Šimpanz Boris je iz zagrebškega prišel v ljubljanski živalski vrt. Foto: MMC RTV SLO
Šimpanz Boris je iz zagrebškega prišel v ljubljanski živalski vrt. Foto: MMC RTV SLO

Borisovi predniki so iz Afrike, zato v sebi nosi dragocene gene. Je prava podvrsta šimpanza in zato bo šel v ljubljanski živalski vrt, mogoče bomo dobili mladiče. Ni priporočljivo pariti šimpanzov, ki so križanci. Šimpanz iz našega živalskega vrta bo poskusil prispevati k ohranitvi te zelo ogrožene vrste.

Damir Kranjec
Šimpanz
Šimpanzi Pan troglodytes so precej napadalna vrsta. Z njimi je treba biti zelo previden, lahko so zelo nevarni. Foto: EPA

"Boris je naš šimpanzji samec. Star je 28 let. Prišel je iz živalskega vrta Kregeld v Nemčiji. Pri nas je že več kot 20 let. Kličemo ga dragi Boris. Vsak šimpanz ima svoj značaj in Boris je zelo prikupen," je v uvodu dejal Borisov oskrbnik v zagrebškem živalskem vrtu Damir Kranjec.

O Borisovi selitvi
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Ni napadalen, lahko bi rekli, da je nekoliko zadržan. Ne glede na to pa ima značilnosti, zaradi katerih je postal vodja tropa. Če je torej kdo glasen in napadalen, še ne pomeni, da je vodja. Boris ima značilnosti vodje. Z njim sem skoraj osem let in ves ta čas je Boris šef,"
je dejal.

Poskušajo odpraviti predsodke
V zagrebškem živalskem vrtu imajo pet šimpanzov, tri samice in dva samca. "Borisa bomo poslali v Ljubljano. Ostal bo samo King. King je mlajši, Boris pa nekoliko starejši. Torej imamo tri samice. Borisovi predniki so iz Afrike, zato v sebi nosi dragocene gene. Je prava podvrsta šimpanza in zato bo šel v ljubljanski živalski vrt, mogoče bomo dobili mladiče. Ni priporočljivo pariti šimpanzov, ki so križanci. Šimpanz iz našega živalskega vrta bo poskusil prispevati k ohranitvi te zelo ogrožene vrste," je pojasnil Kranjec. Šimpanzi sicer zelo dobro razumejo svet okoli sebe. "Ne verjemite filmom, še posebej ne hollywoodskim, pa zgodbam o Tarzanu itd. To nima zveze s šimpanzi. Šimpanzi, o katerih govorimo, torej Pan troglodytes, so precej napadalna vrsta. Z njimi je treba biti zelo previden, lahko so zelo nevarni. Naše delo je odpraviti predsodke, povezane s šimpanzi. Ljudje imajo veliko predsodkov," je dodal.

Mesec dni bo v karanteni
"Izmenjava živali med živalskimi vrtovi poteka pogosto, ker vedno nekateri živalski vrtovi iščejo določene živali, nekateri pa jih imajo viška, zato vedno ta zamenjava poteka intenzivno," je dejal vodja veterinarske službe ljubljanskega živalskega vrta Marjan Kastelic in nadaljeval: "Ker pa zagrebški živalski vrt ni odobren v skladu z direktivo 92/96, ki odobri živalske vrtove in druge centre kot centre, proste določenih bolezni, in se lahko med njimi trguje z živalmi brez karantene, bo moral šimpanz pri nas v karanteno. Mesec dni bo pod strogim nadzorom, ločen od drugih živali. Med tem časom se bodo tudi opravile vse raziskave, ki so potrebne, da se lahko ta šimpanz potem vključi v našo zbirko živali." Nekaj preiskav so sicer že naredili. "Predhodno smo opravili kar nekaj raziskav, da smo videli, v kakšnem zdravstvenem stanju je. Zdaj, ko bo v karanteni, pa moramo opraviti še tiste raziskave, ki se zahtevajo po prej omenjeni direktivi," je dodal.

Prvi del poti je šimpanz Boris že uspešno prestal. Prestal je anestezijo, jemanje vzorcev, naredili so tudi rentgen in ultrazvok. "Ugotovili smo, da je na prvi pogled zdrav, natančne preiskave pa se bodo opravile še v karanteni. Boris se počasi prebuja iz narkoze. Ko se bo zbudil in bomo videli, da je njegovo stanje dobro, da je pri zavesti, se bomo odpravili na pot." Po 30 dneh v karanteni se bo pridružil samicam v živalskem vrtu v Ljubljani.

Šimpanzi so zelo pametni
Borisa so sicer že dolgo pripravljali na selitev, s šimpanzi imajo trening, pri katerem poskušamo žival pripraviti, da sodeluje, da lahko pri vsakdanjem delu z njo opravijo posege brez pretiranega stresa. "To delamo že nekaj let in tako živali pripravljamo, da lahko čim bolj neboleče opravimo zdravstveni poseg in poseg pred transportom ali transport sam," je pojasnila vodja veterinarske službe v živalskem vrtu v Zagrebu Ingeborg Bata. Sklenila je: "Boris ni živčen. Šimpanzi so zelo pametni in razumejo, da se bo nekaj zgodilo, kljub temu pa se trudimo ohranjati dnevno rutino in ne spreminjati nečesa, kar je običajno za ta del dneva."

Borisovi predniki so iz Afrike, zato v sebi nosi dragocene gene. Je prava podvrsta šimpanza in zato bo šel v ljubljanski živalski vrt, mogoče bomo dobili mladiče. Ni priporočljivo pariti šimpanzov, ki so križanci. Šimpanz iz našega živalskega vrta bo poskusil prispevati k ohranitvi te zelo ogrožene vrste.

Damir Kranjec
Selitev šimpanza Borisa iz Zagreba v Ljubljano
Selitev šimpanza Borisa iz Zagreba v Ljubljano