Okolje

Poudarki

  • Skorajda letni obseg sečnje
Vetrolom v kočevskih gozdovih
Vetrolom je najbolj prizadel smreke, saj so listavci veliko odpornejši. Fotografija je iz kočevskih gozdov. Foto: MMC RTV SLO/Marija Jakopin
VIDEO
Velik posek zaradi vetroloma

Dodaj v

Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa

Ocena državnega gozdarskega podjetja
17. januar 2018 ob 15:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.

V družbi Slovenski državni gozdovi (SDG) ocenjujejo, da bo treba posekati približno 1,1 milijona kubičnih metrov lesa. Kot so poudarili na novinarski konferenci v Kočevju, so bile prvotne ocene škode preskromne.

Eden prvih sanacijskih ukrepov je bilo po pojasnilih vodje službe za gozdarstvo pri Slovenskih državnih gozdovih Mihe Zupančiča odpiranje gozdnih cest, kar je omogočilo dostop v gozd, pregled poškodovanosti gozdov ter začetek sečnje in spravila poškodovanega lesa. Skupno so doslej očistili dobrih 774 kilometrov cest.

"Prvotne ocene razsežnosti obsega poškodovanih gozdov so se tako v površini prizadetih kot tudi v obsegu količine kubičnih metrov pokazale za premajhne," je poudaril Zupančič.

Intenziteta poškodovanih dreves je po posameznih področjih sicer različna. Na nekaterih območjih so poškodbe tako velike, da se je s tem v gozdu porušila njegova sestojna zgradba. Na preostali površini je intenziteta poškodovanih dreves manjša, se pa pojavljajo na večjih površinah. Okoli 80 odstotkov poškodovanih dreves je iglavcev, je pojasnil Zupančič.

Skorajda letni obseg sečnje
Ocenjena višina poseka po njegovih besedah predstavlja skoraj letni obseg sečnje, ki je predpisan z gozdnogospodarskimi načrti. Do danes so od Zavoda za gozdove Slovenije prejeli 712 odločb za 383.695 kubičnih metrov lesne mase. Do zdaj so jih v izvajanje sečnje in spravila oddali 576 oziroma za 285.855 kubičnih metrov lesa.

Kot je opozoril Zupančič, so razmere za izvajanje sečnje in spravila po vetrolomu še težje kot sicer. "Gre za dela z izredno povečano nevarnostjo," je dejal. Sanacija je zaradi tega nekoliko počasnejša in dražja, predvsem v gozdovih, ki niso dovolj odprti z gozdnimi prometnicami, in na težje dostopnih terenih.

Slovenski državni gozdovi opažajo, da je izvajalcev sečnje in spravila lesa v Sloveniji premalo, da bi zagotovili posek vseh poškodovanih iglavcev do vegetacije. Glede na povečan obseg sanitarnih sečenj v preteklih letih zaradi gradacij podlubnikov poleg tega pričakujejo, da bo tudi letos precejšnji obseg sečnje vezan na ta vzrok.

Izvajanju sanacije poškodovanih gozdov so v družbi po pojasnilih njenega glavnega direktorja Zlatka Ficka prilagodili tudi druga dela. Z omejevanjem redne sečnje usmerjajo izvajalce na področja poškodovanih gozdov, s prerazporeditvami zaposlenih znotraj družbe pa naj bi lažje organizirali delo znotraj podjetja in delo s poslovnimi partnerji.

Na pobudo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se tudi dejavno vključili v komisijo, ki bo iskala rešitve za čim hitrejšo sanacijo poškodovanih gozdov, je še pojasnil Ficko.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Gams
# 17.01.2018 ob 16:48
Izvajalci v gozdovih naredijo takšen nered da je groza. Razrijejo poti, vejevje pustijo razmetano po pešpoteh, če mejijo na privat lastnino se ne ozirajo kaj kam pade in polomi. Leta nazaj v prejšnji državi so bili gozdovi za vzor danes se gleda le skozi denar.
luckyss
# 17.01.2018 ob 16:18
Vsaj v lesne pelete jih predelajte, ne pa da bo spet Avstrija služila na naš račun...
Očitno je to za nas že vesoljska tehnologija..
HOR
# 17.01.2018 ob 15:47
"... Na nekaterih območjih so poškodbe tako velike, da se je s tem v gozdu porušila njegova sestojna zgradba. Na preostali površini je intenziteta poškodovanih dreves manjša, se pa pojavljajo na večjih površinah. Okoli 80 odstotkov poškodovanih dreves je iglavcev,..."

Glede na to, da je iglavcev zaradi pogozdovanja precej več ( in preveč...), kot jih je bilo v avtohtonem gozdu na območju Slovenije bi lahko prej rekli, da se glede tega naravno vspostavljajo naravni pogoji za restavracijo avtohtone sestojne zgradbe gozda..

Močan veter tudi nazorno kaže zakaj je bilo v preteklosti manj iglavcev...
janipapillon
# 17.01.2018 ob 16:38
leseni peleti ... vsesort, tud domek se lahko naredi iz hlodov
https://www.google.si/search?q=handcraft
ed+log+home&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch
&sa=X&ved=0ahUKEwiDxeH5qd_YAhXS_
qQKHTe7DggQ_AUICigB&biw=1333&bih
=648
a.vehar
# 22.01.2018 ob 17:03
Upam, da bodo rešitve uspeli poiskati preden pride nova katastrofa... Glede na to kako odzivno deluje naš minister. Edina resna stranka, ki se zavzema za vsakega posameznega človeka in ji ni vseeno je stranka s programom ZATE.
a.vehar
# 22.01.2018 ob 16:03
a v privatnih gozdovih ni bilo vetra,
galoper
# 19.01.2018 ob 15:48
@Lluka # 19.01.2018 ob 08:25

Kateri listavci imajo pozimi listje, ki ga žled uniči in ne more koristiti drevesu? Si morda že gledal kako obrezujejo sadno drevje?
sagoza
# 18.01.2018 ob 11:38
židan si mane roke in moli za še eno tako zimo naslednje leto
Lluka
# 19.01.2018 ob 08:25
Očitno nekateri ne vete kaj pišete. Pojdite malce po Notranjski in si oglejte LISTAVCE, Posledice zleda so naredile svoje. Res da pri smreki so bile posledice vidne takoj, pri listavcih pa se je začelo sedaj kazati....DREVJE ODMIRA, gobe rastejo po drevesih..... Zato ker je žled dodobra polomil veje dreves,,,, drevo pa potrebuje vejice in liste da se lahko napajo z vodo in fotosintezo. Tega pa sedaj ni... in veje dobesedno gnijejo na drevesu. Ko podiraš buovno se ta ko pade na tla razleti...čeprav je pred tem zgledala lepa.... itd.

Notranjska bo v času do 5 let nastala en sam golosek.
kingeston
# 18.01.2018 ob 09:21
bo SiDG kaj prodajal ker itq ne zmore vsega dela opraviti in kvalitetno skrbeti za gozdove ???

seveda ne bo, ker drvimo znova v komunizem in nacionalizacijo...
Kazalo