusa,
a če pričakuješ od ARSA vsemogočnost,
boš pač večinoma razočaran.

Sicer pa je bila v torek zvečer vremenska napoved
spremenjena in že takrat je bila omenjena možnost
popoldanskega sneženja do nižin.
Kaj to pomeni za vožnjo z letnimi gumami,
se ve. Zahtevne razmere. Živimo v realnem svetu.

Omenjenim izletnikom malo več pismenosti pri
razumevanju vremenskih napovedi ne bi škodilo.
TineB
# 29.04.2016 ob 10:15
@modrijan

Če bi imel kaj znanja in informacij, bi lahko vedel, da se kljub vsej današnji tehnologiji vremena v tako burnem frontnem dogajanju pač NE DA ZANESLJIVO napovedati. Sploh ne, koliko točno padavin bo padlo, kakšnih in kje. Gre pač za računalniške MODELE, PROJEKCIJE. Ki pač upoštevajo TRENUTNE faktorje. A dokajanje v atmosferi je pač nepredvidljivo.

Človeštvo pač vremena NE ZNA nadzorovati. Pika. In tako tudi napovedovati 100% ne.

Kdor od vremenarjev pričakuje, da bodo 100% natančno in zanesljivo vreme NAPOVEDALI, je naivnež - če se zelo milo izrazim!!!!

In sicer pa ... kaj bi pa bilo, če bi napovedali tako močno sneženje do nižin? Bi folk šel množično k vulkanizerjem si za 1 dan gume zamenjat spet v zimske? Malomorgen! In kaj bi z drevjem in posevki lahko naredili? Nič. Kjer ni bilo zaščite, so se rastline polomile ... kjer je zaščita bila, se je polomila še ta.

Pač, vremenske ujme so in bodo. In čedalje več jih bo. In vreme JE NEPREDIDLJIVO.

Saj npr leta 1967 je v LJ 20. maja zapadlo 8 cm snega. Ja, se je dogajalo in se še bo. Vreme pač predstavlja TVEGANJE. Vedno ga je in vedno ga bo. Pika.
thr0l
# 29.04.2016 ob 10:23
Modrijan6: pa dobro, kdo se je smejal kmetom in voznikom na cesti? Vsaj odprl bi članek, preden trosiš neumnosti tukaj. Smejal sem se podpornikom teorije zarot, ki so milorečeno smešni. Tvoja obsedenost z ARSO-m pa me že malo skrbi.
dibsi
# 29.04.2016 ob 09:51
Za teh 20.000 km2 bi nekateri radi napoved do milimetra natančno. Neverjetno. Samo še teorije zarot manjkajo in chemtrail linki s publishwall strani, pa smo zmagal...
aaa
# 29.04.2016 ob 10:33
Slovenija je še vedno pod vplivom polarnega zraka. V sredo popoldne in zvečer se bo od severa ohladilo, meja sneženja se bo ponekod spustila pod 700 m nad morjem. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. V noči na četrtek se bo delno razjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala megla. Zjutraj bo ponekod slana.

To je objavil arso v torek. Če je to za nekoga napoved, ki vleče na izlet z letnimi gumami, mu bog pomagaj. Iz nekaterih komentarjel bi sklepal, da so napovedali sonce in 30 stopinj.
thr0l
# 29.04.2016 ob 09:56
dibsi: hahahaha, sem se pa kar lepo nasmejal, ko sem odprl ta publishwall članek. In potem še komentarji... priceless.

http://www.publishwall.si/stoychi./post/
194430/ponoci-je-nato-verjetno-z-b-52-nasul-srebro-jodid-za-zamrzovanje-vinske-trte-sadna-drevesa-Če je komu do smeha :)
nuLanuLa
# 29.04.2016 ob 11:37
Meni je po Ljubljank predvsem grozno gledati, kako smo po kapitalistično vsak zase zaprti za svije stene in kako ni nič več skupinskega duha. Kako ležijo veje po pločnikih in ni ga državljana, ki bi to pobral s pločnika ored svojo hišo. Kakšen svet, kakšni ljudje - vsak zase in vsak proti vsemu.
Binder Dandet
# 29.04.2016 ob 10:20
Proti neumnostim, ki zastrupljajo ljudi, se je treba borit.

Zmrzal smo imeli, ker je polarni zrak prišel iz Artike preko Španije in Italije do nas. Treba je samo pogledat vremensko sliko, ki ni omejena s slovensko zahodno mejo.

Glede joda in ne vem kaj vse bi naj NATO stresal. Zberite dokaze. Seveda jih je težko, če je vse v glavi.
samy joe
# 29.04.2016 ob 10:28
Adijo češnje. Jezen sem na tole vreme, zelo jezen.
Polymath
# 29.04.2016 ob 11:51
Pri mojih starših v Prlekiji je zmrznilo vse ... od brajd, goric, sadovnjakov itd ... nič ni ostalo, samo jagode, ki sta jih mela pokrite z vrteksom. Pa to že dva dni prej, preden je šel sneg, torej 26.4. ... Tam okoli je vse zmrznilo vsem. Ogromno vinogradnikom je vse zmrznilo, sadjarjem itd ... Nobenega članka ni bilo nikjer, dokler se nekaj ne zgodi v Ljubljani ali v okolici ljubljane, dragi novinarji.
aaa
# 29.04.2016 ob 10:15
@modrijan

Si ti sploh kdaj dobre volje? Samo vprašam...
hrgotax
# 29.04.2016 ob 10:08
Drugače pa Zemlja nosi
veliko trosilcev neumnosti.
Zagovorniki teorije zarot
na področju "delanja vremena"
pa so podobni otrokom,
ki verjamejo v Rdečo kapico.

Zaradi takšnih nevednih
lahkovernežev in naivnežev
so med drugim v srednjem veku
živih skurili veliko nedolžnih ljudi, zlasti žensk.

Nekateri bi se morali nad svojimi bedarijami
pošteno zamisliti in vzeti v roke kakšno knjigo
z osnovami fizike in meteorologije ...
MisiM
# 29.04.2016 ob 10:53
Kmetje s(m)o čisto ok obdavčeni, dobimo subvencije, ki so nevračljive, za nastalo škodo bomo dobili povrnjena sredstva, vi pa boste lepo jedli 20 let zamrznjeno staro meso iz Romunije, ki gga naši mesarji dobijo po 1,25 € kg in ga prodajo kot slovensko.
Kmetje se vam smejimo, ker vidimo, da pojeste prav vse.
matterhorn
# 29.04.2016 ob 10:36
In kje so sedaj tisti pametnjakoviči iz vlade, ki želijo dvigniti kmetom davke?
Ali res želijo kmetijstvo spraviti nazaj v kolhoze?
Hočejo uničiti še tisto malo, kar trenutno uspeva z ogromno požrtvovalnega dela kmeta?
Država naj neha krast državljanom in naj zmanjša JS,
tako da ga bo proračun sposoben plačati!
mr.cook
# 29.04.2016 ob 10:12
Tko je bilo, tko je in tko bo . . .
Binder Dandet
# 29.04.2016 ob 11:32
@JohnSmith:
"Za sredo so napovedali vreme cca. 5 % natančno. Noben ne pričakuje 100 % natančnosti, 5 % pa tudi ne. Tiščanje glave v pesek in sklicevanje na "možnost" in "nepredvidljivost" ne vodi k napredku. "

Čist vseeno je, če napoveš z 99% natačnostjo ali 5%....če se zmotiš, se zmotiš. Želim povedat, v obeh primerih je mogoče, da bo vreme napram napovei kot noč dnevu. Samo verjetnost za to je v prvem primeru manjpša, v drugem večja. Če se pa zgodi, je pa vseeno, kakšna je bila verjetnost za karkoli.

K napredku pa vodi razvoj računalništva. Če bi želel natančno vremensko napoved, bi moral po celotni zemeljski obli na 1 m narazen imet senzorje (članek pred leti v ŽIT). Problem tega je (poleg fizične nezmožnosti namestiti senzorje po celotni obli) tudi obdelava informacij, ki bi jih pridobil. Ker nimamo zdajle računalnikov, ki bi bili sposobni to obdelat.

Tako da smo s približnimi prognozami zapečateni za še dolgo časa. In se bo treba privadit na to, če se še nisi. Napoved za 3 dni vnaprej je manj verjetna kot napoved cifre pri metu kovanca. Manj kot 50% torej.
JohnSmith
# 29.04.2016 ob 10:13
@hrgotax, kaj zdaj opletaš s temi teorijami zarote? A se je kdo skliceval nanje?
kazam
# 29.04.2016 ob 17:24
Kaj zdaj eni lapate z koruzo?? Koruza res "pozebe" ampak da pa povsem propade morajo bit pa še malo nižje temperature tako, da glavnina se bo obrasla. Zakaj tako zgodnje setve?? zaradi vse pogostejših suš in vročinskih valov tam konec junija ter julija torej koruza svilani ter metliči še pred temi zaradi česar v času oplodnje ni pod vročinskim-sušnim stresom, ki privede do slabe oplodnje ter praznih storžev. Prazen storž je pa isto ko prazen klas pri pšenici! Drug razlog pa je vlaga ob žetvi (pozna setev, pozno spravilo ter viske vlage zrna-posledica sušenje je še dražje) ter vedno pogostejša obilna deževna jesenska obdobja, ki prav tako onemogočajo pravočasno spravilo. Vreme je v malori in kmetje se morajo temu prilagajat, žal tak je!

lp
vzdev
# 29.04.2016 ob 16:01
MisiM, niso vsi kmetje požrešni. Podnebje se spreminja. Semena se temu tudi prilagajajo. Če bi bil kmet bi videl, da se npr. koruza po novem priporoča saditi že v začetku aprila. Včasih kar takega nikoli ni pisalo.
thr0l
# 29.04.2016 ob 12:21
vzdev
# 29.04.2016 ob 11:59
Slovenski vremenoslovci so res skoraj, da amaterji. Razumem, da ne moreš natančno napovedovati za par dni vnaprej, toda ti se zmotijo tudi za en dan naprej. Se spomnil letos pozimi, ko so na ARSU napovedovali sneg po celi Sloveniji. Sam sem malo pogledal radarsko sliko in se je lepo videlo, da nas bo sneg obšel. Toda vremenoslovci so še nenehno govorili, da bo snežilo. In tisti, dan snega ni bilo.
luckyss
# 29.04.2016 ob 11:20
@MisiM
Nate sta preveč vplivala brata Grimm,Andersen, ipd..
LosAlamos
# 29.04.2016 ob 10:35
Cvetni prah pa ne matra alergikov. Vse je za nekaj dober.
anrej_marija
# 29.04.2016 ob 09:35
a zdej pa da ne bo novega snega... jst pa že mislu it na smučanje
JohnSmith
# 29.04.2016 ob 12:07
@Binder Dandet: Čist vseeno je, če napoveš z 99% natačnostjo ali 5%....če se zmotiš, se zmotiš. Želim povedat, v obeh primerih je mogoče, da bo vreme napram napovei kot noč dnevu. Samo verjetnost za to je v prvem primeru manjpša, v drugem večja. Če se pa zgodi, je pa vseeno, kakšna je bila verjetnost za karkoli.

Natančnost in verjetnost nista enaka pojma. Če je napoved 10 in je v resnici 9, je natančnost 90 %. Kakšna je pa verjetnost, da bo 10 ali pa 9, je pa nekaj drugega.
samoIet
# 29.04.2016 ob 20:04
da bojo snežni meteži, je meteox.com pokazal vsaj tri dni prej, ko se je zdelo še čist neverjetno. tale meteox me do zdaj še ni razočaral.
btw, za jutri ponoči-ob 5h zjutraj kaže, da bo lahko minus:
http://www.meteox.com/forecastloop.aspx?
type=0&continent=europa
RedJohn
# 29.04.2016 ob 15:50
Ne vem, kako smo lahko nekateri vedeli, da bo padal sneg že 1 dan prej. Vnapovedih ARSA ne vidim napačnih napovedi. Če pa ste nekateri preleni, da bi se potrudili razumeti napovedi, je pa to vaš problem. Če rečejo "možen sneg do nižin" je to pač pravilna napoved.
Bob Sacamano
# 29.04.2016 ob 14:10
A je bil kdaj kakšen inšpekcijski nadzor na arsu? Sam vprašam. Ali oni imajo pač službe brez nadzora. In pol tud ko se zmotijo rečejo... vreme je nepredvidljivo...
Optimist99
# 29.04.2016 ob 12:54
200 lip = 200.000 eur.... to pa je cifra!
vzdev
# 29.04.2016 ob 12:06
@nuLanuLa, za to je pa kriva samo vlada in nihče drug. Se lepo vidi, da lahko Slovenci še vedno stopimo skupaj, ko so kakšne naravne nesreče. Včasih si lahko cele hiše zgradil samo s pomočjo svojih sosedov. Sedaj ti to vlade ne pusti več. Sedaj se pač vlada vtika v čisto vse in zato pač ljudje ne želijo in si tudi ne upajo več pomagati.
Alcarin
# 29.04.2016 ob 11:46
Največja napaka tu leži na strani pohlepnih kmetov.... buče ipd. zadeve so se za časa moje babice v mladih letih sadile V MAJU!!!!!!! Zdaj bi pa kar vsi radi sadili v začetku aprila.... kazen je sledila!
long island
# 29.04.2016 ob 11:16
Ko bomo dobili Monsanto - friendly ministra, se bo vreme čudežno izboljšalo.
Bob Sacamano
# 29.04.2016 ob 14:05
Arso je kriv. V torek povedo da je "možno" sneženje tudi do nižin. V sredo ti ga napada 25 cm. Kakšno je to napoved... ko navaden človek sliši "možno" razmišlja logično in si predstavlja 50% možnosti za sneg in 50% da ga ne bo. V tisti 50% za sneg pa tud če pade si misliš da ga bo 1 cm al 2. Ne pa četrt metra. Napoved je bila mimo. Isto je blo za žled, ko so izdali rdeč alarm ko je blo najhuje ze skor mim
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 13:18
Vsem, ki ste me "nagradili" z minusom hvala, prav tako hvala za pluse, rekel bi vse všečke, hvala, da ste me razumeli, kaj sem želel izraziti čeprav sem bil nekoliko kritičen do vremenarjev.

Vsem lepe prvomajske praznike in lepo nadaljevanje pomladi;
Modri..................
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 12:31
@thr0I

Sneg v maju pravazprav ni nič novega. To je najbrž že leta 1978 vedel tudi priznani glasbenik, pevec, kantavtor Tomaž Domicelj, ki je napisal pesem z naslovom: "Sneg v maju", na Slovenski popevki leta 1978, ki je oktobra potekala v dvorani Golovec v Celju pa jo je v slovenščini predstavila Branka Kraner, v hravščini pa Ljupka Dimitrovska, pesem je doživela ugoden sprejem pri poslušalcih, Domiceljevo pesem pa še danes lahko slišimo na valovih nacionalnega radia. Da je bilo vreme muhasto že v 70. letih 20. stoletja se ve, je pa že mogoče, da smo takrat imeli boljše vremenoslovce, ki so znali kljub skromni opremi bolje napovedati vreme kot danes, ko kar mrgoli vrhunske računalniške opreme. Nekoč je bil tudi dipl. ing. Miran Trontelj, zame še zmeraj eden najboljših vremenoslovcev vseh časov. Zato ARSO zgledujte se po pokojnem kolegu Trontlju.
JohnSmith
# 29.04.2016 ob 10:27
@TineB: Kdor od vremenarjev pričakuje, da bodo 100% natančno in zanesljivo vreme NAPOVEDALI, je naivnež - če se zelo milo izrazim!!!!

Za sredo so napovedali vreme cca. 5 % natančno. Noben ne pričakuje 100 % natančnosti, 5 % pa tudi ne. Tiščanje glave v pesek in sklicevanje na "možnost" in "nepredvidljivost" ne vodi k napredku. V takšnih ekstremnih primerih, kot je bil v sredo, ko je bila napoved napačna, bi meteorologi morali reči, da so zasrali in bodo pogledali, zakaj so zasrali, da v prihodnje več ne bodo. Ne pa nepredvidljivo vreme in računalniški modeli. Meteorologi so tam z določenim namenom in ta namen je med drugim napovedovanje vremena in če so slabi v napovedovanju vremena, se naj zamislijo.
MisiM
# 29.04.2016 ob 14:57
luckys, ne, živim na kmetiji in vem, kako je videti finančno stanje in imamo znanca, ki dela v eni od zelo znanih mesnic, ki "svoje" meso prodajajo v hofer, lidl, spar itd. Nizkocenovni kosi mesa ali tisti v akciji, so po taki ceni z razlogom. :) Saj so že mediji objavili, da meso, tukaj samo pakirano, označujejo s poreklom "slovensko", ti boš pa v bistvu pojedel nekaj starega, odmrznjenega iz Madžarske.

Je pa res, kar je napisal alcarin - kmetje so zelo požrešni, če bi se dalo, bi koruzo sadili v januarju in, ker bi jim država dala nepovratna sredstva za tople grede, bi koruzo gojili v rastlinjakih ... tako bi imeli 2x na leto žetev, pridelali pa ne bi niti K od koruze ... tak to je.
aaa
# 29.04.2016 ob 12:32
Slovenski vremenoslovci so res skoraj, da amaterji. Razumem, da ne moreš natančno napovedovati za par dni vnaprej, toda ti se zmotijo tudi za en dan naprej.

Veš koliko krat se je že meni v Avstriji zgodilo, da sem ob 10h zvečer pogledal napoved in je bila čist ok. Potem sem se pa zjutraj zbudil v megli in v snežnem metežu. To so Alpe. In ne Avstralska puščava, kjer se vreme ne spremeni 3 mesece.
JohnSmith
# 29.04.2016 ob 09:55
@dibsi, napoved ni bila natančna niti za 1 km2. Povsem napačna je bila. Kritika je upravičena.
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 10:31
@JohnSmith

Ali je potrebno še kaj dodati...., nemara nič, zadeli ste "žebljico na glavico" kot pravimo, bravo! Vremenoslovci pa bi se morali vsem nam opravičiti za tako ponesrečeno napoved, ali polnapoved.......
Strummer
# 29.04.2016 ob 09:29
En dan snezi pa gre vse v rit. Kaksne mehkuzne rastline.
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 09:44
Napišeš resnico pa te nekateri že minusirajo, naj le minusirajo......, morda resnica boli, ali pač..., vsaj mene so tokrat uradni vremensolovci izjemno razočarali, kot bi tokrat vreme napovedovali amaterji. Dejstvo je, da agencija ARSO premore ogromno znanja, da kakovostnih računalnikov sploh ne omenjam, zato je toliko bolj nerazumljivo, da so tokrat tako kiksnili vremensko napoved. Pa tudi sicer vremenske napovedi pretekli teden niso bile povsem točne, napovedovali so ogromno dežja medtem, ko ga na srečo ni bilo, vreme je bilo več kot solidno, lepo, kakopak.....
Ja prav v nerodnem položaju so zanašli vremesolovci, zato več sreče pri napovedih prihodnjič, ki upam, da bodo točnejše in zaneslivejše.
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 10:09
@thrOI

Nemara ni do smeha kmetovalcem, ki so čez noč ob ves pridelek, kakšne bodo cene pridelkov, sadja in zelenjave si niti pod razno ne upam predstavljati..., skratka pridelka zaradi "zapoznele zime" ne bo. Zato nam ni do smeha, do smeha pa tudi ni voznikom, ki so se v hudi snežni ujmi 27. aprila popoldne znašli na avtovcesti....Če je tebi do smeha pa se le smej, menim, da gre za krute in žalostne zgodbe, mnogi ljudje so utrpeli veliko škodo. Ker sem solidaren mi je za vsakogar žal in solidarziram z nesrečnimi kmetovalci in vozniki, ki so se to nesrečno snežno poldne znašli na cestah z letnimi gumami in tam tudi obtičali, nemara še dolgo ne bodo pozabili hudega sneženja ob koncu meseca aprila.
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 10:15
@hrgotax

Vremenarji so tokrat slabo opravili svoje delo, upoštevati morava, da gre za vrhunsko državno agencijo, agencijo od katere pričakujemo natančne vremesnke napovedi, ki pa je tokrat žal nismo doživeli. Res pa je bilo v sredo dopoldne tako lepo, da navaden amater niti pod razno ne bi mogel pomisliti, da nas popoldne čaka "orng" zima, se pravi obilno sneženje. Verjemi, da se ne bi toliko ljudi podalo z letnimi gumami po Sloveniji. Veš rad pohvalim, kar je pohvale vredno, tokrat pa si ARSO zasluži hudo grajo.....

Toliko, prav lep pozdrav. Modri......
Modrijan6
# 29.04.2016 ob 09:30
Na nek način še zmeraj ne morem verjeti, da državna agencija ARSO, kjer delujejo profesionalni vremenoslovci ni znala bolj natančno napovedati tolikšnih snežnih padavin in zmrzali. Mnogi izletniki, ki so šli 27. aprila dopoldne na izlet z letnimi gumami pravzaprav niso vedeli, kaj jih čaka popoldne, zaradi sneženeja so dobesedno obtičali na cestah. Prepričan sem, če bi bila vremenska napoved s strani agencije ARSO bolj natančna se mnogi izletniki ne bi podali na enodnevni izlet, tako pa.......Se mi zdi, da gre za enega večjih spodrsljav s strani ARSA, ne znam si predstavljati, kako bodo vse to opravičili poklicni vremenoslovci pred vesoljno Slovenijo.
Kazalo