Skupini kozorogov se je letos pridružilo šest mladičev. Foto: Petra Hrovatin
Skupini kozorogov se je letos pridružilo šest mladičev. Foto: Petra Hrovatin

Takratna čreda 19 kozorogov je od leta 2014 do zdaj bivala v zasilni ogradi in se je v tem času povečala na 29 živali. Samo letos se je v živalskem vrtu rodilo šest kozorogov.

Načrtovanje obnove in sama gradnja sta bila sicer zelo zahtevna zaradi strmega terena in erozije. Alpski kozorogi v obnovljeni ogradi bivajo že teden dni in se jim je nanjo uspelo že dodobra navaditi.

Posebnosti ograde
Ograda je velika približno 2.000 kvadratnih metrov in ima 4 metre visoko ograjo, saj kozorogi lahko z mesta skočijo do 2 metra, z zaletom pa kar 4 metre. V ogradi je vodni izvir, ki poleg strmega terena povzroča še dodatno erozijo, zato so ga bili primorani utrditi s skalami, ki so živalim namenjene za plezanje. V spodnjem delu pa so uredili dve zemljanki, ki podpirata teren in preprečujeta erozijo. Vanju so namestili jasli in napajalnike, so sporočili iz živalskega vrta.

Obiskovalci bodo lahko kozoroge opazovali z dveh ravni. Spodaj se odpira pogled na kozoroge, ki se hranijo s senom, iz zgornjega lesenega podesta pa jih lahko opazujejo pri plezanju po skalah in sončenju v višjih legah ograde.

Poletni mladiči
Poleg veliko mladičev v ogradi alpskih kozorogov imajo mladiče tudi damjaki, surikate, alpake, gvanaki, kanadski bobri, včeraj pa se jim je pridružila še mlada zebra.