Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Strokovnjaki svetujejo zaščito proti slani, najenostavnejša in najcenejše je pokrivanje z zaščitno kopreno. Foto: Pixabay
false
V noči na petek in v petek zjutraj bodo temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče.Najnižje temperature bodo v zatišnih legah od -6 do -1 stopinje Celzija. Foto: Arso
Čebele, panj, med
Z velikim strahom ohladitev pričakujejo tudi čebelarji, saj jim pozeba lahko tako kot lani ponovno vzame akacijevo pašo za čebele. Foto: BoBo

Zaradi nevarnosti pozebe priporočena zaščita pridelkov

Najbolj mrzlo bo petkovo jutro
20. april 2017 ob 08:19,
zadnji poseg: 20. april 2017 ob 19:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Arso opozarja na veliko ohladitev s temperaturami pod ničlo - najbolj mrzlo bo petkovo jutro, kar pomeni resno tveganje za pridelek na sadnem drevju in jagodičevju, tudi vinski trti in vrtninah.

Strokovnjaki svetujejo zaščito proti slani, najpreprostejše in najcenejše je pokrivanje z zaščitno kopreno ali pa alternativna uporaba škropiv z aminokislinami. Z velikim strahom napovedano ohladitev pričakujejo tudi čebelarji, saj jim pozeba lahko tako kot lani ponovno vzame akacijevo pašo za čebele.

Kot kažejo napovedi, bo najbolj mrzlo petkovo jutro, razen obalnega pasu, so kritično nizke temperature pričakovane po vsej Sloveniji. Temperatura minus tri stopinje, ob jasnem vremenu brez vetra, lahko v enem dnevu povzroči veliko gospodarsko škodo. "Kaže na podobno stanje, kot je bilo lani, ko smo tudi konec aprila imeli težave s spomladansko pozebo," je pojasnila Andreja Sušnik z Agencije za okolje (Arso). Težava je, da bodo temperature pod ničlo vztrajale več ur, kar poveča nevarnost za poškodbe na sadnem drevju, trtah ali vrtninah. "In tudi v soboto ne kaže, da se bodo stvari bistveno popravile, še vedno bodo temperature negativne," je dodala Sušnikova.

V intenzivnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta na Brdu pri Lukovici so za zaščito pred zmrzaljo cvetov oz. plodičev odprli protitočne mreže, je dejal vodja poskusnega sadovnjaka Roman Mavec: "Namreč pod to črno mrežo proti toči je temperatura za stopinjo do stopinjo in pol višja kot na odprtem."

"Za zaščito koprenasta tkanina, nikakor polivinil"
Ta ukrep v primeru mokrega snega ni primeren, lani so se nekaterim pod njihovo težo podirali celi sadovnjaki. In kaj svetuje za domači vrt: "Najboljša varianta koprenasta tkanina, nikakor ne polivinil," opozarja Mavec.

"Če že pokrivamo, dajmo pokrivati s koprenami, ne s polivinilom, ker se tam ustvarja dodatna vlaga in je škoda še hujša. Sadjarji lahko pomagamo rastlinam tako, da bodo ta stres, ta šok mraza laže prenesle, da poškropimo z aminokislinami, z izvlečki alg," je pojasnil tudi Matjaž Maležič s Kmetijsko-gozdarske zbornice.

Škropimo z aminokislinami, ne z vodo
Napaka je tudi škropljenje z vodo, to je nekaj popolnoma drugega kot oroševalni sistemi, ki jih žal pri nas tudi v intenzivnih sadovnjakih ni veliko. Če ne piha, je učinkovito tudi kurjenje vlažne slame, a tu je potrebna velika previdnost.

Pokrivanje s kopreno priporočajo tudi za jagodičevje in beluše ter druge zgodnje poljščine. Škoda lahko nastane tudi na vinogradih, saj vinska trta že brsti, ozimna žita na drugi strani pa na pozebo niso občutljiva.

Popolnoma nemočno pa polarno ohladitev opazujejo čebelarji, ki so čebele pripravljali za prvo pašo na akaciji. Boštjan Noč, čebelarska zveza Slovenije: "Če pride do pozebe, smo ob najmanj tretjino čebelarske sezone". Za Primorsko in Prekmurje je akacija ključna, tako rekoč edina paša za čebele.

Veter podiral drevesa
Poleg že prej omenjene pozebe pa bo povzročal težave tudi silovit veter. Močan veter bo pihal v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji. Najmočnejši sunki bodo predvidoma dosegali hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Veter je nekaj težav povzročal že v sredo, saj o vetrolomu in podrtih drevesih prejšnjo noč poročajo iz Beltincev, Kranja, Hajdine, Radovljice, Središča ob Dravi in Apač. V Tržiču, Bohinju in Gornji Radgoni je veter med drugim odkrival strehe.

VIDEO
Hud mraz lahko uniči pridelke
VIDEO
Nevarnost pozebe ogroža pridelek
VIDEO
V petek in soboto zjutraj nevarnost pozebe
G. K., Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
eMZe
# 20.04.2017 ob 08:44
Preden bo spet kak se-ne-ogreva-terorist pametoval: Tele prvomajske slane (+/- par dni) so bile vedno. Vendar ne na ocvetelem sadnem drevju. Sadno drevje je nekoč cvetelo konec aprila ali začetek maja, ne pa konec marca ali začetek aprila.

Zato nam bo že drugo leto zapored šla po gobe večina domačega sadja.
Vrt imam pokrit. Sadovnjak pa -- ne zaslužim dovolj, da sploh lahko na to [resno] pomislim.
Voly
# 20.04.2017 ob 09:14
Res je, kar je napisal @eMZe. Vse je cvetelo veliko prezgodaj, sedaj se nam pa obeta katastrofa! Sam sem se ves čas bal, da se bo to zgodilo, saj se skoraj ni moglo zgoditi, da se celo pomlad ne bi zgodil vsaj en prodor hladnega zraka v naše kraje.
Nekateri pravijo, za nas ni nič hudega, če se bo podnebje malo segrelo, bomo imeli bolj mile zime in vse bo uspevalo še boljše. Pa žal temu ne bo tako. Kljub bolj toplemu podnebju pri nas, se bodo bolj pogosto dogajale nevšečnosti, ki so bile včasih zelo redke. Od orkanskega vetra tudi tam, kjer ga včasih ni bilo, oziroma je bil zelo redek, do hudega žleda, kot skoraj vsakoletnih pozeb in velikih poplav.
Saj so se vse te stvari dogajale tudi v preteklosti, vendar precej bolj poredko. Zato nam bo to segrevanje tudi pri nas prinašalo več škode, kot koristi.


.
Voly
# 20.04.2017 ob 09:53
Pravijo, da bo v petek tudi do -6 stopinj.
In "z temperaturami " ne gre v ušesa, veliko lepše se bere "s temperaturami". Oprosti za pametovanje, nisem se mogel zadržati.
Spoštovani administrator, a mi lahko razložite, kaj je v zgornjem postu žaljivega ali ne vem česa drugega, da ste me izbrisali. Vem, da morate opravičevati svoj obstoj, toda malce čuta za neprimerne poste bi pa morali pokazati. Če ga nimate, je bolje, da ta posel prepustite drugim.
Unssen
# 20.04.2017 ob 09:27
Glede na tole:
- ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli -2 stopnji Celzija.
- oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 stopnjo Celzija, za marelice pa je usodna že temperatura -0,5 stopinje Celzija, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur,
- mlade poganjke in liste vinske trte uničijo temperature pod -1 stopinjo Celzija, še opozarjajo na agenciji.

in glede na to, da je že vse zunaj, bo jutri glede na napoved grdo, in to celo na Goriškem.
zlobniCO2
# 20.04.2017 ob 09:33
Kratkomalo katastrofa :(
oviraptor
# 20.04.2017 ob 09:30
Cel marec in pol aprila v kratkih rokavih nato pa pozeba. Popolnoma enako kot lani. Od vseh mesecev je ravno marec tisti, ko je najbolj nevarno če je pretoplo. Vegetacija prehiteva za 14 dni in ravno teh nekaj dni nas bo pokopalo. Napovedi so zelo slabe, v notranjosti države naj bi bilo okrog -4°C in pozeba zagotovo bo, glede tega si ni treba delati utvar, upajmo pa da čim manjša.
Od vseh rastlin jo bodo najslabše odnesli orehi in marelice, ki pozebejo že pri -1°C.
zlobniCO2
# 20.04.2017 ob 09:52
meni nagaja veter skos odnaša in trga kopreno
Unssen
# 20.04.2017 ob 10:14
Že drugo leto je konec aprila prinesel tudi snežno odejo. Sicer ne Sloveniji, je pa v sosednji Hrvaški, Madžarski, Avstriji in BiH po nižinah tudi do 10 cm snega:
vipmit
# 20.04.2017 ob 09:49
Jaz sem dal psa v garažo, da ga ne bo pozeba:)
Unssen
# 20.04.2017 ob 12:01
@am shagar; 20.04.2017 ob 11:51
Saj minus je bil že zadnja dva dni.


Res je, vendar le za določene kraje.
Danes zjutraj so izmed nižinskih krajev negativne temperature izmerili v naslednjih krajih:
- Kočevje -3,0 °C
- Rateče -2,8 °C
- Bilje pri Novi Gorici -0,9 °C (na Goriškem za razliko od notranjosti ni bilo severnega vetra, ki bi preprečeval ohlajanje)

Žal se bo veter danes polegel tudi v notranjosti in negativne temperature bodo jutri zjutraj predvidoma povsod razen ob obali.

Vse kaže, da jo bodo še najbolje odnesli v Pomurju in ponekod v nedolinskih legah vzhodne Slovenije, kjer bo severni veter vztrajal večino noči in preprečeval ohlajanje.
firtoh
# 20.04.2017 ob 18:14
cel vrt sem pokril s kopreno,v sadovnjak pa preluknjan sod z naloženimi drvmi. Okol polnoči bom zakuril,pa kar bo dal, bo dal.
noprou
# 20.04.2017 ob 14:11
zanimivo, kaj bom rekel: upam, da bo ta veter pihal čimbolj in čimdlje
skrbi me za moje češnje, slive in trto
jablane, ribez, maline, drenulje ... temu pa naj ne bi škodovalo, če prav vem
jaz bom verjetno prakticiral pokrivanje, kurjenje in pršenje.
krompir je še fino skrit v zemlji. Zemlja se je v zadnjih dneh shladila za 5 stopinj (iz 12 na 7) - upam, da mu to ne bo škodovalo
Lluka
# 20.04.2017 ob 13:30
Sem hotel danes zavarovati 12ha sadovnjakov...pa mi ni htela nobena zavarovalnica jih zavarvat.........
Soni
# 20.04.2017 ob 13:15
Lukamg
Ne gre za to, da nas zima preseneti, gre za to, da je bilo prezgodaj toplo in da se je vse razcvetelo, sedaj bo pa, kot kaže "morija"!
Na to pa ne moremo vplivati, tako, da je prav vseeno, če nas preseneti ali ne.
SF0100
# 20.04.2017 ob 12:29
Jutri bomo:

inbogjerekel
# 20.04.2017 ob 09:49
Ti šment, včeraj sem dve uri nameščal polivinil po jablanah in jagodičevju, danes ga bom pa dol pobiral in nameščal kopreno :)
eMZe
# 21.04.2017 ob 10:34
@aaa
... Vseeno pa me zanima, ali je to posledica pretoplega marca, ali pa smo začeli gojiti bolj zgodnje sorte sadnega drevja. Ker še je drugo smo si za to kar se dogaja povsem sami krivi.
Nič ne bo z novimi sortami.

Že tretje leto zapored mi je sprašilo hektar sadovnjaka na Celjskem s starimi jablanami iz 1880 z okoli 50 % dosadkom iz poznejših let. Cvete vsako leto lepo. Južna lega, levo in desno zaščita z mejicami.
2015 je večino pobrala monilija + dež + mraz [100 kg pridelka]
2016 je bil 27. april [20 kg pridelka]
2017 je pač 21. april. [pustimo se presenetiti]
Kolega iz okolice se je pohvalil, da je bil priden in da je že danes pobral vse sadje za letos...
HOR
# 21.04.2017 ob 01:12
Očitno na Kmetijskem zavodu v MB bolj obvladajo vreme, kot klimatski alarmisti in amaterski eko entuzijasti skupaj in zato poznajo ciklične naravne pojave in ne fantazirajo o mrzlo sneženih posledicah globalnega segrevanja...
Mimogrede pogostnost vdora polarnega zraka zaradi zelo valovitega polarnega yet-streama je lastnost obdobij ohlajanja (o čem imajo na kmet zavodu očitno izkušnje in znanje, verjeto že iz predhodnih obdobij, na primer med 1945-1975 ali 1880-1910...)

NEVARNOST PRED SPOMLADANSKO POZEBO - OPOZORILO VINOGRADNIKOM!
V naravi se ciklično ponavljajo izredni naravni pojavi, ki jih v kmetijski pridelavi doživljamo kot izredne škodne dogodke

SPOMLADANSKA POZEBA
Pri spomladanski pozebi na splošno lahko ločimo klasično (radiacijsko) spomladansko pozebo in (konvekcijsko) pozebo, kot posledico vdora polarnega zraka.

SPOMLADANSKA POZEBA KOT POSLEDICA POLARNEGA VDORA ZRAČNIH MAS
Pri tej pozebi, ko v zgornjih plasteh prodre polarni zrak s temperaturami -11°C žal nimamo
pravih rešitev , zato v takih na srečo zelo redkih primerih, ko dejansko lahko govorimo o
naravni katastrofi, bi morala prizadetim vinogradnikom pomagati država. Ob tem pa
moramo opozoriti, da so posledice take zmrzali na pridelku grozdja praviloma dvoletne. Za
podkrepitev te trditve, v Avstriji in tudi pri nas v obmejnem pasu po lanski pozebi, lahko v
vinogradih letos pričakujejo samo okrog 50% količinsko trgatev.
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.kmetzav-mb.si/Vinogradnisko_obvestilo_2_17.pdf
enajstica
# 20.04.2017 ob 11:17
Nesite čebulo u Afriko, pa bo... Res katastrofa... Še sto let nazaj so ljudje preživeli, pa bomo tudi mi. Majstri novinarji, vse potencirate...
Unssen
# 20.04.2017 ob 09:27
Napoved v sliki še enkrat:

LINK
Krimsky
# 20.04.2017 ob 09:21
En tak se-ne-ogreva-terorist (za ilustracijo, ali za resnejše branje) je npr. GORA
v kolumni http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/3342-napad-na-clovestvo
~
In ne moremo reči, da je 'iz zadnje moke', saj argumentira, saj navaja vire ...
~
Vse ostalo je itak na vas, ker (žal/hvalabogu) nimamo Ministrstva za resnico ... vse morate raziskati, razmisliti sami ... nihče tega ne bo storil namesto vas ...
bobbek
# 20.04.2017 ob 18:05
Ne se sekirat,v Sparu,Hoferju itd. robe ne bo zmanjkalo.
pobrisan
# 20.04.2017 ob 11:57
@aaa

te češnje pridejo iz sredozemskih držav.
am shagar
# 20.04.2017 ob 11:51
Saj minus je bil že zadnja dva dni.
samburin
# 20.04.2017 ob 09:23
@eMZe
Terorist česa, ne razumem.
Unssen
# 21.04.2017 ob 11:11
@eMZe

Ja, mraz je danes žal naredil svoje. Na Celjskem je šlo danes celo
do -4,5 °C, ponekod po Sloveniji pa še nižje.

Nasploh je bila napoved ARSO večinoma preblaga (rdeče dejanski minimumi danes, modro napoved ARSO):

(grafika sposojena od kolega ŠTROMARja na Zevs forumu)

Čudi me, da ni nobenega članka danes na temo učinkov in prvih odzivov današnje pozebe.
Lukamkg
# 20.04.2017 ob 11:25
Sej zadnja leta nas vedno preseneti zima takle čas, zakaj neki...
aaa
# 20.04.2017 ob 11:36
@eMZe
Tudi jaz se spomnim da so bile nokoč na zadnji šolski dan češnje redke kot severni medvedi, sedaj pa jih je že maja kolikor hočeš. Vseeno pa me zanima, ali je to posledica pretoplega marca, ali pa smo začeli gojiti bolj zgodnje sorte sadnega drevja. Ker še je drugo smo si za to kar se dogaja povsem sami krivi.
Kazalo