Riba napihovalka živi v plitvih priobalnih vodah pa tja do 250 metrov globine. Foto: Martin Tancar
Riba napihovalka živi v plitvih priobalnih vodah pa tja do 250 metrov globine. Foto: Martin Tancar

Omenjena riba sicer večinoma živi v Indijskem in Tihem oceanu, to pa je drugič, da so jo ujeli v hrvaškem Jadranu. Kot je dejal Jakov Dulčić s splitskega inštituta za oceanografijo in ribištvo, je zato javnost nujno treba seznaniti z nevarno ribo. Ribe se ni priporočljivo dotikati brez rokavic, niti slučajno pa se je ne sme pripravljati za hrano, saj se lahko zaužitje ribe konča s paralizo in smrtjo.

Ribo srebrne barve s črnimi madeži in progami, ki je bila težka približno kilogram, dolga pa okoli 40 centimetrov, je v zalivu Lapad pri Dubrovniku ujel neznani ribič. Na inštitutu so bili zaskrbljeni, ker so najprej videli fotografijo srebrnoproge napihovalke na pladnju in so se ustrašili, da bi lahko nekdo zaužil to izjemno strupeno ribo.

Na Japonskem zaradi zastrupitve letno umre okoli 200 ljudi
Kljub potencialnemu smrtonosnemu tveganju za zdravje imajo meso napihovalke na Japonskem, v Egiptu in Turčiji za delikateso. Pripravljajo jo samo posebej izurjeni kuharji, kljub temu pa zaradi zastrupitve z mesom napihovalke na Japonskem letno umre okoli 200 ljudi, je poročala hrvaška televizija. Hrvaški mediji tudi poročajo, da farmacevtske družbe v zadnjem času kažejo vse večji interes za strup napihovalke.

Prvič so primerek strupene napihovalke v hrvaškem Jadranu ulovili leta 2012 pri otoku Jakljanu nedaleč od Dubrovnika. Domnevajo, da je strupena riba iz družine napihovalk v Jadran priplavala skozi Sueški prekop. Ribiči jo vse pogosteje lovijo v vzhodnem delu Sredozemskega morja.

Napihovalka - zelo agresivna in napadalna riba
Napihovalka - zelo agresivna in napadalna riba