Voda je prizadela nekatera območja, ki so bila hudo prizadeta že v majskih poplavah. Foto: Reuters
Voda je prizadela nekatera območja, ki so bila hudo prizadeta že v majskih poplavah. Foto: Reuters

Bosno in Hercegovino so v torek zajele obilne padavine, ki so po vsej državi povzročile precej nevšečnosti. V številnih že v maju prizadetih občinah so se znova razlile manjše reke in potoki, poplavljenih je na stotine objektov, promet je močno oviran, sprožajo pa se tudi zemeljski plazovi. Najhuje je bilo na območju Banjaluke, kjer so v sredo razglasili tudi izredne razmere.

Župan Banjaluke Slobodan Gavranović je povedal, da je bilo v mestu poplavljenih 247 družinskih hiš, 14 objektov pa ogrožajo plazovi. Povedal je še, da se je na območju mesta sprožilo več kot 60 zemeljskih plazov. V občini Srebrenik je narasla reka Tinja poplavila več kot 300 družinskih hiš, zaradi česar so z najbolj ogroženih območij izselili 22 družin.

Sprožajo se novi, pa tudi stari plazovi
V občini Tuzla so razmere še posebej kritične v Lukavcu, kjer je poplavljenih 300 objektov. Sprožili so se številni novi, pa tudi stari plazovi. Ožje mestno središče je pod vodo in plastjo mulja.

Zaradi obilnih padavin je narasla tudi reka Brka, ki je poplavila okoliška naselja v južnem delu okrožja Brčko. Voda je poplavila tudi naselji Palanka in Brka, ki sta bili sicer poplavljeni že v hudih majskih poplavah.

Težav pa, kot očitno kaže, še ni konec. Zaradi napovedanega slabega vremena so tako na širšem območju Banjaluke, Sarajeva in Tuzle znova razglasili alarm.

Poplave terjale dve smrtni žrtvi
So pa poplave terjale tudi dve smrtni žrtvi. V naraslem potoku v občini Čelinac nedaleč od Banja Luke so policisti in reševalci v avtomobilu našli trupli dveh oseb, moškega in ženske. Trupel reševalcem še ni uspelo izvleči, saj se nahajata na težko dostopnem terenu, policija pa predvideva, da je njuno vozilo v narasli potok odnesla deroča voda.