Če so muce navajene, da pridejo ob določeni uri po hrano in poznajo hranilca, vemo da takrat pridejo. Nastavimo jim živolovke, jih ujamemo, odpeljemo v zavetišče, kjer so potem kastrirane in sterilizirane. To je pomembno, da se ne razmnožujejo naprej,
Če so muce navajene, da pridejo ob določeni uri po hrano in poznajo hranilca, vemo da takrat pridejo. Nastavimo jim živolovke, jih ujamemo, odpeljemo v zavetišče, kjer so potem kastrirane in sterilizirane. To je pomembno, da se ne razmnožujejo naprej," je pojasnila Eva Gregorčič Cigoj, predstavnica društva Mačjelovka. Foto: BoBo


Ljubljanska občina je sredi julija sprejela odlok, ki vnaša spremembe, po katerih na občinskih zelenicah in cestah ni več mogoče hraniti živali, z argumentom, da je takšno početje nevarno, poleg tega pa morajo biti ceste čiste in urejene.
Izjema v novem odloku je le območje parka Tivoli, kjer ljudje še vedno lahko hranijo ptice in veverice. Če vas bo pri kršenju odloka ujel inšpektor, vam grozi 100 evrov kazni.
Od muhe do slona
"V odloku piše, da se na občinskih površinah ne sme hraniti živali. Tu lahko smatramo vse živali, od muhe do slona. Ljudje so se odzvali burno, ker tu so lahko zajete lastniške, tudi prostoživeče živali," je dejala Eva Gregorčič Cigoj, predstavnica društva Mačjelovka - društvo za pomoč prostoživečih mačk in nadaljevala: "Na MOL smo poslali dopis, v katerem smo izrazili naše nestrinjanje in pojasnila, kaj vse to potegne za sabo. Podali smo tudi predloge, tako da močno upamo, da se bodo stvari spremenile in da bo za naše mačke vse ostalo nespremenjeno, kot je bilo do zdaj."
Hranjenje zvečer ali zgodaj zjutraj
V društvu Mačjelovka so se osredotočili na problematiko prostoživečih mačk. Z osveščanjem, informiranjem in izobraževanjem se trudijo spremeniti odnos javnosti do te problematike. Hranjenje prostoživečih mačk je po besedah Gregorčič Cigojeve zelo pomembno zaradi odlova. "Če so muce navajene, da pridejo ob določeni uri po hrano in poznajo hranilca, vemo da takrat pridejo. Nastavimo jim živolovke, jih ujamemo, odpeljemo v zavetišče, kjer so potem kastrirane in sterilizirane. To je pomembno, da se ne razmnožujejo naprej," je pojasnila. Hranilci mačke sicer hranijo ob večernih ali zgodnjih jutranjih urah. V društvu zahtevajo, da se po hranjenju posodica pospravi, sicer se začnejo zbirati tudi druge živali.
"Če se posodice ne pospravijo, so zelo moteče za okolico in za ljudi. Ljudi ne motijo toliko mačke kot okolica, če je onesnažena," je še poudarila Gregorčič Cigojeva.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Hranjenje prostoživečih živali - pomoč ali napaka?
Hranjenje živali na javnih površinah je pomembno
Hranjenje prostoživečih živali - pomoč ali napaka?
Hranjenje živali na javnih površinah je pomembno