Kot je pojasnil Oman, je vse več občanov ozaveščenih in se zaveda odgovornosti pri prevzemu skrbništva za živali. Foto: BoBo
Kot je pojasnil Oman, je vse več občanov ozaveščenih in se zaveda odgovornosti pri prevzemu skrbništva za živali. Foto: BoBo

Od odprtja leta 2002 so v Gmajnicah oskrbeli že več kot 26.000 zapuščenih živali. V zadnjih letih sprejmejo med 1.400 in 1.700 mačk in 350 psov letno. Od začetka poslovanja zavetišča do danes se je število zapuščenih psov prepolovilo, je pojasnil vodja zavetišča Marko Oman.

V zadnjih letih so bili v zavetišču pri oddaji živali zelo uspešni. Po besedah Omana gre zasluga za to zlasti urejenemu lastništvu in odgovornejšemu skrbništvu. Kot je pojasnil, je v preteklosti velika večina zapuščenih psov ostajala v zavetišču, danes jih dve tretjini kmalu po sprejemu vrnejo skrbnikom. Ob zmanjšanem sprejemu, hitrem vračanju oziroma uspešni oddaji jim je tako uspelo doseči najnižje število nameščenih psov, in sicer manj kot 20.

Število zapuščenih mačk pa ostaja visoko. V preteklosti so številni neželeni mačji mladiči končali v obcestnih jarkih, smeteh ali rekah, danes pa jih občani kot najdene prijavijo zavetišču. Lastnikom vrnejo le dva odstotka zapuščenih mačk, v zadnjih letih so jih sicer oddali 470.

Poleg psov in mačk pa so po besedah vodje zavetišča sprejeli že najrazličnejše živali od kač, želv do sobnih ptic, malih glodavcev, kuncev, celo vietnamskih pujsov. Ker pa nimajo primernih prostorov za eksotične živali, ustreznejše prostore zanje iščejo pri začasnih skrbnikih.

Ob sprejemu živali v zavetišče zaposleni vedno najprej preverijo morebitne znake lastništva, saj jih želijo vrniti. Vse tudi veterinarsko pregledajo. Tiste, ki jih ni mogoče vrniti skrbniku, namestijo v karanteno, jim odpravijo zajedavce, po potrebi pa zagotovijo še zdravljenje in jih cepijo proti kužnim boleznim. Po končani karanteni jih sterilizirajo oziroma kastrirajo, označijo z mikročipom, izdajo potni list in registrirajo. Kot je še pojasnil Oman, uspavajo le hudo bolne in poškodovane ter nevarne živali. Letno uspavajo približno tri odstotke psov in 20 odstotkov mačk.