Gasilci še vedno nadzirajo pogorišče. Foto: BoBo
Gasilci še vedno nadzirajo pogorišče. Foto: BoBo

Požar v občini Osilnica, ki je izbruhnil preteklo soboto, še vedno ni pogašen, njegovo širjenje pa so gasilci omejili. Gozd, ki ga je zajel požar, z vidika pridobivanja kakovostnega lesa sicer nima velike vrednosti, je pa njegova vrednost toliko večja z vidika varovanja rastišča in njegove okolice pred posledicami vseh vrst erozijskih procesov.

Zato so gozdovi na strmih pobočjih Kolpske doline razglašeni za varovalne gozdove, opozarjajo v zavodu za gozdove. Požarišče namreč leži na območju Natura 2000, ki je izjemno pomembno z vidika ohranjanja biotske pestrosti, predvsem kot življenjski prostor nekaterih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Da bo poškodovani gozd v enaki meri opravljal svoje ekološke funkcije kot pred požarom, pa bo po navedbah zavoda za gozdove trajalo več desetletij. Požar, ki je izbruhnil 18. avgusta, je po oceni zavoda zajel 110 hektarov veliko območje.

Znova se je pojavilo več žarišč, ki jih zaradi nedostopnosti terena gasijo s helikopterjem Slovenske vojske, na terenu pa je bilo dopoldne tudi 40 gasilcev. Požar je sicer pod nadzorom in ni nevarnosti, da bi ogenj zajel kakšen objekt, je povedal vodja intervencije Leon Behin.