Slovenijo je ponoči zajela hladna fronta, ki je precej ohladila ozračje in prinesla precej dežja. Foto: BoBo
Slovenijo je ponoči zajela hladna fronta, ki je precej ohladila ozračje in prinesla precej dežja. Foto: BoBo
Belgija
Neurje je na Obali podrlo več dreves .
Mura, poplave
Reke so precej narasle v osrednji in vzhodni Sloveniji. Foto: BoBo
Električni izpadi na Gorenjskem
Veter pustošil po Obali

Največ posredovanj je bilo zvečer in ponoči v Izoli. Tako je v sredo ob 20.33 v Jagodju v občini Izola zaradi vetra drevo padlo na električne vodnike. Ob 20.34 je veter na Velikem trgu v Izoli podrl drevo na vodnjak, ob 20.58 pa na Manziolijevem trgu poškodoval okno in streho na tamkajšnji cerkvi.

Ob 21.31 so posredovali gasilci PGD Hrvatini, ker je voda zalila kletne prostore stavbe na Kolombanu v občini Koper. Ob 22.06 so na Cankarjevem drevoredu v Izoli s stojal padla štiri plovila in se poškodovala. Ob 22.12 so morali gasilci PGD Kobarid na Ulici Sergeja Mašera v Kobaridu odmašiti kanalizacijski jašek in tako preprečiti zalitje stanovanjskega objekta.

Težave zaradi meteorne vode in vetra po vsej Sloveniji
Ob 22.43 je v Smledniku v občini Medvode občan prosil za pomoč, ker mu je meteorna voda ogrožala objekt. Ob 1.41 je meteorna voda zalila poslovne prostore Avtovleke Horvat v Krogu pri Murski Soboti. Ob 2.30 je zaradi močnega vetra in dežja zamakalo v stanovanje bloka na Ulici Sallaumines v Trbovljah. Ob 2.42 se je zaradi močnega vetra podrlo drevo na lokalni cesti Podkum–Padež.

Na Polzeli je ob pol petih zaradi močnih padavin voda iz podvinske struge poplavila stanovanjsko hišo in rastlinjake. Potok Ložnica je poplavil cesto Polzela–Založe v Založah. Ob 5.23 so na cesti Štrekljevec–Jugorje v občini Semič ter na cesti Rodine-Lanšprež v občini Trebnje odstanili podrti drevesi.

Voda je zjutraj zalila tudi vhod v vrtec v Hajdini in kletne prostore srednje zdravstvene šole v Murski Soboti. Zaradi močne burje, ki piha s hitrostjo od 100 km/h do 130 km/h, je bila ob 6.00 na cesti Ajdovščina-Podnanos uvedena zapora prometa II. stopnje. Zapora velja za vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Izpadi električne energije na Gorenjskem
Odjemalci v občinah Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žirovnica so okrog 22.30 ostali brez elektrike. Na Elektru Gorenjska so pojasnili, da je do izpada elektrike najverjetneje prišlo zaradi nevihte. Do izpada električne energije je prišlo tudi v naseljih Kalše in Šmartno v občini Slovenska Bistrica.

Po Sloveniji je ponoči padlo od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, največ na Gorenjskem. V Lescah je po podatkih Agencije za okolje Slovenije (Arso) padlo 91 litrov dežja na kvadratni meter. Meja sneženja je bila na okoli 1500 metrih, zapadlo je tudi nekaj centimetrov snega.

Poplavljali Kolpa in Dravinja, visok tudi pretok Krke
Zaradi obilnejših padavin so ponoči reke v osrednjem in vzhodnem delu države dosegle velike pretoke. Večina rek na zahodu in v osrednji Sloveniji pa že počasi stagnira. Naraščajo še Vipava, Sava, Savinja, na jugu pa Krka s pritoki in Kolpa.

Čez dan so še naraščale predvsem reke v južni, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Kolpa je presegla opozorilno vrednost pretoka in v manjšem obsegu poplavila, a je že začela upadati. V manjšem obsegu je poplavila tudi reka Dravinja. Narašča še reka Krka, ki bo v noči na petek v Podbočju dosegla pretok blizu opozorilnih vrednosti 200 kubičnih metrov na sekundo.

Dež je sicer ponekod že ponehal, na Primorskem bo do jutra težave povzročala burja, ki lahko na izpostavljenih mestih v sunkih doseže hitrost 90 do 120 kilometrov na uro.

Vremenska napoved za petek
V petek bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugje pa zmerno do pretežno oblačno. V vzhodni in jugovzhodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo sprva še pihala zmerna do močna burja, ki bo popoldne slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 11, ob morju 13, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo na Primorskem precej jasno. Pihala bo povečini šibka burja. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost.

G. C., T. K. B.

Električni izpadi na Gorenjskem
Veter pustošil po Obali