V Ruandi živi polovica svetovne populacije gosrkih goril. Foto: EPA
V Ruandi živi polovica svetovne populacije gosrkih goril. Foto: EPA
Slon v nacionalnem parku Akagera
Slon v nacionalnem parku Akagera. Foto: EPA

Prav zato je gostiteljica letošnjih osrednjih prireditev ob dnevu okolja Ruanda, država, ki je znana po svoji neverjetni flori in favni. Prireditve potekajo že od 28. maja, osrednje slovesnosti pa se vrstijo do 3. do 5. junija. Ob letošnjem, 38. svetovnem dnevu okolja, so pri Združenih narodih pripravili enega največjih praznovanj, kar se jih je zvrstilo od leta 1972, ko je Generalna skupščina ZN-a ob začetku konference o človekovem okolju, okolje s posebnim dnevom počastila prvič.

S posebnim dnem želijo Združeni narodi okoljski problematiki nadeti človeški obraz, omogočiti ljudem, da postanejo dejavni členi trajnostnega in uravnoteženega razvoja, širiti razumevanje, da so skupnosti ključne pri spreminjanju odnosa do okoljskem problematike, in se zavzeti za partnerstvo, ki bo zagotovilo, da bodo vsi narodi v prihodnosti uživali več varnosti in blaginje.

V Ljubljani je ta teden potekala delavnica o onesnaženosti zraka v mestih. To je zlasti v Sloveniji velika težava, saj je zrak v mestih, še posebno v Ljubljani, med najbolj onesnaženimi v Evropi. Dostikrat so presežene vrednosti različnih onesnaževalcev, še posebej prašnih delcev. Glavni krivec za tako stanje je promet. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus vidi velik del rešitve v izboljšavi javnega transporta, v parkiriščih na robu mesta, v večjem uvajanju kolesarskih stez v mestih in čimprejšnjem uveljavljanju čištejših tehnologij tako v prometu kot pri ogrevanju, poroča Radio Slovenija.

Ruanda leži v osrčju vzhodnoafriškega tektonskega jarka, ki je že samo po sebi eno najbolj biološko raznolikih regij v Afriki. Tam domuje 40 odstotkov vseh vrst sesalcev na celini (skupaj 402 vrsti), pisana paleta ptic - kar 1.061 vrst, pa 239 vrst plazilcev in dvoživk. In da se ne omejimo le na živalski svet - na tem območju namreč raste tudi 5.793 t. i. višjih (ali razvitejših) rastlin.

V Ruandi številni sesalci, ptiči, pestro rastlinstvo
Samo v Ruandi živi 151 vrst sesalcev, od tega jih je 11 na pragu izumrtja. Tu lahko najdemo tudi okoli 15 vrst primatov, na območju naravnega parka Vulkanoes (Vulkani) živi polovica celotne svetovne populacije gorskih goril (gorilla gorilla berenge). Do zdaj so v Ruandi našli oz. dokumentirali tudi 670 vrst ptic, štiri med njimi so ogrožene.

Čeprav je Ruanda le malo večja od Slovenije (njena površina znaša 26.338 kvadratnih kilometrov), ima kar tri nacionalne parke, številne zaščitene gozdove in močvirja. Skupno je kar 20 odstotkov ozemlja države zaščitenega. Najbolj znan nacionalni park je Nyungwe, ki obsega 1.013 kvadratnih kilometrov gorskega pragozda in se razteza med 1.500 in 3.000 metri nadmorske višine. Na tem območju izvira večina vodotokov, ki napajajo celotno regijo.

Žarnić: Letošnje geslo vabi k razmisleku
Ob svetovnem dnevu okolja se je oglasil tudi slovenski minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki je med drugim dejal, da letošnje geslo "vabi k razmisleku o našem upravljanju in ravnanju z naravnimi viri". Žarnić opozarja, da se v globaliziranem svetu za zaveso gospodarske krize že vidijo obrisi novega razporejanja dostopnosti do naravnih virov. "Ohranjanje biotske pestrosti, izvajanje ukrepov proti klimatskim spremembam, ohranjanje ekosistemskih storitev so podlaga za povečevanje kakovosti življenja prebivalcev. Torej stopnje blaginje naše družbe, ki je neposredno vezana na dostopnost naravnih virov. In če je kaj odgovornost politike, je prav delovanje za višjo stopnjo blaginje za vse," je izpostavil minister.

V Sloveniji se po Žarnićevem mnenju nahajamo v obdobju izgradnje potrebne infrastrukture za ravnanje z odpadki in čiščenje odpadnih voda. "Veliko moramo še postoriti na obveščanju in izobraževanja vseh akterjev varstva okolja. Vključevanje vsebin okolja na dnevne rede energetike, kmetijstva in prometa je izziv in priložnost, ki obeta, da bodo cilji okoljske politike res doseženi," je poudaril in dodal, da je za to potreben izjemen napor in marsikdaj tudi pogum.