V bližini Gradca so se tresla okna, poroča Kleine Zeitung. Foto: EPA
V bližini Gradca so se tresla okna, poroča Kleine Zeitung. Foto: EPA
Slovenijo in okolico stresel potres


Potres je zelo vznemiril prebivalce Črne na Koroškem, kjer je potresni sunek trajal 10 sekund. Županja Črne Romana Lesjak je zatrdila, da škode ni. Prestrašeni so bili tudi prebivalci Raven na Koroškem, zlasti Javornika in Čečovja, je poročala dopisnica TV Slovenija Duška Lah. Potres so najmočneje čutili na Koroškem, Štajerskem, v osrednji Sloveniji in tudi drugod po Sloveniji.
Po podatkih avstrijskega urada za seizmologijo je bila preliminarna magnituda potresa 4,5, učinki potresa pa so dosegli peto stopnjo po Evropski potresni lestvici. Njegov epicenter je bil v avstrijskem kraju Eisenkappel oz. Železna Kapla. Iz avtomatske analize Arsa je tudi razvidno, da je na približno enaki lokaciji ob 14.40 sledil še en potresni sunek, in sicer z magnitudo 1,9.
Kot so za MMC povedali na uradu za seizmologijo, potresi s takšno močjo sicer lahko povzročijo škodo, a za zdaj poročil o škodi tako na avstrijski kot na slovenski strani še ni.

Razbiti krožniki in kozarci

Dva potresna sunka sta stresla tudi Hrvaško. Prvega so občutili od Šibenika do Splita, drugi, močnejši, pa je stresel Slavonijo in severozahodno Hrvaško.
V Gradcu so se po poročanju Kleine Zeitunga tresla okna, razbilo se je tudi nekaj krožnikov in steklovine. Močnejši potres z magnitudo 6,8 je stresel tudi severni japonski otok Hokaido z epicentrom šest kilometrov severozahodno od kraja Moiva.

Slovenijo in okolico stresel potres