Koledarska pomlad se po besedah vremenoslovca začne 20. ali 21. marca, ob pomladanskem enakonočju. Foto: BoBo
Koledarska pomlad se po besedah vremenoslovca začne 20. ali 21. marca, ob pomladanskem enakonočju. Foto: BoBo

Dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje je za MMC dejal, da vsaj v prvem delu pomladi mraz ni prav nič neobičajnega, in kot kaže, bo že naslednji teden spet malce hladneje. To pomeni, da se bodo dnevne temperature gibale do 10 ali pa okoli 10 stopinj Celzija in ne okrog 15 ali več. "To velja za prihodnji teden, ko se obeta bolj spremenljivo vreme," je napovedal.

Temperature se bodo v naslednjih dneh postopoma dvigovale
Sicer pa bo ta teden še sončno in toplo. "Najtopleje bo v petek in soboto, ko bodo po nižinah najnižje temprature kakšno stopinjo ali dve čez 20 stopinj Celzija, potem pa pride v nedeljo vremenska fronta, ki bo ohladila ozračje," je pojasnil. Glede padavin pa je dejal, da jih ta teden ne bo več, od nedelje naprej pa vsak dan obstaja verjetnost padavin.

Danes bo tako pretežno oblačno, najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 stopinj na Primorskem do 18 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, ob morju 7, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj C.

Daljši dnevi vse do koledarske jeseni
Koledarska pomlad se po besedah vremenoslovca začne 20. ali 21. marca, ob pomladanskem enakonočju. Pomlad se je letos tako začela 20. marca ob 6. uri in 14 minut. Svetli del dneva bo od danes naprej daljši od noči vse do koledarske jeseni oziroma naslednjega enakonočja, ki nastopi 22. ali 23. septembra.

Ob menjavi letnih časov pa bodo danes v Astronomsko-goefizikalnem observatoriju Golovec pripravili dan odprtih vrat. Ob jasnem vremenu bo zvečer mogoče opazovati nebesne pojave, je poročal Radio Slovenija.

Obiskovalci si bodo observatorij lahko ogledali med 10. in 13. ter 19. in 21. uro, astronomi pa jim bodo pokazali tudi opremo, astronomsko knjižnico in delovanje robotskega teleskopa Vega, so zapisali na spletni strani observatorija. Pripravili bodo tudi krajša predavanja in odgovarjali na vprašanja obiskovalcev. Astronomi eksperimentalci bodo odgovarjali na vprašanja o teleskopih, o detektorjih in izvajanju najzahtevnejših opazovanj vesolja, astronomi teoretiki, pa bodo razlagali o nastanku kozmosa, o nastanku galaksij in o črnih luknjah.