Velikonočni prazniki bodo v znamenju dežja. Foto: BoBo
Velikonočni prazniki bodo v znamenju dežja. Foto: BoBo
Arso
Zaradi močnih padavin bodo naraščale številne reke po Sloveniji. Foto: Arso

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo padavine čez dan oslabele in ponekod prehodno ponehale, zvečer in ponoči pa se bodo nekoliko okrepile. Do sobote zjutraj bodo sicer večinoma ponehale, a dopoldne se bodo spet pojavile, predvsem v zahodnih krajih, popoldne pa se bodo širile proti vzhodu, so sporočili s centra za obveščanje.

V nedeljo bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne počasi slabele. Meja sneženja bo najprej okoli 1400 metrov, v nedeljo zjutraj pa se bo spuščala, ponekod lahko ob močnejših padavinah sneži tudi do nižin. V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale, čez dan pa bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Reke bodo poplavljale
Zaradi kombinacije padavin, taljenja snega in velike predhodne namočenosti tal pa so že začele naraščati reke po vsej Sloveniji. Ljubljanica je na Ljubljanskem barju že začela poplavljati na območju pogostih poplav, ob slovenski obali pa bo v teh dneh povišano plimovanje morja.

V prihodnjih dneh obstaja velika verjetnost razlivanj ob rekah in manjših vodotokih na območju pogostih poplav v večjem delu države, z izjemo severozahodne Slovenije. V soboto lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo zlasti reke manjše reke v Pomurju, Podravju, Posotelju, na Notranjskem in Dolenjskem ter reke Vipava, Reka in Kolpa s pritoki, narasle bodo tudi reke v slovenski Istri. V noči na nedeljo se bo naraščanje rek v večjem delu države predvidoma še okrepilo.

Nevarnost snežnih plazov
V centru za obveščanje opozarjajo tudi, da je sneg v visokogorju večinoma mehak in rahel, pod mejo sneženja pa razmočen. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju tretje stopnje, pod 1500 metri pa druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici. S strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi delno sprijetega snega, že ob majhni dodatni obremenitvi pa se lahko hitro sproži plaz napihanega snega. Z novimi padavinami konec tedna se bo nevarnost snežnih plazov še povečala.