Španija je država, ki zelo ceni svojo tradicijo ter z njo povezane navade in rituale. Angleške pointerje že stoletja vzrejajo kot človekovega pomočnika pri lovu na zajce in ostalo malo divjad. Foto: Reuters
Španija je država, ki zelo ceni svojo tradicijo ter z njo povezane navade in rituale. Angleške pointerje že stoletja vzrejajo kot človekovega pomočnika pri lovu na zajce in ostalo malo divjad. Foto: Reuters

Nina in njen mož Damjan se že skoraj desetletje trudita informirati javnost o žalostnih usodah več tisoč angleških pointerjev in ostalih lovskih psov, ki jih v Španiji vzgajajo kot pse lovce.

V Kinološkem društvu Pointer želijo odsluženim, zavrženim in na smrt obsojenim lovskim psom iz Španije poiskati nove domove, v katerih bodo lastniki zanje ljubeče skrbeli.

Kruto ravnanje z "odsluženimi" psi
Španija je država, ki zelo ceni svojo tradicijo ter z njo povezane navade in rituale. Angleške pointerje že stoletja vzrejajo kot človekovega pomočnika pri lovu na zajce in ostalo malo divjad. Kljub razvoju civilizacije in moralnim vrednotam sodobnega sveta je pointer v Španiji samo orodje, ki se ga po opravljenem delu preprosto znebijo. Številni odsluženi pointerji lovci tako končajo na ulicah, žive jih vržejo v vrtine, povozijo z avtomobili, pretepejo s palicami in obesijo. Njihovim gospodarjem so te oblike ubijanja le vir zabave in užitka.

Izbirajo načine usmrtitve psov
"Lov je v Španiji zelo pomembna dejavnost. Lastniki velikih zemljišč pa so tudi politiki, ki ne dopustijo, da bi se ta praksa končala. Poleg tega gre tu še za obredne običaje, podobno kot bikoborba, ki so globoko zakoreninjeni v tradiciji, ki se je Španci še oklepajo," je dejala Žepičeva. V regijah Estramadura, Kastilja in La Macha, ki močno zaostajajo v kulturnem in gospodarskem razvoju, je položaj psov še slabši. Po končani lovski sezoni, ob čaščenju Device Marije, se zbere vaška skupnost in določi, na kakšen način bodo psi lovci usmrčeni. Gre za pointerje, ki so stari več kot 4 leta, in mlajše pointerje, ki se med lovsko sezono niso izkazali kot uspešni lovci.

Če se lastnik psa tem načinom usmrtitve upira, je zaznamovan kot nevernik in izločen iz lovske skupnosti. Poznavalci in drugi viri navajajo, da na tak način vsako leto umre približno 20 tisoč psov. Natančne številke niso znane, saj večina psov v Španiji ni registrirana.

Španska vlada psov še ni zaščitila
Na srečo peščica psov, ki opisani holokavst preživi, najde zatočišče v španskih zavetiščih, ki jih financirajo nevladne in mednarodne organizacije. S pomočjo skupin za pomoč pointerjem kasneje dobijo ljubeče domove po vsej Evropi. Le majhno število psov ima to srečo, da jih rešijo in oskrbijo v zavetiščih. Kljub trudu različnih dobrodelnih organizacij in številnim peticijam, da bi se masovni poboji prenehali in trpljenje pointerjev končalo, španska vlada psov z zakonom zaenkrat še ni zaščitila. Vzroke je mogoče pripisati tudi gospodarskim interesom, saj je špansko podeželje še vedno močno povezano z lovom.

Če boste prisluhnili oddaji, boste izvedeli tudi, kako lahko posvojite angleškega ptičarja, to plemenito pasmo športnega psa. Na tretji sliki je radoživi pointer Lukec, ki je tudi na voljo za posvojitev.

Živalski Blues: Reševanje pointerjev
Živalski Blues: Reševanje pointerjev