Elektrarna je med remontom postala tarča ostrih kritik okoljevarstvenih organizacij. Foto: Goran Rovan
Elektrarna je med remontom postala tarča ostrih kritik okoljevarstvenih organizacij. Foto: Goran Rovan
Greenpeace o jedrski energiji
Organizacija Greenpeace že dalj časa protestira proti jedrski energiji. Med tokratnim remontom so celo dejali, da bi bilo treba nuklearko ugasniti. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Krško spet elektrificira gospodinjstva


S tem se je začel njen 27. gorivni ciklus, v skladu z obratovalnimi postopki pa bodo v prihodnjih dneh zviševali moč elektrarne, so davi sporočili iz Jedrske elektrarne Krško (JEK). Po lastnih trditvah so remontna dela po preteklem 26. gorivnem ciklu izvedli kakovostno in predstavljajo dobro podlago za njeno nadaljnje varno in zanesljivo delovanje.

Med remontom so izvedli številne dejavnosti na področju preventivne obnove opreme in tehnoloških posodobitev. V okviru obsežnih preventivnih vzdrževalnih del, ki povečujejo varnost in zanesljivost obratovanja, pa lahko izpostavijo zamenjavo vodil detektorjev za meritev porazdelitve moči v sredici reaktorja, desetletni remont visokotlačne turbine in zamenjavo ene od linij varnostnih baterij, so navedli.
Tehnološka nadgradnja za varnost
Na področju tehnološke nadgradnje so izvedli okvirno 30 modifikacij, ki bodo zagotovile višjo raven jedrske varnosti in zmanjšale tveganja v prihodnje. Med njimi je gradnja redundantnega 400-kilovoltnega transformatorskega polja, zamenjava glavnega transformatorja, zamenjava sistema meritve temperature reaktorskega hladila in posodobitev izolacijskih ventilov glavnih parovodov.

Hkrati so uspešno dokončali projekt razbremenilnega sistema zadrževalnega hrama in pasivni sistem vezave vodika v zadrževalnem hramu iz programa nadgradnje varnosti, so dodali.

Težave z gorivnimi elementi
Med remontom so izvedli še vrsto preventivnih dejavnosti za stabilizacijo goriva pri povečanju njegove odpornosti na vibracije, povzročene s prečnimi pretoki na obodnih ploščah reaktorja. Pri tem so uporabili najsodobnejše strokovne metode in preverjene rešitve, zagotavljajo.

Gorivne elemente so pregledali s po njihovi presoji zanesljivo metodo In-Mast-Sipping, z ultrazvočno metodo in tudi vizualno s pomočjo podvodnih kamer. Iz nadaljnjega delovanja so izločili vse gorivne elemente, pri katerih je obstajal sum puščanja.

Z vgradnjo jeklenih palic na robu gorivnega elementa so mehansko okrepili štiri elemente, ki so nameščeni na izpostavljenih mestih, na katerih so odkrili poškodbe zaradi prečnih tokov.
Uprava JEK-a še zagotavlja, da so dopolnili akcijski načrt ukrepov, s katerim bodo med delovanjem spremljali stanje goriva v sredici reaktorja. Hkrati so poudarili, da so izvedli vse mogoče ukrepe, ki z visoko verjetnostjo zagotavljajo, da podobne poškodbe goriva med obratovanjem v prihodnjem ciklu ne bi nastajale.

Med pomembne preventivne preglede opreme spadata ultrazvočni pregled vseh vijakov obodnih plošč reaktorja in preverjanje tesnost cevnih snopov uparjalnikov z metodo vrtinčnih tokov. Oba izvedbeno zahtevna pregleda sta potrdila integriteto in neoporečnost tako obodnih plošč reaktorja kot tudi uparjalnikov.

S pregledom vseh vijakov obodnih plošč reaktorja so potrdili njihovo ustreznost in zavrgli sum, da bi bili lahko vzrokza pojav prečnih pretokov. Pregled uparjalnikov z metodo vrtinčnih tokov je potrdil zahtevano tesnost cevnih snopov uparjalnikov med delovanjem.

Vse remontne dejavnosti in rešitve, ki bodo prispevale k višji ravni jedrske varnosti v prihodnje, so podrobno spremljale pooblaščene organizacije oz. strokovnjaki, med njimi tudi Uprava RS za jedrsko varnost. Vsi so podali pozitivno mnenje o ustreznosti in kakovosti izvedenih del, je še sporočila uprava JEK-a.

Krško spet elektrificira gospodinjstva