Ohladitev v enem izmed beograjskih vodnjakov. Foto: Reuters
Ohladitev v enem izmed beograjskih vodnjakov. Foto: Reuters
Požar
Zaradi obilice deževja v Evropi vsaj ni bilo veliko požarov. Foto: EPA

Srbijo so zelo visoke temperature zajele v sredo. Najtopleje je bilo v Ćupriji in Leskovcu, kjer so namerili 36 stopinj, v Beogradu, Nišu in Kragujevcu je bilo 35 stopinj, v Novem Sadu pa še stopinja manj. Osvežitev bo s severa prišla v petek popoldne. Takrat bo temperatura občutno padla, po napovedih vremenoslovcev kar za od 10 do 13 stopinj.

Velike in hitre vremenske spremembe
Vročinski val najtežje prenašajo gradbeni delavci in vsi drugi, ki so dolgo na razgretem asfaltu. "Na vročino smo navajeni, težko pa se telo prilagodi na tako hitro otoplitev. Komaj diham, "na škrge"," je za portal Blic dejal neki gradbinec na beograjskih ulicah.

V Makedoniji so zaradi hude vročine celo razglasili rumeni alarm. Temperature se bodo do petka gibale med 34 in 40 stopinjami Celzija. Makedonsko ministrstvo za zdravje je državljanom zato izdalo svarila in napotke za zaščito pred vročino.

V hrvaškem Zagorju poplavilo nekaj hiš
Bolj podobno vreme kot pri nas pa je na sosednjem Hrvaškem. Vremenska ujma je zjutraj divjala na območju Karlovca in s seboj prinesla točo v velikosti lešnika, porušila nekaj dreves in poškodovala ceste, narasla voda pa je poplavila več hiš. Večje gmotne škode sicer ni bilo.

Razmere na Hrvaškem se še niso umirile, pristojne službe pa so zaradi mogočih neurij izdale opozorilo za celotno državo. Sonce je razveselilo le južni Jadran in Slavonijo. Neurja divjajo v Zagorju v okolici Krapine, kjer je voda zalila nekaj hiš in poplavila ceste. Ponekod so mogoče tudi vodne trombe. V Koprivnici je strela udarila v hišo, zato je zagorela.

Reševanje nemških turistov
Drugačne preglavice pa imajo na jugu Italije, kjer se spopadajo s številnimi požari. Od srede je na jugu in v osrednjem delu države izbruhnilo kar 84 požarov. Največ jih pustoši na Siciliji in deželi Kampanja na jugu. Pri obvladovanju ognjenih zubljev sodelujejo tudi letala civilne zaščite.

Požari so sicer v Italiji vsakoletna poletna nadloga, a so jih to poletje zaradi slabega vremena in obilnega deževja našteli veliko manj kot sicer. Pogosto pa so požari v tej državi podtaknjeni, čeprav zaporne kazni za tovrstno ravnanje znašajo od štiri do deset let.

Medtem ko se jug Italije spopada s požari, so sever zajela huda neurja, zaradi katerih so narasle vode, kar je povzročilo številne težave. O neurjih med drugim poročajo iz Furlanije - Julijske krajine. Prizadetih je 34 občin, narasle reke in potoki pa so odnesli en most ter poškodovali ceste. Med drugim je moral italijanski vojaški helikopter v sredo zvečer rešiti štiri nemške turiste, ki so taborili ob reki Tilment v Dignanu v videmski pokrajini na severovzhodu države.