Onesnaževanje
(5)

Poudarki

  • Po zaključku del so strokovnjaki Arsa že opravili pregled del ter odvzeli vzorce zemljine z dna prazne struge Tojnice. Rezultati pa bodo najverjetneje znani čez mesec dni.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 7 glasov Ocenite to novico!
Sanacija
Mulj, ki so ga pri sanaciji postrgali z dna, bodo po pridobitvi ustreznih dovoljenj poslali na sežig v Avstrijo. Foto: BoBo

Dodaj v

Prva faza sanacije Tojnice zaključena. Sledijo nove analize.

Kdaj bodo znani rezultati analiz, še ni znano
17. avgust 2017 ob 17:57
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Prva faza sanacije potoka Tojnica po požaru v družbi Kemis se je že zaključila. Strokovnjaki nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano bodo zdaj vzorčili mulj iz potoka.

Tojnico je močno onesnažila voda, ki so jo gasilci uporabljali ob gašenju požara v vrhniškem podjetju Kemis 15. maja letos. Dan po požaru so v potoku izmerili presežene največje dovoljene koncentracije niklja, kobalta, nekaterih spojin trimetilbenzena, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) in brezbarvnega strupenega plina formaldehida, presežene so bile tudi vrednosti atrazina in nonil-fenola. Oljna gošča je prekrila brežino potoka, veliko snovi je pronicalo v plasti na dnu struge, pomorilo je tudi ribe v prizadetem delu potoka.

Agencija RS za okolje (Arso) je sanacijo onesnaženja naložila povzročitelju, torej Kemisu. V podjetju so pripravili sanacijski načrt, ki je v prvi fazi predvideval očiščenje približno 100 metrov dolgega odseka potoka od kraja požara dolvodno. Sanacijo so začeli 8. avgusta in jo v istem tednu tudi končali. V postopku sanacije so iz struge odstranili 85 kubičnih metrov mulja in 10 kubičnih metrov trdih odpadkov, je poudaril direktor Kemisa Emil Nanut in dodal, da bodo mulj poslali na sežig v Avstrijo.

Po koncu del so strokovnjaki Arsa že opravili pregled del in vzeli vzorce zemljine z dna suhe struge Tojnice. Rezultati bodo najverjetneje znani čez mesec dni. "Ko bodo rezultati analiz znani, bomo v širšem krogu načrtovali nadaljnje stopnje sanacije," so na svojih spletnih straneh napovedali v Kemisu.

Sledili bosta še dve fazi sanacije
Sanacija najbolj onesnaženega dela Tojnice je bila le prva od predvidenih treh faz sanacije. Vse od objave načrta prve faze je bilo v javnosti slišati številne kritike ter razhajajoča mnenja o tem, kaj in kako bi bilo treba ukrepati. Nanut je ob začetku del pojasnil, da so načrt pripravili na osnovi analiz vode v Tojnici v preteklem obdobju. Za drugo in tretjo fazo sanacije načrte še pripravljajo.

V Ribiški družini Vrhnika niso bili zadovoljni z načrtom prve faze sanacije, saj bi po njihovem prepričanju morali očistiti celotno dolžino struge Tojnice do izliva v Ljubljanico in še del Ljubljanice od tam naprej. Po njihovem prepričanju bi morali torej že v prvi fazi očistiti vso brežino potoka, v katero se je vpila oljna gošča.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 18.08.2017 ob 06:37
Očitno gre pri teh odpadkih za pravo mafijo, saj skrivajo podatke, objavljajo lažna poročila in s pomočjo medijev zavajajo ljudi. Elita pač dobro služi z zastrupljanjem okolja in uničevanjem zdravja ljudi. Denar ne smrdi.
politik kritik
# 17.08.2017 ob 23:39
Upam da so sanacijo dobro načrtovali. Kar nekaj strokovnjakov je povedalo, da se v Sloveniji velikokrat dela nekaj na glavo, oz. se dela zato da se dela ne zato da se kaj naredi. Skratka tale sistem "krampa in lopate" lahko naredi več škode kot koristi.

Pa ne da je kaj s sistemom "krampa in lopate" kaj narobe. Samo res upam da so delali tako kot se zagre in da so poslušali ljudi ki se spoznajo na to in imajo izkušnje.

Upam da so imeli poleg tudi kaj arheologov. Ljubljanica in njeni pritoki (sploh pa tisti plac ob Vrhniki) so zelo znani po svojih bogatih najdbah. Da ne bo sedaj to končalo v Avstrijskih sežigalnicah...
fgmb
# 17.08.2017 ob 21:40
Imamo ocitno uzakonjeno dolgoletno prakso korupcije. Sanacijo bi moral narociti ARSo, stroske pa terjati od povzrocitelja. ARSo se dolgo casa podhranjuje s kadri in resursi.Rezultat je tu, neurejeni vodotoki, slaba kontrola(zaradi podhranjenosti in neucinkovitega sodstva).
gregori
# 17.08.2017 ob 20:59
IN KAJ VSEBUJE TA MULJ ????
fgmb
# 17.08.2017 ob 21:47
Ribiska druzina ni drzavna institucija, ampak izvajalec gospodarske dejavnosti sladkovodnega ribistva. Pogostokrat si jemljejo izkljucno pravico v prostoru in sami sebe oznacujejo za okoljevarstvenike, vse druge pa avtomaticno za unicevalce okolja ( jemljejo jim pravico do dejavnosti/obstoja). Gre za anarhiste. Nezgodni dogodek zlorabljajo za ukinitev delovnih mest, medijsko gonjo
Kazalo