Quarter horse pasma je ena prvih športnih konj, ki je bila vzgojena v Severni Ameriki. Foto: MMC RTV SLO
Quarter horse pasma je ena prvih športnih konj, ki je bila vzgojena v Severni Ameriki. Foto: MMC RTV SLO

Quarter horse pasma je ena izmed prvih športnih konj, ki je bila vzgojena v Severni Ameriki. Nastala je s križanjem arabskih, barberskih in turških žrebcev z angleškimi polnokrvnimi kobilami. Visoki so od 150 do 155 cm in so zelo hitri, saj lahko na kratkih razdaljah dosežejo hitrosti do 70 km/h. O tej pasmi smo se pogovarjali z Juretom Struno z ranča Prebil.


Kako velik ranč imate in koliko konjev imate tukaj?
Ranč obsega 30 hektarjev, od tega imamo sedem hektarjev zagrajenih površin za pašnike, drugo so obdelovalna polja za travo, košenje trave. Zdaj je na našem ranču 15 konjičev.

Katere pasme so?
Pasem je kar veliko, največ jih je pasme quarter horse, ki je tudi tale, ki ga tukaj božam. Tole je las speedy.

S čim vse se pa ukvarjate na vašem ranču?
Na našem ranču se ukvarjamo s poučevanjem jahanja, tukaj sva dva licencirana inštruktorja, jaz in Barbara. Organiziramo razne otroške tabore, vsako leto pripravimo tudi prireditev oziroma tekmovanje vestern, ki šteje za točke državnega prvenstva in do zdaj smo jih organizirali že šest.

Imate quarter konje, ukvarjate se z jahanjem vestern , kaj so pravzaprav posebnosti tovrstnega jahanja?
Osnova za jahanje je po najinem mnenju še vedno angleško jahanje, kjer se jahač dodobra uči pravilnega seda, ravnotežja in ravnanje s konjem. Lahko se odloči seveda tudi za jahanje vestern. Bistvena razlika pri jahanju vestern je v opremi konja. Sedlo je namreč drugačno, uporabljajo se drugačne uzde, podsedelnice, tudi sama oprema jahača. Razlika se vidi mogoče potem v jahanju. Pri angleškem jahanju je zaželeno, da je vedno en kontakt na žival, se pravi na konja. Pri jahanju vestern je mogoče razlika, da dosežemo to prepustnost konja z razpetimi, z dolgimi vajetmi, za kar je pa seveda potrebno kar veliko treninga.

Kakšni pa so quarter konji? To je pri vas priljubljena pasma, tudi v Sloveniji je tako.
Tudi v Sloveniji, da. Teh quarterjev je res vsako leto čedalje več. Sploh, odkar smo v Evropski uniji. Quarter je izredno dojemljiv konjiček, že zelo zgodaj je sposoben razumeti veliko, mogoče več kot kakšen konj druge pasme. Govorim o povprečju. Njegova oblika je že taka, da je - po domače povedano - kot ena 'bananca' in se zelo hitro ob pravilnem delu sprosti, kar je zelo pomembno za pozneje, ko hoče jahač doseči neko prepustnost, ko sedi oziroma ko dela z njim. Odličen konjiček je za teren, ne samo za manežo, za jahanje, ampak tudi za teren, kjer so po naravi oziroma v povprečju zelo mirni konjički.

Tale vaš žrebec je nekaj posebnega, v bistvu zelo uspešen in vzorčen primer te pasme.
Da, on je v bistvu plemenjak. V Sloveniji poteka rejsko ocenjevanje konj in on je bil dvakrat na oceni. Zdaj bo star deset let in leta 2008 je kot dvoletni žrebec zmagal. Takrat je bil med vsemi tudi ocenjen kot najlepši primerek tiste razstave. Takrat in leta 2011, ko v bistvu konji po tretjem letu dobijo končno oceno, je dobil oceno (nemškega) sodnika, ki je še zdaj najvišja ocena za to pasmo v Sloveniji.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Albina - kobila quarter horse pasme
Konjska princesa
Albina - kobila quarter horse pasme
Konjska princesa