Silovit veter dosega hitrost do 120 kilometrov na uro. Foto: EPA
Silovit veter dosega hitrost do 120 kilometrov na uro. Foto: EPA
Železnice
Zaradi nevihte nastajajo zamude v železniškem prometu. Foto: Reuters

Za žensko v mestu Wolverhampton je bil usoden del gradbenega materiala, ki je zaradi močnega vetra padel na ulico. Zaradi hude poškodbe glave je ponesrečenka umrla, so sporočile reševalne službe.

V četrtek zjutraj so na severu Walesa izmerili celo sunek vetra s hitrostjo 151 kilometrov na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nevihta je s sabo poleg izjemno močnega vetra prinesla dež in ponekod tudi sneg.

V okolici Dublina je nevihta na električnem omrežju povzročila 770 okvar, zaradi katerih je brez elektrike ostalo 56.000 gospodinjstev. Glede na to, da nevihta še ni dosegla vrhunca, irski električni dobavitelj ESB pričakuje še več okvar. Tudi na Severnem Irskem je bilo brez električne energije 21.000 gospodinjstev, a so večino okvar že odpravili in sredi dne je bilo prizadetih še 7.000 gospodinjstev.

Vremenske razmere so ohromile promet. Na letališču Heathrow so odpovedali približno desetino poletov. Irska letalska družba Aer Lingus pa je za zdaj odpovedala 12 poletov med Irsko in Združenim kraljestvom.

V železniškem prometu nastajajo številne zamude, voznike avtomobilov pa pozivajo k previdnosti oziroma celo preložitvi poti, predvsem v osrednji in severni Angliji.

Sneg na Škotskem
Na Škotskem zaradi nevihte tudi močno sneži, kar še dodatno ovira promet. Avtocesta severno od Glasgowa je zaradi snega delno zaprta. Glede na napovedi vremenoslovcev naj bi danes na Škotskem in na severozahodu Anglije zapadlo do 30 centimetrov snega.

Britanski vremenoslovci so nevihto Doris označili za t. i. vremensko bombo. Kot pojasnjujejo, tovrstni vremenski pojav nastane, ko pritisk znotraj depresije hitro pade in ustvari močne vetrove, piše nemška tiskovna agencija DPA.