Zaradi škode na drevju se obeta tudi slabo čebelarsko leto. Foto: BoBo
Zaradi škode na drevju se obeta tudi slabo čebelarsko leto. Foto: BoBo
Snegolom
Gasilci in cestni delavci po državi še odstranjujejo posledice snegoloma. Foto: BoBo
Sneg opustošil sadovnjake
Največ škode v sadovnjakih in vinogradih

Židan je na srečanju ministrov za kmetijstvo Višegrajske skupine in Romunije, Bolgarije, Slovenije ter Avstrije v Pragi spomnil na zadnjo vremensko ujmo v Sloveniji, ki je uničila nekatere poljščine, sadovnjake in vinograde.

"Posamezne kmetije, zadruge, kmetijska podjetja je zadnja naravna katastrofa potisnila v zelo težko situacijo in otežila njihovo preživetje", je na slabo stanje v kmetijstvu opozoril minister, ki pričakuje, da se bodo čim prej dorekli konkretnejši ukrepi, s katerimi bi EU pomagala najbolj prizadetim sektorjem.

Zaradi nizkih temperatur možna zmrzal
Snega, ki je v sredo povzročil veliko škode, v prihodnjih dneh ne bo več, zaradi nizkih jutranjih temperatur pa je še mogoča zmrzal. Vremenoslovci opozarjajo, da je v gorah nevarnost snežnih plazov.

Prihodnje dni bodo zaznamovale nizke temperature. Danes bo po večini države delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 stopinj, na Primorskem pa do 17 stopinj. Jutri bo po večini države sončno. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0 stopinj, najvišje dnevne pa od 13 do 16 stopinj Celzija.

Slabši pa so vremenski obeti za praznike. V nedeljo bo tako oblačno, dež pa bo zajel večji del Slovenije. Dnevne temperature bodo okoli 13 stopinj Celzija. V ponedeljek vremenoslovci pričakujejo pretežno oblačno vreme, na jugu države pa bo občasno še deževalo.

Posledice snegoloma še odstranjujejo
Sneg, ki je v sredo zapadel po Sloveniji, je povzročil veliko škode na drevesih, ki so v toplem začetku aprila že pognala listje. Cestni delavci in gasilci so v občinah Ljubljana, Škofja Loka, Slovenj Gradec in Mirna še sinoči odpravljali posledice snegoloma.

Veliko škode pa bodo imeli tudi kmetje, ker bodo ponekod ostali brez večine pridelka. Natančna škoda bo znana v prihodnjih dneh. Svetovalci Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije bodo na terenu kmetom svetovali, kako ukrepati. V zbornici so državo že pozvali, naj čim prej vzpostavi občinske komisije za oceno škode.

Čebelarjem se obeta slaba letina
Slaba letina pa se zaradi snega obeta tudi čebelarjem. Akacija, ki v Sloveniji predstavlja tretjino letne pridelave medu, je skoraj povsem uničena, prizadete pa so tudi preostale paše, je povedal Jure Justinek s Čebelarske zveze Slovenije. Akacija je pozebla skoraj po celotni državi z izjemo Primorske. Justinek ocenjuje, da je 70 odstotkov akacije v Sloveniji uničene.

Zaradi pozne pozebe, ko je vse drevje že pognalo, pa je prizadeta tudi paša na lipi, kostanju ter v gozdu nasploh. Pomanjkanje hrane lahko čebelam škodi, četudi jih bodo čebelarji oskrbeli s sladkorno raztopino. Sladkor namreč ne more nadomestiti cvetnega prahu, ki je bistven za razvoj čebel.

Na območju Ljubljane se bo stanje po vremenski ujmi v stare tire vrnilo v približno mesecu dni, so zagotovili v javnem podjetju Snaga. Na terenu je trenutno približno 70 delavcev, ki so se najprej lotlili čiščenja okoli šol, vrtcev in zdravstvenih domov.

Lani je bila čebelarska letina, po nekaj slabših letih, razmeroma dobra, saj so čebelarji pridelali okoli 2.000 ton medu. Zaradi pozebe letos pričakujejo bistveno slabšo letino. Natančno škodo bodo na Čebelarski zvezi Slovenije ocenili v prihodnjih dneh, ko bodo preučili, kakšno je stanje po državi in kaj lahko čebelarji letos še pričakujejo.

Vreme že drugič načelo Napoleonov drevored
V Logatcu je snegolom poškodoval številne od 200 mladih lip, ki so jih posadili v Napoleonovem drevoredu. Mlade lipe so posadili po tem, ko je stare lipe predlani zdesetkal žledolom. Ni še znano, koliko jih je povsem uničenih, bo pa škoda precejšnja, saj je država za prenovo drevoreda, ki so se je lotili na začetku tega meseca, skupaj z evropskimi sredstvi namenila več kot 200 tisoč evrov.

V Mariboru parki zaradi nevarnosti padanja vejevja ostajajo zaprti najmanj do ponedeljka, poroča Radio Slovenija.

Sneg opustošil sadovnjake
Največ škode v sadovnjakih in vinogradih