Na ljubljansko urgenco je zaradi vročine prišlo 20 odstotkov več bolnikov kot običajno Foto: MMC RTV SLO
Na ljubljansko urgenco je zaradi vročine prišlo 20 odstotkov več bolnikov kot običajno Foto: MMC RTV SLO
Izogibajte se soncu in telovadbi ter pijte veliko vode. Foto: BoBo
Najtoplejši dan leta doslej

Kot je pojasnil dežurni prognostik na Arsu Benedikt Strajnar, se je najhitreje ogrelo v večjih mestih, kot so Celje, Nova Gorica, Maribor in Koper, kjer so temperature trenutno okoli 34 stopinj Celzija ali nekaj čez. V Ljubljani je trenutno 33 stopinj.

Segrevanje naj bi se ustavilo na obali, kjer bo popoldne zapihal maestral, drugje po državi pa se bo vročina nadaljevala. V nedeljo, morda pa že danes, bomo tako blizu rekordnih vrednosti, je dejal Strajnar.

Veliko vode
V času vročine moramo spiti vsaj dva litra tekočine dnevno, najbolje vode, svetujejo zdravniki. Pri tem odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in velikimi količinami sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Za prostore, v katerih se zadržujemo, je priporočljivo zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombaža ali lana. Priporoča pa se tudi uporaba sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Zunanje fizične dejavnosti je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter na splošno omejiti športno dejavnost.

Petina več bolnikov kot običajno
Kot so povedali na ljubljanski urgenci, imajo danes za okoli petino večji obisk bolnikov kot običajno, kar je zagotovo tudi posledica visokih dnevnih temperatur. Posebej opazno se je povečal obisk kroničnih bolnikov, še posebej s srčno-žilnimi boleznimi. Gre namreč za skupino bolnikov, ki je še posebej občutljiva na vročino.

Prevelika koncentracija ozona
Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu je koncentracija ozona ob 13. uri spet presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka. Merilno mesto je locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, kar pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske.

Pričakujemo lahko preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi padla. Tudi v naslednjih dneh lahko pričakujemo povišane koncentracije ozona.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zdravniki priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi pa velja priporočilo, naj se v času previsoke koncentracije ozona izogibajo naporov.

Najtoplejši dan leta doslej