Na ministrstvu za okolje želijo poleg pomembnosti ločenega zbiranja odpadkov izpostaviti tudi problematiko vse večje količine proizvedenih odpadkov. Foto: BoBo
Na ministrstvu za okolje želijo poleg pomembnosti ločenega zbiranja odpadkov izpostaviti tudi problematiko vse večje količine proizvedenih odpadkov. Foto: BoBo

Slovenija se je letos pridružila evropski pobudi, namenjeni zmanjševanju odpadkov. Začenja se teden, ki želi ljudi opozoriti na problematiko vse večje količine proizvedenih odpadkov.

Na ministrstvo za okolje in prostor, kjer akcijo koordinirajo, se je prijavilo dvajset organizatorjev. Med njimi je tudi društvo Ekologi brez meja, ki bodo v Ljubljani izvajali akcijo "Vrečka na vrečko", ki se bo ob koncu tedna zmanjševanja odpadkov 28. novembra končala s prireditvijo na Kongresnem trgu. V svoji akciji opozarjajo konkretno na nepotrebno in pretirano uporabo plastičnih vrečk, ki predstavljajo precejšnje breme za okolje.

Na letošnji, prvi natečaj za najbolj zeleno občino v Sloveniji se je prijavilo 47 občin, strokovna komisija pa je za zmagovalce razglasila med mestnimi občinami Velenje, med občinami z več kot 5.000 prebivalci Bled in med manjšimi občinami Vransko. Kljub povečani skrbi za okolje v vseh občinah, tudi zmagovalnih, prav visoka količina komunalnih odpadkov ostaja težava. Večina občin pridela letno med 350 in 400 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, medtem ko se je država zavezala, da naj ta količina ne bi presegala 300 kilogramov na prebivalca. Skrb vzbujajoč pa je tudi nizek odstotek ločeno zbranih odpadkov. V občinah namreč ločeno zberejo manj kot dvajset odstotkov komunalnih odpadkov.

Samo ministrstvo pa je za čas poteka pobude organiziralo natečaj in delavnico, ki so ju naslovili "Odpadki niso smeti". Posebej pa želijo izpostaviti pomembnost zmanjševanja odpadkov v skupnih prostorih.

V Evropi o odpadkih vedo več
Poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja odpadkov v Evropi vse bolj poudarjajo tudi pomembnost razumevanja njihovega nastajanja. Nujne so tako tudi spremembe pri sami proizvodnji izdelkov in ozaveščanju prebivalcev. Količino odpadkov je mogoče namreč zmanjšati že z izbiranjem izdelkov, ki so brez embalaže ali vsaj v povratni embalaži. Prav tako pa okolju lahko pomagate, če raje izbirate izdelke za večkratno uporabo kot tiste, katerih uporabnost je bolj omejena.

V Sloveniji smo pri tem šele na začetni stopnji. Tudi dejavnosti, kot so te, ki jih bodo izvajali različni organizatorji v okviru evropskega tedna, pa naj bi pripomogle k večji ozaveščenosti in seznanjenosti s problematiko.

Vsak ukrep šteje! Vsak mora sodelovati!
Sporočilo, ki ga želi v javnost posredovati evropski teden zmanjševanja odpadkov, je prav to. Niso samo velika dejanja tista, ki pripomorejo k zmanjševanju odpadkov in skrbi za okolje. Kot vrečka na vrečko proizvaja nepregledno morje plastike, neprimerne za reciklažo, tako lahko tudi malenkosti, ki jih postorimo posamezniki, pripomorejo k čistejšemu okolju.

V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov naj bi vse države članice izpostavljale načela nove okvirne evropske direktive o ravnanju z odpadki. Ta predvideva dve bistveni novosti - preprečevanje nastajanja odpadkov in sodelovanje pri zmanjšanju količine odpadkov.

"Torej: ključ rešitve je v vsakem od nas, saj odpadki ne nastajajo kar sami od sebe," pa je okoljsko ministrstvo med drugim še zapisalo na svoji spletni strani.