V miocenu je bila polovica Slovenije pod vodo. Foto: MMC RTV SLO
V miocenu je bila polovica Slovenije pod vodo. Foto: MMC RTV SLO
Delfinja kost
12 milijonov let stara plečnica zobatega kita, ki jo je Boris Bezjak našel na Tratah ob reki Muri. Foto: MMC RTV SLO

Bezjak je fosil našel, potem ko je na tistem območju ob reku Muri opazil nekaj zanimivega. "Skozi opazovanja in ljubezen do reke Mure sem po poplavah mnogokrat zaznal, da reka, ko razbije kamne oziroma ko jih loči erozija, sprosti liste, ki so ujeti v plasti med kamni. Postal sem pozoren na te liste, med opazovanjem nekega kamna sem preprosto odkril kost delfina - in jo na srečo prepoznal," je dejal.

O najdbi
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Pri nas živel tudi megalodon

Ti kraji so sicer zelo bogati s tovrstnimi najdbami. "Ljudje govorijo, da imajo doma shranjene morske zvezde, slišal sem celo za rakovice. Očitno je teh najdb res veliko, a ljudje preprosto mogoče ne prepoznajo potenciala za turizem ali za izobraževalne namene in to - žal - zadržijo zase," je pojasnil Bezjak in spregovoril o razmerah v obdobju miocena v naših krajih: "Vladalo naj bi plitvo tropsko morje, v katerem so živeli delfini, vse živalske vrste, ki jih tudi danes poznamo v podobnih morjih. Kot zanimivost pa morda, da je tu živel tudi megalodon, eden največjih morskih psov vseh časov, katerega obstoj je bil tudi dokazan v občini Šentilj."
Gradnja avtoceste privedla do prve najdbe
"To najdbo uvrščamo med pomembnejše najdbe. To pa zato, ker ti kostni ostanki plečnic v Sloveniji niso pogosto najdeni. Trenutno imamo dve taki najdbi vodnih sesalcev, ki jim pripisujemo obliko delfinov," je poudaril dr. Vasja Mikuž, paleontolog s Paleontološkega inštituta Ivana Rakovca. Na oddelku za geologijo na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani je razkril, da je druga najdba iz Bele Cerkve in je iz enako starih kamnin, le da je kamnina drugačna od tiste na Tratah. Kost so našli ob gradnji avtocestnega odseka Kronovo-Dobruška vas na Dolenjskem. V obdobju miocena je bila sicer polovica Slovenije pod vodo. Takratno morje je bilo podobno Jadranskemu morju, le da je bila temperatura vode nekoliko višja. "Ko je slanost padala, so pravi morski organizmi izginili. Vemo pa, da so delfini zelo prilagodljivi in vprašanje je, ali niso bili ti delfini sladkovodni," je še dejal Mikuž.

12 milijonov let stara plečnica zobatega kita
12 milijonov let stara plečnica zobatega kita