Vreme
Posledice orkanskega vetra v Nemčiji. Foto: Reuters
Razkrita streha sejemske palače v Pragi. Foto: Reuters
VIDEO
Po Evropi pustoši hud veter

Dodaj v

Foto: Hud veter po Evropi sejal kaos

Najmanj šest smrtnih žrtev
29. oktober 2017 ob 16:58,
zadnji poseg: 29. oktober 2017 ob 23:21
Berlin - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Medtem ko je pri nas agencija za okolje izdala oranžno opozorilo zaradi hudega vetra na vzhodu države, je veter povzročal hude nevšečnosti tudi v osrednji in severni Evropi. O težavah poročajo iz Poljske, Češke in Nemčije, po zdajšnjih podatkih pa je umrlo šest ljudi.

Veter je odkrival strehe, ruval drevesa in podiral električne drogove, zaradi obilnega dežja so ponekod poplavljale reke. Na Češkem in Poljskem je na tisoče ljudi ostalo brez električne energije. V Nemčiji je bil ponekod ohromljen železniški promet.


O dveh smrtnih žrtvah poročajo iz Češke. V mestu Trebič v osrednjem delu države je drevo padlo na neko žensko in jo ubilo, padlo drevo je bilo usodno tudi za starejšega moškega v kraju Jičin severovzhodno od Prage. Smrtna žrtev zaradi padlega drevesa je bila tudi na Poljskem - v bližini Szczecina je padlo drevo pokopalo avtomobil in voznika v njem. Še en človek je umrl v podobni nesreči v kraju Opole na zahodu države.

Vihar je dve smrtni žrtvi zahteval tudi na severu Nemčije ob Severnem morju. Umrl je 63-letni moški, ki je taboril in spal v kombiju, presenetil pa ga je hudournik. Njegov brat se je komaj rešil. Neka ženska pa je umrla, potem ko je prevrnilo njen motorni čoln.

Veter kot naravna nesreča
V Berlinu so zaradi viharnega vetra, ki so ga poimenovali Herwart, razglasili celo stanje naravne nesreče. Za zdaj so v nemški prestolnici obravnavali le enega poškodovanega, na katerega se je zrušil gradbeni oder, vendar so imeli gasilci polne roke dela z odpravljanjem posledic vetra. S težavami so se ubadali tudi v Hamburgu, kjer je zaradi viharja morje poplavilo zgodovinsko ribjo tržnico.

Podobno je bilo tudi na Dunaju, kjer so gasilci od sobote zvečer posredovali več kot 350-krat. Odstranjevati so morali padla drevesa, porušena ostrešja in podobno. V Avstriji je veter pihal s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro, češki meteorologi pa so namerili celo sunke s 180 kilometri na uro, sicer na vrhu najvišje češke gore, 1603 metre visoke Snežke.

Na Češkem je veter povzročal tudi težave v cestnem in železniškem prometu. Na severu države so bile gladine rek blizu poplavnim ravnem. Številna gospodinjstva pa so ostala brez elektrike. Samo na Češkem naj bi jih bilo več kot 100.000. Podobno je bilo tudi na zahodu Poljske, kjer je bilo brez oskrbe z elektriko okoli 200.000 ljudi.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Miki Mause
# 29.10.2017 ob 18:25
Hud veter po Evropi seje kaos

Veter odkriva strehe, ruva drevesa in podira električne drogove

Malo močnejši veter, ki podira stara obnemogla drevesa, odkriva strehe zaradi površne in nekvalitetne gradnje/prenove, podira slabo postavljene električne drogove......in to je že KAOS, za 3osnovne stvari, ki se ob malo močnejšem vetru redno dogajajo.

Me pa fascinira, da en električni drog podre malo močnejši veter, medtem ko avtomobila ne more obrniti na bok.
realist65
# 29.10.2017 ob 17:22
Narava je vedno močnejša, elektrika bi morala biti vsa pod zemljo.
velenjcan
# 30.10.2017 ob 08:21
v bližini Szczecina je padlo drevo pokopalo avtomobil in voznika v njem

POljaki imajo očitno neka posebna drevesa, najbrž namesto komunalnih služb.
gozdar1
# 30.10.2017 ob 05:40
Daljnovodi niso pod zemljo z razlogom, ampak kavč strokovnjaki spet vedo več.
HOR
# 29.10.2017 ob 21:35
Tudi vetrove v rangu tornada, oziroma tornado pa smo imeli v Sloveniji že v prejšnjem stoletju...

"...Orkanski veter ni le burja, ampak je na morju še močnejša tramontana, ki je v Slovenskem primorju že nekajkrat povzročala zelo velike težave. Na celini pa tornado, ki je tudi že pustošil po Sloveniji, verjetno tudi leta 2008 na Črnivcu, eden največjih tornadov v Sloveniji pa je prizadel območje okoli Črnega Vrha nad Idrijo, 23. avgusta 1986. Od tam je potoval čez Hotedršico, Žibrše, Spodnjo Zaplano in čez Ljubljansko barje do naselja Tomišelj, nastal je ob prehodu hladne fronte okoli 18. ure, posebnih opozorilnih znakov pred neurjem pa ni bilo. Pas viharja je bil dolg kar 34 km, širok pa okoli 100 metrov. Ocenjena hitrost vetra v vrtincu je bila od 216 do 360 km/h. Obseg škode je bil neverjetno omejen, zato pa je bila škoda ponekod izredno velika: hiše brez ostrešja, porušeni zidovi in dimniki, nekatera ostrešja je odneslo celo 200 metrov stran od hiš. Tornado je bolj kot ne izjemen, v preteklosti pa so ga meteorologi zabeležili tudi na Pokljuki...."
HOR
# 29.10.2017 ob 21:02
@JJstyle
# 29.10.2017 ob 17:34
"...6 % več vlage v zraku in že imamo takšno sranje. Kaj šele bo, ko jo bo +25 %, kolikor napovedujejo modeli za konec stoletja?..."


Le, da vlaga v zraku na nivoju, kjer ima največji klimatski vpliv upada...!
Klimatski modeli pa so se že (in tudi glede vlage) izkazali za pomanjkljive in napačne teoretične modele ter tako nekredibilne pri uporabi za napovedovanju klimatske prihodnosti v realnosti...
LINK ali
https://friendsofscience.org/assets/docu
ments/NVAP_March2013.pdf
LINK
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/storm-index-for-various-parts-of-europe-1881-2005/image_xlarge

Viharji v osrednji, severni in zahodni Evropi pa v prejšnjem stoletju ne kažejo trenda naraščanja, oziroma kažejo trend upadanja...
LINK
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/storm-index-for-various-parts-of-europe-1881-2005/image_xlarge
don_lavtarini
# 29.10.2017 ob 18:15
Geostorm
HOR
# 31.10.2017 ob 02:47
@veselo-na-delo
# 30.10.2017 ob 23:53

Ja res ni fajn, če te dreva podere. Samo zdrave pa moćne pa redko veter spipa tak ,da bo treba malo reda med drevami naredit, pa se te tudi ni non stop taki veter. Ker če neojo dreve v mesti, pa bo še bolj hica poleti pol pa bo še večl ludi kap ruknla, itd., pa pol bo pa še slabše.
Tak si narod misli.
veselo-na-delo
# 30.10.2017 ob 23:53
@ HOR
Se pravi s tem smrti tud od neurjih in ko je zelo močan veter.
Orkanskih vetrov pa je in bo vedno več in več.
Potem po tvojem in videč po minusih pri mojem postu, vsi podpirate to zelenje tam kjer bolje da nebi bilo ali bi pa imeli, če že morajo biti, bi imeli kake manše kere nebi povzročale velike škode in smrti ko jih močan veter podre.
Potem pa tu se piše kako drevesa ob orkanskem vetru kojih podre ubijajo vse živo in uničujejo avte.
To mi že gre že počasi na k*rac tote drevesa pa vsakič ko berem bilo kake novice vedno piše samo drevesa drugo pa skoraj nič.
To še očitno tu nihče ni opazil.
Toliko o tem.
In pozdrav.
HOR
# 30.10.2017 ob 11:24
@veselo-na-delo
# 30.10.2017 ob 01:03

Drevesa so v mestih nujna za dvig kvalitete bivanja in povzročijo neprimerno več koristi od škode...
firtoh
# 29.10.2017 ob 19:24
V našem kraju pihlja.
JJstyle
# 29.10.2017 ob 17:34
6 % več vlage v zraku in že imamo takšno sranje. Kaj šele bo, ko jo bo +25 %, kolikor napovedujejo modeli za konec stoletja?
veselo-na-delo
# 30.10.2017 ob 01:03
realist65

Ja elektrika pod zemljo, drevesa pa iz mest in ulic,odtoki pa večjih presekov in redno čiščeni/vzdrževani, strehe pa bolj čvrsto privite, montirane in problem rešen za dje časa.
Sem že enkrat pisal da drevesa ne spadajo v mesta in ulice razen v kake večje mestne parke, ne pa med stanovanjske hiše in zgradbe pa parkirišča kjer se zadržujejo ljudje/živali in parkirajo avti vseh znamk.
Potem pa tole kot je razvidno iz teh slik tu sama velikanska škoda in tudi smrti zaradi dreves.
Kazalo