Čez dan se ob tako visokih temperaturah ni priporočljivo zadrževati na soncu. Foto: BoBo
Čez dan se ob tako visokih temperaturah ni priporočljivo zadrževati na soncu. Foto: BoBo
Po vrhuncu vročinskega vala hlad in nevihte

Zaradi velike toplotne obremenitve so na Agenciji za okolje izdali oranžni alarm za velik del države, najbolj vroče bo v vzhodni Sloveniji, kjer se bo čez dan segrelo do 35 stopinj Celzija, je za Radio Slovenija povedal dežurni vremenoslovec Benedikt Strajnar in dodal, da bo tam tudi v sredo najtopleje - v Beli krajini se bo tako pooblačilo najpozneje, kar pomeni, da bodo tam tudi jutrišnje temperature višje kot 30 stopinj Celzija.

Sreda bo po državi sicer večinoma delno oblačna. Popoldne in ponoči pa so mogoča krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. Ob tem so mogoči hitri porasti hudourniških vodotokov, opozarjajo na agenciji za okolje. Krajevne padavine z nevihtami se bodo v sredo popoldne pojavljale predvsem v severozahodni in severni Sloveniji, popoldne in zvečer pa se bodo postopno razširile nad vso Slovenijo.

V četrtek bo prišlo do večje ohladitve, saj bodo v primerjavi s torkom in sredo temperature padle za 10 stopinj ali več - na okoli 20 stopinj Celzija. Konec tedna bo nato znova sončen in vsak dan bo topleje.

Vročinski val nevaren za najmlajše, najstarejše in bolne
Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, na udaru so tudi bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki ter bolniki z obolenji ledvic, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in svetujejo previdnost.

Tudi zdravi naj se sredi dneva in popoldne ne zadržujejo na soncu, odsvetujejo tudi fizične dejavnosti na prostem. Svetujejo pitje veliko tekočine - vodo ali katero drugo nesladkano in brezalkoholno pijačo - in redno zračenje prostorov ponoči in zjutraj.

Po vrhuncu vročinskega vala hlad in nevihte