Ribja torta za morskega leva. Foto: RTV SLO
Ribja torta za morskega leva. Foto: RTV SLO

Tako kot ljudje se tudi medvedi, tigri in številne druge zveri v živalskem vrtu v teh vročih dneh najlaže ohladijo z namakanjem v vodi. "Hrano pogosto nastavimo v vodo in jih tako nekako prisilimo, da morajo oditi v vodo po hrano, čez čas jim celo voda postane všeč in se z veseljem namakajo," je povedal Franci Černelč iz Živalskega vrta Ljubljana.

Oskrbniki večkrat na dan skopajo tudi azijsko slonico Gango. Ta tritonska žival pogosto dobi tudi sladoled ali pa tako kot danes ohlajeno sočno lubenico, morska leva pa sta se posladkala z ledeno ribjo torto.

V živalskem vrtu ves čas budno pazijo, da katera izmed živali ne bi dehidrirala. "Stalno je prisotna voda, ki se jo večkrat na dan menjava, da ni topla, vsem se seveda zagotavlja senca. Treningi so prilagojeni nočnemu delu dneva," je pojasnila Petra Hrovatin.

Kako vročino prenašajo risi, pa bodo lahko obiskovalci izvedeli čez 10 dni. Takrat bodo predvidoma spet odprli del živalskega vrta, ki ga je najbolj poškodoval žledolom pred letom in pol.

Vročina težavna tudi za živali
Vročina težavna tudi za živali