Čeprav se ponekod po državi narava že prebuja, pa vremenoslovci napovedujejo še snega v hribovitih predelih države. Foto: BoBo
Čeprav se ponekod po državi narava že prebuja, pa vremenoslovci napovedujejo še snega v hribovitih predelih države. Foto: BoBo
Zima še ni rekla zadnje besede

Po torkovem sončnem vremenu, vremenoslovci za danes napovedujejo pooblačitev. Dopoldne bo rahlo deževalo na zahodu Slovenije, popoldne pa pa tudi ponekod v osrednjem in južnem delu Slovenije.

Zima postregla z nadpovprečnimi padavinami
Sicer pa je letošnja zima po vsej Sloveniji postregla z nadpovprečno količino padavin, največ v Beli krajini. Po podatkih agencije za okolje so nadpovprečno debelino snežne odeje izmerili na vseh merilnih postajah, razen v Mariboru. V Ljubljani, Novem mestu in Murski Soboti pa je snežna odeja vztrajala dlje od dolgoletnega povprečja.

Ponekod po državi je tudi že zacvetelo spomladansko cvetje, medtem ko so na drugi strani višje ležeči predeli še pokriti s snegom. Snežna odeja na Kredarici meri štiri metre, na Voglu pa več kot dva metra. Nekaj centimetrov snega ostaja tudi v Kočevju.

Observatorij vabi obiskovalce
Ob menjavi letnega časa bodo tudi tokrat v Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec pripravili dan oziroma večer odprtih vrat. Obiskovalcem bodo tako razkazali observatorij in astronomsko knjižnico, pripravljajo pa tudi več predavanj s področja astronomije. Observatorij bo za obiskovalce odprt danes med 11. in 13. uro, ter zvečer med 19 in 21. uro, ko bodo obiskovalci lahko, če bo vreme jasno, tudi sami opazovali nebo skozi teleskope.

Zima še ni rekla zadnje besede