Varnost v NEK-u ni bila nikoli vprašljiva, trdi Rožman. Foto: Goran Rovan
Varnost v NEK-u ni bila nikoli vprašljiva, trdi Rožman. Foto: Goran Rovan
Rožman pravi, da bodo vzroke za poškodbe odpravili do leta 2015. Foto: Goran Rovan

Predsednik uprave krške jedrske elektrarne (NEK) Stane Rožman je na novinarski konferenci v Krškem poudaril, da razlogov za zaskrbljenost glede varnosti krške jedrske elektrarne ni. Dodal je, da poškodbe, ki so jih ugotovili na treh gorivnih palicah, niso nekaj izjemnega.

Po Rožmanovih besedah je poškodbe na treh gorivnih elementih med obratovanjem jedrske elektrarne povzročilo vibriranje. Tega na gorivnih palicah povzročajo prečni tokovi vode, ki se uporablja za hlajenje. Ena izmed palic pa se je prelomila pozneje, v bazenu z izrabljenim gorivom, je pojasnil.

Zaradi omenjenega vibriranja so bili ogroženi štirje gorivni elementi, trije izmed teh pa so bili dejansko poškodovani. Pojav so ugotovili, ga analizirali in predvideli kratkoročne popravne ukrepe, ki jih bodo izvedli v okviru trenutnega remonta, težavo pa bodo dokončno odpravili leta 2015, je napovedal. Zaradi navedenih napak pa bodo morali trenutni remont jedrske elektrarne podaljšati za teden ali več, je dodal.

Za zdaj le kratkoročni ukrepi
Kratkoročni ukrepi - izločili bodo vse poškodovane gorivne elemente in vstavili nove, brezhibne - so po njegovem mnenju dovolj za nadaljnje in varno obratovanje NEK-a. Prav tako bodo kritične štiri gorivne elemente na izpostavljenih mestih utrdili z jeklenimi palicami. Dolgoročni ukrep pa bo manjša rekonstrukcija notranjih delov reaktorja, je pojasnil.

Pristavil je, da je bazen s shranjenim jedrskim gorivom s podvodnim robotom že pregledala francoska ekipa in posesala vse odkrušene delce. Vse odkrite okruške so skupaj z ostanki gorivne palice shranili v posebno posodo, ki jo hranijo v tem bazenu. Posledic za zaposlene ali okolje pri tem ni bilo, ravno tako pa nikakršnih nedovoljenih izpustov, je zatrdil in dodal, da varnost ni bila nikoli vprašljiva.

Greenpeace meni, da dvomi še vedno obstajajo
Okoljevarstvena organizacija Greenpeace pa je danes sporočila, da zaradi dogodka z odlomljeno gorivno palico zahteva, da ostane krška jedrska elektrarna zaustavljena, vse dokler ne odpravijo vseh dvomov o zagotavljanju njenega varnega delovanja.
To po njihovem mnenju vključuje odstranitev vseh delov goriva iz reaktorja in natančen pregled vsega goriva iz zadnjega gorivnega cikla, kot tudi vseh gorivnih elementov, ki naj bi jih uporabili v prihodnje.

NEK: Jedrska varnost ni bila ogrožena
Kako nevarne so poškodbe NEK-a?
Krška nuklearka: Težave in nevarnosti
Strokovnjaki kritični do ravnanja NEK-a
NEK: Jedrska varnost ni bila ogrožena
Kako nevarne so poškodbe NEK-a?
Krška nuklearka: Težave in nevarnosti
Strokovnjaki kritični do ravnanja NEK-a