Vreme
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 8 glasov Ocenite to novico!
Gore
V Julijskih Alpah lahko v prihodnjih dneh pade do en meter novega snega. Foto: BoBo
Ljubljansko barje
Po podatkih agencije za okolje (Arso) se v četrtek zjutraj in dopoldne lahko razlijejo Kolpa, nekateri pritoki reke Krke, Dravinja in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Arso: V gorah se bo snežna odeja debelila. Po nižinah bo prevladoval dež.

V četrtek zjutraj lahko poplavi tudi morje
27. december 2017 ob 10:07,
zadnji poseg: 27. december 2017 ob 16:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Arso opozarja na možnost poplavljanja nekaterih rek na območjih vsakoletnih poplav v četrtek in petek. Ob jutranji plimi pa bo v četrtek zjutraj morje poplavilo najnižje dele obale. Medtem ko bo po nižinah padal dež, pa se bo snežna odeja v gorah izdatno odebelila.

Po podatkih agencije za okolje (Arso) se v četrtek zjutraj in dopoldne lahko razlijejo Kolpa, nekateri pritoki reke Krke, Dravinja in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. V noči na petek in v petek čez dan se bo razlila tudi Krka. Reke se bodo razlivale predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo gladine vode na ojezerjenih poljih notranjskega in dolenjskega krasa ponovno povečale. V četrtek zjutraj bo ob jutranji plimi morje poplavilo najnižje dele obale, še opozarjajo na Arsu.

Na Arsu obenem poudarjajo, da se je v gorah snežna odeja močno odebelila, pričakovati pa je tudi nov sneg. Predvsem v Julijskih Alpah lahko v prihodnjih dneh pade od pol do enega metra novega snega. Letošnja višina snežne odeje na Kredarici bo po ocenah vremenoslovcev z Arsa verjetno zaostala le za zimo 2010, ko je bilo ob koncu decembra kar 380 centimetrov snega.

V gorah nevarnost snežnih plazov
Na Arsu ob tem opozarjajo, da se bo zaradi velike količine novozapadlega snega povečala nevarnost snežnih plazov. Stanje snežne odeje je zelo raznovrstno. Na južnih pobočjih je zaradi otoplitve sneg ojužen, ponekod tudi skorjast, na vetru izpostavljenih legah pa trd. Grebeni so močno spihani. V zatišnih in severnih legah je sneg še mehak. S povečano vlago in padavinami pa se bodo razmere hitro spreminjale.

Vremenoslovci ob tem dodajajo, da se bo snežna odeja v nadmorskih višinah z dežjem razmočila in postala nestabilna, s strmih pobočij se bodo lahko prožili posamezni talni plazovi. Višje se bo nevarnost postopno povečala zaradi novega snega. Do četrtka zvečer ga bo predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 centimetrov, največ na območju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp. Veter bo delal zamete in gradil opasti. Marsikje bo novi sneg prekril skorjo ali od vetra zbit sneg, zato se bodo lahko posamezni plazovi sprva prožili tudi spontano.

Deževni četrtek
V sredo bo po navedbah Arsa na severovzhodu še nekaj sonca, drugje bo oblačno. Predvsem v zahodni polovici države bodo občasno padavine. Po nižinah bo deževalo, meja sneženja bo med 900 in 1200 metri nadmorske višine. Pihal bo okrepljen južni veter, ob morju jugo.

Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12, v dolinah severozahodne Slovenije okoli 3 stopinje Celzija. Ponoči se bo dež okrepil in zajel vso državo.

V četrtek bo oblačno s padavinami, ki bodo čez dan postopno slabele. Meja sneženja se bo sredi dneva spuščala in popoldne bo v notranjosti Slovenije ponekod lahko snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Zjutraj bodo temperature od 0 do 7, popoldne pa od 0 do 4, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

V petek se bo postopno razjasnilo. V soboto bo deloma jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle.

G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
vremenko
# 27.12.2017 ob 17:17
Toliko padavin v decembru in praktično vse v dežju, katastrofa. Pogrešam sneg.
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 17:43
Rigljica, Rušica, Vrh nad Rudo, Frdamane police, Špik, Špikova škrbina, Mala Martuljška Ponca in Velika Martuljška Ponca. Oltar se je pa v oblak skril ...ti ti barabin ti :) --aja--podpišem za vsak sneg..nikol ga ni preveč ...dober tam pri dveh metrih v nižinah se lahk počasi ustav.. potem pa fest zamrzne in vsakih 14 dni enih 15centov svežega čes za puhec :)
dibsi
# 27.12.2017 ob 16:32
Naj bo sneg, mraz in veliko sonca.
ATP
# 27.12.2017 ob 20:15
elektripunk

Hitro se pozdravi :-)
ATP
# 27.12.2017 ob 19:44
windmaster

Katere številke bodo v naslednjem krogu lota ;-)
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 20:25
ATP..konec februarja racunam da grem v sluzbo..upam da mi uspe. :) hvala za lepe zelje..
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 20:09
ATP ..ce odstejes tale obdobje k polomljen doma lezim, je tezko da bi bil cel dan doma. Mogoc ksn izrazito dezevn dan..drgac sem pa dosti...gor v nekoristnem svetu :)
ATP
# 27.12.2017 ob 19:41
democenzus

S čim se je pa tebi ARSO tako zameril ;-)
Bivši uporabnik
# 28.12.2017 ob 13:04
Vremenu se je čisto zmešalo. En dan je vroče, potem sneg. Kam gremo??? Kaj smo naredili materi zemlji?? Noro. Če bi imeli močno državo z močnimi inštitucijami bi lahko stvari spremenili na boljše - to seveda ni v interesu tujcev in multinacionalk, katere zanima kratkoročno dobiček - ne pa trajnostni in skladni regionalni razvoj.
m_united
# 27.12.2017 ob 19:48
a mi lahko nekdo razloži oziroma priloži kakšno poročilo, ki opisuje spreminjanje klime na našem ozemlju. Ker mi ni jasno, kakšni so razlogi za te deževne zime v zadnjem času in temperature ki pozimi presegajo 5 stopinj celzija. Razumem, da obstaja globalno segrevanje ampak v zadnjih 20ih letih se temperatura ni dvignila tako zelo, da trenutno brez problemov v puloverju skačem po dvorišču. Zanima me kaj se je zgodilo v tem času, da imamo take zime. Kako je segrevanje ozračja vplivalo na gibanje ciklonov?
ATP
# 27.12.2017 ob 19:43
elektrupunk

Ti si pa bolj doma, da ti je 2 m v nižinah tako fajn?
ATP
# 27.12.2017 ob 19:39
dibsi

Ko je sonce običajno ne sneži ;-)
windmaster
# 27.12.2017 ob 18:24
Dnevi od Lucije naprej kažejo prve tri mesece dež in sneg, prva polovica aprila deževna, potem pa suša. Julij in avgust bosta vroča in suha, potem lepa jesen.
mdural.
# 27.12.2017 ob 17:08
bo treba čez lužo za kaj takega.
letošnja zima je bolj ali manj vzorec, ko vlažen in topel zrak prinaša z atlantika in se potem ohladi za kak dva in potem znova ista stvar.
beninorc
# 27.12.2017 ob 17:41
dopoldan se vrnila hči v anglijo in tam sneži ( london ) ssnnneežžžiiii.ma ne morš verjet je napisala.tukaj poletje tam zima .
democenzus
# 27.12.2017 ob 17:40
vreme kot vreme, za to ne potrebujemo agencij, ne lucke ne velkavrha, ne nicesar, navadni pljacani laznjivci brez morale
Kazalo