Fluorirane ogljikovodike (HFC) se uporablja za polnjenje hladilnih in klimatskih naprav. Foto: EPA
Fluorirane ogljikovodike (HFC) se uporablja za polnjenje hladilnih in klimatskih naprav. Foto: EPA
John Kerry, Ruanda
Pobudnik dogovora je bil ameriški zunanji minister John Kerry, ki je ob robu srečanja obiskal tudi center spomina na žrtve ruandskega genocida. Foto: Reuters
Dosežen nov okoljski dogovor

Ti so se zadnja leta zelo razširili, saj jih uporabljajo za polnjenje hladilnih in klimatskih naprav, poleg tega pa se je nekaj časa njihova uporaba spodbujala, saj nadomeščajo ozonu škodljive freone. Čeprav HFC-ji niso škodljivi ozonskemu plašču, pa so močni toplogredni plini (po nekaterih ocenah so kar 10.000-krat močnejši od npr. ogljikovega dioksida) in imajo kot taki velik vpliv na dvigovanje povprečne temperature.

Dogovor, ki so ga države dosegle v ruandski prestolnici in ki ga je predstavil ameriški zunanji minister John Kerry, predstavlja pomemben mejnik v boju proti podnebnim spremembam, je ob tem dejal okoljski minister države gostiteljice Vincent Biruta.

Sporazum naj bi omogočil zmanjšanje segrevanja planeta za pol stopinje, poroča BBC. Strokovnjaki učinek sporazuma primerjajo s tem, da bi bilo v ozračju do leta 2050 za okoli 70 milijard ton ogljikovega dioksida.

Različne hitrosti zmanjševanja
Pojasnil je, da so z dogovorom države podpisnice razdelili v tri skupine - v dveh so pretežno države v razvoju, v tretji pa razvite države (evropske države in ZDA) - in za vsako skupino posebej predvideli, do kdaj mora uporabo omenjenih plinov zmanjšati za 10 odstotkov. Razvite države (predvsem članice EU-ja in ZDA) so se zavezale, da bodo to storile do leta 2019, druga skupina (predvsem latinskoameriške države) ima čas do 2024, tretja (Pakistan, Iran, Irak in zalivske države) pa do 2028.

Po poročanju BBC-ja Kitajska, ki spada sicer v drugo skupino, in je največji proizvajalec HFC-jev, dejansko ne bo začela zmanjševati proizvodnje ali uporabe do leta 2029. Indija, ki spada v tretjo skupino, bo začela še pozneje. 10-odstotno znižanje uporabe naj bi dosegla šele leta 2032.

Nekateri opazovalci so sicer opozorili, da bodo zaradi odpustkov Kitajski in Indiji učinki sporazuma manjši, kot bi bili sicer. Tako tudi 0,5-stopinjsko znižanje segrevanja morda ne bo doseženo.

Razvite države so se ob tem še zavezale, da bodo v prihodnjih 20 letih (torej do leta 2036) uporabo fluoriranih ogljikovodikov zmanjšale za 85 odstotkov. Nekatere države v tej skupini so sicer že pred leti začele zmanjševati uporabo HFC-jev.

Dosežen nov okoljski dogovor